Használati dí felszámítása.


Pjotr # 2007.02.19. 13:46

Hát ha levonták, akkor levonhatják...

Szerintem nem tehetnék a PTK 309. §
"2) Kicserélés vagy elállás esetén a jogosult nem köteles a dolognak azt az értékcsökkenését megtéríteni, amely a rendeltetésszerű használat következménye.
"
Szóval szerintem nonszensz és az egész jótállás intézményének az arculcsapása, de hát a magyar bíróságok ilyenek, minden lehet meg az ellenkezője is.

jtaki # 2007.02.19. 10:49

Tisztelt Fórumozó!

Aki érti az ilyen ügyeket vagy már járt hasonlóképpen kérem segítsen a válaszával.

Jótállási igény érvényesítése iránt indított perben a bíróság a felperes javára döntött mégpedig úgy hogy az eredeti állapotot visszaállítását rendelte el és kötelezte az alperest a gépjármű vételárának visszafizetésére+kamatok megfizetésére az eredeti adásvételi szerződés megkötésének napjától számítva.
Emellett az alperesnek használati díjat állapított meg, arra az időszakra amikor a felperes a járművet még használni tudta.

Konkrétan megállapítást nyert, hogy a gépjármű gyártási hibás volt de a forgalmazó azt sem megjavítani sem pedig a vételárat visszatéríteni nem volt hajlandó sem a törvényi15/30 nap allatt sem de még közel egy év elteltel után sem.

Ebből lett az elállás majd a bíróság majd az ítélet II fokon.

Levonhat e a bíróság a megítélt és visszajáró vételárból+a kár összegéből használati díjat az kereskedő javára, a bíróság álltal megállapított időszakra a bíróság álltal megállapított összeg szerint?

Előre is Köszönöm a segítséget!!