Motoros baleset


helyszínelő # 2007.08.17. 17:03

T. Gyuszi !
Én a helyedben kérném a közvetítői eljárás lefolytatását, ha már ilyen "egyszerű " balesetről van szó.
Magyarul neked is jobb( anyagilag ) és a másik félnek is.
Ne okold egyéb problémák miatt a hölgyet, szerintem van elég baja ! Tudod a nénik nagyon meg tudnak ijedni!!!

Üdv: bobo


Nem az a jó ügy ami vádemelési javaslattal van befejezve, hanem az, amelyiknek érdembeli befejezése van!

Traffic # 2007.07.30. 18:47

T. f.gyuszi!

Jobbulást!

A rendőrség hivatalból megkéri a látleletedet, abból ki fog derülni, hogy 8 napon belüli vagy túli a sérülésed.
Ha túli, akkor közúti baleset gondatlan okozása bűncselekmény miatt járnak el a hölggyel szemben. Te a bűncselekmény sértettje leszel, a nő a gyanúsítottja.
Ha belüli, úgy szabálysértési eljárást folytatnak le az autóssal szemben. Te a szabálysértés sértettje leszel, ő pedig eljárás alá vont személy.

1. A hölgy valójában nem hagyta el a helyszínt, hanem beállt egy parkolóba. Büntetőjogi, szabálysértési felelőssége ezért nincs.
A KRESZ szerint a forgalom zavartalanságát baleset bekövetkezésekor is biztosítani kell (a lehetőségekhez képest).
2. Csak etikátlan húzás, hogy nem ment oda. Erkölcsileg elítélendő, de másért nem.
3. A jegyzőkönyv módosítására utólagosan nincs lehetőség, de nem is kell azt átírni. 8 napon túl gyógyuló sérülés esetén az eljárás akkor már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény miatt fog folyni.
4. A STOP tábla fontos momentum, azt bizonyítja, hogy az útkereszteződésben te közlekedtél a védett útvonalon, neked volt elsőbbséged. Az autósnak az útkereszteződésben meg kellett állnia a tábla utasítása értelmében.

guba # 2007.07.30. 07:23

A sérülés súlyossága fontos az ügy megítélése szempontjából, a hölgy ui csak akkor valósítja meg a közúti baleset okozása bűncselekményét, ha a sérülés nyolc napon túl gyógyul.
A segítségnyújtás elmulasztásának bcs-e merülhetne még esetleg fel, de a leírásból az feltételezhető, hogy az eset szemtanúi azonnal a sértett segítségére siettek, tehát lényegeében nem volt már segítségre szoruló személy mikor a kocsiját leparkolta a hölgy. Álláspontom szerint az, hogy nem nyilvánította ki segítő szándékát, sajnálatát csak erkölcsi megítélés alá eshet.

the big cat # 2007.07.30. 06:57

Nem adott elsőbbséget, ez vlágos. Gondolom ezzel nem lesz probléma, STOP táblája volt, ezt nem lehet máshogy magyarázni.

Az, hogy a sérülés milyen jellegű be ke.l jelenteni a nyomozó hatóságnak, így módosítani tudják a vádat. nem a jegyzőkönyvet kell módosítani, arra nincs lehetőség, Vinni kell az orvosi szakvéleményt és kész.

A baleset helyszínét elvileg nem haghatta volna el, ez felvet esetleg további tényállásokat. Az meg, hogy oda se jött megint csak arendőrség dolga eldönteni, hogy az adott helyzetben megvalósít-e bűncselekményt, hiszen azért nyilván láthatta, hogy van segítség, bőven.

f.gyuszi # 2007.07.29. 22:08

Tisztelt Jogiforum.hu tagjai!

Segítségüket szeretném kérni egy motoros baleset jogi részének tisztázásához! A baleset elszenvedője én voltam.

A helyzet egyértelmű megértéséhez leírnám a balesetet:

Július 24.-én, délután fél 4-kor tartottam munkahelyemről haza motorkerékpárommal! A baleset egy városon átvezető főúton történt. Egy egyirányú STOP táblás kereszteződésből balra nagyívbe szeretett volna kifordulni egy Hölgy az autójával. Én Neki balról érkeztem, a sebességem nem haladta meg az 50km/h-t. Az utolsó 1-2 méter eseményei: Az autó orrát "kidugja" a főútra, illetve amikor az autó ELÉ értem, (az autó és a motor merőlegesen álltak egymásra) oldalról fellökött, jobb lábam odaszorítva a két jármű közé.

  • Az emlékeim és véleményem alapján, a Hölgy jobbra nézhetett, (előre sem, mivel már előtte voltam) hogy "kifér-e" a jobbról érkező autó előtt -

Több szemtanú sietett a helyszínre, köztük a másik irányból érkező autós, azok a gyalogosok akiket 2-300 méterrel a baleset előtt átengedtem a zebrán, és azok is akik egyszerűen csak ott jártak az incidensnél!
Hívtuk a rendőrséget és a mentőket, minden tervszerűen és szakszerűen zajlott! A helyszínelés megtörtént, engem elláttak. Ott a helyszínen könnyű sérültként vették fel a jegyzőkönyvet!
Ami még hozzátartozik:

  • féknyom nincs
  • a motor annak ellenére, hogy az autó nem lassította 5-6m-en belül "megállt"

Annak ellenére, hogy többen egyértelműen kijelentették a felelősséget, én megkérdezném Önöket is ezzel kapcsolatban, az elmondottak alapján hogyan látják a helyzetet?

Volna néhány kérdésem az esettel kapcsolatban:

A Hölgy "elhagyta" a helyszínt. A baleset bekövetkezte után beállt egy parkolóba. Van-e a KRESZ-ben erre valami utalás, esetleg szabály az ilyen esetekre?

Az csak etikátlan húzás-e, hogy a balesetet okozó személy oda sem jött hozzám az intézkedés ideje alatt?

A körzeti orvos, 3 hét táppénzre küldött, és kijelentette, hogy ez bizony 8 napon túl gyógyuló sérülés lesz. Utólag van-e mód és lehetőség a jegyzőkönyv ilyen jellegű módosítására?

Maga a STOP táblának van-e valami "privilégiuma" ilyen helyzetekben?

Válaszukat előre is köszönöm,
Tisztelettel,
F. Gyula