Közös lakástulajdon megszüntetése


Zoltán György # 2004.02.20. 05:04

Hali!

Ismerősöméknél tarthatatlan volt a helyzet (azonos), a testvére banki kölcsönt vett fel és megszabadultak egymástól.

Leiterjakab # 2003.11.19. 16:56

Kedves Micuir!

Az ingatlanok esetében a tulajdonátruházás csak akkor megy végbe, ha azt az ingatlan-nyilvántartásba is bejegyzik. Ezért Édesanyád szóbeli lemondása nem volt érvényes. Ingatlan ajándékozásához az szükséges, hogy írasban kössetek szerződést és ezt ügyvéd ellenjegyezze majd pedig be kell adni azt a földhivatalba, hogy átvezessék a tulajdonosváltozást.

A helyzet tehát továbbra is az, hogy a lakás 1/2 tulajdoni hányada az Édesanyádat illeti me, a az 1/2-1/2 pedig Téged valamint a testvéredet.

Ha Édesanyád nektek ajándékozza az őt megillető eszmei hányadot és ha Te szeretnél szabadulni a közös tulajdontól akkor legegyszerűbb ha felajánlod a testvérednek, hogy vásárolja meg a téged megillető tulajdoni hányadot. Ha erre nem hajlandó akkor kérheted bírósági úton a tulajdonközöség megosztását.


Leiterjakab

micuir # 2003.11.19. 09:24

Sziasztok! A problémám a következő, ebben kérek tanácsot: van egy közös lakásunk, anyámé 1/2, öcsémé és enyém 1/4-1/4 része. Anyám szóban lemondott a részéről a javunkra, így most fele-fele arányban vagyunk tulajdonosok, de ez a telekkönyvbe nem lett bejegyezve. Én el akarom adni a lakást és a rám eső részből egy másikat venni a menyasszonyommal. Öcsém viszont nem, ő külföldre akar menni és azt mondta, hogy amíg kb. egy év múlva haza nem jön, addig ki sem fizet engem és el sem adja a lakást. Kérdésem: indíthatok-e pert közös tulajdon megszüntetése címén illetve beperelhetem-e azért, hogy megtérítse azt a káromat, amelyet azzal okoz, hogy nem jutok a pénzemhez és most nem tudok lakást venni, csak később, magasabb áron?
Előre is köszönöm a segítséget!