elvett jogosítvány


monalisa1 # 2011.01.21. 14:48

Gany

A két eltiltást egybe fogják számolni, vagyis készülhetsz az utánképzésre - külön 150 ezer forint körüli költséget okoz majd.

Az utánképzést úgy célszerű elvégezni, hogy mire az eltiltás lejár addigra a képzés is meglegyen.

misi73

Nemigen fogják a jogosítványt idejekorán visszaadni, valamint ne vezess mert visszaesőként "vastagon" fog a ceruzájuk, akár 300 ezer forint összegű büntetésig is elmehetnek.

misi73 # 2011.01.21. 08:43

Érdekelne,hogy ittas járművezetés vétsége miatt a helyszínen elvették a jogsimat.Kérdés:visszakérhetem-e a jogsit a jogerős itéletig???és hogy minek minősül,ha addig elkapnak,hogy vezetek.Köszi S.O.S

Dany # 2011.01.16. 09:53

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgyem!

Nekem a jogosítványomat egyszer 5 hónapra vették el utána pedig 4 hónapra!("B" kategóriával rendelkezem csak)Ez a kettő eljárás viszont egymást követte!Mindkettőnél egy nagy cm-ös robogót vezettem rendszám és megfelelő jogosítvány kategória hiánya mellett!Azt tudom hogy ha 6 hónapra eltiltanak akkor jogosítvány után képzésben kell részt vennem!
Az lenne a kérdésem hogy ezt külön-külön számolják vagy pedig akár ha összeadva is meghaladja a 6 hónapot akkor is után képzésben kell részt vennem!(őszintén szólva még az ügyet tárgyaló bíró sem tudta megmondani, mivel az egyiknél tárgyalást kértem)

Válaszát előre is köszönöm szépen!

Tisztelettel:
Leendő jogalkalmazó

monalisa1 # 2011.01.11. 16:00

Javaslom ísmételd meg a kérdésedet a "büntetőjog" rovat "ittas vezetés" c. topicba, dr. Bán Ádám - szakértő ott jobban felfigyelhet rá. (Addig is olvasgasd hívatkozott a topicot.)

Spakli # 2011.01.11. 15:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nekem 4 hete vették el a jogosítványom ittas vezetés miatt.Először egy kézi szondával vizsgáltak,majd egy nagyobb géppel ami egy papírt nyomtatott és alá is írtam elismerve azt.A papíron 0.42 volt a légalkohol szintem.Amit nem értek,h miért vittek el vizelet és vérvizsgálatra?
A másik kérdésem az lenne,h milyen büntetésre számíthatok(mi a leg gyakoribb) a véralkohol szintem 0,74 ezrelék volt(korábban nem volt ilyen esetem).Viszont gyorshajtásom volt ez beleszámít a büntetésbe??

Amikor megérkezik a büntetés érdemes e levelet írni a rendőrségnek a büntetés enyhítése érdekében(persze csak ha túl magas)nekem a jogosítvány a fontosabb,h minnél előbb visszakerüljön a munkám miatt..a büntetés időtartamát is szokták enyhíteni ilyen esetben??

Válaszát előre is köszönöm! Olivér

monalisa1 # 2011.01.11. 14:30

Érvényes vezetői engedély nélkül ne vezess mert a helyszini bírság jan. 1-től 300.000 Ft-ig terjedhet. (Arról meg külön ne is beszéljünk, ha jogsi nélküli időszakban közlekedési eseményed lenne, a biztosító még a gatyádat is elszedni...)

monalisa1 # 2011.01.11. 11:41

A csak 1 évre történt elvétel már önmagában kedvezőnek mondható, mert általában 2 év elteltével vizsgálják felül a "B" kat. vezetői engedélyt. (A kérdésben a pszichiáteri szakvélemény dönt, az orvosszakértői bizottság csak annak alapján engedélyezhet.)

Epilepszia betegségből nem lehet kigyógyulni, legfeljebb a megfelelő gyógyszerezés mellett tűnet- és panaszmentes életet lehet élni, dolgozni, vezetni stb.

Epilepszia betegnek a jogosítványt most már csak 3 évre adják meg, vagyis gyakrabban kell a jogosítványt érvényesítetni.

A kérdésben a háziorvos nem dönthet (nem is veszti magára a beteggel szembeni felelősséget).

Külön: a továbbiakban fokozott figyelem a melegfronti hatásokra mert fokozottan okozhat fejfájást, szédülést, mit ne mondjak ujabb rosszullétet. (Mindig legyen a kistáskában egy Aspirin vagy Algopyrin.)

Minden jót, és saját érdekből türelem.

monaLuis
laikus hozzászóló

Johnbb # 2011.01.11. 11:03

Tisztelt Hölgyem/Uram!

