Reszkessetek közös képviselők!


ObudaFan # 2014.01.06. 18:57

Tisztelettel kérdezem jogásztól, hogy csak társasházra vonatkozik a törvényességi felügyelet jegyzői hatáskörbe utalása, vagy esetleg lakásszövetkezetre is?

A lakásszövetkezeteknek eddig is volt törvényességi felügyelete, és ebben semmi változás nincs: a cégbíróság látja el.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.06. 20:05

A közösképviselőellenes liga most tényleg azt várja, hogy a jegyző majd rendet vág? Az a jegyző, akinek ez az egész hatáskör úgy hiányzott, mint üveges tótnak a hanyattesés?

MajorDomus # 2014.01.06. 21:46

igy van.
látszik az ingatlanvállalkozásfelügyeleti hatóság müködésén is.

Társasházi tulajdonos # 2014.01.12. 12:39

A közösképviselőellenes liga most tényleg azt várja, hogy a jegyző majd rendet vág? Az a jegyző, akinek ez az egész hatáskör úgy hiányzott, mint üveges tótnak a hanyattesés?

Csak várnánk, de nincs esély rá!

Jeno # 2014.01.16. 20:52

Tisztelt Fórumozótársaim véleményét szeretném kérni egy jogértelmezés helyességével, vagy éppen helytelenségével kapcsolatban!

A Társasházi tv. 27/A. § szakasz meghivatkozza, s a jegyző számára alkalmazandónak írja elő a Civil tv. 11. §-ban foglaltakat, ami viszont az ügyész számára előírja hogyan lássa el a civil szervezetek felügyeletet.

Meglátásom szerint azzal, hogy a teljes fejezetet (a fejezet egy szakaszból a 11.-ből áll) alkalmazni rendelte a jegyző számára is (vagyis az ügyész helyére beírhatjuk a jegyzőt a társasházak tekintetében) ezzel előírta a Ptk. és az ügyészségről szóló tv alkalmazását is a jegyzőnek, ami első hallásra szinte hajmeresztőnek tetszik, de...

E fejezet azt mondja, hogy az ügyész a bírósághoz fordulhat, ha más módon nem tudja helyreállítani a jogszerűségét (e rendelkezés tehát a jegyzőre is igaz).
Az egyéb eszközöket viszont már az ügyészségről szóló tv taglalja a IV. fejezet 26. §-ában.

E jogértelmezés alapján a jegyző is élhet jelzéssel, felhívással és végső soron - (ügyészi) fellépés keretében - kerestet nyújthat be.

Fórumozótársaim szerint helyes e gondolatmenet, azaz a jegyző valóban alkalmazhatja, illetve alkalmaznia kell az ügyészségről szóló tv. említett rendelkezéséeit? - Meglátásom szerint igen (de ez senkit se befolyásoljon :) )

Válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.17. 03:55

azaz a jegyző valóban alkalmazhatja, illetve alkalmaznia kell az ügyészségről szóló tv. említett rendelkezéséeit?
Természetesen nem, de ahhoz, hogy levelet írjon, nincs is rá szüksége.

Egyjogász # 2014.01.17. 04:32

Szerintem a Civiltv. behivatkozása arról szólt, hogy aki kitalálta a társasházak jegyzői törvényességi felügyeletét, a nagy rezsiharcos lendületben már gány volt ennek részletszabályait kidolgozni, oszt ez volt a legegyszerűbb.

Aztán, hogy ebből olyan értelmezési zavarok keletkeznek, mint amelyeket többen is jeleztek, kinemszarjale, a lényeg, hogy a választásokig naponta legalább 150-szer lehessen valamit böfögni a médijákokban a Nagy Nemzeti Rezsiharcról...

