kihez forduljak - közös költség probléma


cscs2 # 2017.11.09. 19:01

Tisztelt Szakértők!

Abban kérném a segítséget, hogy szeptemberi hónapig bérlője , majd októbertől tulajdonosa vagyok egy önkormányzati lakásnak. Mai napon kaptam egy A4-es lapon (csak úgy félbe hajtva, mindenfajta boriték, címzés nélkül, a nevemmel és közös képviselő aláírásával), bizonyos fizetési felszólítást, néhány mondatban , hogy szeptember óta fennálló tartozásom van . Szeptemberben , még bérlőként befizettem a közös költséget, erről igazolásom is van. A lapot miután kivettem a postaládámból (most novemberben) azonnal hívtam a közös képviselőt , aki annyit mondott , hogy neki az önkormányzat azt mondta szeptember óta vagyok a tulajdonos és , hogy ha 8 napon belül nem rendezem a tartozást akkor kilakoltathat. Kérdésem , az , hogy csak így lehet egy fizetési felszólítást adni? És amennyiben nem is veszem át , hisz elutazhattam, vagy kiveszi valaki a postaládából stb.? Mit lehet tenni , hogy duplán ne fizessek? Illetve , miért csak novemberben értesülök erről , ha ezek szerint lassan három hónapja fennáll a tartozás? Valamint az önkormányzat semmilyen papírt, igazolást nem küldött október eleje óta , amióta megvettem a lakást, ez így rendben van?

Nagyon szépen köszönöm!

MajorDomus # 2017.11.07. 19:17

Olvasd el mégegyszer amít irtam.
Ajánlott levél a képviselőnek,Jegyzői vizsgálat kezdeményezéséről,ez elég lesz!

És fizesd be a 23 m3 csatornadijat!

lopakodó # 2017.11.05. 14:37

összesen 23 m3 vízfogyasztás volt a 3 év alatt, ezt ők látják, és ez gyanús nekik.....
Mikor megkérdezték, h mit ér ez meg nekem, felmerült bennem : nem sikkasztottak ezek ???
A jegyzőhöz én akkor fordulhatok, ugye ? Vagy próbáljak először még egy tértivevényes levelet küldeni a közös képviselőnek ? Van olyan szabály, hogy kettő levél át nem vétele után már átvetetettnek minősül, ha jól tudom.
Totálisan kétségbe vagyok esve, mindez 4900 Ft miatt....

lopakodó # 2017.11.05. 14:34

Igen, szóval én ezidáig Pesten csak olyan lakásban laktam, ahol a víz és csatornadíjat együtt kezelték....ezért nem is gondoltam ( és persze senki se mondta), hogy külön kell szerződni a csat. művekkel. Ez Budapest mellett egy város, nem tudom, ki szabad-e írnom a nevét.....itt ez miatt speciális a helyzet....
De : ha egyszer a ház kifizette a nagyszámlán utánam a csat.díjat - már ha így is van- ezt visszaigényelheti, miután én is rendeztem ezt a csat. műveknél, nem ? Ez lenne a logikus...
Igen, én is kérdeztem, h miért nem kértek a csat. művekkel kötött szerződési is akkor ?? A válasz : elfelejtették... kérdeztem, h milyen a nyilvántartásuk : 3 év elteltével derül csak ez ki ??? A válasz erre : most tűnt fel, h nincs nagy rezsi fogyasztás a lakásban- és biztosan lopom a vizet !!! Hiába mondtam, h nem lakunk ott .....fogalmam sincs, mit tegyek. Meg hát ez is fura : nem veszi át a tértivevényes levelet ???? Ez már gyanús kategória - fél valamitől !!!!

MajorDomus # 2017.11.04. 19:56

Felettes szerv a közgyűlés!

De.
Itt némi félreértések vannak.
Ha bemutattad a képviselőnek a szerződést a Vizművel,akkor onnantól a vizműnek fizeted a vizdijat,tehát a fogyasztásod pontosan megállapitható!
Azt nem értem,hogy miért kell a csatornázási művekkel szerződnöd,mikor a vizdijszámla tartalmazza a csatornadijat is!

