Közösköltség tartozás miatt végrehajtás


peterdy # 2016.12.05. 17:47

Tisztelt Mindenki !

Segítséget szeretnék kérni, mint adós ! Kis lakásomban gyermekem lakott és minden rezsi fizetését rá bíztam ! 2012-ben vettem az ingatlant. A fizetéseket egy ideig felügyeltem , majd teljesen a gyerekemre hagytam. 2015-ben júliusig nem fizette be a közös költségeket, majd 110eFt-ot egyösszegben befizetett a társasházat üzemeltető cég számlájára, közvetlenül a bankban, teljes jogcím megjelöléssel konkrét címmel és közös költség megjelöléssel. Egyenlegközlőt nem kaptunk már 2014-ben és 2015-ben sem. Történt aztán, hogy a társasház üzemeltetését egy másik cég vette át, aki most küldött egy egyenleg közlőt amin ennek az összegnek a befizetése nem szerepel. Állításuk szerint nem jó helyre fizettük be, mert a társasház számlaszámára kellett volna és ez nem jelent meg a ház számláján. Eltelt közben 1,5 év, az előző társasház kezelő állítólag megszűnt én pedig végrehajtással lettem megfenyegetve. Mit tehetek ?

MajorDomus # 2016.04.29. 20:18

Ez még több hónap!
Két megoldást javasolok.
1./beszelj a tulajjal, hogy a tartozást kifizeted, amit természetesen betudsz a bérleti díjba! Mondjuk 5 havi díjat a Társasháznak fizetsz be. Bele fog menni.
2./ súgsz a végrehajtónak, hogy mennyi összeget fizetsz havonta, ő pedig letiltatjatok a tulajnál a bevételt. Mindenki jól jár.
Társasház a pénzhez jut, tulaj lakása megmarad, neked pedig nem kell költözni.

Grave7 # 2016.04.29. 13:15

@hrabtimi: Ha jól értem, bérlő vagy. Amikor árverésen megveszi valaki az ingatlant, utána fog megtörténni a birtokbaadás/kiürítés/kilakoltatás.
A közös képviselő tud információt adni (ha akar), hogy most milyen fázisban van az eljárás, milyen iratokat kapott a végrehajtótól; a végrehajtó csak akkor adhat ha adóstól vagy végrehajtást kérőtől kapsz meghatalmazást.
De ha az ingatlan címe szerinti tulajdoni lapját lekérdezed, ott szerepel hány darab és milyen összegű tartozás van, árverés ki van-e tűzve.

hrabtimi # 2016.04.29. 12:19

Üdvözlet,

nemrég új lakásba költöztünk azonban most derült ki hogy a tulajdonos a közös költséget nem fizette. Jelenleg kb 4 évnyi összeggel tartozik. A társasház kezelő szerint végrehajtás alatt van a tartozás.
Érdeklődnék milyen hatással lehet ez ránk? Kilakoltathatnak e?
Két gyermekünk van és nagyon félünk mi vár ránk.

Köszönöm a választ előre is
Timi

MajorDomus # 2016.03.18. 22:19

Az - is - a kérdés hogy társasházként vagy a Ptk alapján működik a házatok.

Előbbi egyszerűbb lenne.

Fizetési Meghagyást kell indítani ellene.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.18. 13:50

Elegendő. Ez is olyan közös költség, mint a többi.

MLuika # 2016.03.18. 13:16

Akkor eszerint köteles viselni a terheket.
A kérdésem arra vonatkozott volna, hogy az ilyen jellegű felújításokhoz elegendő-e a tulajdonosok többségének hozzájárulása vagy mindenkinek meg kell szavaznia.
Ha elegendő a többségi szavazat, milyen módon lehet a tartozást behajtani (jelzálog bejegyzése)

Köszönöm

L.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.18. 10:55

Naná.

MLuika # 2016.03.18. 09:04

Üdvözlök Mindenkit !