Társasházi tulajdonos # 2014.01.28. 20:16

Eljátszotta a lakók millióit a közös képviselő
http://www.hir24.hu/…s-kepviselo/

• Frissült: 2013.06.03. 09:17
• 15 komment
A játékfüggő asszonyt 150 milliós sikkasztással vádolják.
A 39 éves nő, akinek pere most kezdődik, ruletten játszotta el a lakók pénzét – írja a Blikk. Éjszakánként milliókat vert el a kaszinókban, majd óriási tartozásait uzsorásoktól felvett pénzekkel próbálta egy ideig fedezni.Amikor aztán nem tudta már adósságait fedezni, akkor nyúlt a lakók pénzéhez.
Összesen 12 társasháztól, mintegy ezer lakótól vette el a pénzt Sz. Beatrix. A megkárosítottak között több ismert tévés is szerepel – írja a lap, amelynek a nő ügyvédje elmondta: ügyfele beismerte tettét, a kárösszeggel azonban nem ért egyet. Saját bevallása szerint 70 milliót sikkasztott el.
A szerencsejáték-függő közös képviselő ügye ráadásul tragédiához is vezetett. Édesapja ugyanis öngyilkos lett, mivel nem tudta megemészteni, hogy lánya kétes ügyletekbe keveredett.
Kommentek:

Andrea Szecsei • Kiemelt hozzászóló • Budapest, Hungary
A "mi" közös képviselőnk 6,5 milliót sikkasztott el a társasház pénzéből.Másfél éve meg lett téve a feljelentés ellene, de még semmi sem történt az ügyben, az égvilágon semmi.Kihallgattak három lakót a rendőrségen,és ennyi-ez a kihallgatás tavaly nyáron történt.Most meg már megint nyár van...A lényeg a lényegben, hogy az elsikkasztott pénzt-amiből nem lettek számlák fizetve-másfél éve emelt közös költséggel fizetjük az elmaradásokat.Én azt mondom, hogy veszett fejsze nyele az egész...
Válasz • Tetszik • Bejegyzés követése • 2013. június 3., 9:50

Moldovánné Éva • Kiemelt hozzászóló
Nálunk is volt ilyen, amit említesz. Kb. 3 évig húzódott, de a végén elárverezték a lakását és abból kifizették a szolgáltatóknak a tartozást.
Válasz • Tetszik • 2013. június 3., 10:01

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.28. 20:18

És?

ragyasdezso # 2014.02.06. 10:22

Mondtam, hogy megoldják a jegyzők feladatkörének kibővítését, Az újabb bővítés részletesen tartalmazza és akár 5 milliós büntetést is tartalmaz!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.06. 10:25

Bírságot. És kit bírságolnak? A házat vagy a közös képviselőt?

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2014.02.06. 10:46

Kit bírságolnak?

Lsztv. szerint:

  1. A fogyasztóvédelmi hatóság eljárására az Fgytv.-t kell alkalmazni, azzal, hogy az igazgatóság tagja az Fgytv. alkalmazásában vállalkozásnak minősül akkor is, ha természetes személy vagy önálló foglalkozásán vagy gazdasági tevékenységi körén kívül eső célból jár el.

    (6) Ha a fogyasztóvédelmi hatóság eljárása során megállapítja az (1) bekezdésben foglaltak megsértését, a kiszabott fogyasztóvédelmi bírság megfizetésére az igazgatóság tagjai egyetemlegesen kötelesek, a lakásszövetkezetet helytállási kötelezettség nem terheli.

Társasháznál nem tudom, ott nem vagyok érintett.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.06. 10:47

Márpedig én azt kérdeztem.

ragyasdezso # 2014.02.06. 11:00

A közös képviselőt!

ragyasdezso # 2014.02.06. 11:02

Ha a társasház működésének törvényessége a közös képviselőre vagy az intézőbizottság
jogsértő magatartása miatt a (3) bekezdés a) vagy b) pontja szerint nem biztosítható, a bíróság
százezertől ötmillió forintig terjedő bírság megfizetésére kötelezheti a közös képviselőt vagy
az intézőbizottságot. A kiszabott bírság megfizetésében a társasházat helytállási kötelezettség nem terheli. A kiszabott bírság megfizetéséért az intézőbizottság tagjainak felelőssége egyetemleges.”

