Osztatlan közös tulajdon


Szomorú örökös # 2023.07.30. 11:18

nahat78

Hány százalék területet lehet beépíteni?

A helyi építési szabályzatban keresd erre a választ.
Beépítettségi százalék szempontjából a telket egyben kezelik, tök mindegy, hogy hány tulaja van.

Hivatalosan kivel mérethetem fel az eddigi beépítettség százalékát?

Keresel rá egy földmérőt.

Mi van ha túllépés van? Lebontatják?

Simán megteszik, mi több, még bírságot is kaphattok érte.

nahat78 # 2023.07.30. 09:41

Jónapot.
Osztatlan közös a terület. Szombathely belváros belterület..Nincs használati megállapodási szerződés. Családi házak garázs és bungalló is van a helyen. 2 család.Kb 600 nm helyen.
A kérdéseim

  1. Hány százalék területet lehet beépíteni?
  2. Hivatalosan kivel mérethetem fel az eddigi beépítettség százalékát?
  3. A bungalló és az előtetős terasz is beleszámít?

Köszönöm.
4. Mi van ha túllépés van? Lebontatják?

Majordomus # 2023.07.15. 19:59

Majd szeptembertől. Addig csak a fű nő...

osztap # 2023.07.15. 18:26

vibcsi,

Vonatkozik rájuk az ítélkezési szünet. Olvasgasd a honlapjukat, a második hír.
https://fmh.mokk.hu/#x

drbjozsef # 2023.07.15. 11:50

vibcsi,

Ha a kézbesítéstől eltelt a 16. nap, bemész a közjegyzőhöz, és megkérdezed, mi a pálya.
Ha nem vette át, vagy átvette, de nem mondott ellen, akkor jogerőssé vált - ekkor ott helyben kérd a közjegyzőtől a fizetési meghagyás végrehajtását.
Ha ellentmondott neki, akkor a közjegyző beterjeszti azt a bíróságra, te pedig eldöntheted, hogy határidőben befizeted-e a per illetékét, ezzel perré alakul az ügy, vagy sem, ekkor a bíróság az eljárást megszünteti.

vibcsi # 2023.07.15. 10:48

Köszi a válaszokat. Ezek szerint ha az adós nem veszi át a fizetési meghagyást, vagy megtagadja annak átvételét, vagy átveszi, de nem mond ellent a meghatározott idón belül, akkor a közjegyző intézikedik tovább a törvényben előírtak szerint?
Jól tudom, hogy ez esetben a közjegyző határozatot hoz , hogy kérjem a tartozás végrehajtó útján történő behajtását?

Majordomus # 2023.07.14. 19:57

Ha ellentmond az adós,akkor viszont ősznél előbb nem lesz tárgyalás!

Kogeza # 2023.07.14. 17:37

Az ítélkezési szünet nem vonatkozik a közjegyzőkre.

vibcsi # 2023.07.14. 10:07

Kedves válaszolók! A közjegyző elindtotta a fizetési meghagyást, várom a közjegyző értesítését a két adós reagálásával kapcsolatban. A júli.17-től aug.20-ig tartó bírósági szünet vonatkozik a közjegyzőkre is, vagy a közjegyzőtől a törvényi határidők lejárta után várhatom az értesítést a továbbiakról?
Köszönöm a választ.

Majordomus # 2023.06.27. 20:27

Ha lelépett a tulajtárs akkor üldöznöd kell hogy hová költözött.

drbjozsef # 2023.06.27. 10:22

Ez is egy vélemény.

Szomorú örökös # 2023.06.27. 04:31

drbjozsef

Jelezd neki, hogy ha ez nem történik meg, akkor a földhivatalnál meg fogod támadni a vevő tulajdonbejegyzését, az elővételi jogosultságod szabálytalan megkerülése miatt.

