Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Külföldi rendszám-magyar vezető

nonolet # e-mail 2017.09.07. 16:06

Azonban...

Aki valótlan tartalmú magánokiratot használ,
vétséget követ el és egy évig terjedő
szabadságvesztéssel büntetendő
(magánokirat-hamisítás).

És...

A jogsértés elkövetése esetén az intézkedő rendőr átvételi elismervény ellenében a helyszínen elveszi a jármű hatósági engedélyét (forgalmi engedély) és rendszámtábláit és az elkövetővel szemben közigazgatási eljárást kezdeményez.

A bünti 100-400 ezerFt lehet a helyzettől függően.

nonolet # e-mail 2017.09.07. 15:54

A kiút ez lehet esetleg...

"A járművezető igazolhatja a járműhasználat jogszerűségét olyan okirattal, amely szerint a járművet rendszeres munkavégzéséhez kapta használatra annak külföldi üzembentartójától.

A korábban hatályos szabályozástól eltérően a jogszabály már nem követeli meg a külföldi munkavégzés tényének igazolását, azaz a jármű belföldi használata is jogszerű lehet.

A jogszabály megfogalmazásából nem következik, hogy a jármű vezetője az üzembentartó munkavállalója, ezért a munkaviszonyra irányuló igazolást nem lehet megkövetelni a jármű vezetőjétől.

A járművezetőnek mindössze olyan okiratra van szüksége, amelyben a külföldi üzembentartó kijelenti, hogy a járművezető a járművet rendszeres munkavégzéséhez kapta használatra.

A jogszabály megfogalmazása alapján ilyen okiratot csak a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzett külföldi üzembentartó állíthat ki."

nonolet # e-mail 2017.09.07. 15:51

Nem fogod tudni itthon használni, amíg van magyar címed.

Olvasd...
http://www.police.hu/…amu-jarmuvek

De a lényeg...

"A járművezető akkor mentesülhet a rá vonatkozó korlátozások alól, ha az ellenőrzés során igazolja, hogy szokásos tartózkodási helye NEM Magyarország területén van. "

bimmerbazsi # e-mail 2017.09.07. 14:34

Tisztelt Fórumozók!

Édesanyám kint él Svájcban és akar venni nekem egy autót amit én itthon szeretnék használni. A kérdésem az lenne, hogy ha az autó svájci rendszámmal és tulajdonossal rendelkezne, akkor mit kell tennem annak érdekében, hogy itthon legálisan használhassam az autót? A tulajdonos egy svájci cég lenne. Elég-e csak annyi, hogy írunk egy meghatalmazást, amiben engedélyezi a tulajdonos, hogy vezethessem az autót.

Köszönöm a segítséget.

nas333 # e-mail 2017.04.25. 23:25

wers:

de, ez pont igy történt, 2000ben vizsgázot itt magyarországon, aztán 2002-ben férjhez ment ausztriában. és aztán kiköltözött és átiraták a magyar jogsit osztrákra, a magyart egyböl az osztrák hivatal bevonta.

ausztriában van az állandó, és szerintem a magyar is állandó.

wers # e-mail 2017.04.25. 21:47

a lányomnak osztrák jogositványa van, mert az osztrák autó vezetéséhez szüksége volt rá, így amikor azt kiállitoták, a magyart elvették töle.

Hogy mi??? Biztos, hogy ez nem igy történt. Ha korrekt választ vársz, megennéd, hogy a korrtekt kérdést teszed fel?

nas333 # e-mail 2017.04.25. 21:34

kedves fórumozók,

nyúgdíjas vagyok, van egy autóm aminek én vagyok a tulajdonosa.

van egy lányom akinek osztrák férje van, igy kint élnek ausztriában, de itthon is van lakásuk.
a lányomnak osztrák jogositványa van, mert az osztrák autó vezetéséhez szüksége volt rá, így amikor azt kiállitoták, a magyart elvették töle.

mivel mostanság nincs jóban a férjével itthon tartozkodik, de nincs autója, igy az én kocsimat használja. milyen papirokat vagy meghatalmazást kell irnunk hogy ha megállitja a rendör itt magyarországon vagy külföldön, ne legyen probléma.
kérem mielöbb segítsenek.
köszönöm

Dr.Attika # e-mail 2017.02.26. 06:00

Alapestben, szóban: "nincs VÁM árum".

Ez így nem igaz. Vámáru van, csak elég szóbeli - alakiság nélküli- vámáru-nyilatkozatot tenni.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

wers # e-mail 2017.02.25. 19:52

Igen Dr.Attika, minden áru vámáru, ami áthalad a vámhatáron. Nem csak az autó, hanem minden, ami benne van. Kivéve.....
Ugye azért te is kirándultál már autóstól külföldön?

