Társasházak jogásza!


Recsegő # 2019.01.23. 09:28

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat, tanácsokat! Egyelőre még mindig csend van, kupac még mindig az utcán... Ha lesz fejlemény megírom mi történt.
Sajnos a szövetkezet egyik vezetője egy vén szipirtyó, nem várok tőle túl sok jót. Vicces story: kb 2 hónapja csöpögött a vízcső a garázsunkban amit tőlük bérlünk. Miután kértem, hogy javítsa meg, kulccsal bejött szó nélkül (!) majd közölte hogy biztosan én öntöttem ki vödörrel a vizet. Kénytelen voltam saját költségen megjavíttatni, mert nem akartam hogy ázzon az autóm. Szóval kiváncsi vagyok most mit talál ki a boszorka.

MajorDomus # 2019.01.23. 22:30

drb....
én irtam!

K.Anikó # 2019.01.24. 10:42

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémámra keresem a választ:
Vásároltunk egy társasházi lakást amelyhez napelem rendszer tartozik így a villanyóra visszirányúsítára került. Az óra nem került átírásra a vásárlással egyidejűleg, mert egyrészt a korábbi tulaj bérelte az ingatlant, másrészt a pályázati határidő még nem telt el így nem adhatták tovább a rendszert. Most a volt tulajjal a bérleti szerződés megszűnt a pályázati határidő eltelt így rendeznénk (megvásárolnánk) a lakáshoz tartozó napelem rendszert és átíratnánk az órát. A probléma az, hogy a napelem rendszer invertere egy harmadik fél tulajdonában lévő, a társasház udvarán lévő garázsban van, amit nem tudunk onnan elmozdítani. Szeretnénk megvásárolni a rendszert, de nem tartjuk megfelelőnek hogy egy másik fél tulajdonában van egy fő alkatrészt, amelyet néha ellenőrizni, javítani és cserélni kell. Milyen módon lehetne az inverter mozgatása nélkül a helyzetet megnyugtatóan rendezni?

MajorDomus # 2019.01.24. 19:26

Vedd meg a garázst,vagy béreld ki!

K.Anikó # 2019.01.25. 06:50

Sajnos egyik sem opció mert a garázst használják sem eladni, sem kiadni nem akarja a tulaj. Próbáltuk rávenni.

drbjozsef # 2019.01.25. 07:08

Egyfelől magatokat kormányoztátok ebbe a helyzetbe, tudtátok, hogy ilyen a rendszer, hogy napelem van, hogy hol van az inverter. Így nem kellett volna megvenni.

Másrészt ez önmagában tévedés : „egy másik fél tulajdonában van egy fő alkatrész

Nincs a tulajdonában az alkatrész. A tulajdonában lévő ingatlanon van, de ebből nem következik, hogy az az alkatrész a tulajdona.

Nem is igen értem mi a kérdés, ha a premissz az, hogy "az inverter nem mozdítható".

Ez esetben legfeljebb annyit tehettek, hogy valamilyen szerződést kötsz a garázs tulajdonosával. Egy olyan szerződést, amiben vállalja, hogy ott lehet az ingatlanán, és biztosítja a szükséges mértékű hozzáférést javítás vagy csere esetén.

Persze, ezért kérhet valamiféle ellenértéket.

MajorDomus # 2019.01.25. 20:02

Jobb ötletem nekem sincs, ha kap valami téritést a tulaj,még érdekelt is lesz abban hogy vigyázzon rá!

K.Anikó # 2019.01.26. 15:42

Köszönöm szépen az ötleteket.

MajorDomus # 2019.01.26. 19:32

,,a volt tulajbérelteaz ingatlant,,

mit?
a saját ingatlanát bérelte?

és mi van,ha nem veszed meg a napeelem rendszert?

Fűcsomó # 2019.01.29. 10:21

Üdvözlök Mindenkit!
Következő ügyben kérem szíves segítségeteket:
Adott társasház alapító okiratát módosíttathatja-e egy tulajdonostárs oly módon, hogy erről a többi tulajdonos nem értesül?
Ezzel a társasházunk szembesült tegnapi napon, ráadásul annál a banknál, ahol felújítási hitelt szerettünk volna felvenni. A rengeteg herce-hurca, papírmunka, stb. teljesítését követően a bank lekérte a társasházunk friss tulajdoni lapját, amelyből kitűnik, hogy egy tulajdonostársunk néhány évvel ezelőtt alapító okirat módosítását becsatolta a földhivatalhoz, melyet az be is jegyzett. Így a társasházhoz csatolásra került 12 db albetét (garázs), melyről a lakóközösség mit sem tudott. Emiatt a bank elutasította a hitelkérelmünket, mondván a tulajdoni viszonyok nem rendezettek. A társasházunk egyébként 17 lakásból áll, ebből néhány ember rendelkezik garázzsal, azonban több olyan garázstulajdonos van, aki a társasháznak soha nem volt lakója, tehát "idegen".

drbjozsef # 2019.01.29. 11:37

Fűcsomó,

Nem lehetséges.

Az alapító okirat módosításához a közösség 100% egyetértése kell főszabály szerint, de a kivételekben is 4/5 vagy 2/3 van.

Én azt javasolnám, hogy másolatban kérjétek ki a földhivataltól azt az okiratot, amely alapján bejegyezték a változást. Akkor látni fogjátok milyen hivatkozással, milyen döntéssel, aláírással módosult az AO.

