Ingatlanügyek


drbjozsef # 2018.09.27. 10:22

Fuss neki ennek mégegyszer.

egy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanról nem keresték fel elővásárlásra a másik résztulajdonost, és belépett mint vevő.

Ki lépett be? Aki nem tudott róla? Mi az a "korábbi"? Hogy-hogy nincs meg a szerződés a földhivatalban? Mit kellene hitelesíteni?

drbjozsef # 2018.09.27. 10:24

Mi a teendő, ugyanis a két régi tulajdonos között jön létre az adás vétel.

Megjegyzem, hogy ha ez esetleg azt jelenti, hogy az egyik tulajdonostárs adta el egy másiknak a részét, akkor egyáltalán nincs elővásárlási jog. Az csak harmadik féllel szemben van. Vagy rosszul értem ezt is. Ez most a múltra vonatkozik, vagy a jelenre?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.27. 10:27

Úgy lehet, Mollinak a magyar nem anyanyelve.

Molli67 # 2018.09.27. 10:47

Bocsánat, lehet hogy nem volt egyértelmű a leírásom.
Történt egy adásvétel egy osztatlan közös tulajdonról. Az egyik tulajdonos e fele részét eladta, de az a ügyvéd aki mielőtt megszerkesztette az adásvételt megnézte az ingatlan adatokat és tudta hogy van 50%-ban másik tulajdonos is. Miután ez megtörtént az adás-vétel, nem is keresték fel hogy egyáltalán él-e elővásárlással. Jogi útra került az ügy más okokból is. Majd később csak kérték hogy él-e az elővásárlással. Igen jelezte írásban hogy élni kíván. Most az a kérdésem, hogy az előző vevő által írt adásvétel érvényes vagy másikat kell írni, ahol bejött a fele tulajdonos aki él a jogával.?
Ugyanis a földhivatal tud az elővásárlásról.
Ha úgy gondolják nem érthető, amit leírtam sajnálom. Elég bonyolult.

gerbera317 # 2018.09.27. 11:14

Elég bonyolult
Ja biztosan. Akkor egyszerüsíccsünk: Az eladó úgy adta el az ingatlanát, hogy szándékáról nem értesítette az elővásárlásra jogosultat. Érvényes-e így az adásvétel? Télleg bonyolult...

lajcsó # 2018.09.27. 11:36

Egyáltalán milyen ingatlanról van szó (lakás, telek, föld, stb.). Mert nagyon nem mindegy!

Molli67 # 2018.09.27. 11:41

hétvégi házról van szó.

Kinek van elővásárlási joga?

Egyrészt annak, akinek a tulajdonos szerződéssel ilyet engedélyezett, alapított. Másrészt az osztatlan közös tulajdonú ingatlan tulajdonostársainak törvény erejénél fogva van ilyen joga. Harmadrészt a társasházi lakások esetén az alapító okiratban kiköthető, hogy a tulajdonosoknak elővásárlási joguk van a lakásokra harmadik személyekkel szemben. Ez utóbbi azonban nem automatikus, tehát sok esetben nem áll fenn ilyen jog.

Mit tehetek, ha elővásárlási jogomat megsértették?
Csak hogy van már egy élő szerződés, mi a teendő, de nem az elővásárlóval?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.27. 11:46

Mennyi a vételár?

Molli67 # 2018.09.27. 11:52

4.5 millió az adásvételben rögzítve

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.27. 16:56

4.5 millió az adásvételben rögzítve
No, akkor ennyi pénz mellett már csak ki tudsz fizetni néhány tízezret ügyvédi munkadíjra.

oligaliga # 2018.09.27. 17:04

Fagin

Ki örököl? Majd a póthagyatéki eljárásban eldől.

Az elhunyt tulajdonrészére bejegyzett végrehajtási jogokat bejegyeztető végrehajtónak kell jelezni, hogy az adós elhunyt. Amúgy lehet, hogy nem is halott, mert a végrehajtó az eljárás kezdetén lekéri a nyilvántartásból, hogy valódi élő személyről van-e szó.