Dr.Attika # e-mail 2017.02.25. 16:29

Nem kellene tovább agyalogni. Az autó vámáru. Ha megállítják, akkor lefoglalják, beviszik az első vámraktárba. A tulaj ellen csempészet miatt büntetőeljárást indítanak, illetve jogellenes forgalomba hozatal miatt vámeljárást. A végén meg elkobozzák a szgk-t.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

wers # e-mail 2017.02.25. 15:45

Épp az a link el is magyarázza, mit hogyen kell érteni, amit nonolet beidézett. (végig kell plvasni)
De fontos a bizonyithatóság.

Nagyon sokan élnek kicsit itt, kicsit ott, egy gépjármű viszont csak egy rendszámmal rendelkezhet. Persze értem én a törekvést, hogy ott adózzon, ahol rendszeresen használják, de sokszor nehezen illeszthető az életbe.

wers # e-mail 2017.02.25. 14:30

Ukrajna mikor lett EU tag?

wers # e-mail 2017.02.25. 14:23

bővebben a 47§ (18)

wers # e-mail 2017.02.25. 14:22

Te úgy hivod, ahogy akarod, nekem lakóhely és tartózkodási hely, de mindkettő lakcim. De van értesitési cim is, és az is bejegyezhető a lakcimnyilvántartásba.

wers # e-mail 2017.02.25. 13:51

Csupán a lakcim miatt nem kell, a szokásos tartózkodás hely is számit. Több országban is lehet valakinek lakcime. A magyar hatóság is be jegyezheti a külföldi lakóhelyet is, amikor nyilvántartásba veszi.

Szerintem akkor kell, ha féven belül a gépjárműhasználat Magyarország területén meghaladja a 30 napot.

Persze ezeket igazoni is kell.

Dr.Attika # e-mail 2017.02.25. 09:26

Ha magyar lakcíme van, akkor a gk-t le kell vámolni, Magyarországon forgalomba helyezni. Jelen pillanatban csempészet alatt van a jármű.Ha bukta van, akkor emiatt is van bukta.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Véleményem #   2017.02.24. 22:02

Ellenőrzés során fel kell mutatni egy külföldi hatóság által kiállított igazolványt mellyel igazolja, hogy Ukrán címe is van. Ha nincs akkor van bukta.
A magyarországi tartózkodási engedély nem jelenti azt, hogy ukrán érvényes lakcíme nincs.

forumozo555 # e-mail 2017.02.24. 16:14

Kedves Fórumozók!

Tudna-e valaki segíteni abban, hogy ukrán állampolgár magyarországi tartózkodási engedéllyel használhatja-e Magyarországon az ukrán rendszámos autóját, vagy vannak-e bármiféle adminisztrációs, bevizsgáztatási, pénzfizetési kötelezettségei? Kérdés továbbá, hogy ha szabadon használhatja az autót, akkor azt korlátlan ideig, vagy van-e ezzel kapcsolatban valamiféle megkötés.
Az is segítség lenne, ha megmondanák, hogy hol lehet ebben a kérdésben megbízható információt szerezni, esetleg mely hatóság tudna ebben választ adni.

Köszönöm a segítséget!

Szomorú örökös #   2017.02.19. 08:36

Véleményem

A rendszám elvétele nem azt jelenti, hogy kint kell fagyoskodni, az autó indító kulcsait és fűtő berendezéseit nem vették el a helyszínen

Azzal is szabálysértést követtek volna el, ugyanis ha az autó motorja jár, akkor az már nem "álló gépjárműnek" minősül. Csakis leállított motorral lehetett volna visszaülni a kocsiba, de nyilván annak max. annyi értelme van, hogy pár fokkal melegebb van és nem fúj a szél.

wers # e-mail 2017.02.18. 14:18

közlekedési igazgatási hatóságnak.
Az nem az okmányiroda.

Véleményem #   2017.02.18. 14:02

326/2011. (XII.28.) Korm.rendelet

98. § (1) Ha a közúti, illetve telephelyi ellenőrzés során az eljáró hatóság megállapítja, hogy a közúti közlekedésről szóló törvényben meghatározott, a külföldi hatósági jelzéssel ellátott járművek belföldi üzemeltetésére, használatára vonatkozó sajátos szabályok szerint a jármű jogellenes használatára került sor, a külföldi hatósági jelzést és engedélyt a helyszínen el kell venni és azt az elvétel okának megjelölésével együtt 8 napon belül meg kell küldeni a jármű belföldi üzemben tartója vagy a járművezető lakcíme, székhelye, telephelye szerint illetékes közlekedési igazgatási hatóságnak.

(2) A közlekedési igazgatási hatóság az (1) bekezdés alapján megküldött hatósági engedélyt, jelzést bevonja és döntésében tájékoztatja a belföldi üzemben tartót, hogy amennyiben annak jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nem kezdeményezi a jármű belföldi forgalomba helyezését, a bevont hatósági jelzést és forgalmi engedélyt a Nyilvántartó útján a kiállító külföldi hatóság részére megküldi.