2010. októberében utcán elvesztettem az eszméletemet. 1 hétig vizsgáltak a kórházban, minden leletem (MR, CT, EEG ...) negatív, mégis orvosilag alkalmatlannak nyilvánítottak a gépjármű vezetésre. 1 évre bevonták a jogosítványomat. Amennyiben tünetmentes leszek, visszakapom.
Kérdésem: ez valóban helyes eljárás volt-e a doktorok részéről? (A kimerültség nem elfogadott magyarázat náluk!) Ha igen, van mód az időintervallum csökkentésére?
Köszönettel,
T.J.

virag.kovacs # 2010.11.18. 10:12

Mindenképpen érdemes megpróbálni fellebbezni. Minden lehetőséget ki kell használni. Nagyon sok mindent leírt, ami miatt akár kedvezően is dönthetnek az önök számára. A fellebbezésbe is írja bele, hogy a férje az egyedüli családfenntartó, és azt is, hogy még soha nem okozott közúti balesetet, és az önök pénzügyi helyzetét is részletezze, hogy a férje a jogosítványa nélkül elvesztené az állását, és önök jövedelem nélkül maradnának a gyest leszámítva. Az, hogy személyi sérülés nem történt szintén pozitív az önök számára. De minden esetre ebből nagyobb probléma is lehetett volna, gondolom mivel a férje sokat vezet, lehet, hogy fáradt volt. Ennek ellenére javaslom, hogy legközelebb csak kipihenten üljön volánhoz, mert egy ilyen eset rossz esetben más ember életébe is kerülhetett volna. A fellebbezést pedig mindenképpen tegyék meg. Remélem szerencsés kimenetele lesz az ügynek.

Atis77 # 2010.11.16. 05:46

fellebezést kell irni indoknaK OTT A MUNKA.

panett # 2010.11.08. 14:16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Férjem október 4-én közúti balesetett okozott. Elaludt a volánnál. Személyi sérülés nem történt.
A határozatot ma kaptuk meg, melyben a pénzbírságon túl a jogosítványát is elveszik 2 hónapra.
Szeretnénk megfellebbezni, mert a munkájához nélkülözhetetlen a jogosítvány. Kereskedelmi képviselő, minden nap járja az utakat. Én két gyerekkel vagyok itthon gyeden. Nem engedhetjük meg, hogy az állását elveszítse.
Kérdésem az lenne, hogy kérheti-e, hogy a vezetői engedélyét bizonyos indokok miatt ne vegyék el. Amennyiben igen, kérem segítsenek mik ezek az indokok!
Még soha nem okozott balesetet, sőt szabálysértési eljárás sem folyt ellene. Ráadásul, a határozat írja, hogy elaludt s a csattanásra ébredt, miközben, Ő nem figyelt oda, elbambult csak. Nem is értjük miért ez került a jegyzőkönyvbe.

Mielőbbi segítségüket nagyon köszönöm!
Török-Nagy Anett

Dr.Attika # 2010.10.13. 18:55

Kedves Ildi!
Nem ismerjük itt a román jogot, de a román KRESZ nem nagyon térhet el a magyartól. Eszerint a magyar KRESZ szerint is vétkezett az édesapja-már ahogy a leírtakból megállapítható- és itthon is elmarasztalnák. A büntetés viszont biztosan nem lenne ennyi Magyarországon. Gondolom az ügyvédje ismeri a román jogot. Hagyatkozzanak az ő véleményére. Viszont ha ez az összeg nem büntetés, hanem kártérítés, akkor azt az édesapja munkáltatójának kell megfizetnie.

Ildi_2 # 2010.10.13. 18:21

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy, Kedves fórumozók!

Édesapámnak tavaly volt autóbalesete Romániában, Ő egy 40 tonnás megrakott autót vezetett (hivatásos sofőr), amikor hirtelen bevágott elé valaki, az az előtt levő autó pedig fékezett, ennek hatására a középen levő autóban utazó 2 utas súlyosan megsérült, mivel édesapám nem tudott a megrakott autóval "kellő időben" megállni. Ott azonnal elvették a jogosítványát, amit azóta sem kapott vissza. Nemrég volt egy tárgyalása Romániában, ahol a szemtanúk elmondása alapján őt tartják bűnösnek, édesapám jogászának prognózisa: 8-9 millió Ft bírság és valószínűleg felfüggesztett is, de talán visszakapja a jogosítványát, amit állítólag jogtalanul vettek el.

Sajnos ennél több információval nem rendelkezem, annak részlezésébe nem mennék bele, hogy mennyire lehetelen lefékezni egy megrakott autót etc.. Azt szeretném csak tudni mit lehet tenni ilyen esetben, hogy ne legyen (ekkora) a bírság? Mennyire tekinthető ez az egész jogilag elfogadhatónak? Bármely információ sokat segíteni.

Köszönettel,

Ildi

Doncipok # 2010.07.21. 16:15

:)

monalisa1 # 2010.07.21. 16:10

Zárójelben írom mert csak agyalom a témát: ha esetleg a lábaddal van baj a pedálozásnál az a gk. kézi vezetésre történő átalakításával könnyen áthidalható probléma. (Jobb láb ill. bal láb, netán mindkettő, megfelelő segédberendezés beszerelhető a kocsiba - az ekként történő vezetés megtanulható, aztán vissza az OOSZI-hoz az autót és a vezetési tudást bemutatni.) Legjobb egy automata sebeségváltós kocsira szert tenni és nem okvetlenül újat...

