Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás

Külföldi rendszám-magyar vezető

mariska2 # e-mail 2013.05.07. 17:02

Angliaban elek evek ota. Most ugy dontottem haza koltozom. Ket kocsim van, mindkettot szeretnem haza vinni es kesobb atiratni. Az egyikkel en megyek haza, de a masikert nem szeretnek visszajonni, igy a lehendo sogorom kertem meg, hogy jojjon ki es hozza haza. Kerdesem a sogorom csak magyar lakcimmel rendelkezik igy szarmazhat-e barmi baj abbol, hogy egy angol rendszamu kocsit haza vinne a szamomra.

gyula1228 # e-mail 2013.04.23. 13:57

Ismerősöm 3 éve Angliában dolgozik, most vásárolt egy autót, az angol forgalmi engedélyben szerepel a neve és ottani lakcíme.
Magyarországon állandó lakhellyel rendelkezik ezt lakcímkártyával tudja igazolni.
Kérdés: Szabadsága alatt, két- három hétig használhatja-e itthon az angol rendszámos autóját.

WRC555 # e-mail 2013.04.10. 10:05

Hölgyek Urak,

segitsen már nekem valaki eligazodni, mert a Tulajdonos / Üzemebentartó problémával nem birok.
Ha egy külföldi rendszámú autónak én vagyok a bejegyzett tulajdonosa, mint magyar lakos, de az üzembentartó, ami be van irva szintúgy a forgalmi engedélybe, külföldi lakcimmel rendelkezö, külföldi személy, akkor is csak

• 30 napig használhatom az autót 6 havonta,

meghatalmazással

• kell-e egyáltalán meghatalmazás (hiszen a tulajdonos én vagyok)
  • egyáltalán járhatok-e vele, de ez azért eléggé abszurd lenne, ha nem.

Amennyiben nem tudok járni vele, csak korlátozottan, mondjuk a 30 nap / 6 hó érvénye alá esik, de az Üzembentartó meghatalmaz, hogy munkavégzés céljából vezethetem, akkor ez a fenti idökorlát feloldódik, gondolom, ugye? Ilyen esetben a jogszabály szerint nem kell munkaviszonyt igazolóan egy szerzödést bemutatnom, de minden bizonnyal van valami formula, amit a hatóság ellenörzéskor elfogad. Létezik erre valamilyen munkavállalónak kiadott használati engedély-féle?

Köszönöm

white3775 # e-mail 2013.04.09. 08:49

Nekem volna egy olyan kérdésem,hogy nem rég Németországból be hoztam egy Bmw-ét.Minden papírja nálam van,műszakija mindene rendben van az autónak!Viszont ezt kölcsön adták, de nem irtunk még kölcsön adási szerződést! Nincs ideiglenes lakcímem oda kint.Elég lesz ha a tulajdonos ad egy kölcsön adási szerződést? Illetve addig itthon tudom használni az autót? Mert a papírjai nálam vannak!

krisztike741 # e-mail 2013.04.06. 12:20

krisztike741

Arra lennék kíváncsi, hogy a férjem Ausztriában dolgozik és a munkahelyén valaki az ő nevében a cég autóira üzembetartónak beírta és a papírokat aláírta helyette.
Az autóval nem is közlekedik még is a bírságokat neki küldik, és rajta követelik. Mi ilyenkor a teendő hová fordulhat kint.

movielux # e-mail 2013.04.05. 21:11

Astra11,
Ha Nebenwohnsitz az ausztriai lakhelyed, akkor valószínűleg nem kell ezzel foglalkoznod, mert az életed központja nem Magyarország. Ez akkor igaz, ha a családod Magyarországon van (feleség, különösen, ha gyerek(ek) is van(nak), ott él, és te is rendszeresen hazajársz. Ha ez a helyzet, akkor még az adótörvények adta lehetőségekkel is tudsz élni, és egy csomó pénzt az osztrák államtól vissza is igényelhetsz.

