Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Haszonélvezeti jog - ajándékozás tulajdonjog

drotos5 # e-mail 2014.01.10. 18:14

Üdvözlöm.Egy kertet szeretnék vásárolni az unokatesomtól.Azt szeretném megtudni hogy hogy járok jobban anyagilag,az átírás és egyéb költségekre gondolok.500.000 ft lenne a kert.Ha ajándékozási szerződést kötünk vagy ha normál adásvételi szerződést (amibe fel van tüntetve a pénz)kötünk.
Köszönöm.

ILDIKO02 # e-mail 2013.11.25. 14:35

Kedves Szakértők!

Az itteni bejegyzéseket olvasva talán van megoldás a problémámra.
Férjem 2009 óta nem dolgozik, gyakorlatilag én tartom el.
Közös gyerek nincs, de neki az előzö házasságából van 1.
A lakás amiben élünk a férjemé.
Érdeklődnék, hogy köthetek e házastársammal eltartási szerződést az ingatlanért cserébe?

Köszönöm

Kati00 # e-mail 2013.11.25. 12:58

Köszönöm!
És ha nem eltartási szerződést kötünk hanem örökösödésit, akkor is be kell vonni a gyámhivatalt?
Örökösödési szerződést a fia megtámadhatja?

Köszönöm

ObudaFan # e-mail 2013.11.25. 11:18

Ez így egy színlelt eltartási szerződés lenne. Az a megállapodás, amit leplez, még éppen lehet érvényes is, de ahhoz a gyámhatóság, vagy a bíróság hozzájárulása szükséges. Ezért állapodjatok meg és kérjetek a bíróságtól egyezségi kísérletre idézést és kössétek meg bíróság előtt az egyezséget.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

lajcsó # e-mail 2013.11.25. 10:49

Az eltartási szerződést nem kell indokolni. De ez mitől lenne eltartási szerződés? Ha a gyermektartási díj fejében ruházza át a tulajdonrészét, akkor azt kell szerződésbe foglalni!
Minden szerződés megtámadható. Csupán az a kérdés, milyen alapon és milyen sikerrel?
Mivel visszterhes (nem ingyenes, pl. ajándék) szerződésről van szó, a kötelesrész felejtős!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Kati00 # e-mail 2013.11.24. 23:21

T. Szakemberek!
Pár évvel ezelőtt elváltam. Ex férjemnek és nekem van egy közös kiskorú lányunk.
Exem olyan lehetetlen anyagi helyzetbe került, hogy a gyerektartást nem tudja fizetni és hónapok óta munkát sem talál magának, nagyon el van csúszva a számláival is.
Jelen pillanatban én jó anyagi körülmények között élek, tudom nélkülözni a gyerektartást is.
A következőt ajánlotta nekem:
Írjak alá vele, egy eltartási szerződést az ingatlanra amelyben él. (Közösen is itt éltünk, de mivel ez az ő külön vagyona , csak az ő nevén volt így közöm nincs hozzá)
Szóval írjam ezt alá cserébe az ingatlanért, ő pedig nem fizet gyerektartást.
Nekem tulajdonképpen tetszik is az ötlet, mert a lányunknak jó lesz az ingatlan / lenne / ugyanis előttem is volt egy házassága és onnan is van egy gyermeke, aki már nagykorú, így oda már rég nem kell fizetnie.
Kérdésem:
Eltartási szerződést lehet írni egy egészséges 55 éves embernek is? Mire hivatkozva? Esetleg az anyagi helyzetére?
És így a fiának nem jár a köteles rész? Ez később esetleg megtámadható bármikor? Azt nem szeretném, hogy a lakásért cserébe lemondok a gyerektartásról (nincs bírói végzés, megállapodtunk) és egyszer majd ha úgy alakul még a fiának is fizessem a köteles részt.

Köszönöm
Kati

Kiphi # e-mail 2013.11.22. 08:28

Üdvözlöm,

Van egy lakás ami az én illetve a testvérem tulajdona és édesanyám a haszonélvező. Szeretném az én részemet a testvéremnek ajándekozni.
A lakáson van némi köztartozás is. Ilyen esetben is ajándékozható vagy csak tehermentesen? Van valamilyen költsége?
Köszönettel:
Kné

Scully30 # e-mail 2013.10.11. 14:20

Üdvözlöm,

érdeklődnék hogy ha a testvérem szeretné nekem ajándékozni a családi ház rá eső részét,ami a fele, az milyen költségekkel jár az én számomra?
Hogyan lehet ezt intézni?

köszönöm

barkinca # e-mail 2013.07.03. 10:36

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék elajándékozni 120 000 forint névértékű részvényt. Azt szeretném megtudni, kell e valamilyen adót illetve illetéket fizetni utána az ajándékozottnak.

