Ajándékozás vagy tartási szerződés???


kertimcsi # 2008.07.28. 12:41

Kedves Egyjogász!

Köszönöm válaszát!

A vételre azért kerülne még a szülők életében sor, mert a fiú odaköltözne az egyik szintre, szeretné felújítani, és ott képzeli el az életét, gondoskodna a szülőkről. A nővére nem akar ott élni, és gondoskodni sem akar a szülőkről. A szülők így azt szeretnék, hogy a fiúé legyen a ház nagyobbik része,de természetesen a lányuknak is adnának valamekkora összeget. De a tulajdondjogi kérdéséket még most, hogy életben vannak, még most akarják rendezni úgy, hogy a ház a fiúé legyen, és ha ők meghalnak, utána már ne legyen ezzel probléma.

Remélem érthető voltam.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.28. 12:14

kertimcsi: az utolsó mondatában leírtakat kitől hallotta, biztos vagyok benne, hogy még Béla se tud ilyenről ( más összefüggésben, más értelemmel, más vonatkozásban tényleg van ehhez hasonló, de az sem tilalom)

Egyjogász # 2008.07.28. 11:30

"a ház kerüljön át a fiú nevére, a nővére pedig legyen kifizetve"

Ez így nekem nem egyértelmű.

Ha a fiú megveszi a szülők házát (azaz a saját pénzéből visszterhesen jut hozzá) neki miért kell a nővérét "kifizetnie"?

A két testvér a szülők után az örökségre jogosult (majd ha a szülők meghalnak), ebben az esetben az örökség a ház ára lesz. (Már ha a szülők addig nem utazgatják el, élik fel, mert ezt is megtehetik.)
De ennek a fele - mármint az örökölt pénznek a fele - is a fiúé.

Ha a fiú visszterhesen megveszi a szülők tulajdonát képező házat, az már az övé lesz, nem kerül bele az örökségbe, így ahhoz a testvérének - mint örökösnek, - már nincs semmi köze.

"Kifizetésről" szerintem akkor lehet beszélni, ha a két testvér már megörökölte volna a házat (azaz nem pénzért, visszterhesen jutott volna hozzá egyik sem), és az egyik örökös "kifizeti" a másikat, hogty az egész ház az övé legyen. De úgy látom ebben az esetben ez kicsit még időelőtti.

Szerintem elvileg azt lehet, hogy a szülők odaajándékozzák felesben a házat a testvéreknek, és akkor a fiú a ház felét megveheti a nővérétől (azaz "kifizetheti").

Igaz ez egy kicsit drága lesz (ajándékozási illeték, vagyonszerzési illeték, adó).

kertimcsi # 2008.07.28. 11:27

Kedves Ügyvéd Úr!

Köszönöm válaszát, gondolatolvasást nem is kértem, köszönöm. Csak minden részletet nem ismertettem pontosan. Egyébként most nincs jelzálog a házon. A felújítási munkát a tulajdonviszonyok rögzítése után akarják megcsinálni. Azért akarják így, mert a szülők idősek, a nővér nem akar gondoskodni róluk, az ismerősöm pedig vállalná ezt a dolgot, és így az ő lakáshelyzete is megoldódna.

De adásvétel történhet egyenesági leszármazottak között? Én úgy tudtam, hogy ilyet már nem lehet.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.28. 10:44

Adásvétel útján. A többi tényállási elemet ( jelzálogjog van bejegyezve a szülőknek hitelező bank javára, ezért szabadulnának tőle ?) nem írta le, nem gondolatolvasásból van diplomám, ezért arra nem is tudok válaszolni.

kertimcsi # 2008.07.28. 10:22

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretném a segítségeteket kérni.

Egyik ismerősöm a következő problémával állt elő, és mivel nincs internete, ezért megkért, hogy tolmácsoljam felétek kérdéseit.

Ismerősöm még otthon lakik a szülői házban. A szülői ház a szülők nevén van, van egy testvére is,aki már nem lakik otthon. A szülők is azt szeretnék, hogy a ház kerüljön át a fiú nevére, a nővére pedig legyen kifizetve (neki már van külön lakása). A probléma még annyi, hogy felújításra és a testvér kifizetésére hitelt szeretne felvenni.
A kérdés az lenne,hogyan lehet ezt megoldani a legkönnyebben, vagy a legkevesebb költséggel?
Várom megtisztelő válaszotokat!