Adás - vétellel történő Csalás?


raynor # 2007.03.13. 12:04

Köszönöm mindenkinek a segítésgét előre és utólag is;-)

raynor # 2007.03.13. 12:02

Az autó még a tulajdonomat képezi a törzskönyv és a forgalmi alapján és a belügyminisztériumi nyilvántartás alapján is. A kereskedő mindössze az adásvételivel rendelkezik. A többi okiratot és az autót átvettem már tőle. Az adásvételit tanúval tudom igazolni, hogy üresen íratta alá, a megbízási szerződésbe pedig utólag belejavítótt jól látható módon.

guba # 2007.03.13. 11:30

A gépjármű átírás nem konstitutív, csak deklaratív hatályú, elvileg nem kötelező az írásbeli forma, bár én olyanról még nem hallottam, hogy írásbeli szerződés nélkül az okmányiroda átírta volna a tulajdonjogot.
Egy viszont tény, az alábbi formában kitöltött – sőt ha nem tévedek a vételár feltüntetése nélküli – szerződések alpján is minden további nélkül átírják a kocsikat. De lényegében ez összhangban is van azzal, hogy nem az írásbeli szerződés alapján történik a tulajdonosváltás.

A büntetést a mindenkori tulajdonos ill. üzembentartó kell, hogy fizesse, de megtérítési igényed támad az autókereskedővel szemben, persze csak ha tudod bizonyítani, hogy a jelzett időpontban az ő birtokában volt az autó.

raynor # 2007.03.13. 09:40

Ja és a dolog pikantériája, hogy a megbízási szerződésen a kialkudott összeget utólag látható módon átjavították, és ráadásul még kaptam az autópálya rendőrségtől egy bűntetést, hogy adott időpontban (amikor az autó a kereskedésben volt) az M7-esen matrica nélkül közlekedtem vele. Ha jól tudom a kereskedő nem furikázhat az autómmal kénye kedve szerint nem? Ilyenkor a bűntetést kinek kell kifizetni?

raynor # 2007.03.13. 07:13

Amikor elhoztam az autót akkor bontottuk a megbízási szerződést ami alapján megbíztuk a kereskedőt az adásvétellel átírással stb. Visszakaptuk az autó okmányait. A megbízás visszavonásig volt érvényes. Az autó nem lett átiratva továbbra is a nevünkön maradt a forgalmi stb. Én úgy gondolom amikor elhoztuk az autót a kereskedő dolga lett volna az adminisztrációs munkák elvégzése. Ha akkor az ő tulajdonában lett volna az autó akkor miért adta vissza az okmányokat? A megbízási szerződés illetve az autó elhozatalával nem tekinthető az amúgy is jogszerűtlen szerződés semmisnek?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.13. 06:05

Szerintem ezt csak azoknál a szerződéseknél lehet megtenni, amelyekre nem kötelező az írásos forma. A gépjárművek adásvételekor nem kötelező?

guba # 2007.03.12. 22:56

Van az autókkal kupeckedők között egy olyan gyakorlat, hogy az adásvételi szerződésekre a vételár helyett azt írják, hogy a „megegyezés szerinti összegért” vette meg a vevő. A szerződés egyébként így is érvényes, mivel nem az a lényeg, hogy mennyiben, hanem az, hogy valamennyiben megegyeztek. Később persze ez alapján igényt érvényesíteni nem egyszerű.
Az autókereskedő egyébként nem saját nevében (bizományosként) ad el?

raynor # 2007.03.12. 19:57

Nem tudom sajna nem emlékszem de a lényeg hogy az autót és a papírjait visszakaptuk és a megbízási szerződést is visszavontuk. Pénzt nem kaptunk érte. De az új autónk vásárlásánál is kitöltetett velünk a kereskedő egy adásvételit ami szintén az átiratáshoz kell. A régi kereskedőnk is arra hivatkozott hogy adásvételi nélkül nincs átiratás.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.12. 19:50

Adásvételi szerződés a vételár megjelölése nélkül? Az elég érdekes lenne...

raynor # 2007.03.12. 19:41

Nem tudom, hogy amikor bizományi értékesítésre kerül egy autó akkor is olyan adásvételit használnak-e mint amikor készpénzre vásárolok. Mert ezt az autót hitelre vásárolták volna és a pénzt utalták volna. Én úgy emlékszem nem volt összeg megjelölésnek hely az adásvételin.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.12. 19:28

Hááát... Ha abban az általad aláírt szerződésben az is szerepelt, hogy "a vételárat a vevő a szerződés aláírásával egyidőben teljes egészében megfizette, az eladó a vételár átvételét a szerződés aláírásával elismeri, egyúttal kijelenti, hogy a vevővel szemben további követelése nincs"...

raynor # 2007.03.12. 19:02

Köszönöm a válaszodat. Valóban az történt, hogy egy üres adásvételi szerződést iratott alá de csak velem a vevő nem írta alá. Amikor elhoztuk az autót akkor nem írtunk alá semmit egyszerűen elkértük a papírjait és a kulcsot, amit az alkalmazott oda is adott, a megbízási szerződésre pedig odaírta, hogy visszavonva. Azóta én eladtam az autót. Õ az aláírt adásvételijével tud valamit kezdeni, vagy nem érdemes foglalkoznom vele?

Butyka # 2007.03.12. 18:48

Amikor elhoztátok az autót akkor meg kellett volna szüntetni az adásvételi szerződést is. Egyébként a szerződést mindketten aláírtátok?
Ilyenkor azt szokták csnálni, hogy megbízással átveszi az autót a kereskedő, és aláírat egy biankó adásvételi szerződést. A szerződést pedig a tényleges új vevő írja alá vevőként. A trükk ott van, hogy te nem fogod megtudni, hogy a kereskedő mennyiért adta el a gépkocsit, hiszen neked csak a megbízás szerinti árat fogja visszaadni.

Visszatérve a kérdésedre, nagyon ne ijedj meg, hiszen a szerződés mögött nem volt pénzügyi tljesítés. Így sokmindent nem követelhet rajtad.

raynor # 2007.03.12. 17:28

Én február elején adtam be az autómat egy kereskedésbe, interneten hirdettem és a kereskedő elmondása alapján (miszerint van rá vevő aki hitelre venné meg és Õ a hitelezést illetve átiratást vállalja) elvittem hozzá az autómat. AZ autó a 8-10 napos átírási határidő után is a kereskedésben volt. Még 10 napot vártunk de nem történt semmi. Amikor beadtam az autót aláíratott velem egy megbízási szerződést illetve egy adásvételi szerződést. A megbízási szerződésben én megbíztam, hogy intézze el az adás-vételt, átiratást, illetve az autó vételárát vegye át. Amikor elhoztuk a kereskedésből az autót akkor visszavontuk a megbízási szerződést illetve visszakaptuk a törzskönyvet és a forgalmit amit nem irattak át tehát továbbra is a mi nevünkön volt az autó. Viszont az adásvételi szerződést amit aláiratott velem azt nem kaptam vissza. Nem túl jó viszonyban váltunk el egymástól. Közben én eladtam az autómat és most más ügyben felhívtam a kereskedőt. Akkor azt mondta, hogy az autót én el sem adhattam volna mert az az ő cégüké, és vásároljam tőle vissza. Kérem segítsenek, hogy ilyenkor hivatalosan mi a teendő. Illetve kinek a tulajdonát képezi az autó.

Köszönettel.