Autópálya pótdíj minden napra ?


aklara # 2009.02.28. 08:50

Köszönöm D.A.S., így fogok eljárni.

Üdv Klára

TomSecret! # 2009.02.25. 14:35

Kedves Klára,

először is le kell ellenőrizni, hogy a felszólító levél kelte az autópálya használatát követő 60 napon belüli-e, ha nem, akkor a követelés bírósági úton nem érvényesíthető.

Ha 60 napon belül, akkor ilyen esetben sajnos meg kell fizetni a pótdíjat. Vissza lehet azonban kérni a potyára kifizetett autópálya matrica díját. Ezzel egy kicsit javul a helyzet.

A pótdíjat célszerű határidőben befizetni, ellenkező esetben többtízezer forintos tartozást lehet felhalmozni. A matrica díját levélben kell kérni, a levélhez célszerű csatolni a pótdíj befizetését igazoló csekk másolatát.

Üdvözlettel:


jogvédö

aklara # 2009.02.24. 18:18

Tisztelt Szerkesztőség!

Budapestre indultunk párommal, kivételesen nem az ő, hanem az én személyautómmal,ráadásul nem is én vezettem az autót, hanem a párom. Tévedésből az ő rendszámát küldtük el sms-be, azét az autóét, ami garázsban állt. Erre akkor jöttünk rá, amikor a pótdíj befizetéséről a csekket megkaptuk. Segítségüket szeretném kérni, mert a szolgáltatást, az autópálya használati díját kifizettük. Kifogással éltünk,de elutasították. Nem lehet ilyenkor megnézni, hogy a garázsben állt autó valóban nem járt az autópályán? Nagyon sok pénz a 14 ezer forint. Pláne ebben az esetben, amikor kifizettük a díjat.

A fórum keresőben nem találtam erre utaló cikket ill adatot.

Várom válaszukat!

Üdvözlettel:
Abány Klára

MagyarKata # 2008.12.01. 08:04

Sziasztok!
A befizetés megtörtént, úgy a harmadik ügyvédtől jött felszólítás után, mivel nem akartunk jogi behajtást. A kúton is próbálkoztunk, de az üzletvezető, sosem volt ott. Így ment a levél a fogyasztó védelemhez. Akik természetesen kivizsgálták, és az lett az eredménye, hogy "véletlenül nem vette észre a kutas, hogy nem sikerült érvényesíteni. A véletlen elég gyakorinak bizonyul náluk, hisz 5-6 db eladói példány volt náluk. De ezt nem tudom bizonyítani. maximum egyet. Mert hangfelvételt készítettünk a kúton mikor mentünk a papirokért telefonnal. de ott csak az halaltszik, hogy más nevű emberét akarták odaadni. Gondolom, ő is kicsit erélyesebben tért vissza az eladói példányért.
Most küldök egy levelet a Shell központnak, melyhez mellékelem a Fogyasztóvédő által küldött levelet, kiemelve benn, a polgári peres eljárásra vonatkozó részt. Tudjátok az az igazság hoyg semmi kedvem a hercehurcához. Már lassan egy éve húzodik ez az ügy.
belegondoltam, hogy mennyi embert átvernek így, és nem hiszem, hogy túl sokan utána mennek.. Nem sok kedvem van persekedni. Bízom a Shell központban, mert olvastam hasonló forumokon olyat, hogy rendezték a kárt.

Ha esteleg persekedésre kerül a sor, akkor az ügyvédi költséget nekem kell fizetni, és ha javamra dönt a bíróság, akkor téritik vissza?
Mi az a Békítő testület??

Köszi:Kata

guba # 2008.11.28. 19:27

Az AAK jogosan követel a jogtalan úthasználat miatt, azt fizesd be, és a kúton hajtsd be, ha másképp nem polgári perben. Lehet, hogy kellementen, de ezt végül megnyered, és akkor minden károd meg fog térülni. Az alperes fizetőképes, ez mindenképpen jó hír.

websas # 2008.11.28. 18:22

Nem foglalkoznék velük!

Kezedben a bizonylat a vásárlásról,Kártyás fizetés,
(annak kivonatát őrizd meg) Oszt menjenek a Bíróságra.
Fizethetik a költségeidet ügyvédedet stb.szerintem nincs az a Magyar Bíróság ahol ezt el lehetne bukni.

websas

Pjotr # 2008.11.28. 17:36

A több fénymásolt igazolás miatt a rendőrséghez kéne fordulni üzletszerűen elkövetett csalás miatt.