Az alapján lehet eldönteni, mi a további teendő. Ha szükséges, pert kell indítani.

Fűcsomó # 2019.01.29. 12:19

Kedves drbjozsef!
Köszönöm a gyors választ, megértettem, amit írtál. Ez azonban azt vetíti előre, hogy nagyon-nagy bajban van a társasházunk! Mire az egész procedúrát véghezvisszük - ügyvéd segítsége nélkül úgy gondolom, nem is lehetséges -, legalább fél év is eltelhet, ha nem több. A hitelre ad-hoc jelleggel van, vagy lett volna szükségünk, ugyanis a lapos tető meghibásodása miatt a felső szinti lakások beáznak. Most nagyon elkeseredtem, és egyelőre nem látom a problémánk gyors megoldásának lehetőségét. LTP megtakarításunk van, de annak futamideje csak ez év júniusában jár le. A segítő szándékod köszönettel nyugtázom!

MajorDomus # 2019.01.29. 18:18

Kizárt dolog közgyűlési határozat nélkül Alapitó Okiratot módositani!
egy személynek lehetséges...
okirathamisitással..

kizárt,hogy nem tudtatok róla,minden egyes tulajt meg kell hozzá keresni! ott valami nagyon nem stimmel!

Fűcsomó # 2019.01.30. 11:14

Mi is úgy gondoljuk, hogy itt valami nagyon csúnya dolog történhetett. Földhivatal 2 nap türelmet kért, mivel ezeket az iratokat külső helyszínen őrzik. Holnapra ígérték, hogy beérkezik hozzájuk az iratanyag, akkor tudjuk megtekinteni, hogy ki és mi alapján kérte az AO módosítását. A jelenlegi tulajdonosok egyike sem emlékezik ilyenre, kivételt képez 1 tulajdonostárs, akit sajnos megkérdezni nem tudunk, mert Budapesten egy intézetben él, mivel agyvérzés elszenvedése miatt és következményeként nincs beszámítható állapotban, memóriája egyenlő szinte a nullával, gyámja a felesége, aki viszont csak néhány éve lépett a képbe.
Azon túl, hogy őt sajnáljuk, valószínűnek tűnik, hogy ő lesz az az ember, aki ezt a cselekedet megtette, számunkra azonban ez nem vigasz. Kíváncsian várjuk a holnapot, amikor szembesülhetünk azzal, ami történt (mármint a Földhivatalnál). A továbbiakról fogalmam sincs.

MajorDomus # 2019.01.30. 19:49

Hát ird meg mit találtatok!
nem mindennap fordul elő llyen..

Fűcsomó # 2019.02.14. 16:39

Kedves Fórumozók!
Következőkről tájékoztatlak benneteket: Társasházunk egységes szerkezetbe foglalt AO módosítást készíttetett és nyújtott be a földhivatalhoz 2004-ben, amelynek bejegyzése annak rendje és módja szerint meg is történt. Ezt követő egy év múlva egyik lakótársunk (bár ez még nem bizonyított, hogy ő volt) AO módosítást nyújtott be a földhivatalhoz, mely okirat a megtekintés alapján teljes mértékben hamisítványnak minősíthető. Rendőrségen ismeretlen tettes elleni feljelentéssel éltünk, még az ügyvéd is, akinek a pecsétje az AO módosításán szerepel. Aki a hamisítványt készítette, még az ügyvéd pecsétjét is meghamisította, nemcsak a tház lakóinak aláírását. Egy nagy hibát azonban elkövetett, mert amikorra ő az AO-t datálta, akkor már nem ugyanazok a személyek voltak birtokon belül, mint akiket ő a 2004-es okirat alapján feltüntetett. Vizsgálati szakaszban van az ügyünk, azonban ez számunkra most nem sok jót vetít előre, hiszen a bank a hitel folyósítását, helyesebben még az elbírálását is megtagadta mindaddig, amíg egy új és helyes AO-ot a földhivatal be nem jegyez. Jogászok, nagyon vigyázzatok, mert ím, még a pecsétet is képesek emberek meghamisítani!!! A cselekedetét kiváltó - általunk gondolt - indokokat most nem részletezném.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.14. 18:21

Megnézném én azt az embert, aki a szárazbélyegzőt hamisítja.

MajorDomus # 2019.02.14. 21:26

Esetleg fénymásolatokról beszélsz, mármint a bélyegző esetében.
Az nem nyerő a Földhivatalban.
Igy nem kerek a sztori.

drbjozsef # 2019.02.15. 06:30

KBS,

15e forint, két órás határidővel. Miért nehéz csináltatni egyet?

Fűcsomó # 2019.02.15. 11:14

A részletek kiderítése nyilván a rendőrség dolga, lényeg a lényeg, hogy földhivatal ama meghamisított AO alapján a bejegyzést megtette.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.15. 11:20

Doktor úr, én úgy tudom, hogy csak a kamarától fogadhatnak el megrendelést; aki pedig a hivatalos utat megkerülve gyárt, az már eleve bűncselekményt követ el.

drbjozsef # 2019.02.15. 11:36

Értem, én csak ránéztem egy ezzel foglalkozó cég oldalára. Nem volt megkötés kiírva. De ha van is, akkor egy gravírozással foglalkozó cégnél simán csináltatok két kerek bélyeget, akár két cégnél...

wers # 2019.02.15. 11:43

drbjozsef, van még ötleted?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.15. 11:59

(A szárazbélyegző nem gravírozva van.)

wers # 2019.02.15. 12:05

:)))