Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


franci86 # 2017.10.25. 07:33

Kedves Fórumozók!
Végigolvastam visszamenőleg rengeteg hozzászólást, de számomra nem találtam meg közötte a támpontot, ezért szeretnék segítséget kérni. Szeretnék párommal venni egy házat. Nem foglalóztunk, még semmi pénzt nem adtunk, mert szerettem volna utánajárni az ingatlannak. Tulajdoni lapot kikértem, a III. résznél a következő bejegyzés található: kártalanítási igény kizárása az engedély nélkül létesült épületre, illetve egy fennmaradási engedély bejegyzése. A kártalanításos dolog 1997-ben került bejegyzésre. A fennmaradási engedély ügyiratszámán a tulajdonosoktól elkértem a hozzá kapcsolódó dokumentumot. A következőeket tartalmazza: 1984-ben szántóként volt a telek nyilvántartva, arra engedély nélkül az előző tulajdonos felépített egy 90nm2-es házat. 1995-ben kérte a fennmaradási engedélyt, amit visszavonásig érvényesen megkapott azzal a véglegesítési feltétellel, hogy a területet 3000nm2-re kell növelnie (zártkert besorolású volt a telek, a 3%-os beépíthetőséggel, tehát ezt értem is). A telek bővítése nem történt meg, mivel körbe van építve az egész környék, nincs megvásárolható telek, de probléma sem volt belőle. 2016-ban az új tulajdonosok kivették a telket művelési ág alól, így a tulajdoni lapon szerepel a "zártkerti művelés alól kivett terület lakóházra változott" bejegyzés. Előzetes hitelbírálatot kértünk, az ügyintéző azt mondta hitelképes a ház, a bank elfogadná jelzálogként. Tehát elméletileg semmi akadálya annak, hogy megvegyük. Viszont a határozatban foglaltak nem teljesíthetőek, így szeretném megkérdezni, hogy a "visszavonásig érvényes fennmaradási engedéllyel" mi a teendő? Van e egyáltalán vele teendő? Azóta változtak a jogszabályok, ha jól tájékozódtam 2013. óta "visszavonásig érvényes fennmaradási engedély" nem is adható, illetve a művelési ág alól kivett területek beépíthetősége is változott. Az 1995-ös határozatban szerepel, hogy " figyelmeztetem arra, hogy a rendelkező részben meghatározott idő eltelte, illetve az engedély visszavonása után az építményt kártalanítási igény nélkül el kell bontani". Térképmásolatot kértem ki, azon fel van tüntetve az ingatlan, tehát szerepel a nyilvántartásba. Hrsz alapján a városrendezési tervet is megnéztem, a környéken nem terveznek új utat vagy létesítményt építeni. Ilyen paraméterekkel érdemes "beleugrani" a ház megvásárlásába? Köszönöm előre is a segítséget!

nonolet # 2017.10.25. 12:37

Az a visszavonásig érvényes... azért picit kockázatos.

Nem valószínű, hogy ilyen történik,
de nem lehet teljesen kizárni sem.

A tulajdonos helyében kérvényezném, hogy legyen végleges.
Tekintettel az időközbeni változásokra.

A helyedben pedig addig nem venném meg...
Amíg nem végleges a fennmaradásija.

Hisz a bank akár menetközben is meggondolhatja magát,
ha
valami sarkosabb ügyintéző elé kerül a visszavonásig kitétel.

Nomeg az önkori is könnyen léphet egy visszavonást,
ha kedve támad a telekre valamilyen célra...
Hisz a feltétel nem teljesült/teljesülhet.

- -

Kicsi a kockázat, de van szerintem.
Ezért jobb elkerülni az ingatlant.
Addig, amíg nincs tisztába téve a sorsa.