Astra11 # e-mail 2013.03.31. 14:30

szia movieleux
nekem lenne egy kérdésem hozzád
mennyibe kerül egy magyar autó honosítása ausztriában, mi a menete ennek az egésznek, hol tudom honosítattni az autómat,mennyi idő után kell a honosítást megcsinálni, én már 7 hónapja dolgozok ausztriában,állandó bejelntett lakcím az Mo két hetente járok haza, ausztriában nebenwohnsitzen vagyok bejelenkezve

movielux # e-mail 2013.03.24. 16:11

surly,

teljesen egyetértek veled, ha nem írtad volna ezt meg, egy idő után én tettem volna :-)

Toni104

Ha nincs állandó bejelentett lakcímed Ausztriában, akkor nem büntetnek meg, járhatsz külföldi rendszámú autóval. Ha csak Nebenwohnsitz (ideiglenes) a lakóhelyed, akkor sem gondolnám, hogy büntetnek. Ez azért van, mert a fináncok, és ők vadásznak az ilyen autókra, le tudják kérni az adataidat és hogy mikor jelentkeztél be. Ezt, szerintem jogosan, azért vadásszák, mert az állandó lakcímmel élvezheted az osztrák adótörvény rengeteg előnyét pl. adóvisszatérítések, juttatások formájában, ami sokkal több és jobb, mint Magyarországon. Így nyilván érdeki őket az is, hogy te megfizeted-e az adót, ami viszont bizonyos dolgokban sokkal több, mint otthon.

Viszont az 1 hónapos határidőt nem tartom fairnek, túl rövid. Hiszen akinek ide jön dolgozni, általában az első hónap próbaidő, bármikor kirúghatják és ő is felmondhat. Ilyen esetben meg tök feleslegesen csinálná végig a procedúrát és fizetné meg a költségeit. Én jogosnak talán a 3 hónapot vagy max. 1 évet tartanám.

surly # e-mail 2013.03.20. 08:09

ez a Topic elvileg arról kellene hogy szóljon hogy azoknak a magyar állampolgároknak akiknek külföldön van fölakcímük, és szokásos tartózkodási helyük, azokkal szemben milyen szankciókat talál ki az okos kormányunk...de igazából nem is értem hogy feltételezik azt hogy aki pl osztrák autót vezet otthon, az adót csal...vagy kerül...
egy átlag autónak a fenntartási költsége éves szinten 10x drágább Ausztriában mint Magyarországon, ha tehetnénk magyar autót vennénk, és tartanánk fenn, mert otthon jóval olcsóbb! ebbe senki nem gondol bele? a szlovák viszonyokat nem tudom, de ha egy okos rendör, vagy jogalkotó azt hiszi hogy nekem az osztrák autóm olcsóbb...akkor gratulálok neki!

Toni104 # e-mail 2013.03.14. 18:08

Sziasztok!
Azt olvastam hogy Ausztriában 1 honapig használhatom az autómat és utána megbüntetnek de azt sehol nem láttam hogy mi van ha nincs bejelentett lakcimem itt akkor is megbüntetnek?

movielux # e-mail 2013.03.13. 14:34

Tisztelt Fórumozók!

Lehet, hogy jóindulatból, de sok hozzánemértő hozzászólást láttam itt Ausztriával kapcsolatban.

Ha valaki itt dolgozik és itt él, azaz bejelentett lakcíme van, függetlenül attól, hogy ideiglenes vagy állandó (itt az életviteli központ a meghatározó, tehát ha valakinek a családja otthon maradt és hazajár hétvégente, annak az életviteli központja inkább Mo-on van, hiszen ott van a családja), 1 hónap letelte után nem vezethet külföldi rendszámú autót, függetlenül attól, hogy a sajátja, vagy nem, vagy kölcsönkérte.

Az autó honosítása 3-4 nap alatt elvégezhető, ha valakit érdekel, hogy mennyibe kerül és mi kell hozzá, akkor írjon, én mostanában csináltam végig. Nem annyira a honosítás a drága, inkább a kötelező biztosítás. De az inkább nálunk otthon nagyon olcsó.

