lakásbérlet


Melba # 2004.03.22. 09:50

Segítséget szeretnék kérni. Szeretném kiadni a lakásomat. Van egy elég szimpatikus fiatal pár viszont csak május 1-től tudnák kivenni a lakást. Nagyon tetszett nekik a lakás, miután megnézték 10 perc múlva felhívtak, hogy mindenképpen szeretnék kivenni, kifizetnék előre a kauciót csak ne adjam oda másnak a lakást. Viszont nekem ez nem valami jó üzlet mert lehet hogy 1-2 hét múlva találnék olyan bérlőt aki azonnal kivenné a lakást, persze ez nem biztos. Mivel tudnám magam bebiztosítani, hogy esetleg ne gondolják meg magukat és tényleg bérbevegyék a lakást. Esetleg lehet olyan előszerződést kötni ami azt tartalmazza, hogy amennyiben május 1-ig visszalépnek akkor a kaució az enyém marad? Ha lehet, akkor konkrétan milyen szöveget írjak?
Előre is köszönöm a segítséget.

the big cat # 2004.03.22. 11:32

Ne kauciót adjanak, hanem foglalót, ami majd átveszi a kaució szerepét ha megekezdődik a bérlet.

Meg minek ez az előszerződésesdi? Mindenki minden akár csak két nappal későbbi ügyletre is előszerződést akar kötni. Könyörgöm, mi az amit ma nem tudnak, és majd csak később fogják megtudni, és ezért nem lehet a szerződést most megkötni?

Röviden: Most kössétek meg a szerződést, és legyen benne hogy foglalóként X összeget átadtak. Ez a foglaló a bérlet tényleges megkezdésekor óvadékként a bérlbeadónál marad.

Melba # 2004.03.22. 11:50

Oké, mondjuk megkötjük a szerződést, de mi van akkor ha ők felmondják áprilisban, mert találtak még a beköltözés előtt egy jobbat, olcsóbbat, nekem jár valami pénz?
Bocs, teljesen tudatlan vagyok most adom ki először a lakásomat és ők is először vesznek ki lakást.

the big cat # 2004.03.22. 12:18

Akkor tiéd a foglaló. Ha meg te mondod fel a szerződést afoglalót kétszeresen kell visszafizetned.

Detty # 2004.04.24. 15:41

Szeretnék egy kis segítséget kérni Tőletek!
Albérletbe lakunk a párommal, és szeretnénk ideiglenesen bejelentkezni. Viszont a tulajdonos nem engedi, és azt mondja, hoyg már nincs ilyen hogy "Kötelező 30 napon belül bejelentkezni ideiglenes címre". Legalábbis ezt mondták az önkormányzatnál.
Most mi a teendő???Kötelező vayg nem??
Mert ugye a tulaj nem akar adót fizetni utánunk. De mi nekünk pedig kell a cím.
Köszönöm előre is a segítséget!!!!!!!

Zoltán György # 2004.04.26. 18:16

1992. évi LXVI. törvény

a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 146/1993. (X. 26.) Korm. rendelettel

Tv. 4. § (1) A törvény hatálya alá tartoznak:

  1. a Magyar Köztársaság területén élő magyar állampolgárok, bevándorolt, letelepedési engedéllyel rendelkező (a továbbiakban: letelepedett) és menekültként elismert személyek,

A lakcím bejelentése és nyilvántartása

Tv. 26. § (1) A Magyar Köztársaság területén élő, e törvény hatálya alá tartozó polgár [4. § (1) bekezdés] köteles beköltözés vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét a települési önkormányzat jegyzőjének nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni (a továbbiakban együtt: lakcímbejelentés).

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott polgárnak azt a tényt, hogy a Magyar Köztársaság területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, illetőleg, hogy három hónapon túl külföldön tartózkodik, a lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél vagy az illetékes külföldi külképviseleti hatóságnál kell bejelentenie.

(3) A lakcímbejelentéshez a lakás tulajdonosának vagy a lakás használatára egyéb jogcímen jogosultnak a hozzájárulása szükséges.

(4) A lakcímbejelentés ténye önmagában a lakás használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet és nem szüntet meg.

(5) A külföldön élő, a 4. § (2) bekezdés alapján a nyilvántartásba felvett polgárnak a lakóhelyét első alkalommal a nyilvántartásba vételt kérő nyilatkozatban, lakóhelyének megváltoztatását pedig - személyesen vagy levélben - a Hivatalnál vagy az illetékes konzuli hivatalnál kell bejelentenie.

(6) A külföldön élő magyar állampolgár magyarországi tartózkodási helyét az illetékes jegyzőnél jelenti be.

Vita nincs!!!