Köszönöm előre válaszát.
Tisztelettel: Anna

szabo2006 # e-mail 2013.05.21. 15:02

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Adott egy családi ház. Eredetileg édesanyám/édesapám volt a tulajdonos 50-50%. 3 évvel ezelőtt édesapám ajándékozási szerződéssel nekem ajándékozta az ő részét.A tulajdoni lapon át lett vezetve, így most én és édesanyám vagyunk a jogos tulajdonosok. Az ajándékozást követően közel 6 millió forint értékben költöttünk/felújítottunk a házzal kapcsolatban.[számlákkal fényképekkel igazolható]. Édesapám megszorult és most követeli vissza az elajándékozott házrészt. Az ajándékozás előtt tisztában volt azzal, hogy miért papírozzuk le, + hogy költeni fogunk a házra. Azt olvastam, ha veszélyeztetve van az ő megélhetése, akkor vissza követelheti a részét, de ezáltal veszélyeztetné az én megélhetésemet is. Az ingatlant nem tudjuk eredeti állapotába visszaállítani. Mitévő legyek, hogy tudom megvédeni az ingatlant + a hozzá tett értékeket?

ObudaFan # e-mail 2013.04.25. 22:57

Zizuka

Tudni kellene, hogy pontosan mire hivatkoznak, mi ez a bizonyos feltevés.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

ObudaFan # e-mail 2013.04.25. 22:56

rocky141

Megegyezés kérdése. Mivel a haszonélvezőt semmilyen módon nem tudod kényszeríteni arra, hogy lemondjon a haszonélvezetéről, a vevő meg vélhetően nem fogja megvenni az ingatlant haszonélvezettel terhelten, így meg kell alkudj a haszonélvezővel.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

Zizuka # e-mail 2013.04.25. 22:35

Köszönöm a választ, hozzáfűznivalóm:

Ptk. 582. §
(1) Nem veszélyezteti létfenntartását
(2) Nem követtem el jogsértést, bűncselekményt ellenük, épp ellenkezőleg, tőlük kaptam fenyegetést.
(3) A feltevés, amire hivatkoznak azt most utólag kreálták, nem volt anno semmiféle megállapodás, feltevés, feltétel, papírozás, szerződés stb. Olyan tanúk idézését kérték a bíróságtól, akik egyáltalán nem kompetensek az ügyben.
(4) Pénz - belőle lakás, ezt kérik.
(5) Mi a szokásos mérték?

A pénzajándékozás 6 éve történ.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.04.24. 16:50

Ptk. 582. § (1) A még meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.
(2) Ha a megajándékozott vagy vele együttélő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.
(3) Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
(4) Visszakövetelésnek nincs helye, amennyiben az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb ideig nem követeli vissza.
(5) A szokásos mértékű ajándék visszakövetelésének nincs helye.

www.kbs-ugyved.hu

Zizuka # e-mail 2013.04.24. 16:34

Kaptam évekkel ezelőtt egy kis pénzt és vettem belőle lakást. Most az ajándékozó követeli vissza bírósági úton. Keresetlevélben hivatkoznak is rá, hogy mivel a pénz nincs meg, ezért a lakást kérik.
Ráadásul olyan dokumentumokat használnak bizonyítéknak (pl. saját bankszámlakivonataim, adásvételi szerződés, számláim), amihez úgy jutottak hozzá, hogy egyszerűen ellopták.
Hivatkoznak egy tanúra is, aki soha nem vett részt az egész ügyben, csak épp úgy táncol, ahogy fütyülnek neki.
A teljes vételárat nem is tudják leigazolni, hogy ők fizették volna. Ők állítólag tanúk jelenlétében készpénzben adták nekem. - Ajándékozási szerződés írásban nem született. Szerintük szóbeli megállapodás történt.

Mit lehet tenni? Nem követtem ellenük semmiféle jogsértést, részükről megromlott a viszony, csak a lakás érdekli őket. Létfenntartásukat nem veszélyezteti.

rocky141 # e-mail 2013.04.04. 18:40

Már egyszer írtam ide, de választ nem kaptam. Most szeretném még egyszer megtudni.
Van egy panel lakásunk, melynek a testvérem és jómagam vagyunk fele-fele részben tulajdonosai. Édesanyám a haszonélvező, mely holtig tart.
A lakás jelenlegi piaci értéke 8 millió forint, mely árért ténylegesen értékesíteni lehet.
A lakást most eladásra kerül és az a kérdésem, hogy kell-e a haszonélvezeti jogról való lemondásért fizetnem és ha igen, akkor mekkora lehet ez az összeg.

Azért írom egyes szám első személyben, hogy csak nekem kell a h.j. való lemondásért fizetnem, mert a testvéremék a mostani lakás árának feléért vesznek másik lakást, ahova beköltözik édesanyám és ott megint haszonélvező lesz.

Köszönöm

ObudaFan # e-mail 2013.03.31. 18:22

Megtehetik, bár kötelesrészre jogosult vagy.
Ha pedig igazolható, hogy tőled kapták ajándékba, meg lehet gondolni, hogy van-e helye az ajándék visszakövetelésének.