MagyarKata # 2008.11.28. 15:53

Szeretném elmesélni egy autópálya matrica átveréses történetet, és egyben felhívni a figyelmeteket egy újabb csalásra. Az eset a következő. Január 25-én 15 óra körül bementünk autópálya matricát venni egy Shell kútra a Moszkva tér közelében. Nem tankoltunk, csak félreálltunk, a párom bement vett egy 4napos matricát meg szendvicset. Kártyával fizetett, aláírta a fizetésről a cetlit, és kijött.

A papírokat (2db) betettük a többi matricás közé, mindegyiket őrizzük. A kezelőcsaj, még el is mondta hogy már nincs matrica csak elektronikus nyilvántartás. Majd autópályáztunk Martonvásásrig meg vissza, majd másnap Fehérvár, rá egy napra vissza Pest. Majd február 14-én jött egy levél az ÁAK-tól, hogy fizessek 15300 Ft-ot jogtalan úthasználat miatt. Megkerestük a papírokat, és érdekes módon csak a blokkot találtuk , amin ott van hogy 4 napos matrica, de nincs rendszám. Másnap jött még kettő levél. Tehát 45900 Ft-omba kerül hogy vettem egy matricát, amit a kutas nem érvényesített a rendszerben?

Természetesen másnap visszamentünk a kútra, és kértük hogy erről a vásárlásról mutassa meg a az érvényesítést. Majd a "nagyon kedves" hölgy, felírta a rendszámunkat, a telefon számunk, hogy megkeresi, ha ráér, és majd szól...

Az a furcsa érzésünk támadt, hogy nem az első ilyen esettel találkozik. Persze nem jelentkezett, így két nap múlva visszamentünk a kútra, ahol mondtuk, hogy mi a helyzet hogy matrica, bünti, stb. A kutas kérdés nélkül elővett egy borítékot amiben 6-8 db eladói példány várta a gazdáját. Kérdezte a nevünket és odaadta a fénymásolatát az eladói példánynak. Hogy jaj nem is lehet baj, hisz ha mi megvettük és kifizettük, itt is van. Persze az eladói példányon rajta van a rendszám, az érvényesség, és minden paraméter, egy nagyon fontos kivétellel. Az engedélyezés sorszáma. Ez csak a vevő példányán van. Na mi ezzel mentünk a ÁAK-hoz. Ahol utánanéztek a rendszerben, és érdekes módon nem volt abban az időben sem, érvényesítés sem törlés azon a kúton. Mondák hogy kivizsgálják az ügyet, és nem kell befizetnünk a büntetés, hisz a mi javunkra dől el, és mi ezzel le vagyunk fedezve. Mondták, hogy majd telefonálni fognak, ha lezárult a nyomozás.

Ezután nem sokkal, jött a következő felszólítás, ami már 63 750 Ft-ról szólt, mivel már túlcsúsztunk a 15napon. Persze robogtunk az ügyfélszolgálatra. Ahol ismételten megnyugtattak minket, hogy ne aggódjunk még nem zárult le a kivizsgálás, de nem lesz gond. Eltelt megint egypár hónap, majd fel is hívtak az ÁAK-tól, hogy még nincs eredmény de nemsokára lesz döntés, ne aggódjunk. Majd tegnap jött megint 3 db levél egy ügyvédi irodától, hogy van 15 napunk megfizetni a 363750 +3000ftos kezelési költséggel növelt bírságot. Persze megint ki az ügyfélszolgálatra, ahol az ügyintéző, főnökével való kis tanácskozás után, közölte hogy nincs mit tenni, fizetni kell. Persze annyi engedményt kaptunk, hogy csak az alappótdíjat, azaz 153003 Ft-ot, ami 45900 Ft. ÉS hogy a kúton kell számon kérnünk. Mivel hogy a rendszerben nem vagyunk benne, és állítólag a kút nem igazolta vissza a vásárlást. Persze erről nyilatkozatot nem lehet csak úgy kikérni 30-60 napos levelezésbe kell kezdenünk ahhoz, hogy kapjunk egy példányt arról, hogy mi alapján döntöttek úgy mégis, hogy mi hibáztunk. Persze ezután vissza a kútra, ahol persze, mivel hétvégé van nem volt benn az üzletvezető, menjünk vissza majd hétfőn. Mentünk is, persze olyan angyali mosollyal mondta a kutas csaj, hogy ezek az autópályások mindig mindenkit megbüntetnek, és hogy ők nem tehetnek róla, hisz őnáluk ott van a példány, hogy eladták.

