telekhatár, kerítés, földmérés


spenot gizi # 2008.05.23. 17:40

Bonina
Panaszom továbbítottam az illetékes földhivatal felé ahonnan ha jól tudom? 60 napon belül remélhetek elfogulatlan választ.Nem volt olcsó a kimérés mert külterületi telekről van szó.Sajnos az a tapasztalatom,hogy ha nem állsz a sarkadra és nem olvasol helyettük... kedvükre etetgetnek Te pedig,mint törvénytisztelő fizetsz ha jogos-ha nem. üdv.Gizi

Bonina # 2008.05.23. 16:44

spenot gizi, hát erre én is kíváncsi vagyok! Nem is hallottam még ilyet, hogy az önkormányzatot értesíteni kellene, mert Te önerőből kiméreted a saját telkedet. Mi is ez előtt állunk, megkérdeztük ismerőseinket, kiivel csináltatták és mennyiért, de senki nem mondta, hogy az önkormányzatot meghívta volna, pedig többen hitellel megterhelt házat építettek az adott területre, tehát gondolom szabályosan kellett zajlania mindennek. De én nem ismerem a szabályokat, csak laikus érdeklődő vagyok.

spenot gizi # 2008.05.20. 15:34

Sziasztok

Szeretném megtudni,kit-kiket kell értesítenem ha kiméretem a telkem.Kerítést szeretnénk.

  • 1982-ben az Önkormányzat hivatalból kimérte.
  • 2007-ben hivatalosan miheztartás céljából földmérővel újból kitűztük a határokat.

Az Önkormányzat nem akarja elismerni a kitűzést mert az önerőböli kimérésre nem kaptak meghívást.
Létezik ilyen? Ha nem,hogy tudom kivédeni az újabb felesleges kimérést?
Valóban értesítenem kellett volna ebben az esetben Öket?

Válaszaitokat ismételten köszönöm G.

Stalker # 2004.12.06. 19:17

Csak annyit tennék hozzá, hogy nem csak a földhivataltól rendelheted meg a telekhatár kimérését, hanem bármelyik magán földmérőtől is.
Másik megoldás: le kell ülni a szomszédoddal, megbeszélni a dolgot, aztán együtt bemenni a földhivatalhoz és megnézni a térképet. Ha a településnek már van digitális térképe, akkor a földhivatalban cm pontossággal meg tudják mondani a telek oldalhosszát. Ez alapján a szomszéd telek tulajdonosával ki lehet "házilag" is mérni a telekhatárt, de ehhez semmiféle joghatás nem fűződik. Ha a szomszédoddal így nem lehet megegyezni, akkor nem marad más megoldás, mint hogy megbízz egy földmérőt.

ildikó31 # 2004.12.01. 09:11

kedves Pottyos Panka!
Te nem kérheted fel hivatalból a Földhivatalt, mert te nem vagy hivatal. De esetleg ezt a munkát megrendelheted, természetesen pénzért. Vagy birtokvédelmet kérsz a jegyzőtől, és ha az ő határozatával nem értesz egyet, akkor bíróság előtt megtámadhatod, és kérheted szakértő kirendelést, jelen esetben földmérő kirendelést, de ha elveszíted a pert akkor ez is a te költséged lesz.


ildiko31

PottyosPanka # 2004.11.23. 18:56

Sziasztok! Azt szeretném tudni, hogy van-e módja annak, hogy a Földhivatalt felkérjem, mint családi házas telek tulajdonosa, telekhatár felmérésre/kitűzésre hivatalból? Olyan családi házunk van, ami a telekhatárhoz közel épült, az előző tulaj a ház falához csatlakoztatva épített egy kerítést, amit szívesen arrébb vinnénk, hogy a ház fala mögött legyen némi helyünk, de a szomszéd és köztünk vita tárgya, hogy voltaképpen hol húzódik a telekhatár. Ez kerítés szempontjából illetve ház hátuljának rendbetétele miatt lenne fontos. Tudom, hogy saját telken belül lehet kerítést építeni, de az nem mindegy, hogy ez a ház háta mögött 20 cm-rel vagy 80 cm-rel van. Köszi a segítséget előre is!