Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Külföldi rendszám-magyar vezető

nas333 # e-mail 2017.04.25. 23:25

wers:

de, ez pont igy történt, 2000ben vizsgázot itt magyarországon, aztán 2002-ben férjhez ment ausztriában. és aztán kiköltözött és átiraták a magyar jogsit osztrákra, a magyart egyböl az osztrák hivatal bevonta.

ausztriában van az állandó, és szerintem a magyar is állandó.

wers #   2017.04.25. 21:47

a lányomnak osztrák jogositványa van, mert az osztrák autó vezetéséhez szüksége volt rá, így amikor azt kiállitoták, a magyart elvették töle.

Hogy mi??? Biztos, hogy ez nem igy történt. Ha korrekt választ vársz, megennéd, hogy a korrtekt kérdést teszed fel?

nas333 # e-mail 2017.04.25. 21:34

kedves fórumozók,

nyúgdíjas vagyok, van egy autóm aminek én vagyok a tulajdonosa.

van egy lányom akinek osztrák férje van, igy kint élnek ausztriában, de itthon is van lakásuk.
a lányomnak osztrák jogositványa van, mert az osztrák autó vezetéséhez szüksége volt rá, így amikor azt kiállitoták, a magyart elvették töle.

mivel mostanság nincs jóban a férjével itthon tartozkodik, de nincs autója, igy az én kocsimat használja. milyen papirokat vagy meghatalmazást kell irnunk hogy ha megállitja a rendör itt magyarországon vagy külföldön, ne legyen probléma.
kérem mielöbb segítsenek.
köszönöm

Dr.Attika # e-mail 2017.02.26. 06:00

Alapestben, szóban: "nincs VÁM árum".

Ez így nem igaz. Vámáru van, csak elég szóbeli - alakiság nélküli- vámáru-nyilatkozatot tenni.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

wers #   2017.02.25. 19:52

Igen Dr.Attika, minden áru vámáru, ami áthalad a vámhatáron. Nem csak az autó, hanem minden, ami benne van. Kivéve.....
Ugye azért te is kirándultál már autóstól külföldön?

Dr.Attika # e-mail 2017.02.25. 16:29

Nem kellene tovább agyalogni. Az autó vámáru. Ha megállítják, akkor lefoglalják, beviszik az első vámraktárba. A tulaj ellen csempészet miatt büntetőeljárást indítanak, illetve jogellenes forgalomba hozatal miatt vámeljárást. A végén meg elkobozzák a szgk-t.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

wers #   2017.02.25. 15:45

Épp az a link el is magyarázza, mit hogyen kell érteni, amit nonolet beidézett. (végig kell plvasni)
De fontos a bizonyithatóság.

Nagyon sokan élnek kicsit itt, kicsit ott, egy gépjármű viszont csak egy rendszámmal rendelkezhet. Persze értem én a törekvést, hogy ott adózzon, ahol rendszeresen használják, de sokszor nehezen illeszthető az életbe.

wers #   2017.02.25. 14:30

Ukrajna mikor lett EU tag?

wers #   2017.02.25. 14:23

bővebben a 47§ (18)

wers #   2017.02.25. 14:22

Te úgy hivod, ahogy akarod, nekem lakóhely és tartózkodási hely, de mindkettő lakcim. De van értesitési cim is, és az is bejegyezhető a lakcimnyilvántartásba.

wers #   2017.02.25. 13:51

Csupán a lakcim miatt nem kell, a szokásos tartózkodás hely is számit. Több országban is lehet valakinek lakcime. A magyar hatóság is be jegyezheti a külföldi lakóhelyet is, amikor nyilvántartásba veszi.

Szerintem akkor kell, ha féven belül a gépjárműhasználat Magyarország területén meghaladja a 30 napot.

Persze ezeket igazoni is kell.

Dr.Attika # e-mail 2017.02.25. 09:26

Ha magyar lakcíme van, akkor a gk-t le kell vámolni, Magyarországon forgalomba helyezni. Jelen pillanatban csempészet alatt van a jármű.Ha bukta van, akkor emiatt is van bukta.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Véleményem #   2017.02.24. 22:02

Ellenőrzés során fel kell mutatni egy külföldi hatóság által kiállított igazolványt mellyel igazolja, hogy Ukrán címe is van. Ha nincs akkor van bukta.
A magyarországi tartózkodási engedély nem jelenti azt, hogy ukrán érvényes lakcíme nincs.

forumozo555 # e-mail 2017.02.24. 16:14

Kedves Fórumozók!

