Hogyan nézhetem meg a társasház alapító okiratát?


nonolet # 2018.08.14. 13:33

Mivel ő az irattárból is (földhivatal) előtudja szedetni.

- -

Kérjél még

  • érvényes SZMSZ-t

és

  • ha van, akkor érvényes házirendet is

Ezekben is ronda aknák tudnak lapulni...

nonolet # 2018.08.14. 13:31

Kérd az eladótól... majd előkeríti.

vadvirág # 2018.08.14. 12:59

Tisztelt Fórumozók.
Szeretném megkérdezni,hogy az 50-es években épült társas házakról lehet alapító okirat. Lakást szeretnénk vásárolni,de már az első lakók közül senki nem lakik a társasházban és az új lakok egyikénél sincs alapító okirat, sőt nem is hallottak ilyenről hogy létezne. Hol tudnék utána járni? Ezt nem az eladónak kellene bemutatni?
Köszönőm a választ. Zsuzsa

KrxKrax # 2004.01.26. 09:47

Kedves Bubó!

Köszönöm az eddigi segítséget, és az említett új társasházi törvényt is megköszönöm, ha elküldöd a címemre (morc.os@freemail.hu).
Ha van a tarsolyodban olyan url, amin társasházi ügyekkel foglalkoznak, azzal sokat segítenél (pl., nem kopogtatnék rosz helyen :) )

Köszönöm!

Üdv.
KrxKrax

Bubó # 2004.01.25. 22:14

Ha tulajdonos vagy, menj be a földhivatalba, és ott - nálunk oldalanként 100 Ft-ért - adnak hiteles másolatot. Kérheted azt is, hogy csak meghatározott oldalakról adjanak másolatot.
Egyébként a közös képviselőnek - a másolási költség megfizetése ellenében - kötelessége másolatot adni a nála lévő példányról. Ha nem teszi, tegyél az első javaslatom szerint.
Ha kéred, szívesen elküldöm az új társasházi törvényt az e-mail címedre.
Létezik az interneten több, kimondottan társasházi fórum, ott sok gyakorlati tanácsot kaphatsz, ez inkább jogi fórum! :-)
Üdv.

KrxKrax # 2004.01.24. 21:55

Tisztelt fórumozók!

Több kérdéssel fordulok Önökhöz.

Az első (és legfontosabb) az alábbi:

Jeleztem a közös képviselőnek, hogy szeretném látni a társasház alapító okiratát. Azt a választ kaptam, hogy ( azon kívül hogy mi közöm hozzá?) nem adja ki a kezéből, nem csinál róla másolatot (én sem tehetem, mert nem adja ki a kezéből), de amikor szedi a vízdíjat, akkor megnézhetem (a kérésem után 5 héttel). Kivártam, de nem volt nála.

Hogyan tudnám mégis megnézni az iratot, és - ha van - az szmsz-t?

Második kérdésem, hogy az alábbi mondat:
"Az Önálló ingatlanhoz tartoznak az alapító okiratban meghatározott helyiségek." Jelenthet-e ez pincerészt?
Persze az alpító okiratból ez már kihámozható lenne.
Az előző tulajdonos és a karbantartó is állította, hogy tartozik a lakáshoz pincerész.

Volt még probléma a fűtéssel.
Cseréltek a nyáron keringtető szivattyút, és valószínűleg a cseréből kifolyólag borzasztó hangos lett a fűtés (a tizediken, mert a többi lakásban nem bolyonganak a csövek, itt ágaznak szét lefele). Jeleztem az induláskor, és utánna szinte hetente, de a gondnok nem tett semmit, azt mondta, hogy nálunk van a probléma, míg a végén lementem a pincébe és rámutattam a zaj forrására (a szivattyúra). Ekkor már füldugóval aludtam, és borzasztó ideges voltam. A vége az lett, hogy lejjeb vették a fordulatszámot a szivattyún, így már elviselhető a zaj.

Ide tartozik még, hogy a karbantartó szavára nem ad a közös képviselő, a gondnok elérhetőségét pedig nem volt hajlandó megadni. (Azért harmadszorra sikerült megszerezni [a patáliát nem írom le ami ezzel járt]).

Kérdésem, hogy ha szerelőt hivatok ki (mert a gondnok hozzáértésében csalódtam), és megjavíttatok/beállíttatok egy közös tulajdonban levő készüléket, akkor a közös képviselőnek el kell-e fogadnia a számlát. (Arra hivatkozik, hogy az én problémám, fizessem én [hát van benne valami, de szerintem kicsit sántít]).

A szellőzővel ma már nem fárasztok senkit, azt a kört még nem kezdtem el lefutni.

Minden hozzászólást szívesen veszek!

Üdv.
KrxKrax