Hol laksz egyébként,mert ez országosan eltérő?!

Na most ebből kifolyólag nem követelhetnek tőled 100 me csatorbadijat,ha a lakásban ti összesen 60 m3 vizet használtatok el.
A közös kéoviselőnek a számlákból pontosan tudnia kellett kinek van vizóráha,kinek nincs és látja a lakások fogyasztását is.

Van hiteles vizórád,a vizfogyasztásod utáni csatornadijat fizesd be a háznak.
Közüld a közös képviselővel,ha ezt nem fogadja el, Jegyzői vizsgálatot kezdeményezel ellene az önkormányzatnál. Ami pénzre még igényt tart,azt kérje el a barátjától,aki nem intézte el a papirokat.

Egyébként a törvény nem tudása nem mentesit a büntetéstől.

lopakodó # 2017.11.04. 18:17

Kedves Mindenki ! Szeretnék segítséget kérni : 3 éve vettem egy kis lakást,( 36 m2) társasházban, azonnal felszereltettem a vízórákat ( ezt egy megbízott ember csinálta, ki vállalt minden adminisztrációt- papír nincs róla sajnos, de ez a közös képviselő barátja!!), majd mikor bemutattam a vízművekkel a szerződést, és megjött az első számla, lecsökkentették a közös költségemet, annak rendje-módja szerint. Egy fillér tartozásom sincs, se rezsi, se közös ktg. A lakásban nem lakunk, felújítgatjuk, tavaly az anyukám 2-3 hónapot lakott ott mindösszesen, ekkor keletkezett rezsi. Idén januárban kaptam egy levelet a közös képviselőtől, hogy felemeli a közös ktg-et "köztes" közös költségre, mert a nyilvántartásaikból - figyelem, 3 évről beszélünk ! - most derült ki, hogy a csatornázási művekkel nem kötöttem szerződést !!! Hát tényleg nem, mert senki sem mondta, se a volt tulaj, se a közös képviselő - nem is kérte a szerződést sose- ezt elismerte,hogy hiba volt, és ráadásul abban a hiszemben voltunk, hogy a barátja elintézett minden adminisztrációt !Akkor azonnal megkötöttem a szerződést,( a csat. műveknél mondták, hogy ezzel sokszor bepróbálkoznak ) és 3 évre visszamenőleg befizettem a tartozásomat: 4800 Ft-ot !!!! Bemutattam a közös képviselőnek, aki változatlanul be akar rajtam hajtani 60 ezer Ft-ot, mondván ők fizették helyettem 3 évig a csatorna díjat - és nem hiszik el, hogy nem lakunk ott, tulajdonképpen vízlopással gyanúsítanak ! Mondtam, hogy kérdezzék meg a szomszédokat, valamint a gondnok is tud rólunk mindent, azt bejelentettem, h az anyukám ott lakik 3 hónapig.....tehát minden kötelezettségemnek eleget tettem ! Kihívtuk mégegyszer, aki a vízórákat felszerelte, hogy lehetséges-e vízlopás, a válasz egyértelműen az volt, hogy minden rendben van !! Egy jó nagy veszekedés után közölték, hogy oké, fizessek akkor 30 ezret, mondtam, hogy NEM, majd megkérdezték, hogy mennyit ér ez meg nekem !!! Vártam, de hivatalos papírt nem kaptam , én írtam egy tértivevényes levelet, leírva benne mégegyszer mindent, becsatolva a mellékleteket, és ezt nem voltak hajlandóak átvenni, visszajött a levél ! Kihez forduljak ?? Én fogadjak ügyvédet 4900 Ft-ért ?? Küldjem rájuk a NAV-ot ?? Ki a közös képviselő felettes szerve ? Nagyon köszönöm, és várok minden javaslatot !!