Szerintem a lényeg benne volt az elővételi jogról lemondó tájékoztató levélben. Ugyanis az nagy valószínűséggel egyértelmű, hogy melyik ingatlanrészt adja el (ugyebár csakis azt tudja, amelyik az ő nevén van), másrészt az ára is benne van, illetve a fizetési ütemezés is.

tájékoztató levelet kaptam (szerződést nem) az ügyvédtől, amiben a vevő neve, címe, valamint a fizetendő részletek határidővel vannak feltüntetve. Az eladó (az én adósom) 06.15-ig már kapott 15 milliót, 06.3-ig 29 milliót és 09.12-ig 6 milliót. fog kapni.

Nyilván ezen adatok ismeretében már el tudja egy társtulajdonos dönteni, hogy szeretné-e érvényesíteni az elővásárlási jogát vagy nem.
Pl. ha anno nekem a korábbi ingatlanom esetében ez a tudás, amit itt olvastam, rendelkezésemre állt volna, akkor én is simán megtámadhattam volna a másik, udvaron belüli szomszéd ingatlan-eladásának tulajdonjogi bejegyzését, mivel ott én csak azt tudtam, hogy mit adott el, mert előtte használati megosztás készült. Viszont azt nem tudtam, hogy pontosan mennyiért adta el, ugyanis nem kaptam abszolút erről semmilyen adatot. Simán egy nyilatkozatot írattak velem alá, hogy eladásra került az ingatlanrész és élni kívánok-e az elővásárlási jogommal, vagy lemondok róla.

Mellesleg ott ha lett volna annyi pénzem, tuti éltem volna vele, hogy az a mocskos alkoholista kisebbségi be ne tegye oda a lábát.
Később annyit ártott nekem, hogy ha tudtam volna ezt előre, simán megakadályoztam volna némi lóvéval a zsebemben. Mi több, teljes és kizárólagos tulajdonosként öt és fél évvel ezelőtt lényegesen egyszerűbben mehetett volna az eladás is, mint résztulajdonosként.

Szomorú örökös # 2023.06.27. 04:20

vibcsi

tájékoztató levelet kaptam (szerződést nem) az ügyvédtől, amiben a vevő neve, címe, valamint a fizetendő részletek határidővel vannak feltüntetve. Az eladó (az én adósom) 06.15-ig már kapott 15 milliót, 06.3-ig 29 milliót és 09.12-ig 6 milliót. fog kapni.
Gondolom ezek sem változtatnak semmit a helyzeten?

Változtathatna a helyzeten, ha abból a 15 millából kifizetne téged. De gondolom esze ágában sincs.

a tartozás az értékesíteni kívánt ing.részre vonatkozik, de mert csak a napokban indult meg a közjegyzői fizetési meghegyás.,
így a tartozás még nem kerülhetett rá terhelésként az ingatlanrészre.

Mi több, így már nem is fog semmiképp rákerülni terhelésként, mert hamarosan a széljegyről a vevő neve átkerül a tulajdoni lap azon részére, ahol a tulajdonosok szerepelnek. Az, hogy te aláírod vagy nem, az már ezt nem tudja nagyon befolyásolni.

közös használatú csatorrna felújítás történt, aminek a költségét teljes összegben én fizettem ki. ( az ok át itt nem részletezném). A tulajdonostársnak a tulajdoni hányadára eső rész a tartozás. Erre adtam be a közjegyzőhöz a fizetési meghagyási kérelmemet, amit a közjegyző a napokban elindított.

Ha ő úgy dönt, hogy ellentmond a fizetési meghagyásnak, akkor per lesz belőle és bizony ez esetben még nagyon messze lesz a jogerőre emelkedés. Feltéve persze, hogy a bíróság neked ítéli meg a tartozást. Ott már azért nem kizárólag fekete vagy fehér lesz a történet és nagy valószínűséggel neked kell mindent tételesen bizonyítani - illetve a másik tulajdonosnak cáfolni. Nem lesz egyszerű szerintem.

