Használtautó, Garancia???


Krissz97 # 2016.11.23. 15:24

Szerintetek van rá esély hogy "csak úgy" megállapodjunk árleszállitásban?

Bea1 # 2016.11.23. 15:21

Akik legutóbb nyertek, azok a fogyasztóvédelemhez fordultak az autó hibái miatt, és a kilométeróracsalás miatt.

Krissz97 # 2016.11.23. 15:16

Szép napot!Segitsegeteket szeretném kérni!Vettem múlt hét szerdán egy használtautót,egy Golf ÍV 1.9 PD TDI 131 le,a gond az hogy haza jutottam vele vittem az első szervizre,mar ott gond volt az olajkartellel mert az előző cserénél szétgányolták a menetet,így 20ezer helyett 48ezerbe került,ezt még lenyeltem volna,de tegnap este miután elhoztam a szervizb,3km-en belül leszakadt a turbó.Szerelőm szerint ez 140ezerbe fog kerülni.Illetve a kettős-tömegű lendkereket is cserélni kell-170ezer forintért..Kereskedésben vettem az autót 1millio forintért,227ezer km-el,utána néztem és az utolsó szerviz adata 281ezer km-2011-ben,jól átvertek.Tehetek valamit?A kereskedést hogyan tudnám fizetésre bírni?

Előre is köszönök minden választ.

Ádee # 2016.11.23. 14:54

andrasss

Nyugodtan közöld velük,hogy pereljenek be ha akarnak.
Egy 95e Ft-os autó?? Itt tipikusan többe kelül a leves mint a hús esete áll fent.Ráadásul honnan tudod,hogy mióta nálad kigurult a kapun mit barmoltak össze rajta..? A szavatosság itt nem áll,ők pontosan tudták mit(milyen hibával) vesznek meg,innentől igazából nincs miről beszélni..

andrasss # 2016.11.23. 13:02

Üdv,
tanácsot, véleményt szeretnék kérnia hozzáértőktől, mit tegyek, a helyzet a következő: meghirdettem az autómat, majd a hirdetés feladását követő reggelen az autó nem indult, mobilrol beleptem a hirdető oldalra, lejjebb tettem az árat, de a hirdetés szövegét nem írtam át, viszont minden egyes érdeklődőnek azzal kezdtem a telefonban, hogy az autó nem indul - tegnapelőtt jött érdeklődő - tudta, hogy nem indul az autó jelenleg, neki is elmondtam a telefonban - kb. 3 órát gányolták az autót, majd közölték, hogy holnap visszajönnek a feltételezhetően hibás alkatrésszel, addig tartsam az autót, mindenképpen jönnek. Tegnap jöttek is, másik típusba való alkatrésszel helyettesítették a gázolajszűrőt, illetve kézipumpát (használt, horpadt, régi alkatrész volt), az autó elindult, de nem volt tökéletes, én javasoltam, menjenek vele egy kört, próbálják ki, ez megtörtént, de a motor nem járt egyenletesen, ENNEK TUDATÁBAN megvásárolták az autót, további árengedményt kérve és kapva, arra hivatkozva, hogy akármi is lehet a hiba (95 ezer ft volt végülis a vételár). Ma reggel hívott az illető, hogy csináljuk vissza a vételt, mert ma reggel nem indult az autó megint illetve zörög a kinyomócsapágy. Én arra hajlandó lettem volna, hogy adjak még valami további árengedményt, ill valami visszatérítést a kinyomócsapágy miatt, de nem akarom visszacsinálni a az adásvételt, mert egyrészt átnézték az autót, másrészt belegányoltak és biztos vagyok benne, hogy tudták mit vesznek meg (kb. 2x3 órát szerelték az udvaromban, kipróbálták, megvásárolták, majd saját lábán mentek el az általuk elindított autóval). az adásvételibe ennyi van egyéb megjegyzésként beleírva: "az eladó garanciát nem vállal, a gépjármű vételára korához, állapotához, esetleges várható meghibásodásokhoz megfelelően lett megállapítva." A vásárló utolsó beszélgetésünkkor azt mondta, mivel nem vagyok hajlandó visszavenni, hivatalos útra viszik az ügyet.
Hibát követek el, ha nem vagyok hajlandó visszacsinálni az adásvételt? Perrel vagy valami más úton ők visszakövetelhetik a vételárat? Vonatkozik így rám a szavatosság és az mire vonatkozik pontosan?
Mi a tanácsotok, engedjek és csináljam vissza az adásvételt, vagy hagyjam a fenébe az egészet?
előre is köszönöm szépen a véleményeket, tanácsokat

Ádee # 2016.11.22. 20:42

"füstölt a teljes kuplung, a szerelő legjobb ajánlata 100.000.- ft volt"

Keress egy olyan szerelőt aki nem akar lehúzni. :-)
2 Clióhoz már 15e-től van kuplungszett,a beszerelés meg max ugyanennyi...