6 lakásos társasházban lakom, a ház az 1960-as években épült, a tető ázik, a vakolat hullik, időszerű lenne a ház felújítása. Felújítási alapot nem képeztek, csak a felmerülő közös díjak elosztása történik meg.
Felmerült a ház felújítása úgy, hogy lakáskassza megtakarítást indítana a ház 5 évig, majd azután az állami támogatás plusz a felvehető hitelből finanszíroznák a felújítást. Ezzel gyakorlatilag 5 tulajdonos egyetért és vállalnák a terheket. Azonban az egyik tulajdonos nem hajlandó sem a megtakarítást, sem a majdani hitelt vállalni. A házat mindenképp fel kell újítani.
Az lenne a kérdésem, kötelezhető-e az "ellenálló" tulajdonos a felújítási költségek tulajdoni hányad szerinti viselésére, illetve van-e arra mód, hogy a nem fizető tulajdonostól behajtásra kerüljenek a rá eső költségek. Nem szívesen fizetnénk 5-en, ha 6 tulajdonos lakik a házban.

Előre is köszönöm a válaszokat.

Lajos

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.18. 06:07

Nana.

MajorDomus # 2016.03.17. 23:01

Zsolti
Nem is kell fizetési felszólítást kapnod. A közgyűlés ellenszavazat közös költség befizetése tulajdonosi
Kötelességed. Felszólítást a villanyszamla tartozásáról kell kapnod, mert ott szerződésszegést követsz el. Itt meg kötelesség mulasztast.

A büntetés viszont túlzás, a tulajdonost nem lehet büntetni csak szankcionálni.
Várd meg amíg a képviselő kibocsátja ellened a fizetési Meghagyást, mond ellent, jogalap nélküli gazdagodásra hivatkozva, s arra hogy szmsz ezt nem rögzíti, tehát a közgyűlés erről errőlnem hozhat határozatot.
Meg fogod nyerni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.17. 22:14

Ha senki nem támadta meg, akkor hatályos.

zsolt0332 # 2016.03.17. 19:58

Nincs tudomásom,hogy valaki megtámadta volna bíróság előtt a közgyűlési határozatot, én nem tettem. Hozhat ilyen határozatot a közgyűlés? De tudomásom szerint kellett volna fizetési felszólítást kapnom,de én csak a büntetést kaptam meg.Említettem a közös képviselőnek,hogy nem kaptam fizetési felszólítást erre az volt a válasza,hogy őt az nem érdekli mások is kifizették a büntetést fizessem ki én is.lehet valamit az ügy érdekében tenni?közgyűlési határozat 2014 április 04 hozták.válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.17. 05:19

Megtámadta valaki azt a közgyűlési határozatot bíróság előtt?

zsolt0332 # 2016.03.16. 23:03

Üdvözlöm!

Társasházi közgyűlés hozott olyan határozatot ha a közös költség 1 hónap és 15 napon belül nincs befizetve akkor a közös képviselő megterhelheti a közös költség tartozásomat 30.000 ft al. harmincezer forinttal. ez törvényes így? se fizetési felszólítást nem küldött csak a befizetési összeget és a bankszámlaszámot,hogy hova utaljam. nem gondolom,hogy ez így törvényes. milyen jogon büntet egy közös képviselő?

Wildmann # 2015.04.14. 17:49

Hát pedig meglepő, hogy hány társasházban egyáltalán nincs írásos formában jegyzőkönyv, se határozat.

MajorDomus # 2015.04.05. 14:01

És tudja is is bizonyítani!
Közgyűlési határozat, jegyzőkönyv.

Nincs miröl beszélni, olyan ház nincs az országban ahol bemondásra fizetik a közös költséget, ez csak adósunk mentalitását mutatja.

Wildmann # 2015.04.05. 11:34

Szerintem lemaradtak a kérdésekre a válaszok.

A késedelmi kamat jogos. Ptk írja elő.
Mértéke változik számítási módját nem itt részletezném.
Mértékét itt megnézheted: http://www.mnb.hu/…at_alakulasa

Az ügyvédi költséget neked kell fizetni. Sőt minden a behajtással összefüggésbe kerülő költséget, illetéket munkadíjat. Sok lesz a végén, de annak kell fizetni a költségeket, aki nem teljesít időben.

