Ingatlanügyek


Adri93 # 2018.10.04. 21:07

Köszönöm szépen Ügyvédúr. Ennek tudatában felesleges volt feltennem ennyi kérdést! Köszönöm gyors válaszát!

Szomorú örökös # 2018.10.05. 04:06

Adri93

Apunak van elővásárlói joga amiatt mert ide van ő is bejelentve?

Tévedés! Nem azért van elővásárlási joga, mert oda van bejelentve, hanem azért, mert ő is tulajdonos az ingatlan tekintetében. És pontosan ezért nem adható el csak úgy egy másik személynek. Ez a jog viszont csakis akkor él, ha édesapád ugyanazon feltételekkel hajlandó megvásárolni a két testvér részét, amivel a külső személynek szándékozzák eladni. Csak azért nem tarthatja vissza az ingatlan eladását, mert ő meg akarja venni, de kevesebbet fizetne érte. Az pedig hogy ki van oda bejelentve, teljesen irreleváns a kérdésben. Más kérdés, hogy ezt a tulajdonos váltáskor mindenképpen rendezni kell. Én is szembesültem nem olyan régen vele, hogy a volt tulajdonos párja be volt állandó lakcímre jelentve ide.

Tudomásunk szerint ha el adják 6 millióért akkor a 15% adót ki kell rá fizetni?

Ez így van, a tulajdonosoknak saját részük után jövedelem adót kell fizetni, de csakis a jövedelemre, nem a teljes vételárra. Ha viszont a férjed megvenné édesapád és a másik két testvér részét és ő egyedüli tulajdonossá válna, akkor a vásárolt rész után kell neki vagyonszerzési illetéket fizetni szerintem. Szóval fizetni mindenképpen kell valakinek. Nem csak annyiba fog kerülni, amit édesapádnak és a másik két testvérnek kifizet.

Amit én laikusként reális lehetőségnek látok - és egyben legolcsóbbnak - hogy édesapád fizeti ki a másik két testvért valamilyen pénzből - akkor adót csak a másik két testvérnek kell a jövedelem után fizetni - majd neked ajándékozza az ingatlant, azaz a te nevedre íratja át (őt meg valahogy még nyilván rendezni kell anyagilag a történetben). Az ugyanis családon belül van és ha jól tudom, egyenesági rokonok között az illetékmentes. Így nyilván csak édesapádnak kell vagyonszerzési illetéket fizetni az általa megvásárolt két testvér része után. Ha viszont ugyanezt a férjeddel teszi meg, akkor amennyiben jól tudom, már vagyonszerzési illeték játszik a teljes ingatlan vételárára.

Adri93 # 2018.10.05. 05:56

Köszönöm Szomorú örökös! Nincs szó arról,hogy vissza akarnánk tartani a vásárlást mindenki szereretné hogy végbe mennyen. De így legalább tudjuk hogy mi a helyzet és az a része volt a legfontosabb amire Ügyvédúr válaszolt. Mert Apu elégsokmindent elengedett meg átengedett a testvéreinek és ők meg nem bírnak várni még 8 hónapot!

Peter1981 # 2018.10.06. 19:04

Üdv,

a tanácsotokat szeretném kérni.

Egy 2008-ban épült társasházi lakás vásárlásához hitelt szeretnék felvenni és értékbecslés szükséges. Az értékbecslés során az ingatlant be kell azonosítani de a lépcsőházban nem szerepel lakás számozás.

A beazonosításhoz a földhivatalból kikértük az eredeti alapító okiratot és szintrajzot amin a lakás fel van tüntetve viszont sehol nincsenek kitöltve a helyrajzi számok a lakásokhoz (üresen hagyták).

Továbbá az alapító okirat szerinti emelet/ajtó számozás sincs összhangban a tulajdoni lapon szereplő adatokkal.

  1. Közös képviselő nyilatkozata a lakás pontos helyéről elegendő lehet hogy az értékbecslő elfogadja azonosítottnak a lakást?
  2. Késöbbiekben hogyan lehet rendezni a helyzetet?

Módosítani kell az alapító okiratot?
Ezt az okiratot az ügyvéd hogy adhatta be így a földhivatalnak?