Ausztriából

Markooftc # e-mail 2013.02.18. 09:35

Sziasztok, segítsetek nekem légyszíves:
Az lenne hogy anyukámék 3éve ausztriában laknak és ott is dolgoznak, van állandó lakcímük kint! Én nemrég lettem bejelentve ideiglenes lakcímre kint, ha találok állást állandóm lesz nekem is, de addig is szeretném vezetni anyum osztrák rendszámos autóját itthon, ezt h tudom úgy hogy ne piszkáljanak? Vagy az ideiglenes lakcím elég? Sokat vagyok még itthon a nyáron fejezem be a sulit, eddig ilyen napi kölcsönadásival jártam de nemtudom hogy hogy a jobb! Előre is köszönöm!

trytry # e-mail 2013.02.17. 15:34

Udvozletem

Nyaron osztrakoknal fogok dolgozni /eves allas/de nekem mincs autom igy apamet fogom hasznalni at kell az auto rendszamat iratni vagy mi az eljaras?

spityu # e-mail 2013.02.11. 10:57

helló mindenkinek!érdeklödnék h január 1 töl lépet érvénybe ausztriában h ha van állando lakcimed akkor nem használhatod a magyar rendszámu autodat?én kint dolgozom Gasthausban bérelek 1 szobát!nem tartozkodom kint állandoan 2 vagy 3 hetente járok haza!akkor is vonatkozik rám a kocsi használat!??vagy milyen papirokkal kell rendelkeznem??!!elöre is köszönöm

salakkapitany # e-mail 2013.02.04. 12:53

Az ügyben fordulok Önökhoz, hogy édesapám Ausztriában dolgozik már vagy 12éve. Egy régebbi típusu audi A4-el közlekedik, ami nem az ő nevére lett iratva, hogy megtudja tartani az osztrák rendszámot, viszont a főnöke iratott neki egy papírt amivel vezetheti , ez le is lett fordítatva magyarra. Hétvégén megállította a rendőr, és fél órán keresztűl mondogatta neki , hogy nem jók ezek a papírok , és , hogy kell egy másik , amiben feltűnteti, hogy mikor hagyta el az országot, és , hogy mikor jött vissza. Nem érjük, hogy még is milyen papírokról, beszél vagy ,hogy egyáltalán még milyen papírok kellenek...

ifazah # e-mail 2013.01.16. 09:41

A tények!

Fiam Ausztriában dolgozik, lakást bérelnek, oda be kellett jelentkezniök, a Mo.-i állandójuk megtartva!
Van a Fiam tulajdonába egy idős kisautó amivel havonta egyszer hazajönnek! Annak én vagyok az üzembentartója ( ezt látja az osztrák rendőr!) Odakint nem használják mert attól tartanak ha leállítja őket az ottani szerv megbünteti hiszen mind a lakcím mind az állás osztrák!!
Jól értelmezzük??

Más! Le kellene cserélni egy újabbra az autót!
Mi a helyes ebben a helyzetben?? Ott vásárolni osztrák rendszám lesz -ha jönnek haza az itteni hatóságok mit szólnak ehhez- vagy változatlanul itt venni de akkor az ottani hatóság??

Válaszaikat köszönöm: hazafi

Mohács # e-mail 2013.01.07. 13:07
kleingy # e-mail 2012.11.27. 09:59

Kedves fórumozók!

Olvasok ugyan, de nem találom, hogy most mi is a pontos helyzet. Kolleganőm használja a német párja autóját, így a mai napig készít napi szinten ideiglenes használatit. Jó ez így?

Hungarito # e-mail 2012.11.16. 14:06

Szasztok ! Fontos információra lenne szükségem, a közel jövöben Ukrajnába utazom saját EU-s rendszámu autommal, Kérdésem mennyi a maximális idö amit személygépkocsimmal ukrajnában közlekedhetek és van e valamilyen illetéke ha hosszabb idötartamot töltenék. Szóval minden ami ezzel kapcsolatos információ érdekel. Elöre is köszönöm.....

Passionata # e-mail 2012.11.14. 19:25

Gabor
Ez csak vicc volt,sajnalom ,hogy ennyire hihetore sikerult.

Szoval ha van kulfoldi /akar ideiglenes/lakcimed akkor elvileg nem kell semmi ,a kinti lakcimkartyad felmutatod es annyi,ha ilyen nincs akkor vidd el a kocsit a kozlekedes felugyelethez ott adnak valami papirt ,hogy elkezted a honositasi eljarast azt hiszem az 15 v 30 napig ervenyes,masok igy csinaltak ok majd irnak rola.

Gábor111 # e-mail 2012.11.13. 23:09

Hálás Köszönet!Valóban sokat segítettél, mivel fogalmam sem volt.Még egyszer köszi!

