Elbritoklás - korlátozott cselekvőképesség


guba # 2008.07.27. 15:08

Látom, egy rugóra járunk. :))

guba # 2008.07.27. 15:07

A birtoklás jogi ténylegesség, melynél álláspontom szerint képviseletre nincsen lehetőség. Az tud elbirtokolni, aki ténylegesen sajátként birtokol. Egyetértek Bélával abban viszont, hogy nincsen jelentősége, hogy az elbirtokló helyzetben lévő esetleg korlátozottan cselekvőképes, tekintettel arra, hogy nem szerződésről, hanem eredeti tulajdonszerzésről van szó.
Aki jogképes, és a tényleges birtokhelyzetet tudja 15 évre visszamenőleg igazolni, a cselekvőképességétől függetlenül szerintem elbirtokolhat.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.27. 15:03

Viccelsz velem? 2 éves gyerek birtokolt sajátjaként egy ingatlant?
Ha a törvényes képviselő birtokolt, akkor ő szerzi meg a tulajdonjogot.

Abban szerintem is igazad van, hogy a kiskorú ezen a téren elvileg szerzőképes, hiszen az ilyen ügylettel csak előnyt szerez. De nem túl életszerű a szituáció.

Nem írnád le a történeti tényállást? Csak az okulásom végett.

anuk # 2008.07.27. 10:18

Korlátozottan cselekvőképes kiskorúról (17év) van szó, az elbirtoklás tárgya ingatlan (földterület.)
A jogszabály kimondottan sehol sem nevesíti ezt az esetet. A helyi bíróság szerint nincs szerzézi képessége. Én ezzel vitatkoznék.
Ugyanis a korl. cselekvőképes kiskorú "...nyilatkozataihoz a törv. képv beleegyezése vagy jóváhgyása kell".., és egyébként is, a tv . szerint is "..megköthet olyan szerződéseket, amelyekkel kizárólag előnyt szerez.." Nem tudom, hogy a sajátjaként birtoklás fennállhat-e úgy, hogy helyette , ill. nevében a törvényes képviselő gyakorolja e jogokat, teljeseíti az ezzel járó kötelezettségeket.
Érdekelne, hogy mivel lehetne érvelni a bíróságon egy ilyen ügyben.(milyen jogszabályra lehetne hivatkozni, milyen BH-ra. ÉN konktrétan egy ilyen BH-t sem találtam.
De uyganakkor azt gondolom, hogy az általános jogelvek, és a törvények -a amelyek általában kimondottan a kiskorúak érdekeit helyezik előtérba- nem zárják ki az elbirtoklást.
Vélemények?
MIndenkinek előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.26. 22:33

Óh, bocsánat. Szóval nem gyerek, hanem gondokság alatt áll. Akkor miért ne.

(Mégegyszer elnézést, késő van.)

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.26. 22:28

Elvileg miért ne lenne megállapítható? De milyen elbirtokolt dologról beszélünk: háromkerekű kisbicikliről?

anuk # 2008.07.26. 22:17

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni! Megállapítható -e az elbirotklás, létrejöhet-e, úgy, hogy az elbirtokló fél korláltozottan cselekvőképes. Van-e erre vonatkozó BH?
Válaszokat előre is köszönöm!