Márta78 # 2017.10.25. 14:50

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy ingatlan családi házzal, melléképülettel. 1960-as években épült.Eladó sorba került. Van vevő, adásvételi megkötve,aki hitelt szeretne fel venni.Kijött az értékbecslő, de sajnos probléma akadt
a földhivataltól lekért vázrajz nem egyezik pontosan az épületekkel, vagy is nem a méret aránnyal van probléma hanem az alakjával. A ház falai valójába derékszögűek.
A térképszelvényem/vázrajzon/ trapéz formájú a ház,igaz nem csak a miénk hanem a szomszédos házak vázrajzai deformáltak.Amíg nem egyezik a vázrajz az épülettel nincs hitel folyósítás se. A hibás vázrajzért ki felel, ennek módosítása hogy történik illetve a költségét ki viseli, hová kell fordulni ez ügyben.
Válaszotokat előre is köszönöm.

nonolet # 2017.10.25. 16:45

A földhivatalhoz... a hibajavítást kérve.

Csabi056 # 2017.10.27. 07:28

Sziasztok,
Ikerház vásárlása közben belefutottam egy a kertben található melléképületekbe melyek "jogilag rendezetlen" megjegyzése van földtulajdoni lapon, ami miatt a bankom állítólag az ügy rendezéséig nem utal. Emiatt fordulok hozzátok segítségért.
Az ikerház telkén található egy garázs és egy kiskonyha, mindkét épület rendezetlen. Polgármesteri hivatalban azt mondták nem kaphatok hatósági bizonyítványt mivel rossz beépítési oldalon találhatóak a melléképületek (nem a ház mögötti területen hanem átlósan a kert másik oldalán).
Közben a földhivatalnál találtam egy 2000es év elötti térképet, ahol a kiskonyha már fel volt rajzolva- így utolsó infóm szerint a kiskonyha rendezetlenségét el lehet intézni (ez a foylamat el is indult hála a régi térképnek).
így már csak a garázs lesz jogilag rendezetlen, de ettöl még a bank ugyanúgy nem fog utalni.
Infóim szerint a polgármesteri hivatalban kellene hatósági bizonyítványt kérni a garázsra, nyilatkozva a szommszédokkal, hogy az épület idösebb mint 10 év (40 éve épült) és már nem utasíthatják el a rossz beépítési oldalra hivatkozva hisz ezen oldalon már lesz egy jogilag rendezett épületem (kiskonyha). A baj csak az, hogy 40 éve a garázs hátfalát a telekhatárra építeték, azaz nem hagytak el 0,6m-t.
A 0,6m miatt elutasíthatják a hatósági bizonyítvány kiadását? Mi ilyenkor a teendöm, hogyan lehet rendezni? Az eladó fél álja a költségeit a felmérésnek, rajzolásnak mindennek... csak az elintézési formát keressük (bontás kivételével)
Mik a tapasztalatok, van esélyünk a hatósági bizonyítványra? Vagy valaki tud bármi amivel el tudnám intézni a rendezetlenséget?
Válaszokat elöre is köszönöm!!

nonolet # 2017.10.27. 07:51

Nem utasíthatja el...

Mivel abban csak a TÉNYT kell igazolnia!

Miszerint

  • ott van az építmény

és

  • garázs a funkciója

A hatóságnak nem kell vizsgálódnia és tovább gondolnia a dolgokat a jogszerűség témában.... csak a tényeket igazolni.

(nem terjeszkedhet túl az ügyben, mert nem feladata)

A bizonyítvány + vázrajz alapján pedig felkerül a térképre a valóságot-tényt tükrözve.

Csabi056 # 2017.10.27. 09:06

nonolet- nagyon szépen köszönöm a gyors választ!!!
Kicsit megnyugtattál!!! Remélem a valóságban ismajd ezt tapasztalom! Köszönöm még1x!!!

Márta78 # 2017.10.27. 13:19

Csabi056
Kérlek segíts hol találtál 2000 előtti földhivatali térképet. Nekem is jó lenne az én problémámra, mert ha 2000-ben még nem volt ferde a fal akkor nyert ügyem volna. Várom válaszod. Üdv.

nonolet # 2017.10.27. 21:32

Értelemszerűen: a földhivatalból lehet kikérni...