Ügyvéd - Bp.

obudafan@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://nonprofit.hu/…-megszerzese

adry27 # e-mail 2013.03.31. 18:10

15 éve eladtuk a szüleimmel azt a lakást ami az én nevemen volt és abból a pénzből építettünk egy kertes házat ami viszont a szüleim nevére lett íratva, most öregségükre ki akarnak zárni az öröklésből mert nem szeretik a feleségemet, ha ezt akkor tudtam volna nem iratom rájuk a házat, de akkor ezt így láttam jobbnak.
Kérdésem az lenne, hogy ezt megtehetik, hogy végül is az én pénzemből épült házból ne én legyek az örökös?Válaszukat előre is köszönöm.

szasabloom # e-mail 2013.03.10. 13:45

szeretnék érdeklődni hogy lehetséges-e az a dolog hogy az ajándék jogcímen átruházott apai részt valamilyen módon visszaszerezni!a történet túl hosszu lenne a lényeg 13 éve történt egy hagyatéki tárgyalás ahol az elhunyt utolsó akaratát a fájdalam miatt tiszteletben tartotta 4 testvér!az ötödik a dolgokkal mit sem törödve az apai részt teljesen leterheli adóságokkal hitelekkel!a négy testvér ezt már nem nézi szép szemmel ez ellen szeretne tenni!válaszát várom!köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2013.02.11. 22:55

meg a leggyorsabb is.

lajcsó # e-mail 2013.02.11. 14:27

"Apósomnak is ott kell lennie az eladásnál és akkor lemondania a haszonélvezetről?" Szerintem az volna a legjobb (meg legolcsóbb) megoldás.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

kyra922 #   2013.02.11. 14:24

Pazs! Köszi a választ. Elég akkor az ügyvéd, amikor mennek eladni, és akkor elajándékozza Férjemnek?? Illetve utána ezt az ügyvéd rendezi majd? Vagy Férjemnek be kell mennie a földhivatalhoz bemutatni, hogy Apósom átajándékozta a haszonélvezetet, Ő pedig eladta a tanyát? És még csak annyit, hogy az eladás után kell adóznia Férjmenk, több mint 10 éve vették a tanyát, és java részt inkább csak föld található rajta egy kisebb romos ház, de az lekhatatlan és csoda hogy áll még. Maga az eladási ár is csak 150 ezer Ft...

pazs #   2013.02.11. 13:47

Mindenképpen kell ügyvéd.

kyra922 #   2013.02.11. 13:29

Jó napot!
Az ügyben kérném a segítségüket, hogy Férjemnek van egy tanyája amin az Övé a tulajdon jog az Apjáé a haszonélvezeti jog.
Ezt a tanyát Férjem szeretné eladni, amibe az Apja bele is egyezett, neki nem kell nem tart rá igényt.
A kérdésem a következő lenne, Apósomnak is ott kell lennie az eladásnál és akkor lemondania a haszonélvezetről? Vagy elég ha előtte lemond Elajádnékozza Férjemnek?? Mert ahogy olvastam csak egyenes ági rokonnak adhatja át a haszon élvezeti jogot illeték nélkül.
Illetve még ha előtte ajándékozza el, akkor ügyvédi papíron kell, vagy elég egymást közt tanúkkal írt papír??? Válaszukat előre is ködzönöm!

kekszem # e-mail 2013.01.08. 12:11

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy/

2012.dec.26-án elhunyt a férjem elváltunk2004 dec-ben
Közös ingatlanunk 1/2 1/2 arányu felosztásban
Jelzáloggal terhelt 6 millio ft értékben hozzájárulásomat kellett adni mivel a fél házra jelzálog szerződés nem köthető.
2011 novemberében kért a Bank egy törlesztő rész kérést, miszerint volt férjem, a lányom, és én aláirtuk havi 60.000 ft al törleszteni fogunk
A volt férj elhunyt
A házasságunkból még két fiam is született
A két fiu lemond a leány javára.
A bank mint követelő a lányomtól akinek nincs munkahelye nem lesz jövedelme 2013 februártól,aBank tölem a biztos nyugdijamból fogja vonni a 60.000 ft-ot?Vagy mennyit vinhat le 90.000 ft-os nyugdijamból.Mozgáskorlátozott lette 2012 májustól a csipőprotézis beültetés óta járni önálóan sajnos nem tudok.Önkörmányzatnál létezik hogy segítenek? ímódjukban ál vagy már engem jól bevitt a Lányom mint örökös az erdőbe? Nem tudom a kifelé vezető utat.Tanácsát kérem szépen.

Volt lizingelt Skosa Romset gépkocsija a volt férjnek az a bank elvitte a gépkocsit , azzal mi történik.
Mi lenne fontolgatom a dolgokat elajándékoznám a lányomnak a 1/2 részemet , elmennék albérletbe ragaszkodva a haszonélvezethez.Akkor ki fizet és mennyit a banknak.Hagyatéki tárgyalás elé nézek és nem tudok jóformán innen szeretnék informálódniKérem minél előbbi válaszát fáradozásáért köszönet.Üdvözlettel :kekszem