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.06. 11:03

No, így már van foga a dolognak. Sikerült kiküszöbölni egy régi hiányosságot. (Ettől a jogalkotás módja még kifogásolható marad; és nagyon szomorú, hogy a jogos igény kielégítése egy marhaság - a rezsiháborús jelentés - mellékhatásaként történt meg.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.06. 11:03

Aha. Tehát nem a jegyző bírságol.

Ez még csak tervezet?

ragyasdezso # 2014.02.06. 11:17

Szerintem már elfogadták, mivel sürgősséggel szavazták.

Mufurc_nagyon # 2014.02.07. 08:45

/o/ :-)))))


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Wildmann # 2014.02.07. 15:01

Hát ezt nagyon szeretjük.

Ma péntek van hétfőre kész a Tv.tervezet, hétfőn megvitatjuk, kedden megszavazzuk, szerdán kihirdetjük, csütörtökön alkalmazzuk.
Pénteken már kezdünk gondolkodni, hogy nem jó, ezért a hétvégén előkészítjük a friss Tv.módosítását

Olyan gyors a jogalkotó mint a villám. Csak kár, hogy annyi a munkájában a cikk-cakk mint a villámban.

Kíváncsi vagyok fogják-e szórni a büntetéseket és mekkorákat?

És ha szórják, akkor ki marad meg a pályán?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.07. 17:52

És ha szórják, akkor ki marad meg a pályán?
Aki képes jogszerűen működtetni a házat. Annyira nem nehéz ám, most is sokan csinálják.

Mufurc_nagyon # 2014.02.07. 18:06

Kedves Tématársak!

Kb 1 mill ra becsülik a társasházakat MO.-on

Vajon meghaladja az 5%-t a jogszerű (betű és szellemiség) működtetés.

Ott ahol a tulajdonosok ilyen magas érdektelensége tapasztalható még magas is a becslés.

Vajon az SzMSz-k kialakítása tulajdonos barát;-)))

Mi van a húszéves alapító okiratokkal;-))))


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Egyjogász # 2014.02.07. 19:15

Rezsi(nagyon)biztos bácsi egészen pontosan azt találta ki, hogy nem elég ám az, hogy a jegyző látja el a társasházak törvényességi felügyeletét, ha a működés törvényessége másként nem biztosítható (az mikor van?) a jegyző forduljon a bírósághoz a társasház helyett és a jegyző adjon be keresetet pl. a társasház közgyűlése határozatának megsemmisítése érdekében.

Ha a bíróság ezen perben megállapítja, hogy társasház a közös képviselő miatt nem működött törvényesen, no akkor baszhatja meg a közös képviselőt akár 5 millió bírsággal is, amit bizony a magánvagyonkájából kell kiperkálnia...

Egyjogász # 2014.02.07. 19:28

Csak ami úgy hirtelen felmerült bennem rezsi(nagyon)biztos bácsi fenomenális ötletével kapcsolatban:

Ki lesz a per alperese? A társasház, akinek az érdekeit védi a jegyző? Vagy eleve a közös képviselő? (Ugyanis, ha nem fél a perben, hogyan lehet ellene szankciót kiszabni?)

De a közös képviselő elleni perben meg hogyan lehet pl. a társasház kögyűlésének határozatát megsemmisíteni?

Ja, és a polgári bíróság (gondolom az előtt kell a pert megindítani) milyen alapon szab ki büntető jellegű anyagi jogi szankciót bárki ellen?

Kitalálta ezt mocskosul Rezsi(nagyon)biztos mester....

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.07. 19:58

Azt azért te is elismerheted, hogy eléggé lehetetlen helyzet, hogy ha a közgyűlési határozat megtámadásának határideje eltelt, akkor a határozattal létrehozott jogsértő állapotot nem lehet többé kényszerrel megszüntetni. Arról nem is beszélve, amikor a jogsértő állapot formális határozat nélkül jön létre.