Jucus # 2004.04.29. 11:19

közel 50 éve élünk háboruban és békében egy fedél alatt egy idôs hölggyel, édesanyámmal hármasban 120 m2-es külön-külön megvásárolt lakásban, 73-27 megosztási arányban. Volt társbérlônk idôs beteg asszony, fia halála után unokájának ajándékozta lakását, lakottan, megkérdezésünk nélkül. Tudomásomra jutott hogy tovább eladták a lakást családon belül, sôt egy hónappal ezelôtt unokája férjével megosztva bejegyezték a vételt (?) a földhivatalban. A lakás egy 150 éves két emeletes bérház második emeleti közös helységekkel rendelkezô ingatlan (?). A kérdésem, nem kellett volna mint másik tulajdonosnak (nagyobbik rész az enyém) tudnom az adásvételrôl, másik kérdésem, ezek után bárkinek eladhatják a tudtom nélkül a lakott tulajdont?

tikitak # 2017.07.08. 09:48

Üdvözletem!

Lakásbérleti szerződés esetén végigolvasva a PTK és a lakások bérletére(1993. évi LXXVIII. tv.) vonatkozó tv.-k vonatkozó paragrafusait többször van utalás különféle felszólítások írásbeli közlésére.

Arra azonban nem találtam meghatározást sehol, hogy pontosan mi számít írásbeli tájékoztatásnak/felszólításnak, stb. (a hangsúly az írásbeliségen van). Jómagam részére a legideálisabb az lenne, amennyiben elektronikus úton (konkréten e-mailben) is lehetne bármit hivatalosan közölni, amennyiben szükséges, úgy a szerződésben szigorúan szabályozott keretek között (pl. milyen e-mail címről hova küldve, mit tekintünk kézbesítésnek, mi a tárgya, mindenki felelőssége rendszeresen ellenőrizni a címet, stb, szóval a félreérthető pontokat egyértelműen lefektetve).

Egy közjegyző iroda tájékoztatása szerint e-mailben folytatható kommunikáció, számlák mutathatóak be stb., azonban „felmondani csak postai úton tértivevénnyel lehet, hisz ha nem is veszi át a levelet, úgy a kézbesítési vélelemre lehet hivatkozni”. Ezzel a kijelentéssel már aggályaim vannak, hisz személyesen átadott levéllel is feltételezem fellehet mondani.

Ebből következően merült fel bennem, hogy esetleg félretájékoztattak, hisz, hogy van az, hogy valamit lehet e-mailben valamit pedig nem? Ha így is lenne, akkor ennek egyértelműen szabályozva kell lennie, mit milyen formában szabad. Az említett 2 tv.-ben csak írásbeli felszólítás szerepel, valaki esetleg elmagyarázná, hogy ez mitől lehet csak és kizárólag (már ha csak az lehet) postai levél? Tényleg így van, hogy e-mailben nem lehet felmondani? Ha igen, ezt melyik tv. melyik pontja szabályozza egyértelműen (már, hogy mi számít írásbelinek)?

Köszönöm!

nonolet # 2017.07.08. 14:53

Olvass... ezeket.

Szerződésminta

Magyarázat

nonolet # 2017.07.08. 14:55
ObudaFan # 2017.07.08. 16:29

tikitak

Az egyszerű e-mail nem, csak a fokozott biztonságú elektronikus aláírás.

SolnesM # 2017.07.08. 16:44

Olvasom /olvastam korábban is ezt a feltett szerződés mintát.
Ok..De ezzel csak az baj, hogy nem jellemző még nálunk az ingatlan kezelősdi. Majd ha tömegesen lesznek egy tőmben bérlakások, akkor lesz létjogosultsága ennek is.
Akkor kell az ingatlan kezelő kell a házmester/amit ma elegánsabban godnoknak neveznek. Addig marad az egyéni partizán akció annak kockázataival.
Ez egy szerződés minta a bérlő és az ingatlan kezelő között. De hol van a tulaj és az ingatlankezelő közötti szerzősé minta ?

MajorDomus # 2017.07.08. 22:36

Ez egy alvállalkozói megbizás.

nonolet # 2017.07.09. 08:51

SolnesM

...és meddig tart a tulajdonos nevét beírni bele?!

De te az email részről kérdeztél és BENNE VAN a válasz!!!!
(plusz sok másra is)

Láthatod miként CÉLSZERŰ a bérlővel kommunikálni.
Mégpedig többlépcsősen.

  • email
  • SMS
  • telefon
  • levél

-

Nem kell ahhoz szellemi sasmadárnak lenni,
hogy
a számodra szükséges módon alakítsd át a mintát.

-

Vagy az bajod, hogy nincs szájba rágva?! készen.
És meg kell értened :-(
A gondolkozás pedig nem megy...

nonolet # 2017.07.09. 08:52

Ja nem te hanem tikktak, de többi áll...

nonolet # 2017.07.09. 08:54

"csak a fokozott biztonságú elektronikus aláírás."