Tudna-e valaki segíteni abban, hogy ukrán állampolgár magyarországi tartózkodási engedéllyel használhatja-e Magyarországon az ukrán rendszámos autóját, vagy vannak-e bármiféle adminisztrációs, bevizsgáztatási, pénzfizetési kötelezettségei? Kérdés továbbá, hogy ha szabadon használhatja az autót, akkor azt korlátlan ideig, vagy van-e ezzel kapcsolatban valamiféle megkötés.
Az is segítség lenne, ha megmondanák, hogy hol lehet ebben a kérdésben megbízható információt szerezni, esetleg mely hatóság tudna ebben választ adni.

Köszönöm a segítséget!

Szomorú örökös # e-mail 2017.02.19. 08:36

Véleményem

A rendszám elvétele nem azt jelenti, hogy kint kell fagyoskodni, az autó indító kulcsait és fűtő berendezéseit nem vették el a helyszínen

Azzal is szabálysértést követtek volna el, ugyanis ha az autó motorja jár, akkor az már nem "álló gépjárműnek" minősül. Csakis leállított motorral lehetett volna visszaülni a kocsiba, de nyilván annak max. annyi értelme van, hogy pár fokkal melegebb van és nem fúj a szél.

wers #   2017.02.18. 14:18

közlekedési igazgatási hatóságnak.
Az nem az okmányiroda.

Véleményem #   2017.02.18. 14:02

326/2011. (XII.28.) Korm.rendelet

98. § (1) Ha a közúti, illetve telephelyi ellenőrzés során az eljáró hatóság megállapítja, hogy a közúti közlekedésről szóló törvényben meghatározott, a külföldi hatósági jelzéssel ellátott járművek belföldi üzemeltetésére, használatára vonatkozó sajátos szabályok szerint a jármű jogellenes használatára került sor, a külföldi hatósági jelzést és engedélyt a helyszínen el kell venni és azt az elvétel okának megjelölésével együtt 8 napon belül meg kell küldeni a jármű belföldi üzemben tartója vagy a járművezető lakcíme, székhelye, telephelye szerint illetékes közlekedési igazgatási hatóságnak.

(2) A közlekedési igazgatási hatóság az (1) bekezdés alapján megküldött hatósági engedélyt, jelzést bevonja és döntésében tájékoztatja a belföldi üzemben tartót, hogy amennyiben annak jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nem kezdeményezi a jármű belföldi forgalomba helyezését, a bevont hatósági jelzést és forgalmi engedélyt a Nyilvántartó útján a kiállító külföldi hatóság részére megküldi.

(3) Amennyiben a jármű üzemben tartója vagy a jármű vezetője a közlekedési igazgatási hatósági eljárásban a döntés jogerőre emelkedéséig okirattal igazolja a külföldi hatósági jelzéssel és engedéllyel történő közlekedés jogszerűségét, a külföldi hatósági engedély és jelzés visszaadásával egyidejűleg a bevonásra irányuló eljárást meg kell szüntetni.

wers #   2017.02.18. 13:43

Közölték a hölggyel, hogy a rendszámot a Székesfehérvári okmányirodában 3 nap múlva átveheti

Nem lenne hátrány, ha az igazoltató rendőr (vagy akinek az utasitása alapján jár el) tudná, hogy más állam hatósága által forgalomba helyezett gépjárműről és kiadott hatósági jelzésről döntést csak azok hozhatnak.

Egyébkánt érdekelne, mi alapján vették le rendszámtáblát, hiszen nem a gépjármű forgalomban való résztvétele a kérdéses, hanem a vezető személye, jogosultsága. Arra jogosult elmehett volna a gépjárműért.

Véleményem #   2017.02.18. 13:11

medikert

Ez a téma elég régi, mostanában elült kicsit. De a törvény nem változott, ugyan az, az eljárás mint amikor felháborodtak rajta az emberek évekkel ezelőtt Azóta lement egy két háborgós év. Majd megszokták az emberek és vagy eleget tettek a törvényi szabályozásnak vagy tovább kockáztattak vállalva a következményeket.

Innét felszínesen annyit lehet írni, hogy az intézkedő rendőr jól járhatott el. A rendszám elvétele jogszerű, annak továbbítása is. A későbbiekben miért nem ért vissza az illetékes okmányirodába Szlovákiába az már egy másik hatóság felelőssége lehet.
A kiszabott bírság valószínű közigazgatási eljárás, így nincs mérlegelési jogköre a helyszínen a rendőrnek. Az összeg fix.
Külső szemlélőként drasztikus megoldásnak tűnik az eljárás, de ezt alkották meg a törvény alkotók és ezt várják el a végrehajtásban is.

A rendszám elvétele nem azt jelenti, hogy kint kell fagyoskodni, az autó indító kulcsait és fűtő berendezéseit nem vették el a helyszínen...

Sajnálatos de meg kell felelni a törvényi szabályozásnak és nincs kellemetlenség a cégnek alkalmazottainak, családtagjainak.