Először csak megtekintésre.
Aztán, ha jó neked, akkor némi illetékért másolatban is.

--
De azért indítsd el a hibajavítási kérelmed. Mert eltart párhónapig, amíg kijavítják a térképezési hibát.
nonolet # 2017.10.28. 07:30

A törvény megengedi a fennmaradás engedélyezését, ha

  • nem életveszélyes

és

  • nem sért műemléki érdeket.

Neki, neked is, bárkinek.

Persze némi illetékért és büntiért cserébe.

Szóval, fölösleges durrognod....

Csabi056 # 2017.10.30. 17:52

Sziasztok, zajlik tovább az élet a telkeken található melléképületeket illetöen...

Nonolet kérnék még egy kis segítséget!

Földhivatalban már készen vagyok, hivatalosan is a kertben található egy gazdasági épület (kiskonyha) és egy jogilag még mindig rendezetlen épület (garázs)

Polgármesteri hivatalba be is kértem a hatósági bizonyítványt ahol ismét mondta "új dolgokat"...
1, a hatsági bizonyítványt csak abban az esetben adják ki ha az épülés évében éppen nem volt engedéylkötele a garázs építése.... kikerestem hogy 1987-1990 ig nem volt engedélyköteles így az évszám 1988as építést fog tanusítani-ez a rész megoldva
2, kiadják ők a hatósági bizonyítványt, de ráírják azt is, hogy jogszerütlen, mert jelen törvények szerint az ikres ház beépítési oldala nem ez az oldalon található....így viszont hiába csináltatok vázrajzot, nem fogadja el a földhivatal és nem rajzolja fel....

plussz infó, hogy az engedéllyel rendelkező kiskonyha és a garázs oldalfala azonos.. (szerintem dupla fal, de egybe vakolva) itt jöhet esetleg szóba, hogy a gazdasági épülethez lett hozzáépítve, így talán elfogadják..., de nem biztos, felettesüket kell kérdeznijük......pénteken kell visszamennem, így idegesen távoztam mivel nem tudtam mire hivatkozni, hiába olvastam fel, hogy nem jogkörük vizsgálni a jogszerüségét az épületnek.... ők azt válaszolták, hogy a kormányhivatal előírja nekik, hogy a jogszerüséget is vizsgálnijuk kell, mivel jelenleg adják rá ki a hatósági bizonyítványt...

Kérdés:
Mivel járok jobban?

  • ragaszkodva a hatósági bozinyítványhoz? (jogszerütlen felirat nélkül, de ezt nem mondhatom nekik)
  • fennmaradási engedélyt kérni? (drágább csomo engedély kell, rajz, terv stb...)
  • vagy közölni velük, hogy ez egy épület... mint egy kiegészítés (gondolva hogy 1 épület nem lehett rendezetlen is és rendezett is) és ragaszkodni ehhez?
  • vagy más ötlet?

(ha a végén kiderül, hogy mivel nem kell sok hitel a vásárláshoz, a ház értéke vígan fedezi, hogy a bank ebben az esetben utal a jogilag rendezetlen épülettől függetlenül akkor nem tudom mit csinálok...)

Van olyan törvény amit az orruk elé dughatok, hogy tessék, nem kell jogilag vizsgálódnotok?

Válaszokat előre is köszönöm!!!!

nonolet # 2017.10.30. 21:01

Nehéz úton jársz...
A sok magát hatalomnak képzelő okoskodó-túlterjeszkedő hivatalnok között.

Nem egyszerű rávenni őket, hogy CSAK azt tegyék amit jogszabály előír.
Ne többet... ne okoskodják túl, mert nem feladatuk.

- -

"a kormányhivatal előírja nekik"

A jó kormány hivatal csak ne írjon elő olyasmit
egy jogállamban !!! ami NINCS a jogszabályban...

