Társasházi központifűtés - leválás


Sheka # 2006.11.24. 18:05

A fűtési díj, pontosabban a gáz díj ill. kazán karbantartás, fűtés felügyelet része a közös költségnek, abban egy külön tételként van feltüntetve. Pontosan mit értett azon, hogy közös költségként fizetjük-e a fűtésdíjat?
A közös költséget nálunk tulajdoni hányad arányban osztja fel a közös kpviselő, ill. így rendelkezik az alapító okirat. De pl. a földszintiek tulajdoni hányada kevesebb és ez azért van, mert a liftet ők nem használják.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.11.24. 12:02

Ha a fűtzésdíjat közös költségként fizetik, akkor a leválás aligha lesz járható út - mégha egyébként lehetséges is. Szerintem célravezetőbb kilátásba helyezni, hogy pert indít, amennyiben a társasház továbbra is fenntartja a lakása használhatóságát nagy mértékben rontó intézkedést. (Amelyet egyébként a közös képviselő - megint csak szerintem - egymaga, közgyűlési határozat nélkül nem is hozhatott volna meg.)

Sheka # 2006.11.24. 11:26

Jó Napot Mindenkinek!

Remélem a hozzáértők vagy egyéb érintettek esetleg tudnak nekem segíteni a következő problémával kapcsolatban;

a társasházunkban közös kazános házközponti fűtés van, a közösképviselő látja el a fűtéssel kapcsolatos összes feladatot, beleértve az üzemeletetést.
Õ úgy határozott, hogy max. 20 fok napközben, éjjelre pedig ki kell kapcsolni a fűtést, a keringető szivattyú használata pedig szerinte nem szükséges, ennek következtében számos egyeztetés, probálkozás, levelezés után a mi lakásunkban, ami a legfelső és legszélső lakás, csupán 17-18 fok van, a nagy radiátor teljesen hideg, a kis radiátor pedig langyosnak sem mondható. Vettünk külön melegítőt, de ennek elég sokba kerül az üzemeltetése. Plusz a telefonszámla a közös képvisleőnek, napi több hívás, hogy csináljon valamit, de semmi sem történik. Mivel házközponti fűtés van, egész évben fizetünk fűtési és egyéb járulékos költségeket ez havonta kb 7-8 ezer Ft.

Sem alapító okirat, sem az SZMSZ, sem a házirend nem tartalmaz olyan kitételt, hogy nem lehet leválni, de olyat sem, hogy igen. Összesen annyi hogy a fűtési rendszer nem szerepel közös tulajdonként felsorolva az alapító okiratban, csak ennyi szerepel \"kazánház berendezései és tartozékai\" , mint közös tulajdon.

Kémény van a vízmelegítő gázkazán miatt, szóval elvileg egy kombi cirkóval le lehetne válni a közös rendszerről. A közös képviselő velem nem nagyon áll szóba, hiába kértem, hogy valami minimális meleget csináljon, vagy leaglább mondja meg, hogy mennyivel csökkenne a közös költségem, ha leválnék.
Hivtunk egy tervezőt, aki azt mondta, ha az alapító okirat nem szabályozza az engedély elintézni a saját fűtési rendszerhez az Önkormányzatnál, Kéményseprőknél nem akadály.

Tudja valaki, hogy lehet-e bármilyen jogi akadálya a leválásnak?
Ill. hogyan lehet ezt megoldani a Társasházzal, kit hogyan kell értesíteni vagy elég csak bejelenteni, hogy leválunk?
Esetleg tud vki vkit, aki levált hasonló rendszerről, vagy intézett már hasonló ügyet?

Nagyon köszönök minden segítséget előre is!!!!!!

Üdv: D.