Még egy kis érdekesség. A kutas lány nem adhatta meg a főnök telefonszámát, de mondta, hogy meg adja a kút számát, amit persze nem tudott fejből, és szólt a kollegasrácnak, hogy jöjjön, írja fel nekünk a kút számát. A srác, aki nem hallotta a beszélgetésünket, bejött és azt kérdezte a lánytól, hogy autópálya ügy? A csaj kicsit zavartan annyit mondott, csak írd fel a számot.

Az autópályásoktól megtudtuk, a rendszer úgy működik, hogy amikor te veszel egy autópálya matricát, akkor először az eladói példány nyomtatódik ki, amit alá kell írni. Ez tartalmazza a rendszámot, az érvényesség kezdetét, lejáratát. Valamint egy szöveget arról, hogy úthasználatra nem jogosít. Ugyanis, itt még ellenőrizheti a vásárló az adatokat, és alá is írja , hogy azok megfelelnek a valódiságnak. Miután ez megtörtént, a kutas érvényesíti a rendszerben a vásárlást, és kinyomtatja a vevői példányt, ami már érvényesített sorszámmal ellátott e-matrica.

A rendszerbe csak ezzel kerül fel az autó. Mivel mi nem kaptuk meg a vevő példányt, így fel sem kerültünk a rendszerbe. Az autópályások azt mondják, az úthasználat jogosulatlan volt, hisz nem vagyunk rendszerben, menjünk a kútra. A Shell kút, pedig lobogtatja az eladói példányt, hogy mi eladtuk, itt van. Menjünk az ÁAK-hoz.

Tehát megvan a kiskapu.

Én elismerem azt, hogy ebben a rohanó világban sajnos az embert átverik, ha nem figyel. Nem számolja meg a visszajárót, akkor vesztett 1000-2000 vagy akár 5-10 ezer Ft-ot. Erre még azt mondom, hogy ilyen sajnos Magyarországon elég gyakran előfordul. Ezért is vásárolunk kutaknál legtöbbször bankkártyával. De az, hogy valaki Zsebre tesz 1170 Ft-ot (a matrica árát) és ezért valaki olyannak 46000 Ft-t kell fizetnie, azért, mert szabálykövető, és megfizeti az amúgy sem olcsó úthasználatot, úgy gondolom, kimerít minden határt.

Ez az alaptörténet. Ezek után szép levelet írtunk a fogyasztó védelemnek, mellékelve a befizetésről szóló számlát, az ealdói példányt, valamint a nyugtát amit kaptunk. Ők kivizsgálták az ügyet, majd jó egy hónap múlva jött a válasz,hogy a kúton az eladó, véletlenül nem vette észre hogy nem sikerült az érvényesítés, így innentől kezdve rájuk nem tartozik, és lehet persekedni, vagy békítő testület.

Szeretném segítségeteket kérni az ügyben. Mit tehetünk mi?

Most már tényleg nem tudom hogy mit kéne tenni. Menjek jogi útra, vagy küldjek egy levelet az fogysztóvédelemnek, az ÁAK-t vizsgálják meg. jogosan fizetteték ki velünk a büntetést mikor volt eladói példány másolatunk a vásárlásról. Avagy próbálkozzam a Shell központnál, vagy a TV ügyvédjénél?

Milyen esélyem van arra, hogy viszontlássak 46000 Ftot amit fizettem a jogosulatlan úthasználatért, amit tulajdonképpen megfizettem.

MagyarKata # 2008.11.28. 15:53

Szeretném elmesélni egy autópálya matrica átveréses történetet, és egyben felhívni a figyelmeteket egy újabb csalásra. Az eset a következő. Január 25-én 15 óra körül bementünk autópálya matricát venni egy Shell kútra a Moszkva tér közelében. Nem tankoltunk, csak félreálltunk, a párom bement vett egy 4napos matricát meg szendvicset. Kártyával fizetett, aláírta a fizetésről a cetlit, és kijött.