Ha már kapaszkodni kellene és abba kapaszkodnék, hogy "én csak egy "bemondás" alapján fizetem a közös költséget". Ha ez valóban igaz. A közös költséget közölni kell a tulajdonossal. És a kiszámolása nem hasraütésszerű, hanem az SzMSz szerint kell szétosztani a költségvetésben szereplő tételeket. Mivel SzMSz-etek nincs így akkor tulajdoni illetőség arányosan. Ezt a közös képviselőnek kell kétség esetén bizonyítania.

gerbera317 # 2015.04.04. 17:30

Tehát nincs jelzálog? Ejnye. Jelen esetben ez lett volna a leginkább célravezető, és egyben a legolcsóbb is. A kk. biztosan nagyon érti a dolgát...

MajorDomus # 2015.04.04. 16:08

Helyesen : kifut az időből

MajorDomus # 2015.04.04. 16:07

Az adásvételiben ezt nem kell feltüntetni, hanem ki kell fizetnie.

Az tény, hogy a kérdező keveri a dolgokat, de az a lényeg, hogy a társasház csak a fizetési meghagyás ig jutott el,a jelzálog bejegyzés nem történt meg, a végrehajtás meg még nem indult meg,mert a közjegyző a március 31-i határidő miatt még nem adta ki a jogerõsitő Végzést!
Mire a közös képviselő ezt kézhez kapja, arra adósunk elköltözik.
A társasház kiút az időből, ezért bele fog egyezni a tőke és az FM
Költségeinek kifizetésébe, mert sok idő és energia az adóson utólag behajtani a pénzt.

Az utolsó mondattal egyetértek.

gerbera317 # 2015.04.04. 07:54

Számomra nem derül ki a kérdésből, milyen szankciók kerültek bevezetésre. A társasház jelzálogjoga, a fizetési meghagyás, valamint a végrehajtás három, különböző dolog (igaz, ebben a fokozatossági sorrendben), a kérdező pedig mintha keverné ezeket.
Jelen esetben, ha valóban van vevő az ingatlanra, a jelzálog is elegendő lehet, de ha a ház igényt tart az ügyvéd díjazására és a késedelmi kamatra is, amit a kötelezett vitatna, akkor szükséges a fizetési meghagyás is.
Végrehajtásra viszont tényleg csak akkor lesz szükség, ha a kötelezett továbbra is vitatkozik.
Marrachi! Az adásvételiben azt az összeget kell a ház követeléseként feltüntetni, amivel a fizetési meghagyás szerint tartozol, valamint amivel azóta nőtt a tartozásod. Fizetési haladékot pedig a jogosult ad azzal, hogy nem indít végrehajtást. Ezt inkább megköszönni kéne neki, nem pedig vitatkozni.

MajorDomus # 2015.04.03. 17:30

Marrachi
A közjegyző nem adhat neked fizetési haladékot, csak úgy ha előtte a jogosult, azaz a társasház nevében a közös képviselő hozzajarult.

A jogos nem jogos kérdést én nem tenném fel a helyedben.

Két évig nem fizettél egy ft-ot sem a társasházat a többi tulajdonos tartotta fenn a befizetésével.
A késedelmi kamat a Ptk alapján is kovetelhető.
A háznak teljes mértékben igaza van, de benned viszont megvan a jószándék.
Ezért adok olyan tanácsot amivel magam sem értek egyet. Mivel a társasház 2 évig nem lépett semmit,
A jelzálog nem került rá a lakásodra.

Közöld a közös képviselővel, hogy megkaptad a teljes vételárat, a hónap közepén elköltözöl.

Hajlandó vagy kifizetni a teljes tartozásodat egészen április végéig. Egyösszegben.

Szerintem többszázezer forintról lehet szó.

Valamint kifizeted a fizetési meghagyás költségeit, mert az jogos, arra okot adtál. Ez 20 ezer ft. Viszont nem jogos a 70 ezer ft mert március 31-ig haladékot kaptál, ezt néhány nappal lépted túl.

Ha ezt elfogadja s kiadja a 0-s igazolást, akkor vigyél neki egy konyakot.

Ha nem, közöld vele, hogy elköltözöl, nem fizetsz egy Ft-ot sem, de minden tulajdonosnak bedobsz egy tájékoztatót, hogy a képviselő hibájából estek el a pénztől . Az új tulajdonostól azt ugyanis nem követelheti, nincs szmsz, ez is mulasztás.