Amihez lassan minden sarkon hozzá lehet jutni
pár Ft/email költség alapon.

csodabogár # 2017.07.10. 11:23

Sziasztok! Szeretném a segítségeteket kérni, mert nem sikerült összeraknom a helyes megoldást a helyzetünkre. Kiadtunk egy lakást pár éve, az albérlő kijelentette, hogy nem fizet többet (albérletet+közösköltséget), az egyéb számlák az ő nevére jönnek (nekünk nem is fizetett ebben a hónapban). Kértük, hogy ebben az esetben hónap végével mondjon fel (mi csak kb. következő hónap végével mondhatnánk fel neki), ahogy a közjegyzői okiratban is szerepel, és akkor mindent lerendezünk max. a kaucióból júl.31-ig. Nem hajlandó, csak nem fizet az anyagi helyzetére hivatkozva, és azt mondta, lelakja a kauciót, és majd kiköltözik (ki tudja mikor), és majd kéri vissza a kaucióból esetleg megmaradó pénzt. Emiatt a lákás felújítását, újra kiadását szervezni nem tudjuk. Ma feladom neki a fizetési felszólítást (inkább mint egy sima felmondást, ami kb. azonos időre jönne ki).
Kérdések:
ha nem veszi át, akkor hányadikáig ketyeg a 8 napos fizetési határidő (minden hónap 8-áig kell fizetnie)?
Mikor adhatom fel postán leghamarabb az azonnali felmondást (augusztus 31-i dátummal mondok fel), ha továbbra se fizet?
Mivel ő nem mondott fel, én pedig leghamarabb csak augusztus 31-gyel tudok, jár a lakbér+kktg, gáz alapdíj stb. augusztus végéig, ha elöbb kiköltözik is (mondjuk július végén)?
Beszélni nem lehet vele, követelőzik, ügyvéddel és pereskedéssel fenyegetőzik, ha bármit kérünk vagy ellentmondunk neki. Már hónap elején követelte a kaucióját kiköltözés nélkül + a számlák magunkra iratását. A lakásba nem eneged be, hogy az állapotát felmérjük.

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget

csodabogár # 2017.07.10. 13:46

A dátumokat még valahogy ki tudom számolgatni magamnak (remélem, jól). Ha erre a kérdésre tudnátok válaszolni, az viszont nagyon sokat segítene, mert sehogy se találom a választ:
"Mivel ő nem mondott fel, én pedig leghamarabb csak augusztus 31-gyel tudok, jár a lakbér+kktg, gáz alapdíj stb. augusztus végéig, ha elöbb kiköltözik is (mondjuk július végén)?"

Illetve jól tudom, hogy ő csak akkor mondhat fel tárgyhó végével, ha ezt legalább 15 nappal tárgyhó vége elött teszi? Szóval pl. július 25-én nem mondhat fel július 31-gyel csak augusztus 31-gyel?

Nagyon szépen köszönöm előre is

pazs # 2017.07.10. 13:50

Csodabogár, hát mi áll a szerződésetekben? És mi van a közjegyzői okiratban? Ezek nélkül mi sem tudunk válaszolni.

Bea1 # 2017.07.10. 14:09

Ezen hónap 15. -éig kell írásban felszólítani az elmaradt lakbér kifizetésére, és azt beleírni, hogyha nem fizet , akkor felmodassz, majd ezen s.k. ajánlott levél értesítőjével kell a közjegyzőhöz menni.

Tehát a fizetési felszólítás saját kézbe, ajánlva menjen, ez kell majd a közjegyzőnek, a többit intézi ő. Az én közjegyzőm nem rövid praktizálása alatt 1, azaz egy db bérleti szerződésnél kellett csak végrehajtást indítani, a többi esetben megoldódott a dolog.

csodabogár # 2017.07.10. 14:23

Kedves Pasz!

Nagyon szépen köszönöm, hogy írtál. A közjegyzői okiratban az van, hogy "Szerződő Felek a bérleti szerződést bármikor írásban felmondhatják. A Bérlő legkésőbb a tárgyhó utolsó napjára mondhatja fel a szerződést. A bérbeadó felmondása esetén a határidő 45 nap."

Nem fizetés esetén a bérlőt írásban felszólítjuk a fizetésre, ha 8 napon belül ennek nem tesz eleget (gondolom tértivevényes levél második kézbesítése utáni 5. munkanapon), akkor a bérbeadó további 8 napon belül írásban azonnali hatályú rendkívüli felmondással élhet. A neten azt olvastam, hogy ez az "azonnali" felmondás tulajdonképpen a 8 nap fieztési határidő letelte utáni hónap vége.

csodabogár # 2017.07.10. 14:41

Kedves Bea1!