Ádee # 2016.11.22. 20:34

TRGS

Próbálkozik,van ilyen.
Közöld vele,ha akar pereljen be(nem fog)részedről az adásvételt lezártnak tekined.

Ádee # 2016.11.22. 20:31

"az autóban megjelenő hibákat 6 hónapon belül megtéríteni."

Ez érdekes lenne,6hó alatt a földet körbe lehet autózni..A kuplung pedig nem 1-ik napról a másikra megy tönkre,annak már a vásárlás pillanatában masszívan hangja volt,ha utána rögtön cserélni kellett...

TRGS # 2016.11.22. 20:18

Tisztelt Ügyvédúr!

Következő lenne a kérdésem. Nem egész 1 hete eladtam magánszemélyként a saját tulajdonú gépjárművemet. Vevőnek elmondtam a problémáit a kocsinak (meg is mutattam az olajfolyásokat is), kipróbálta az autót (amiről tudni kell, hogy 22 éves közel 400.000km van benne), majd próba után mondta nem tetszik neki, hogy füstöl, így alkudott az árból 30.000ft-ot. Kifizette elvitte majd rá a 2. napra jelentkezett avval, hogy sokat eszik az autó, állítgattak rajta és most meg fehér színűen füstöl, biztos eszi az olajat is, mert olaj szaga van a kipufogónak, visszahozná az autót vagy feljelent, vagy adjak neki 40.000ft-ot (szerinte annyiból lehetne orvosolni a problémát) és akkor békén hagy. Mi a teendőm vele szemben?
(Amúgy a rögzítettem a vele való telefonbeszélgetést, benne van, hogy állítgatta az autót, meg a fenyegetés is, meg, hogy ha adok vissza pénzt akkor békén hagy.)

Válaszát előre is köszönöm
tisztelettel: Róbert

guba" # 2016.11.22. 20:13

Rosszak. Talán erről hallott:

6:158. § [Hibás teljesítési vélelem]

Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül a fogyasztó által felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen.

kísérő # 2016.11.22. 12:39

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tudomásom szerint a használt autó vásárlásnál is van olyan jogi rendelet, ami azt írja elő, hogy a kereskedőnek kötelessége az autóban megjelenő hibákat 6 hónapon belül megtéríteni. Rosszak az információim?
Köszönettel: K

guba" # 2016.11.21. 19:00

A szervizben azt mondták, hogy igazolást adnak arról, hogy ez nem 2 hét alatt jött elő.

Tisztelt Kísérő!

Ha nem állította azt az eladó, hogy új a kocsi, vagy legalább, hogy a kuplung új benne, akkor ez az igazolás nem biztos, hogy elég lesz.

kísérő # 2016.11.21. 14:49

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Októberben vásároltunk egy autót, aminél már a vásárlás utáni napon hiba jelentkezett. Ki kellett cserélni a kuplungot, azt mondták a szervizben, hogy ez sok-sok megtett kilométer után szokott elromlani. (mi 2 hé alatt alig használtuk)
Felhívtuk a kereskedőt, akitől vettük, aki azt mondta, hogy ő nem fogja kifizetni a javítást és az alkatrészt. A szervizben azt mondták, hogy igazolást adnak arról, hogy ez nem 2 hét alatt jött elő. Elolvastam a jogszabályt, amit úgy értelmeztem, hogy kötelessége a kárt megtéríteni, akár 6 hónapon belül köteles lenne visszavenni az autót, ha mi úgy döntenénk.
Mi a véleménye erről?

Dr.Attika # 2016.11.14. 18:25

Tisztelt P. Gábor!
Álláspontom szerint sikeresen nem perelhet.