Madgirl65 # 2018.09.27. 17:46

Tisztelt Ügyvédek! Édesanyám szeretné a fiamra átíratni a házát. Szeretném tudni, kell-e közjegyző hozzá, és fel kell-e értékeltetni a házat becsüssel hogy a földhivatalban átírják a nevet, vagy elég ügyvéd előtt ajándékozási papírt csinálni? Ha a haszonélvezeti jogot rám íratja, akkor külön kell érte fizetnie? Előre köszönöm a segítséget: Madgirl65

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.27. 18:49

Nem; nem; igen; nemigen.

lajcsó # 2018.09.28. 06:49

"hétvégi házról van szó.
Kinek van elővásárlási joga?"
Ha zártkerti, vagy egyéb külterületi ingatlan akkor, elsődlegesen a Államnak meg a regisztrált földműveseknek van elővásárlási joguk. A tulajdonostárs ilyen a sor végén van.

Ha nem termőföldről van szó akkor jellemzően a tulajdonostárs az elővásárlásra jogosult.

gyendre # 2018.09.28. 08:46

ingatlanvásárlásnál a tulajdoni lap tetején szereplő "felülvizsgálat alatt" kifejezés aggodalomra ad-e okot?,vagy utána kell-e nézni mit jelent,vagy hol lehet utánanézni,földhivatal?

gerbera317 # 2018.09.28. 09:02

Az csak azt jelenti, hogy nem biztos, hogy az a természetbeni címe (többnyire a házszám a bizonytalan) az ingatlannak. Érdemben nincs jelentősége, ld. Inytv. 95. § (3). Az ingatlan-nyilvántartásban a helyrajzi szám számít. A földhivatalnál kérhetsz egy térképet, és meggyőződhetsz róla, hogy a megvásárolandó ingatlan és a helyrajzi szám egyeznek-e.

drbjozsef # 2018.09.28. 13:35

Természetesen a leszármazó, a lánya, ez nem kérdés.

Neki kellene elindítania egy póthagyatéki eljárást, hogy a nevére kerüljön.

Egyébként nem kizárt, hogy akár anélkül, már most szerződést kössetek, de jobb megvárni, míg rendeződnek a dolgok.

Elhunyttól nem lehet követelni, de a jogutódjától, az örököstől igen, az öröksége erejéig. Ebből következően, ha több az a hátralék, mint a tulajdonrész értéke, a lánya nem nagyon fogja mozgatni magát, mert semmi előnye nem lesz a dologból.

valentinzon # 2018.09.28. 17:46

Lakás tulajdonrészt szeretnék megvenni. A lakó (és egyben eladó) 1/2 tulajdonos. A másik 1/2 tulajdonos meghalt, örököse van, de nem volt hagyatéki tárgyalás (a mai tulajdoni lapon még az elhunyt van bejegyezve tulajdonosnak).

Ilyen esetben mit jelent a "tulajdonostárs elővásárlási jog"?
Gyakorlatilag semmit, mert a halott nem tudja megvenni? Küld az ügyvéd egy értesítőt (tértivevényes levelet) ami visszajön, és ennyi?
Vagy le kell folytatni, megvárni a hagyatéki tárgyalást (amit valakinek el kellene indítani, valakinek fizetnie kellene), és az örökösöknek kell dönteniük, hogy megveszik-e elővásárlási joggal?

ObudaFan # 2018.09.28. 21:37

Elvileg az örökösök már tulajdonosok és lenne elővásárlási joguk, de ilyen helyzetben a földhivatal nem szokta megkövetelni az értesítésüket.

valentinzon # 2018.09.29. 08:54

Érdekes helyzet, mert az örökös elvileg tulajdonos (úgy tudom, az örökhagyó halálától számítják az időt, és nem a hagyatéki tárgyalás lezártától).
Ha a földhivatal nem akadékoskodik, és bejegyzi a tulajdonjogot (ami elég valószínű), attól még az örökösök megtámadhatják jogi úton a tulajdonjog bejegyzésemet? Nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy felújítom a lakást, aztán évek múlva kiderül, hogy nem is vehettem volna meg, ki kell költöznöm, s bukok az egészen pár milliót...