A papírokat (2db) betettük a többi matricás közé, mindegyiket őrizzük. A kezelőcsaj, még el is mondta hogy már nincs matrica csak elektronikus nyilvántartás. Majd autópályáztunk Martonvásásrig meg vissza, majd másnap Fehérvár, rá egy napra vissza Pest. Majd február 14-én jött egy levél az ÁAK-tól, hogy fizessek 15300 Ft-ot jogtalan úthasználat miatt. Megkerestük a papírokat, és érdekes módon csak a blokkot találtuk , amin ott van hogy 4 napos matrica, de nincs rendszám. Másnap jött még kettő levél. Tehát 45900 Ft-omba kerül hogy vettem egy matricát, amit a kutas nem érvényesített a rendszerben?

Természetesen másnap visszamentünk a kútra, és kértük hogy erről a vásárlásról mutassa meg a az érvényesítést. Majd a "nagyon kedves" hölgy, felírta a rendszámunkat, a telefon számunk, hogy megkeresi, ha ráér, és majd szól...

Az a furcsa érzésünk támadt, hogy nem az első ilyen esettel találkozik. Persze nem jelentkezett, így két nap múlva visszamentünk a kútra, ahol mondtuk, hogy mi a helyzet hogy matrica, bünti, stb. A kutas kérdés nélkül elővett egy borítékot amiben 6-8 db eladói példány várta a gazdáját. Kérdezte a nevünket és odaadta a fénymásolatát az eladói példánynak. Hogy jaj nem is lehet baj, hisz ha mi megvettük és kifizettük, itt is van. Persze az eladói példányon rajta van a rendszám, az érvényesség, és minden paraméter, egy nagyon fontos kivétellel. Az engedélyezés sorszáma. Ez csak a vevő példányán van. Na mi ezzel mentünk a ÁAK-hoz. Ahol utánanéztek a rendszerben, és érdekes módon nem volt abban az időben sem, érvényesítés sem törlés azon a kúton. Mondák hogy kivizsgálják az ügyet, és nem kell befizetnünk a büntetés, hisz a mi javunkra dől el, és mi ezzel le vagyunk fedezve. Mondták, hogy majd telefonálni fognak, ha lezárult a nyomozás.

Ezután nem sokkal, jött a következő felszólítás, ami már 63 750 Ft-ról szólt, mivel már túlcsúsztunk a 15napon. Persze robogtunk az ügyfélszolgálatra. Ahol ismételten megnyugtattak minket, hogy ne aggódjunk még nem zárult le a kivizsgálás, de nem lesz gond. Eltelt megint egypár hónap, majd fel is hívtak az ÁAK-tól, hogy még nincs eredmény de nemsokára lesz döntés, ne aggódjunk. Majd tegnap jött megint 3 db levél egy ügyvédi irodától, hogy van 15 napunk megfizetni a 363750 +3000ftos kezelési költséggel növelt bírságot. Persze megint ki az ügyfélszolgálatra, ahol az ügyintéző, főnökével való kis tanácskozás után, közölte hogy nincs mit tenni, fizetni kell. Persze annyi engedményt kaptunk, hogy csak az alappótdíjat, azaz 153003 Ft-ot, ami 45900 Ft. ÉS hogy a kúton kell számon kérnünk. Mivel hogy a rendszerben nem vagyunk benne, és állítólag a kút nem igazolta vissza a vásárlást. Persze erről nyilatkozatot nem lehet csak úgy kikérni 30-60 napos levelezésbe kell kezdenünk ahhoz, hogy kapjunk egy példányt arról, hogy mi alapján döntöttek úgy mégis, hogy mi hibáztunk. Persze ezután vissza a kútra, ahol persze, mivel hétvégé van nem volt benn az üzletvezető, menjünk vissza majd hétfőn. Mentünk is, persze olyan angyali mosollyal mondta a kutas csaj, hogy ezek az autópályások mindig mindenkit megbüntetnek, és hogy ők nem tehetnek róla, hisz őnáluk ott van a példány, hogy eladták.

Még egy kis érdekesség. A kutas lány nem adhatta meg a főnök telefonszámát, de mondta, hogy meg adja a kút számát, amit persze nem tudott fejből, és szólt a kollegasrácnak, hogy jöjjön, írja fel nekünk a kút számát. A srác, aki nem hallotta a beszélgetésünket, bejött és azt kérdezte a lánytól, hogy autópálya ügy? A csaj kicsit zavartan annyit mondott, csak írd fel a számot.