01Gábor # 2016.11.14. 17:50

Tisztelt Ügyvéd úr!
Következő kérdéssel fordulok önhöz ez év februárjában vettem egy 2010 évjáratú autót vezetett szervizkönyvvel.
Az autót kereskedőtől vettem amit egy nappal előtte számoltak be illetve akkor csak foglalóztam az autót.
A napokban megállt az autó turbó feltöltő hiba jeleket produkálva.A szervizben kiszerelték a turbót és a porlasztókat is és már mindkettő alkatrésznél felújított termékről beszélünk ami se a szervizkönyvbe se szóban nem tájékoztattak erről ilyenkor élhetek bármilyen szavatossági vagy garanciális jogokkal.Azzal tisztában vagyok hogy több mint fél év telt el a vásárlás óta de mikor felhívtak hogy nem a gyári alkatrészek vannak az autóba elég dühös lettem.Perelhetem a kereskedőt jogosan vagy törődjek bele.A vásárlás óta 9500 Km-t mentem el az autóval.Természetesen vásárlásnál teljes nagy szervizen eset át az autó olaj,vízpumpa,vezérlés kompletten,szűrők szóval minden ami fontos.
Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel:
P.Gábor

Dr.Attika # 2016.11.11. 10:08

Önnek van a legnagyobb felelőssége. Bizonytalan eredetű, hamis iratok alapján vásárol, bizonytalan minőségű gépjárművet. Ez akár a gépjárműben, akár mások életébe is kerülhet.
Rejtő Jenő könyve szerint: Nem lehet minden pofon mögé rendőrt állítani. Minden felelőtlen gépkocsi vevő mellé sem lehet jogászt állítani.

LLaaccee # 2016.11.11. 08:01

Sziasztok,
Tanácsot szeretnék kérni tőletek, mit tehetek.
Hat nappal ezelőtt vásároltam egy használt Renault Clio II-t, kereskedőtől. Az ára nem volt túl sok, de hosszas keresés után, ez az autó tűnt a legjobb választásnak és mondhatni, korához képest jó állapotban van az autó. Az autó állapotától függetlenül, az volt érdekes, hogy az adás-vételi szerződésben nem az ő adatait adta meg, hanem az előző tulajdonos az eladó, viszont a kereskedő írta alá és az egyik tanú is a kereskedő lett.
Mentem az autóval egy próbakört és gyorsan kiszűrtem, milyen hibái lehetnek. Amik feltűntek, csak a szokásos és amire számítani lehetett, a futóművet javítani kell. Aztán a kuplungra rá is kérdeztem, mert elég furcsán lehetett nyomni a pedált, de persze nincs vele gond, ez volt a válasz.
Aztán 5 nappal a vásárlás után ( ebből két napig nem is mentem vele ), elfüstölt a teljes kuplung, a szerelő legjobb ajánlata 100.000.- ft volt, de ugye ebbe még a futómú nincs benne, amivel számoltam.
Szereintetek érdemes visszamenni a kereskedőhöz, bármilyen követeléssel? És milyen felelőssége van a kereskedőnek ilyen esetben?
Köszönöm szépen a segítséget,
Laci

Dorisz23 # 2016.11.10. 05:10

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kb 3 hete vásároltam egy használt autót autókereskedőtől. 1 hétig használtam, aztán elvittem a szerelőhöz, mert a szerződésben két hiba is meg lett említve, amit a vevő fizet. Ez meg is történt. Rögtön az alkatrészek cseréje után probléma volt a kocsival és munkába menet leállt alattam a kocsi. Szétdurrantbazbegyik cső és majdnem leégett minden. Kénytelen voltam megcsináltatni azonnal, mivel minden nap 30 km-t teszek meg munkába menet és vissza, és még mindig nem jó tökéletesen. Felhívtam az autókereskedőt, mert a szerelő szerint életében ritkán látott ilyen rozsdás és vízköves (vagyis elhanyagolt) belsőt. Az autókereskedő pedig kijelentette, hogy nem jár nekem szavatosság, mert már megcsináltattam. Ilyen esetben mit tudok tenni?