szacsa # 2018.09.29. 10:44

Tisztelt Válasz adó!
Augusztus végén, szerződést kötöttem a Duna Haus irodával/ Kizárólagos/ hogy eladnám a lakásom. /Tudom, nem kellett volna/
Az első nézelődő már tett is vételi ajánlatot, de nem írtam alá, mert nem tudom milyen következményekkel jár az a szöveg "A vevő a vételi szándékát csak abban az esetben tartja fenn, ha részére legalább a fenti összeg 100%-a folyósításra kerül."
8.5mill kölcsönnel szeretné kifizetni a fennmaradó részt. A végleges adásvételi szerződés megkötésekor, 4mill.Ft-ot, melyből1 250000Ft foglalónak minősül.
Kérdésem, ha nem kapják meg a hitelt, ők büntetlenül tovább lépnek, visszakapják a foglalót is, ha a fent idézett szöveg szerepel a szerződésben?
Mivel a vételi ajánlatban dec 15-i kiköltözési határidő szerepel, nekünk ebből a pénzből kéne tovább lépnünk, de nem merünk, mert nincs biztosíték a bank felől.
Ha nem fogadom el az ajánlatot, akkor én köteles vagyok az irodának , vagy más valakinek fizetnem? Ha biztosítanak a banki kölcsön összegének kifizetéséről, akkor aláírhatom? Illetve Milyen használatba vételi dátumot javasol?
Hétfőn ülnek le tárgyalni a vásárlók az iroda D.H.hitel ügyintézőjével, az ő véleménye mennyire reális a bankéval szemben?
Köszönöm válaszát: Tisztelettel


Tisztelt Válasz adó!
Augusztus végén, szerz?dést kötöttem a Duna Haus irodával/ Kizárólagos/ hogy eladnám a lakásom. /Tudom, nem kellett volna/
A

ObudaFan # 2018.09.29. 10:58

Kérdésem, ha nem kapják meg a hitelt, ők büntetlenül tovább lépnek, visszakapják a foglalót is, ha a fent idézett szöveg szerepel a szerződésben?

Hogy a foglalót ebben az esetben megtarthatjátok-e, az attól függ, mi fog szerepelni majd az adásvételi szerződésben.

Ha nem fogadom el az ajánlatot, akkor én köteles vagyok az irodának , vagy más valakinek fizetnem?

Ez meg attól függ, mi szerepel a közvetítői szerződésedben.

Illetve Milyen használatba vételi dátumot javasol?

A teljes vételár kifizetésének napját, vagy ahhoz közeli, azt követő határidőt.

szacsa # 2018.09.29. 11:53

Köszönöm szépen!
Még mindig bizonytalan vagyok !


Tisztelt Válasz adó!
Augusztus végén, szerz?dést kötöttem a Duna Haus irodával/ Kizárólagos/ hogy eladnám a lakásom. /Tudom, nem kellett volna/
A

Adri93 # 2018.10.04. 20:31

Tisztelt Segítő(k) !
Több kérdésre szeretnék választ kapni! A helyzet az hogy nagymamám meghalt sajnos. Jelenleg az ö ingatlanjában lakom a gyermekemmel és férjemmel! Édesapám és élettársa is ide van bejelentve valamint mi is ide vagyunk bejelentve . Nagymamám halála miatt az ingatlan
édesapám és 2 testvére birtokába került. A hagyatéki tárgyaláson(2018.06.27) 5 millió forint érték lett meghatározva. Az ingatlan megvásárlását a férjem felajánlotta ezt el is fogadta édesapám is és a 2 testvér is. A 2 testvér jelen állapot szerint már most 6 millió forintot szeretne érte, erről apukám hallani sem akar mivel 5 milliótól többet nem ér az ingatlan és természetesen próbálja a mi érdekünk is szemelőtt tartani. Fel volt ajánlva hogy a vásárlás tényét fektessük papírra de vissza utasították a hagyatéki tárgyalásnál mondván hogy rá ér. Most pedig még a 6milliós vásárlás mellé vevővel is fenyegetőzik szószerint az egyik testvér hogy ő a vevőnek akarja eladni nem nekünk. El adható az ingatlan így, hogy az egyik tulajdonos is itt lakik illetve mi is a házba lakunk úgy, hogy a másik kettő testvér másnak adná el? Vagy milyen lehetőségeink vannak!? Tudomásunk szerint ha el adják 6 millióért akkor a 15% adót ki kell rá fizetni? Apunak van elővásárlói joga amiatt mert ide van ő is bejelentve? Nem akarjuk kisajátítani az ingatlant. Megakarjuk vásárolni becsületesen az ingatlant de se mi sem apum nem akar ráfizetni a nagybátyáim kapzsiságára.

lajcsó # 2018.10.04. 20:54

Egyik tulajdonostárs sem tudja eladni az ingatlan egészét, mivel ő csak a saját (tulajdon)részével rendelkezhet.
Másfelől:az ingatlan egészének eladásához a tulajdonostársak egyhangú döntése szükséges.