Passionata # e-mail 2012.11.13. 21:53

Elmesz a kormanyhivatalba , del es harom kozott van ugyfelfogadas, keresed a Kassainet , namost kell a hivatalos bejelento nyomtatvany,postan kapsz ilyet"bejelento kulfoldi felsegjelzesu gepjarmu magyarorszagi bejelenetesehez(harmincnapos)",illetekbelyeget is vigyel , aztan ha ez van akkor ellenorzeskor csak fel kell mutatni , a hatoldalan van harminc rubrika ha mind be van ikszelve akkor viheted a kocsit regisztraltatni.

Gábor111 # e-mail 2012.11.10. 11:43

Sziasztok!

Lenne pár kérdésem.Remlem tudtok segíteni.
Mi a helyzet azzal a 30 nappal, ki kristályosodott már?
Vége a szezonnak és vinném haza az osztrák nevemre írt autót.
Otthon szeretném regisztráltatni.
Hogy kezdjem el?Ha 30 napig szeretnék vele otthon furikázni, regisztráció előtt,
hol kell azt az igazoló papírt kérnem vagy mit kell írnom, hogy igazoljam mikortól
vagyok MO területen?A reg.adót is az ok.iroda intézi?
Ha tudtok segítsetek légyszi!
Köszönöm szépen!

Passionata # e-mail 2012.11.09. 18:05

RigoKa

Mondjuk a police.hu n eleg egyertelmuen le van irva ki mit kerhet.
En kinyomtattam azt is meg a teljes haboru es beket-ertsd cegiratok,forditasok-de egyaltalan nem volnek meglepve ha ennek ellenere lekapnak a rendszamot mert csak.olyan ez a szlovak rendszam mint a sarga csillag , egy ido utan hozzaszoksz ,hogy nem lehetsz biztonsagban ,lassan elkezdek naplot irni ;-)

NB az utolso hasonlatra reflektalva nem kellene qrvara befeszulni,elore is kosz.

WRC555 # e-mail 2012.11.09. 17:10

Szia,

a sárga rendszám az ún. Ummmelde-Kennzeichen (Kurzzeit-Kennzeichen), ami arra jogosít, hogy a Német Szövetségi Köztársaság határain belül ha veszel egy autót, azzal elautózz a lakhelyedre, majd az ottani irodánál (Zulassungsstelle) forgalomba helyezik az autót a neveden és kap egy helyi rendszámot. Tehát pl ha Hamburgban vetted az autót, akkor kap egy HH 123 X formátumú sárga rendszámot aminek az érvényessége a sárga mezőben van, ehhez asszem egy rózsaszín lap is tarozik, biztosítás. Amikor megérkezel mondjuk a Freiburg-i lakhelyedre, kap ott egy új forgalmit a nevedre és egy FR-123 XY formátumú helyi rendszámot.

FONTOS: az autót ha külföldre vidzik ki, ún. Ausfuhr- Vagy Exportkennzeichen kell (ez olyan mint nálunk a Z-s) és PIROS a széle, egészen egy évig lehet igényelni az érvényességét, de az nem haladhatja meg a műszaki vizsga érvényességi dátumát, valamint 6 hónapos hossztól az időszakra eső mindenkori gépjármű-adót is meg kell fizetni (Kfz-Steuer)
Ez Téged nyilván nem érint, ha kérsz egy 15 naposat, amihez adnak egy NEMZETKÖZI ZÖLDKÁRTYÁT, tehát az autóval Németországon kívül is járhatsz-kelhetsz. Az a baj, hogy a sárga már Ausztriában sem érvényes, a rendőrök előszeretettel szedik ki a bolgárokat, románokat ott is, csak sok mindent nem tudnak kezdeni, max megbüntetik. A magyar is ezt csinálja újabban velük, csak Veled ez azért kiszúrás, mert ugye Te itthon vagy, ergo szabálysértési eljárás stb.
Az, hogy a rendőr hülyeséget beszél, mert a "határon" max szendvicset vehetsz, ugyanis export-rendszám pl. az osztrákoknál egyáltalán nincs, és az autópálya.matricán kívül semmilyen autóval kapcsolatos "Papírt" nem lehet venni.