ObudaFan # 2018.10.08. 07:41

Hosszabb távon igen, pontosítani kellene az alapító okiratot. Rövidebb távon pedig nekem az a tapasztalatom, hogy az a legjobb, ha magát a bankot kérdezed meg, hogy ők mit kérnek.

zsuzsimirjam # 2018.10.08. 19:36

Jó estét kívánok! A problémám a következő eladtam a házam, aki megvette hitelt vesz fel hozzá.
A banktól kijöttek a ház értékbecslésére. Ők statikai vizsgálatot kérnek.
A kérdésem az, hogy kinek kell a statikai vizsgálatot fizetnie?
A vevőnek, vagy az eladónak?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.08. 19:49

Annak, aki jobban akarja az ügyletet.

zsuzsimirjam # 2018.10.08. 20:08

Kedves Kovács Béla Sándor! Egy kicsit el vagyok itt veszve, nekem írta, hogy annak aki jobban akarja az ügyletet?
Ha nekem akkor a válasz az, hogy már a vevő adott foglalót, és neki van szüksége a statikai véleményre a hitelhez. Ilyenkor mi is a helyzet?

gerbera317 # 2018.10.08. 20:16

Akkor annak, akinek nagyobb érdeke fűződik hozzá. Vagy; annak, akinek az érdekkörében a statikai vizsgálat felmerült. :-)

SolnesM # 2018.10.08. 20:18

zsuzsimirjam !
A foglaló mellé készült ugye szerződés is. Annak elvileg mindent kell tartalmaznia.
Gyanítható, hogy az ilyen statikai vizsgálódás meg egyéb kívánság nem szerepel benne.
Nyugodtan ki kell várni. A szegény vevőnek nincs pénze, sőt valószínű a foglót is bukja.
nem árt újabb … fizetőképes vevő után nézni.
Ilyenkor nem árt az árat is némileg csökkenteni.

zsuzsimirjam # 2018.10.08. 20:31

SolnesM
Köszönöm a választ. Az eladó én vagyok, és igen a készült szerződés, de szó se volt benne statikai vizsgálatról.
A statikai vizsgálatot a banktól kijött ember mondta, aki a ház megvásárlásához szükséges hitel miatt jött ki a házat megnézni.
Ő mondta, hogy csak úgy tudja a házat felértékelni, ha statikai vizsgálat is készül, és ennek függvényében adnak a vevőnek hitel.

lajcsó # 2018.10.09. 07:00

A probléma az értékbecslés során bukott ki. Ezért szerintem a vevőnek kell viselnie a statikai szakvélemény költségét, de akár meg is lehet osztani a felmerült költséget az eladó és a vevő között. Utóbbi lenne méltányosabb.

drbjozsef # 2018.10.09. 07:02

zsuzsimirjam,

Neked a bankkal semmilyen kapcsolatod nincs, a hitelkérelemhez közöd nincs, ha a bank ilyet kér, azt tőled nem kérheti.

A hitellel kapcsolatos költségek a vevőt terhelik.

DE, ha a vevő jó pénzt fizet, neked fontosabb, hogy eladd neki az ingatlant, akkor akár fizetheted is, csak megállapodás kérdése. Ha el tudod adni másnak is, akkor meg ne. Erre írták a hozzáértők az előbb : ha neked fontosabb (érdeked fűződik hozzá) az eladás, fizesd, ha nem, fizesse a vevő.

Laller79 # 2018.10.12. 05:30

Szép napot!

Következő kérdésem lenne: 2015.11_ben vásárolt ingatlan eladásra kerül 2019-ben,de nagyobb èrtèkű ingatlanvásárlásra lesz fordítva az ár.A Tv-ben meghatározott adót is (5 èven belüli èrt.miatt) ès a vagyonszerzési illetèket is meg kell fizetnünk?11,5 volt vètel,25 eladás,az új ingatlan 40 millió lenne.
Köszönettel

Laller

drbjozsef # 2018.10.12. 06:29

Laller,

Sok éve hatályon kívül van az a szabály, hogy adókedvezmény jár lakáscélra költés esetén.