Ugyanis: nem jogalkotó a hivatal, hanem csak jogalkalmazó.

" de ráírják azt is, hogy jogszerütlen

Hát ne irkálják rá, mert ez is önkényes túlterjeszkedés... a kérelmeden és a törvényen.

A kérelmed köti őket!
Amit nem kérsz, azt nem kell bele írniuk.

Márpedig

  • nem kérted ezt az infót (a jogszerűségről)
  • nem is írja elő a törvény nekik, hogy viszgálják

Amúgy sincs értelme vizsgálni, hisz elmúlt 10 éves!!! a cucc.

Tehát MÁR senkit ne érdekeljen és ne foglalkozzon már vele,
hogy
annak idején vajon jogszerű volt-e vagy kellett-e építési engedély hozzá.

MOST MÁR CSAK a TÉNYT KELL megállapítani és bizonyítványba foglalni, hogy ott van és mi az.
Vagyis CSAK azt a tényt amit kérsz, nem többet.

Amikor okoskodnak, mindig kérd írásban tőlük, hogy:
Akkor JOGSZABÁLY hellyel indokolják MIÉRT?!! azt és úgy akarják csinálni, amit mondanak éppen.
pl. azt hogy: miért akarják ráírni a jogszerűség infót...
Melyik jogszabály hely alapján konkrétan ?!

Mert a kormányhivatal utasítása pl. NEEEEM jogszabály!!!

(lehet, hogy van rá jogszabály, de akkor legalább tudod, hogy más utat kell keresned, de általában kiderül , hogy ők gondoltak ki valamit fölöslegesen....)

- -

Tartsd észben és mondogasd nekik, hogy

A nyilvántartások azért vannak,
hogy: a VALÓSÁGOT tükrözzék!!!!

Ezért kell rá módnak lenni, hogy: bejelentsd mi a valóság és átvezessék a nyilvántartásban.

Egy épület/építmény térképre rakása kötelező a törvény szerint, nem lebeghet a semmiben, nem hiányozhat nyilvántartásból.

Ezért, ha szerintük úgy nem jó ahogy te akarod,
AKKOR MONDJÁK MEG ŐK, hogy hogyan tudod feltüntetni.
Mivel te köteles vagy rá és te jó polgár vagy...

De közben ne feledjék, hogy
nem kötelezhetnek MÁR semmire.
Fennmaradásira sem!

Oldják fel az ellentétet...

Több érvelési kör (és magasabb szintű konzultáció után) szoktak eljutni oda az ügyintézők, hogy: "hát végül is, jó lesz az bizonyítvány a túlokoskodásunk nélkül is"

Ahol te vagy az első ilyen új ösvényt kitaposó, ott érvképesnek és kitartónak kel lenni, sajnos.

Mert, elképesztően nem értik a jogállamot
a hivatalok zömében és a hivatalnokok zöme sem.

nanemaaa # 2017.10.30. 21:04

F. Laca
A hatóság nem érdekelt a bírság kiszabásában, egy fillért se kap belőle. Az egész állam bácsié.

nonlet

A törvény megengedi a fennmaradás engedélyezését, ha
nem életveszélyes
és
nem sért műemléki érdeket.
Neki, neked is, bárkinek.

Ezt melyik mesekönyvben olvastad?
Ha már segítséget akarsz nyújtani, akkor javasolom, hogy legalább olvasd el a vonatkozó jogszabályokat, lehetőség szerint ne egyes szavakat, mert úgy nem lesz értelme, illetve félre tájékoztatod a kérdezőket.

nonolet # 2017.10.30. 22:08

Építési törvény...

