Vigyázat: vadállatok!


Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.04. 06:30

Köszönöm, monalisa; nagyon köszönöm, _Lala_.

_Lala_ # 2007.03.03. 22:42

Vtv. 78. § (1) A jogosult a károk megelőzése érdekében köteles:

  1. amennyiben a vad életmódja ezt indokolja, annak elriasztásáról gondoskodni;
  2. a károkozás közvetlen veszélye esetén az érintett föld használóját értesíteni;
  3. a vadászati jog gyakorlását úgy megszervezni, hogy az a föld használatával összefüggő gazdasági tevékenységgel összhangban legyen;
  4. szükség esetén vadkárelhárító vadászatokat tartani.

(4) A jogosult a mezőgazdálkodáson, illetőleg az erdőgazdálkodáson kívül okozott károk megelőzése érdekében - vadveszély esetén - az út létesítőjénél, illetőleg fenntartójánál, továbbá a vasút létesítőjénél, fenntartójánál, valamint üzemeltetőjénél megfelelő védelmi berendezések létesítését, illetőleg közúti, vasúti jelzések elhelyezését kezdeményezheti. Az út, illetve a vasút létesítője, fenntartója, valamint üzemeltetője - amennyiben a jogosult a létesítés vagy az elhelyezés, továbbá a fenntartás, valamint az üzemeltetés költségeit vállalja - köteles a kezdeményezésnek helyt adni.

monalisa1 # 2007.03.03. 22:40

Szerintem egyszerűbb kitetetni a "Vadveszély" táblát - aztán mindenki vigyázzon/okuljon -, mintsem az illetékes vadásztársaság "dalolva" megtérítse a balesetből eredő kárt.

Tudod kedves KBS, csak egy laikus hozzászólása volt ez...

Egyébként én is GRATULÁLOK a sikeres vizsgádhoz!

_Lala_ # 2007.03.03. 22:32

A közút kezelője döntése nyomán. Õ jogosult eldönteni, hogy hol milyen táblák legyenek.
Nyilván ők vagy saját kútfőből, "ránézéses alapon", vagy a területileg illetékes vadásztársaság javaslatára döntenek így.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.03. 22:14

Ez a veszélyt jelző közlekedési tábla hogyan kerül ki az útra? A közlekedésfelügyelet egyet gondol ("sok itt a szarvas"), vagy valaki kell, hogy jelezze nekik, hogy szükséges egy (több) ilyen tábla valamely útszakaszon?