Nagyon szépen köszönöm a tanácsot.

Csak még az érdekelne, mivel áll a lakás felújítása és újboli bérbe adása is miatta (hatalmas bizonytalanság van), hogy meddig köteles fizetni a bérleti díjat/kktg-et. Pl. ha július végén egyik reggel telefonál, hogy délután/holnap átadja a lakást, de nem mondott fel írásban, akkor még augusztusra is neki kell fizetnie?

Gondolom, a nemfizetése miatt keletkezett ügyintézési díjakat (levelezés, közjegyző) egyébként rá tudom terhelni.

nonolet # 2017.07.10. 14:45

Gondolom előre kell fizetnie a bérleti díjat...
(ez a bevett szokás)

Amint lejárt a megkésett hónap fizetési határideje

AZONNAL felszólítod!!!! ÍRÁSBAN.
Vagy levélben TÉRTIVEVÉNNYEL vagy átveteted.
A fizetésre 8 napos törvényi határidőt adsz.
(vagy amit a szerződésetek előír, ha más került bele)
ÉS!!!
egyben KILÁTÁSBA helyezed a felmondást is,
ha nem fizet a megadott határidőn belül.

holnap+(5nap)+8nap+(1nap)=Július 20.-a és 26.-a között lesz fizetési határidő vége.
(5 nap a kézbesítési vélelem, ha posta
1 nap a banki átfutás, ha netán utal)

Kivárod a határidőt és ha nem fizet, akkor
FELMONDASZ az első lehetséges törvényi határidőre,
(vagy amit a szerződésed megenged)

A törvény újabb 8 napon belül engedi a felmondást
az elmulasztott hónap végére
DE!! legalább 15 napos határidővel.

Ezért, ha MÁR a Júliussal is tartozik,
akkor tehát Augusztus 31.-e lesz
a lehetséges felmondási határnap.

Azaz legkésőbb Július 27.-én megírod
az Augusztus 31.-re szóló felmondást
és tértivevénnyel vagy átvetéssel közlöd.

A felmondás mellé megírod, hogy

  • az elmaradt 2 havi lakbérre IS igényt tartasz

valamint az addigi közmű és más díjakra

  • Szeptember 1-től már jogcím nélküli lakásfoglalónak minősül !!! és ezért végrehajtás útján az ő költségére fogod kilakoltatni
  • Szeptember 1. után a lakbér helyett lakáshasználati díjat szedsz a kilakoltatásig, ami egyezik az eddigi lakbérrel és persze a közmű és más díjakra is igényt tartasz.

Szeptember elsején elindítod a kilakoltatási eljárást ...

A végén elszámolás és eldöntöd, hogy beperled-e
a még nem térült költségeidért is vagy sem.

-

A jogcím nélküli lakásfoglalót az különbözteti meg a bérlőtől, hogy nincs érvényes lakásbérleti jogviszonya a
tulajdonossal.

Attól, hogy a lakásban van attól az még nem lakásbérleti jogviszony.

Ezért fontos a szerződés megszüntetése!!!!, amikor szükséges.

Ha a szerződés megszűnt, akkor az addig „bátor” bérlő „bátor” jogcím nélküli lakásfoglaló lesz.

...és akkor már viszonylag könnyű kilakoltatni.

Lásd alább.

-

Olvasmány! a kilakoltatáshoz.
http://www.ingatlankezeles.com/…zerzodes.pdf

Ebből ez a rész a fontos számodra...

Önkényesen elfoglalt lakás kiürítése.
Ott van alatta komplett eljárás rendje.

A lényeg tehát, hogy ne habozz!!!!

  • felszólítás
  • felmondás
  • kilakoltatás

A lehető leggyorsabban, hogy a károd mérséklődjön.

nonolet # 2017.07.10. 14:53

A kézbesítési vélelem beállta pontosan.

ha az átvételt megtagadja, akkor a kézbesítés napja

egyébként
a második postai értesítéstől számított 5 munkanap

E szerint számold át a felmondás közlésének lehetséges dátumát.

csodabogár # 2017.07.10. 15:10

Köszönöm szépen. Megyek, és ma feladom postán a felszólítást. Jobb elkezdeni a procedúrát.

Csak attól félek, hogy július végén a képembe röhög, kilép az ajtón, én meg ott állok albérlő és megszervezett mesterember nélkül egész augusztusra.
Mondjuk még mindig jobb, mitha kilakoltatásba kellene kezdeni.

Pár hete közölte, hogy ne fáradjak ezzel az eljárással, ha tényleg nem fizetne, mert úgyis lelép, mire lenne belőle valami, és lelépéskor napra pontosan kéri vissza a kaucióját. (albérletet és egyéb költségeket is csak naparányosan akar fizetni belőle a nem ismert költözési dátumig.)