- -

48/A.§

(1)Ha az építményt, építményrészt jogszerűtlenül vagy szakszerűtlenül valósították meg, az építésügyi hatóság arra az építtető vagy a tulajdonos kérelme alapján - amennyiben az építmény, építményrész fennmaradása

nem eredményez az életet, egészséget veszélyeztető használatot vagy állapotot

fennmaradási engedélyt ad,

ha

az e törvényben, az egyéb jogszabályban meghatározott
műszaki és egyéb feltételek teljesülnek,

VAGY

az építményt, építményrészt építési más tevékenységgel szabályossá teszi,

VAGY !!!!!!!!!!!

az műemlékvédelmi érdeket nem sért.

- -

Ez alapján elég csak az is, ha nem sért műemléki érdeket.

Mivel ugyebár VAGY-lagos a felsorolás...

Azaz
nem kell szabályosnak lennie
nem kell átalakítani

Elég, ha nem sért műemléki érdeket.

Feltéve persze,
hogy
a meglévő állapot nem élet- és egészség veszélyes.

- -

Te másként gondolod a VAGY esetét?

Márta78 # 2017.11.01. 14:58

Csabi056!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ne haragudj de volt egy kérdésem hozzád, hogy a 2000 előtti vázrajzot hol tudom meg nézni de nem válaszoltál, Te viszont várod, hogy oldalakon keresztül válaszoljanak a kérdéseidre. Üdv.

nanemaaa # 2017.11.02. 14:09

F. Laca
Mert nem játszható ki.

nanemaaa # 2017.11.02. 14:12

Márta78
A földhivatalnál minden olyan irat megtalálható, mely bármikori ingatlannyilvántartási eljárás alapját képezte. A földhivatali iratok nem selejtezhetők.

nanemaaa # 2017.11.02. 14:14

nonolet
A kérdezőnek adott válaszban a mondatból csak ennyit felejtettél ki:

ha
az e törvényben, az egyéb jogszabályban meghatározott
műszaki és egyéb feltételek teljesülnek,
VAGY
az építményt, építményrészt építési más tevékenységgel szabályossá teszi,
VAGY !!!!!!!!!!!
az műemlékvédelmi érdeket nem sért.

Tulajdonképpen csak a lényeget. :D

Márta78 # 2017.11.02. 14:49

T. nanemaaa!
Köszönöm a választ. Üdv.

nonolet # 2017.11.02. 18:16

Logikából egyes... na figyu!

Vazze! azért azt nagyon alap ám tudni, hogy
a VAGY az egymástól FÜGGETLEN esetek felsorolása.

Azaz ELÉG HA CSAK EGY teljesül közülük!!!!

pl.

Fájni fog fejed

ha

bevered a falba
vagy
fejbevágnak egy karóval
vagy
jön a melegfront.

Hmmm?

MajorDomus # 2017.11.02. 18:44

De a horvát módszer hatásos,a miénk meg nem.

Csabi056 # 2017.11.03. 06:41

Marta- valaszoltamneked uzenetben, leirva mindent amit en tapasztaltam. Nezd csak meg. De amugy ahogy atobbiek is irtak a foldhivatalnal megtalalhato a regi terkep csak nem szivesen mutogatjak.

nanemaaa # 2017.11.03. 09:55

F. Laca
Azért sem igaz amit írsz, mert nincs kecske és nincs káposzta, mert a kiszabott bírságokból a hivatal vagy a hatóság egyetlen fillért sem kap, az az állam bácsié. A hatóság leginkább egyáltalán nincs érdekeltté téve a szabálytalanságok felkutatásában és szankcionálásában. Ugyanakkor hivatali kötelezettsége, immáron a járási építési hivataloknak.

nanemaaa # 2017.11.03. 09:56

nonolet
Logikából egyes!
Vagy szövegértési problémáid, vannak, akkor javasolom, hogy tanulmányozd a magyar nyelvtant.

nonolet # 2017.11.04. 07:28

Most akkor kétségbe vonod a logika alapjait?!
Nemár....

https://hu.wikipedia.org/…junkci%C3%B3

VAGY
A diszjunkció (vagy) akkor igaz, ha bármely operandusának igazságértéke igaz.

Bővebben...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Logika