Érdeklődő_2 # 2016.11.08. 16:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Több, mint 4 hónapja eladtam egy használt autót magánszemélyként. Az általam tudott összes problémát felsoroltam, megmutattam az autón. Megvolt a tesztkör, semmi probléma nem volt. Majd a napokban megkeresett az új tulaj, hogy az autó hengerfejes lett (???) és hogy Ő csak 2000km-t ment vele és neki azt mondták ennyi km alatt nem mehetett volna tönkre az autó. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az autóban kb. 250e km van, tehát nem az utolsó 2000km-t kell nézni azért itt már véleményem szerint. Nálam semmi ilyen probléma nem volt, nem is tudtam volna használni akkor, ha ilyen probléma lett volna már vele. Szeretné, ha én fizetném ki a javítás költségét, holott én azt honnan tudjam hogy Ő rendeltetés szerűen használta-e az autót, volt e benne olaj, víz stb, vagy nem hajtotta-e szét. Ilyen esetben mi van? Ténylegesen Nekem kellene kifizetnem, vagy mi véd engem, a fenti esetben?

Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát!

attial # 2016.10.19. 12:53

Tisztelt Attika!Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy 2016.10.16.-n vásároltam egy személyautót,a helyszínen át lett nézve a karosszéria,illetve elmentünk az autóval egy próba kört megtenni,itt még semmi különöset nem tapasztaltam.Kérdeztem az eladótól,hogy van e valami olyan hibája az autónak amiről esetleg tudnom kellene,erre csak annyit közölt hogy a hátsó ülésen a szövet ki van szakadva,ránézésre gondoltam nem nagy probléma meglehet varni,ehhez képest otthon az autó takarítása közben észleltük,hogy a szövet szana-szét van szakadva ill a szivacson rohadás penészedés jelei láthatóak.Hazafelé kb 70km távolságra a vásárlás helyétől,elkezdett akadozni a váltó,a sebességet nagyon nehezen veszi,van amikor nem is lehet sebességbe rakni csak úgy ha leállítom az autót,írtam az eladónak hogy nehezen veszi a sebességet,erre anyit mondott hogy visszaváltáskor megy nehezen.Csütörtökre kaptam időpontot az autószerelőtől aki így látatlanban annyit mondott hogy lehetséges kezdődő kuplung hibáról van szó,ami számításaim szerint közel 100000 ft-s kiadást jelent.Ezzel kapcsolatban szeretném kérni a segítségét ha beigazolódik a szerelő gyanuja,akkor van e lehetőségem az adásvételi szerződés semmisé tételére és a pénzem vissza kapására.Segítségét előre is köszönöm.Üdvözlettel B Attila.

Bea1 # 2016.10.18. 01:51

Kereskedőtől vásárolva jóval több joga és lehetősége van a vásárlónak,mintha magánszemélytől veszi.

pocgab # 2016.10.17. 17:30

Sziasztok fórumozók!

Úgy döntöttünk a férjemmel, hogy ügyvédhez fordulunk. Talán nem érünk el semmit, de ha nem próbáljuk meg eggyel több ügy, ahol a használtautó-eladó felelősségre vonás nélkül hazudhatott. Hónapokon keresztül spóroltuk az autó árát és többször állított a vétel során valótlanságokat amire csak az autó alapos szétszerelése után derült fény. Meg fogom osztani itt, ha sikerült bármilyen eredményt elérnünk.

Addig is kedves használtautó-vásárlók, legyetek körültekintőek vásárláskor. :-(

vv19 # 2016.10.14. 15:52

Tisztelt Dr. Attika

Esetleg írhatnék egy üzenet, hogy pontosabban miről lenne szó? És hogy önnek mi lenne a véleménye?

Köszönöm!

Dr.Attika # 2016.10.14. 15:44

Pereljen, tegyen feljelentést. Neki kell bizonyítani. Egyébként ilyenkor az szokott lenni, hogy az új tulaj haza viszi és jönnek az überokos rokonok, szomszédok, haverok. Ők oltogatják őket irigységből, hogy "Egy nagy rakás szart vettetek."

vv19 # 2016.10.14. 15:35

Sziasztok!

Pár napja eladtam az autómat, a vevők átnézték, próbaúton is voltak, aláfeküdtek, szóval alaposan átnézték.
Ma hív, hogy vissza hozza az autót, adjam vissza a pénzt. Kérdeztem én, hogy mégis miért?!
A válasz ez volt: Az autó egy roncs. Olyan ,,esetleg" hibákat sorolt fel amik nincsenek is vagy a próbaút során kiderültek volna.
Tehát rejtett hibát nem tudott fel sorolni.
Azt mondta, ha nem adom vissza a pénzt akkor megy a bíróságra, feljelentést tesz.
Szerintetek mi a teendő?
Köszi!

Üdv. K. Norbert