Majordomus # 2023.06.26. 19:12

Néhány héten múlik a dolog ha tudod húzni az időt. Ha megkapja a a Fizetési Meghagyást akkor vagy ellentmond és per lesz vagy fizetni fog.

Reméljük szerencséd lesz.

drbjozsef # 2023.06.26. 10:20

vibcsi,

A közvetlen kérdésed szempontjából ez már elég : az ingatlanhoz köze ugyan van, de jogilag neked egy kötelmi igényed van a tulajdonostársaddal szemben, ilyen értelemben ez nem "kapcsolódik" az ingatlanhoz. Független az elővételi jogodtól.
A tulajdonostársad minden további nélkül eladhatja "per-, teher-, és igénymentesen" az ingatlanrészét.

vibcsi # 2023.06.26. 09:38

Kedves válaszolók! Bocsánat, ha hülyén fogalmaztam. Majordomus: 446.790 Ft (plusz a közjegyzői eljárás díja, plusz a kamatok). De én már megelégednék azzal is, ha csak a netto tartozást fizetné ki, de persze azt sem hajlandó.
drbjozsef:: közös használatú csatorrna felújítás történt, aminek a költségét teljes összegben én fizettem ki. ( az ok át itt nem részletezném). A tulajdonostársnak a tulajdoni hányadára eső rész a tartozás. Erre adtam be a közjegyzőhöz a fizetési meghagyási kérelmemet, amit a közjegyző a napokban elindított. Talán így most érthetőbb? Mégegyszer bocs, ha nem volt értelmes, ahogy leírtam a helyzetet.

Majordomus # 2023.06.25. 19:07

Mekkora összeggel tartozik neked?

drbjozsef # 2023.06.25. 14:23

vibcsi,

1.
Nem, mert ilyen nincs. Mi az hogy az "ingatlanrészre vonatkozik"? Mi az, hogy a közjegyző "ráterheli"? Vagy arra gondolsz, hogy majd végrehajtásnál? Az mér kurva messze van...
Valamit nagyon félreértesz. Valami rendes tényállás kellene, nem barchoba.

2.
Nem helyes. A teljes szerződést kell megkapjad, pont hogy a vevő nevének és címének kitakarásával. Ahhoz nincs közöd, és személyiségi jogai vannak, de a szerződés mindegy egyes más pontjaihoz igen. Szóval annyival húzhatod az időt, hogy visszaírsz, hogy az elővásárlási jogosultságod gyakorlásához szükséges teljes terjedelmében megismerned a vételi ajánlatot, vagy, ha már megköttetett, akkor a teljes adásvételi szerződést. Jelezd neki, hogy ha ez nem történik meg, akkor a földhivatalnál meg fogod támadni a vevő tulajdonbejegyzését, az elővételi jogosultságod szabálytalan megkerülése miatt.

Ettől csak időt nyersz, de az alapkérdés nem változott : nem függ össze, nincs lehetőséged csak elfogadni a vételi ajánlatot, vagy elutasítani.

vibcsi # 2023.06.25. 12:09

Kedves válaszadók! Köszönöm az eddigieket, Két pontosítás részemről: 1.a tartozás az értékesíteni kívánt ing.részre vonatkozik, de mert csak a napokban indult meg a közjegyzői fizetési meghegyás., így a tartozás még nem kerülhetett rá terhelésként az ingatlanrészre.
2. tájékoztató levelet kaptam (szerződést nem) az ügyvédtől, amiben a vevő neve, címe, valamint a fizetendő részletek határidővel vannak feltüntetve. Az eladó (az én adósom) 06.15-ig már kapott 15 milliót, 06.3-ig 29 milliót és 09.12-ig 6 milliót. fog kapni.
Gondolom ezek sem változtatnak semmit a helyzeten?

Majordomus # 2023.06.24. 19:23

Azt csak remélni lehet hogy a vételárból kifizeti a tartozását feléd.