Az autópályásoktól megtudtuk, a rendszer úgy működik, hogy amikor te veszel egy autópálya matricát, akkor először az eladói példány nyomtatódik ki, amit alá kell írni. Ez tartalmazza a rendszámot, az érvényesség kezdetét, lejáratát. Valamint egy szöveget arról, hogy úthasználatra nem jogosít. Ugyanis, itt még ellenőrizheti a vásárló az adatokat, és alá is írja , hogy azok megfelelnek a valódiságnak. Miután ez megtörtént, a kutas érvényesíti a rendszerben a vásárlást, és kinyomtatja a vevői példányt, ami már érvényesített sorszámmal ellátott e-matrica.

A rendszerbe csak ezzel kerül fel az autó. Mivel mi nem kaptuk meg a vevő példányt, így fel sem kerültünk a rendszerbe. Az autópályások azt mondják, az úthasználat jogosulatlan volt, hisz nem vagyunk rendszerben, menjünk a kútra. A Shell kút, pedig lobogtatja az eladói példányt, hogy mi eladtuk, itt van. Menjünk az ÁAK-hoz.

Tehát megvan a kiskapu.

Én elismerem azt, hogy ebben a rohanó világban sajnos az embert átverik, ha nem figyel. Nem számolja meg a visszajárót, akkor vesztett 1000-2000 vagy akár 5-10 ezer Ft-ot. Erre még azt mondom, hogy ilyen sajnos Magyarországon elég gyakran előfordul. Ezért is vásárolunk kutaknál legtöbbször bankkártyával. De az, hogy valaki Zsebre tesz 1170 Ft-ot (a matrica árát) és ezért valaki olyannak 46000 Ft-t kell fizetnie, azért, mert szabálykövető, és megfizeti az amúgy sem olcsó úthasználatot, úgy gondolom, kimerít minden határt.

Ez az alaptörténet. Ezek után szép levelet írtunk a fogyasztó védelemnek, mellékelve a befizetésről szóló számlát, az ealdói példányt, valamint a nyugtát amit kaptunk. Ők kivizsgálták az ügyet, majd jó egy hónap múlva jött a válasz,hogy a kúton az eladó, véletlenül nem vette észre hogy nem sikerült az érvényesítés, így innentől kezdve rájuk nem tartozik, és lehet persekedni, vagy békítő testület.

Szeretném segítségeteket kérni az ügyben. Mit tehetünk mi?

Most már tényleg nem tudom hogy mit kéne tenni. Menjek jogi útra, vagy küldjek egy levelet az fogysztóvédelemnek, az ÁAK-t vizsgálják meg. jogosan fizetteték ki velünk a büntetést mikor volt eladói példány másolatunk a vásárlásról. Avagy próbálkozzam a Shell központnál, vagy a TV ügyvédjénél?

Milyen esélyem van arra, hogy viszontlássak 46000 Ftot amit fizettem a jogosulatlan úthasználatért, amit tulajdonképpen megfizettem.

m4tthew # 2008.11.17. 17:53

Velem az alábbi történt:

November 2-án a Premier Outlets Center-be mentünk az M0-áson, de mivel még az életben nem jártunk arra, így sikerült rendesen elkavarodni az M1es-re, ahol természetesen egyből rögzítették is az esetet, viszont az első lehajtónál fordultam is vissza...
Felhívtam az előbb az infóvonalat, ahol közölték hogy nem foglalkoznak avval hogy az ember eltévedt (mert mindenki erre hivatkozik az ügyintéző elmondása alapján), ennek fényében utána se néznek, hogy esetleg igazat mondd...
Lehet valamit tenni esetleg azon kívül hogy kifizetem a pótdíjat?

websas # 2008.11.09. 18:41

Ha belegondolok, hogy néhány éve valaki egy félnapra megbénította az Erzsébet híd forgalmát és 45 e.ft.büntit kapott akkor a 250 e.ft teljesen arányos.

Vagy esetleg mégse?

websas

justizmord # 2008.11.09. 16:51

hümm, nahát, köszönöm.

És, Guba doktor, nem lehetne alkotmánybíróság? Felülbírálja ugyanis a Ptk. szerződés semmisségi kritériumait, a feltűnő értékaránytalanságot.

Rendelet törvényt? Ez nem alkotmánybírósági probléma?