Doncipok # 2010.07.21. 16:07

Köszönöm a bíztatást :)

monalisa1 # 2010.07.21. 16:02

Ha a háziorvos vélelmezte az alkalmatlanságot akkor OORI-hoz lehet fordulni, a kérdésben érdemben ők döntenek.

Az ügyvéddel még ráérsz, az esetleg bírósági eljárás meg méginkább odébb van.

Doncipok # 2010.07.21. 15:45

Köszönöm.
Elég nagy a bizonytalanság, bizonyos vélemények szerint meg kell kapnom a háziorvos 1 fokú határozatát, (amit szakorvosi jelzés miatt készít) aztán őt értesítenem, hogy nem állok alá, ezzel egyidejűleg kérni a területileg illetékes orvosszakértői intézetet hogy vizsgálja felül.

Egyenlőre ügyvédre gondolok,...hátha. És újabb vizsgálatra. Meg bíróságra is, esetleg.
Nem világos a menetrend, kicsit sem.

Doncipok

monalisa1 # 2010.07.21. 15:33

A megyei OOSZI határozata ellen legfeljebb 30 napon belül van mód fellebbezni, a határozatban le van írva hová kell azt küldeni. (Ha esetleg elfeledték volna odagépelni telefonon kérdezd meg.)

Nem biztos hogy a jogsít bevonják, csak éppen nem vezethetsz... (Ha megteszed és a rendőr elkap 150e Ft is lehet a büntetés., a biztosító is nagyon rád szálhat az érvényes vezetői engedély hiánya miatt egy esetleges karambolnál.)

A háziorvost hivatalból értesítik az alkalmatlanságodról - nehogy információ hiányában esetleg "pecsételjen" további alkalmasságot.

Külön: azért nem tudom hová a fellebbezés mert lehet a megyei szintű II. fok, de lehet a regionális Orvosszakértői Igazgatóság, vagy pedig az Országos (= Bp.-i) Igazgatóság.

"Mona"
laikus hozzászóló

Doncipok # 2010.07.21. 14:51

Tisztelt Fórumozók!

Kérem tájékoztatásuk, hogy az első fokon orvosi alkalmatlanság (betegség) miatt soron kívüli - nem lejáró - jogosítvány bevonása ellen milyen jogorvoslati lehetőség van, a fellebbezést kihez kell eljuttani?

A háziorvostól kell-e kapni ezzek kapcsolatos írásbeli határozatot, vagy csak az okmányiroda értesít?

Mi a jogszerű "menetrend"?

Köszönettel: Doncipok

samuka80 # 2010.07.10. 13:41

Tisztelt ügyvéd úr!

2010.május 8-án lemeszelt a rendőr segédmotorral de sajna jogositvány nélkül / nincs még jogsim/.
10 hónapra eltiltottak a vezetéstől és 65000 ft birság.
Az lenne a kérdésem, hogy nekem is kell utánképzésre mennem vagy ha lejár az eltiltás mehetek autóvezető tanfolyamra?Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: samuka80

efi99 # 2010.06.18. 11:23

Pénz ellenében bármikor lehet autókázni.
Az autót nem a jogosítány hajtja, ezzel élnek is sokan. Ha elkapják, a jogsit bevonni nem tudják: pénzbüntetés.
Jó kis logikus szabályok, újfent...

matmat # 2010.06.18. 10:03

Tisztel Ügyvéd Úr,

ittas vezetés miatt örökre bevonták a jogosítványt. Akkor az ügyvéd azt mondta, hogy 10 év múlva újra lehet vizsgázni. Hallottam már olyanról is, akit szintén örökre eltiltottak, és 5 év után újravizsgázhatott. Szeretném megkérdezni, hogy mi az érvényes jogszabály. Segítségét köszönöm!

T.I.R. # 2010.05.13. 19:26

Hát tényleg nem jo ötlet Mona.Nekem télen nyulták be külföldön a jogsim,hazajöttem kértem ujat.Minden hapy volt,töbször volt közuti ellenörzésem is.A járőr lekérdezett a központbol,mindig negativ voltam.Ma van egy idézésem hamis közokirat készitése.... stb.Valoszinü hazajött a jogsim.Nyakig ülök a sz..ba.Hála istennek a halálbüntetést már eltörölték.Akár hol érdeklődök sehol se mondanak semmi biztatot.

monalisa1 # 2010.05.10. 13:04

A jogosítvány hiánya a munkába járásnál lehet leginkább fájó., a nyaralás sok másoknál is elmarad - vagy legfeljebb nem te vezetsz ez idő alatt.

Nem tudom kinél hogy, de külföldön vagy nagyon betartja az ember a szabályokat, vagy "elengedi" magát - úgysem történik vele érdemleges hatósági esemény...

Akkor nincs más mint 3+1 hónap várakozás míg visszakapod a jogosítványodat, feltéve ha a románok nem ülnek rá egy kicsit a visszaküldésnek...

A jogsi "elvesztése" valóban nem volt jó ötlet részemről.

"Mona"
laikus hozzászóló