Több magyar multi cégnél sem engedik át az alkalmazott családtagjainak az autót. Nem véletlen cég autó a cég autó, de ha meghatalmazás kell hozzá akkor legyen akár magyar cég autó akár külföldi. A külföldi rendszámos vissza élések száma nagyobb ezért szigorúbb az eljárás és büntetés.

medikert # e-mail 2017.01.23. 20:34

Egy tanulságos eset:
Kollégám felesége 2016 december 04-én meghatalmazás nélkül használta férje szlovák rendszámú céges autóját.(nagy hiba volt) A Kisbéri rendőrkapitányság járőrei közúti ellenőrzés során emiatt levették a céges autó rendszámát. Közölték a hölggyel, hogy a rendszámot a Székesfehérvári okmányirodában 3 nap múlva átveheti, ő pedig 400000Ft-os büntetésre számíthat. A rendszám a mai napig(7 hét után) sem került vissza a cég tulajdonába. Állítólag Kisbérről elküldték Székesfehérvárra, onnan Budapestre, majd onnan Pozsonyba, és ott valaki, valamilyen úton visszajuttatja a cégnek. Erről a cég a mai napig semmiféle értesítést nem kapott, munkatársunk 8.hete autó nélkül van, hogy hol a rendszám, senki nem tudja.
Kérdésem, hogy normális ez az eljárás így? A meghatalmazást 8 napon belül leadták a kapitányságon, megúszhatják e szabálysértéssel vagy számíthatnak a közigazgatási bírság magasabb díjszabására?
Bármi is a válasz, az intézkedő rendőr emberiességén múlhatott volna, hogy egy anyukát a 2 éves kislányával nem kényszerít az út szélére a -5fokos hidegben órákra, amíg a férje érte nem tud menni! Talán megoldható lett volna egy magasabb bírsággal, hogy a férj és a cég ne maradjon hónapokra a munkaeszköze nélkül!
Köszönöm a meghallgatást!

wers #   2016.10.28. 06:01

Igen, kölcsönadhatod. Kétnyelvü legyen a megállapodás. Hát, hogy az osztrákok? Szerintem nem lesz gond fél évig. De ezt a vejednek kellene ott megérdeklődni, most képesek pár hét alatt akár többször is rendeletet módositani.

nas333 # e-mail 2016.10.27. 20:47

üdv mindenkinek,

azt szeretném kérdezni hogy vömnek aki osztrák, ausztriában él és nincs a nevén jármü, kölcsön adhatom e a magyar rendszámos autómat, 1-2 hétre.
ebben az idöszakban a 2 országban ingázna (magyar-osztrák).
elég egy kölcsönszerzödés vagy kell más is.
illetve kint ausztriában problémája akadhat ha megállitja a rendör az úton.
a kocsim nem lizinges, ki van fizetve.
köszönöm

wers #   2016.10.14. 16:07

Jó ez a szabályozás. Biztos van értelme is. Még keresem.

ttip #   2016.10.14. 14:34

A rövid válasz az, hogy nincs ilyen dokumentum. Magyar rendszám kell az autóra.

A hosszabb válasz az: Magyarországi lakos belföldön csak kivételes esetben vezethet nem magyar rendszámos autót. A kivételek, amelyek aligha vonatkoznak az esetedre, az 1988. évi I. tv. 25/B. (4)-ben fel vannak sorolva.

wers #   2016.10.13. 15:25

A rendőrség hivatalos oldalán még mindíg ez olvasható:

"Külföldi rendszámú járművek üzemeltetésének szabályai

ORFK Kommunikációs Szolgálat
2013. július 8. 12:58
A külföldi hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott járművek belföldi üzemeltetésére vonatkozó rendelkezéseket a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény tartalmazza.
A szabályokkal kapcsolatosan a Rendőrség az alábbi tájékoztatást adja, amely azonban nem minősül jogszabály-értelmezésnek, ezért az abban foglaltakra egyedi, konkrét rendőri intézkedések esetén hivatkozni nem lehet.
A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény a külföldi hatósági engedéllyel és jelzéssel ellátott járművek belföldi üzemeltetésére vonatkozó rendelkezései 2012. szeptember 21-i hatállyal módosultak." Majd hosszasan folytatják. A fentieken azóta sem változtattak.

Mit is lehet az esetedben tanácsolni, mivel egy kocsinak két rendszáma nem lehet. Egy rokonom, akinek a férje Ausztriában dolgozik, mint külföldön élő magyar állapolgár, pl. a házassági anyakönyvi kivonat másolatát hurcolja magával, ha ő vezeti a férje osztrák rendszámú kocsiját.

Az a lényeg, hogy igazolni tudjátok, hogy nem az átíratás költségeit akarjátok megspórolni.