Iniuria non excusat iniuriam

guba # 2008.11.09. 07:45

Semmi értelme semmilyen próbapernek, jogszabály van rá:
36/2007. (III. 26.) GKM rendelet
7/A. § (1) Ha a gépjármű az ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes jogosultsággal, jogosulatlan úthasználat miatt a gépjármű díjkategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetni.
(2) Ha a gépjármű az ellenőrzéskor a gépjárműre egyébként irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, úgy az alacsonyabb és az egyébként irányadó díjkategóriához rendelt pótdíjak különbözetét kell megfizetni.
(3) A pótdíj mértéke:

D1 díjkategória D2 díjkategória D3 díjkategória D4 díjkategória Fizetési határidő
15 300 Ft 39 600 Ft 61 200 Ft 79 200 Ft 15 napon belül
63 750 Ft 165 000 Ft 255 000 Ft 330 000 Ft 15 napon túl

justizmord # 2008.11.08. 16:18

Szerintem azzal nem. Jogalap nélküli gazdagodás csak szerződés nélküli viszonyoknál jöhetne szóba, itt pedig volt szerződés. Létezik szerződés az autós és az autópálya üzemeltetője között, amit a sztrádára felhajtással, mint ráutaló magatartással kötött meg az autós. Innentől kezdve "van jogalap" a gazdagodásra, és a jogalap a szerződés.

A baj a szerződés semmisségével van, mert szolgáltatás és ellenszolgáltatás nem lehet feltűnően értékaránytalan.

Márpedig egy napi használat nem kerülhet 250 ezer forintba. A szolgáltatás egy nap használat volt, az ellenszolgáltatás pedig, bár hókusz-pókuszokon keresztül, de mégis csak 250 rugó.

Miért nem rögtön 2,5 milla? Vagy 25 milla egy napért? Avagy már rögtön lehetne 4 milliárd forint egy napra.


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2008.11.08. 16:17

Szerintem azzal nem. Jogalap nélküli gazdagodás csak szerződés nélküli viszonyoknál jöhetne szóba, itt pedig volt szerződés. Létezik szerződés az autós és az autópálya üzemeltetője között, amit a sztrádára felhajtással, mint ráutaló magatartással kötött meg az autós. Innentől kezdve "van jogalap" a gazdagodásra, és a jogalap a szerződés.

A baj a szerződés semmisségével van, mert szolgáltatás és ellenszolgáltatás nem lehet feltűnően értékaránytalan.

Márpedig egy napi használat nem kerülhet 250 ezer forintba. A szolgáltatás egy nap használat volt, az ellenszolgáltatás pedig, bár hókusz-pókuszokon keresztül, de mégis csak 250 rugó.

Miért nem rögtön 2,5 milla? Vagy 25 milla egy napért? Avagy már rögtön lehetne 4 milliárd forint egy napra.


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2008.11.08. 16:15

Szerintem azzal nem. Jogalap nélküli gazdagodás csak szerződés nélküli viszonyoknál jöhetne szóba, itt pedig volt szerződés. Létezik szerződés az autós és az autópálya üzemeltetője között, amit a sztrádára felhajtással, mint ráutaló magatartással kötött meg az autós. Innentől kezdve "van jogalap" a gazdagodásra, és a jogalap a szerződés.

A baj a szerződés semmisségével van, mert szolgáltatás és ellenszolgáltatás nem lehet feltűnően értékaránytalan.

Márpedig egy napi használat nem kerülhet 250 ezer forintba. A szolgáltatás egy nap használat volt, az ellenszolgáltatás pedig, bár hókusz-pókuszokon keresztül, de mégis csak 250 rugó.

Miért nem rögtön 2,5 milla? Vagy 25 milla egy napért? Avagy már rögtön lehetne 4 milliárd forint egy napra.


Iniuria non excusat iniuriam

websas # 2008.11.08. 07:40

Tényleg van valami jogszabályi felhatalmazásuk (magán cégeknek) ilyen horror összegek követelésére?
Itt is tehetne valamit az állam úgy mint a parkolási határidőkben. Egy sima számla esetén is kb. 1 sor, hogy mennyi a számlám és háromnegyed oldal fenyegetőzés (a nyivános kivégzés kivételével), hogy mi lesz ha kések stb. Az autó és a hozzá kapcsolódó ipar,kereskedelem az egyik legnagyobb húzó ágazat, ehhez képest úgy bánnak velünk mint az 1-es számu közellenséggel. (petició, aláírás gyüjtés, vagy valami, de nagyon kellene már).Az autóklub ehhez szerintem kevés.