Ha 2015-ös a szerzés, és 2019-es az eladás, akkor kell adót fizetni (hónap nap nem számít). 25M-11,5M a jövedelem, ez után kell a 30%-ának (4év) a 15% adót fizetni. Vagyis 607.500.- forint SZJA-t kell fizetnetek.
(Esetleg a jövedelem még csökkenthető a vételkori költségekkel, kifizetett illetékkel)

Az új vásárlása után kell illetéket fizetni, itt be lehet számítani az eladott lakást 40M-25M után kell 4%-ot fizetni, vagyis 600.000.- forintot.
Persze, ha az eladó és a vevő azonos személy, mivel többes számban írtál, ezt azért vizsgáld meg.

Laller79 # 2018.10.12. 07:57

Köszönöm a gyors választ.
Egy ami mèg közben felmerült,amennyiben az 5.èvben adjuk el a lakást.Akkora mondjuk 40 M vásárolt lakás 4% szerinti vagyonszerzési.ill.kell megfizetniük csak ?????

Köszönettel

Laller

drbjozsef # 2018.10.12. 08:42

Igen.

Ha 2020-ban adjátok el, akkor nincs SZJA.
Illeték marad a különbözet.

Laller79 # 2018.10.12. 08:50

Köszi!

Ster # 2018.10.12. 11:13

Üdvözletem Mindenkinek!

Az alábbi kérdésben/témában kérnék egy kis segítség. (Próbálom csak a tényeket leírni, mert ez a kálvária kissé hosszúra nyúlik már...)

Új lakásvásárlás most épült (társasházban).
A Banki hitelezés az év elején eljuttot arra szintre, hogy az ÉN RÉSZEMRŐL MINDEN RENDBEN!
A KIVITELEZŐ balf@szsága miatt hónapokat vett igénybe az ilyen-olyan társasházi bejegyzéshez szükséges papírok elintézése. Közben a Bank és is vártam mikor fizethetem a lakást.

Hónapok múlva (most) egy papír kellene a KIVITELEZŐTŐL, hogy ÉN vagy a tulajdonos és a BANK 8 napon belül utal, mint ahogyan az a szerződésben áll.

A KIVITELEZŐ ügyvédje velem akar egy olyan papírt aláíratni, hogy ha a tulajdonosi átvezetés után a Bank még sem fizetne állítsam vissza az eredeti állapotot, költözzem ki (igen, már ott lakom), plusz ha mégsem 1 hónap után még kötbért is fizessek!

Ez lehet??? Ez normális????

Tehát a Bankkal együtt a KIVITELEZŐRE várunk hónapok óta erre most ilyen papírral jön az ügyvédjük.

Köszönettel,
Tibor

nonolet # 2018.10.12. 14:01

Nem ismerjük a szerződéseid...a leírásod pedig zavaros.

ObudaFan # 2018.10.12. 16:47

Ster

Amennyiben a bank nem fizet, akkor nem leszel tulajdonos, tehát ki kell költözz. Akkor mi a problémád ennek az aláírásával?

Tommy79 # 2018.10.12. 17:59

Tisztelt Segito!

Ingatlan Adas-veteli szerzodesevel kapcsolatban lenne egy kerdesem.
A csaladomban eladasra kerult egy ingatlan, a szerzodes alairasanal az egyik pontban szerepel az, hogy a vevo a lakas teljes veteli aranak megfizetese utan, es a szerzodes lejarta elott, tehat az elado kikoltozesenek utolso napjaig barmikor visszamondhatja a vasarlasi szandekat es az addig kifizetett osszeget az eladotol visszakovetelheti.
Ilyen valoban letezik???
Ha az elado mar megveszi a befolyt penzbol az uj ingatlant es kikoltozik, megis hogy fizesse vissza a vevonek a teljes osszeget mert o meggondolja magat? Arrol nem is beszelve hogy az ingatlanosnak mar ki lett fizetve az o resze mert a szerzodes letrejott.

Koszonettel,
Tamas

Ster # 2018.10.12. 18:37

Nem igazán erre irányult a kèrdèsem, de hagyjuk.

alfateam # 2018.10.12. 18:39

Ilyen valoban letezik???
És aláírtátok ezt a szerződést? Ha igen akkor létezik...

Ster # 2018.10.12. 19:08

Nem, nem ìrtam alá azt a sz@rt.
Itt csak naìv látogatókènt èrdeklődtem, mert szerintem elég trè az ilyen, de már látom túl naív vagyok. Mindent lehet...
Na èn elegedtem ezt a tèmát.
Good night!