(3) Amennyiben a jármű üzemben tartója vagy a jármű vezetője a közlekedési igazgatási hatósági eljárásban a döntés jogerőre emelkedéséig okirattal igazolja a külföldi hatósági jelzéssel és engedéllyel történő közlekedés jogszerűségét, a külföldi hatósági engedély és jelzés visszaadásával egyidejűleg a bevonásra irányuló eljárást meg kell szüntetni.

wers # e-mail 2017.02.18. 13:43

Közölték a hölggyel, hogy a rendszámot a Székesfehérvári okmányirodában 3 nap múlva átveheti

Nem lenne hátrány, ha az igazoltató rendőr (vagy akinek az utasitása alapján jár el) tudná, hogy más állam hatósága által forgalomba helyezett gépjárműről és kiadott hatósági jelzésről döntést csak azok hozhatnak.

Egyébkánt érdekelne, mi alapján vették le rendszámtáblát, hiszen nem a gépjármű forgalomban való résztvétele a kérdéses, hanem a vezető személye, jogosultsága. Arra jogosult elmehett volna a gépjárműért.

Véleményem #   2017.02.18. 13:11

medikert

Ez a téma elég régi, mostanában elült kicsit. De a törvény nem változott, ugyan az, az eljárás mint amikor felháborodtak rajta az emberek évekkel ezelőtt Azóta lement egy két háborgós év. Majd megszokták az emberek és vagy eleget tettek a törvényi szabályozásnak vagy tovább kockáztattak vállalva a következményeket.

Innét felszínesen annyit lehet írni, hogy az intézkedő rendőr jól járhatott el. A rendszám elvétele jogszerű, annak továbbítása is. A későbbiekben miért nem ért vissza az illetékes okmányirodába Szlovákiába az már egy másik hatóság felelőssége lehet.
A kiszabott bírság valószínű közigazgatási eljárás, így nincs mérlegelési jogköre a helyszínen a rendőrnek. Az összeg fix.
Külső szemlélőként drasztikus megoldásnak tűnik az eljárás, de ezt alkották meg a törvény alkotók és ezt várják el a végrehajtásban is.

A rendszám elvétele nem azt jelenti, hogy kint kell fagyoskodni, az autó indító kulcsait és fűtő berendezéseit nem vették el a helyszínen...

Sajnálatos de meg kell felelni a törvényi szabályozásnak és nincs kellemetlenség a cégnek alkalmazottainak, családtagjainak.

Több magyar multi cégnél sem engedik át az alkalmazott családtagjainak az autót. Nem véletlen cég autó a cég autó, de ha meghatalmazás kell hozzá akkor legyen akár magyar cég autó akár külföldi. A külföldi rendszámos vissza élések száma nagyobb ezért szigorúbb az eljárás és büntetés.

medikert # e-mail 2017.01.23. 20:34

Egy tanulságos eset:
Kollégám felesége 2016 december 04-én meghatalmazás nélkül használta férje szlovák rendszámú céges autóját.(nagy hiba volt) A Kisbéri rendőrkapitányság járőrei közúti ellenőrzés során emiatt levették a céges autó rendszámát. Közölték a hölggyel, hogy a rendszámot a Székesfehérvári okmányirodában 3 nap múlva átveheti, ő pedig 400000Ft-os büntetésre számíthat. A rendszám a mai napig(7 hét után) sem került vissza a cég tulajdonába. Állítólag Kisbérről elküldték Székesfehérvárra, onnan Budapestre, majd onnan Pozsonyba, és ott valaki, valamilyen úton visszajuttatja a cégnek. Erről a cég a mai napig semmiféle értesítést nem kapott, munkatársunk 8.hete autó nélkül van, hogy hol a rendszám, senki nem tudja.
Kérdésem, hogy normális ez az eljárás így? A meghatalmazást 8 napon belül leadták a kapitányságon, megúszhatják e szabálysértéssel vagy számíthatnak a közigazgatási bírság magasabb díjszabására?
Bármi is a válasz, az intézkedő rendőr emberiességén múlhatott volna, hogy egy anyukát a 2 éves kislányával nem kényszerít az út szélére a -5fokos hidegben órákra, amíg a férje érte nem tud menni! Talán megoldható lett volna egy magasabb bírsággal, hogy a férj és a cég ne maradjon hónapokra a munkaeszköze nélkül!
Köszönöm a meghallgatást!

wers # e-mail 2016.10.28. 06:01

Igen, kölcsönadhatod. Kétnyelvü legyen a megállapodás. Hát, hogy az osztrákok? Szerintem nem lesz gond fél évig. De ezt a vejednek kellene ott megérdeklődni, most képesek pár hét alatt akár többször is rendeletet módositani.