Csak úgy eszembe jutott: a pótdíjat meglehetne-e támadni jogalap nélküli gazdagodás címén?

websas

justizmord # 2008.11.08. 00:22

Valaki árulja már el, hogy milyen jogalapja van ezeknek az emelkedő büntiknek? Mi az , hogy 1 hónap alatt 250 000 Ft-ot emelkedik? Ez nem vérnyomás, hogy emelkedjen, meg nem is infláció!!! A tartozás nem tud ilyet csinálni a polgári jog szerint!!! Ha tartozok, akkor 1 héttel később is ugyanennyivel tartozok. Pont. Nem többel, nem kevesebbel (esetleg jegybanki alapkamattal növekszik, de az 1 hónap alatt fél százalék, tehát 50 Forint, nem pedig 250 000 Forint.)

Mi az, hogy egy szolgáltató kitalálja, hogy ha nem fizetnek neki időben, akkor emeli a tétet? Kontra, rekontra, szubkontra, morkontra, hirskontra?

Ha nem kapom meg a fizetésemet, akkor mondhatom a munkáltatómnak, hogy naponta duplázom a tartozását?

Ez már vészesen hasonlít számomra az uzsorás szerződésekhez!!!!

Akár uzsorás szerződés, akár csak szolgáltatás-ellenszolgáltatás feltűnő aránytalansága, ez szerintem semmis szerződés!!!

Megérne egy próba pert!!!!

MAK!!!!! Csináljatok már egy próba pert!!!


Iniuria non excusat iniuriam

corsaro # 2008.11.07. 19:55

Az én esetem szinte ugyanaz, mint nesty1-é.

2008.03.20-án m7 fotózott, jogosulatlan autópályahasználat. Erről ma kapok felszólítást, 258 e Ft-ot fizessek be. Sajnos idén többször előfordult velem hogy pótdíjat kellett fizetnem, de mindíg 14 napon belül kifizettem. A levél mindíg postaládába bedobva érkezett, nem saját kezembe aláírásommal igazolva átvéve.
Hogyan tudja igazolni az Autópályakezelő, hogy az első fizetési felszólítást valóban kézbesítették és meg is kaptam?
Nesty1 azt írta hogy RL...ragszámon a levelet feladták, és mivel nem jött vissza nekik a levél, ezért kézbesítettnek tekintik.
Ez tényleg elég lehet? Nem kell az aláírásommal bizonyítaniuk, hogy tényleg kézbesítve lett a levél????

pocren # 2008.09.25. 19:36

Guba! Köszönöm szépen a válaszod. Írtam és postáztam az Autópálya Kezelőnek egy levelet, amelyben finoman, de egyértelműen hangot adtam a felháborodásomnak is. Meglátjuk, hogy mit lépnek.

guba # 2008.09.17. 14:37

Nem kell semmit fizetned, nem a tiéd volt az autó amikor matrica nélkül közlekedtek vele, ezt az adásvételi szerződés egyértelműen igazolja. Ha ez nem elegendő az autóályakezelőnek, akkor követelheti ő továbbra is rajtad, de nem lesz olyan bíróság, amely ezt a követelést meg is ítélné. Azért mert ő azt mondja, hogy te fizessél, még nem vagy rá köteles, ő meg forduljon ahhoz, akihez akar.