Akkor legalább lesz pénze.

drbjozsef # 2023.06.24. 14:57

vibcsi,

Itt nincs is értelme a kérdésednek. Elővásárlási jogoddal vagy élsz, vagy nem. Ezért van az, hogy nem is kell aláírni, ha 15 napon belül nem válaszolsz, az pont ugyanaz, mintha nem írnád alá. Nincs olyan rubrika, hogy "nem járulok hozzá, de nem is veszem meg".

Kérni, bármit kérhetsz az ügyvédtől. De a tájékoztatásnak sincs már semmilyen értelme, én a helyedben elengedném, tekintve, hogy Te, mint elővételi jogosult, már az érvényes, aláírt szerződést kaptad meg, már túl vannak azon, hogy befolyásolni tudjad az adásvételt. Az már létrejött. Ráadásul ha a tartozásnak semmi köze az ingatlanhoz (amelyet feltehetőleg az eladó "per-, teher-, és illetékmentesen" ad el), akkor értelme sincs azzal zaklatni a vevőt.

Szomorú örökös # 2023.06.24. 13:11

vibcsi

Megtagadhatom-e a nyilatkozat aláírását azzal,, hogy ügyfele tartozik nekem

A fizetési meghagyásnak és az ingatlan eladásnak nincs köze egymáshoz. Tehát szerintem nem.

vibcsi # 2023.06.24. 12:09

Tisztelt Fórum! Osztatlan közös tulajdon esetén az egyik tulajdonos tartozik (a közjegyző a fizetési meghegyást elindította)nekem, mint másik tulajdonosnak. A tartozó eladta az ingatlan részét, ügyvédje elküldte az elővásárlási jog iratát azzal, hogy vagy élek az elővásárlás jogával, vagy lemondok róla., de ha a kézhezvételtől számított 15 napon belül nem válaszolok, azt is lemomdásnak tekintik. Nem akarom megvásárolni az ingatlanrészt, de azt se szeretném, ha időközben az adós eltünne. Megtagadhatom-e a nyilatkozat aláírását azzal,, hogy ügyfele tartozik nekem, van-e értelme az ügyvédet a tartozásról értesíteni, illetve kérni, hogy a tartozásról tájékoztassa a vevőt is.
Köszönöm a váéaszt.

Majordomus # 2023.06.22. 19:32

Tulipán

Vedd meg a felét árverésen. és a másik felét meg a társtól.

Persze ez attól is függ hol van a nyaraló.
Siófokon, vagy Feneketlenpuszta külsőn...

Mások az árak.

osztap # 2023.06.22. 19:09

tulipán1974,

Szerintem attól függ, hogy mit kértek a felek, és mikor. Mondjuk a felperes a keresetlevélben kéri a közös tulajdon megszüntetését, magához váltva az alperes tulajdoni hányadát. Mit lép erre az alperes a perfelvételi szakban? Viszontkeresetet ad be, kérve, hogy a felperes tulajdoni hányadát adja a bíróság inkább az ő tulajdonába? A bíróság dönt a Ptk. 5:84. § (1) alapján a "körülményekre tekintettel". Vagy az egyik válthat magához, vagy a másik, vagy egyik sem, és árverés lesz. Kivéve, ha az árverés ellen mindketten tiltakoznak, akkor az nem lehet.

Ha ellenben az alperes a perfelvételi szakban ellenkérelmet adott be (azaz kérte a kereset elutasítását, vagy csak több pénzt kért), akkor az érdemi tárgyalási szakban (amikor a szakértő értékbecslése ismertté válik), már bírói engedély kell ahhoz, hogy viszontkeresetet nyújtson be. Erre a Pp. 215. § szerint alap az új tény ismertté válása (szakértői értékbecslés), de a bíró dönt, hogy ezt elfogadja-e. Ha igen, akkor mint fent. Ha nem, akkor a felperes válthat magához.