A pénzt mindenképpen behajtják rajtad, de az sok idő, sok pénz és Utána járás, amit végül te fizetsz meg.

Bele fog egyezni. Majd írd meg mire jutottál.

marrachi # 2015.04.01. 16:28

Tisztelt Fórumozók, én most a másik oldalról azaz adósként szeretnék tanácsot kérni.
Évek óta tartó munkanélküliségem (és hozzá persze a lakhatásként szolgáló, 5 éve vásárolt ingatlan jelzálogterhei) miatt elég tetemes közös költség tartozást halmoztam fel.
Kév évi elmaradás után (én persze közben is jeleztem írásban a közös képviselő felé, hogy fizetési nehézségeim vannak, de amint tudom, rendezem a tartozásom) a társasház elindította a közjegyzői fizetési meghagyást. Erre én halasztást kértem, mivel akkor kezdtem el az ingatlan értékesítését (mint menekülési út). A közjegyző meg is adta 2015. március 31-ig (6 hónap). Időközben az ingatlanra találtam vevőt, de kétséges volt, hogy az előleget (foglalót)kézhez kapom-e határidőn belül. Ezért az éves közgyűlésen március közepén kértem még egy hónap haladékot a társasháztól, amit a közösség meg is szavazott, azzal a feltétellel, hogy ha addig sem történik meg az adósság rendezése, akkor elindítják a jelzálogbejegyzést. Csak megjegyezni kívánom, hogy jogi téren elég kiegyenlítetlenek az erőviszonyok, hiszen a ház ügyvéddel felvértezve, én pedig teljesen laikusként próbáltam védeni magam. Így esett meg az, hogy a közös képviselő a közgyűlésen elhadarva felolvasta az ügyvéd által megfogalmazott szöveget, hogy "az alábbiak szerint induljon meg a végrehajtás" - személyes adatok Ptk, paragrafus bekezdés stb. Sajnos ezt nem láttam, és mivel biztos voltam benne, hogy erre nem fog sor kerülni, mert előbb kiegyenlítem a hátralékot, nem is tulajdonítottam nagyobb jelentőséget neki. Akkor sem, amikor ez a szöveg a közgyűlés jegyzőkönyvébe is bekerült.Mert úgy értelmeztem, hogy az abban foglaltak akkor lesznek érvényesek, ha május 1-ig nem fizetek. Ezzel szemben ma jött a hideg zuhany. Ugyanis jeleztem a közös képviselőnek, hogy holnap kifizetem a teljes tartozásom, nem csak azt, ami a közjegyzői meghagyásban szerepel, hanem azt is, ami azóta felhalmozódott. Erre ő közölte, hogy többet fizessek be a számlára, mert késedelmi kamatot is számolnak, és a közjegyző és az ügyvédi költséget is nekem kell fizetnem.
Kérdésem:

  • én csak egy "bemondás" alapján fizetem a közös költséget, semmilyen szerződésem papírom nincs, akkor mire való hivatkozással számolnak fel késedelmi kamatot? Jogos-e? mekkora lehet a mértéke?
  • mivel a késedelmi kamat csak abban a szövegtervezetben szerepel, amit majd akkor nyújtana be a ház a jelzálog bejegyzésére, HA nem fizetek május 1-ig, akkor érvényesíthetik-e ezt időbeni fizetés esetén is? (nincs SZMSZ-e a háznak)
  • jogos-e hogy a teljes ügyvédi díjat (idáig 70 ezer forint!) velem fizettetik meg, holott a rajtam kívül álló lakók döntése volt, hogy az eljárást megindítsák (annak ellenére, hogy tisztában voltak a helyzetemmel és a fizetési hajlandóságommal - amikor volt forrás, akkor mindig fizettem 1-2 havi díjat)

Köszönöm a szakértői válaszokat.

MajorDomus # 2014.06.19. 19:21

Sajnos minden évben van egy ilyen esetem, azért vitatkoztam.

A vht. be nem merültem bele, mert
Nem a jogszabály érdekel hanem a behajtási eredmény az pedig megvan.