pocren # 2008.09.17. 14:23

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Kicsit (nagyon) bonyolult a dolog, de megpróbálom röviden leírni: 2008. július 21-én édesapám eladta a tulajdonában lévő személygépkocsit. 2008. július 29-én elhunyt. 2008. július 30-án a férjem bement az édesapám lakhelye szerinti okmányirodába, hogy a tulajdonváltozást bejelentse (előzőleg telefonáltunk, azt mondták, hogy nincs szükség meghatalmazásra, amit ugye nem is tudtunk volna vinni, mivel édesapám már nem élt). Ennek ellenére nem íratták át az autót, mert mégiscsak kellett volna meghatalmazás. Azt tanácsolták, hogy a vevő lakhelye szerinti okmányirodába faxoljuk el az adásvételi szerződést, és kérjük, hogy ők járjanak el az átírással kapcsolatban. Faxoltunk. 2008. augusztus 25-én jött egy levél az Autópályakezelőtől, hogy 2008. augusztus 9-én matrica nélkül használták az autót, fizesse be apám a büntetést. Én rohantam megint az okmányirodába, hogy hitelesítsék az adásvételi szerződést, de nem tették, mondván, hogy maga a két tanúval kötött szerződés már hiteles, és nehogy fizessek bármit is, hanem küldjem vissza a csekket és az adásvételi másolatát. Megtettem, visszaküldtem, még a halotti anyakönyvi kivonatból is küldtem másolatot. Ez volt másnap, 2008. augusztus 26-án. Erre ma (2008. szeptember 17.) jött egy levél, már az én nevemre, hogy fizessem be a büntetést, nem fogadják el a másolt adásvételit, csak okmányirodai körbélyegzővel. Hívtuk az édesapám lakhelye szerinti okmányirodát, de ők nem tudtak segíteni, a vevő lakhelye szerinti okmányirodával beszéljünk (mi budapestiek vagyunk, a vevő gyáli). Most annyit sikerült intézni, hogy küldenek egy másolatot, körbélyegzővel, sőt, kértünk egy igazolást is, de azt majd csak azután fogunk megkapni, ha a szintén küldött csekken befizetünk 1800 Ft-ot.
A kérdésem az lenne, hogy az Autópályakezelő velem mégis mit csinálhat? Az autót édesapám életében eladta, tehát miért kellene nekem ezt befizetnem??!! Mondtam nekik, hogy kérdezzék le mégegyszer a nyilvántartást, látni fogják, hogy 2008. július 21-től már az új tulajdonos nevén van az autó (a gyáli önkományzat a fax alapján záradékolta). Válaszuk: nekik ez pénzbe kerül, nem fogják megtenni, fizessek én!!!!!!!! Nekem nem kerül pénzbe a sok telefon, a másolatok, a postázás??!!! Az idegeskedésről nem is beszélve. És ha mi történetesen nem egy címen lakunk édesapámmal, akkor kit fenyegetnének???!!! Ez nem édesapám tartozása, ergo nem "örökölhetem", nem??!! Édesapám volt a tulajdonos, az üzembentartó, nekünk semmi közünk nem volt az autóhoz. Azért fizessek én, mert véletlenül egy a lakcímem édesapámmal???!!! Ráadásul a vevőnek 15 munkanapja van átíratni az autót, tehát akkor ezek szerint ebben az időben azt csinál az autóval, amit akar, mindenképpen a régi tulajdonos fizet??!! Nehogymár!!!
Nagyon megköszönöm, ha segít valaki!!!

shushu # 2008.08.17. 08:58

Bocsi, azt hiszem mégis megtaláltam, amire utaltál.

(7) Ha ugyanarra a járműre, részben vagy egészben azonos időszakra egynél több jogosultságot vásároltak, a vevő kérheti a felesleges jogosultság visszavásárlását vagy másik rendszámra történő átírását, vagy - évesnél rövidebb érvényességi időtartamú jogosultság esetén - későbbi kezdő érvényességi időpontra, ugyanarra a rendszámra történő érvényesítését.
(8) Ha a több úthasználati jogosultság kezdő érvényességi napja vagy érvényességi időtartama nem egyezik, visszavásárlásnak csak abban az esetben van helye, ha az érvényesség még nem kezdődött el, vagy ha már elkezdődött, akkor az eltelt időszakban a másik jogosultság teljes időtartamban érvényes volt. Az általános forgalmi adót is tartalmazó szolgáltatások díja 1000 Ft.

A kérdés csak az, hogy utólag lehet-e erre hivatkozni. Na mindegy, befizettem.

shushu # 2008.08.17. 08:51

Ugye, Böhönye? Örülök, hogy más is úgy látja a dolgot, mint én (kár, hogy az illetékesek nem). :D

Próbáltam utánajárni a törvénynek amire utaltál, de nem sikerült. Nem tudnád idézni?

böhönye # 2008.08.05. 19:59

Kedves Shushu !

Az én esetem más volt, rám a 8.§ (5) bekezdése vonatkozott.
1000 Ft ellenében eltekintettek a további pótdij befizetésétől.

Mellesleg az a véleményem, hogy ebben az esetben alkalmazható a (7) bekezdés. (Ugyanaz a jármű, több jogosultság azonos időszakra, 2 nappal későbbi kezdő időponttal.)

Szerintem nem hivatkozhatnak semmiféle visszaélésszerű vásárlára, miért venne valaki ugyanarra a két napra két jogosultságot ?

Üdv:

Böhönye