Fórum autók, motorok régebbi elöl     új hozzászólás


Külföldi rendszám-magyar vezető

kokika01 # e-mail 2014.04.20. 18:07

Tisztelt fórumozók!
Azoknak akik Ausztriában dolgoznak:
Az osztrák törvények világosan leírják hogy Hauptwohnsitz esetén (1 hónap után) köteles vagy osztrák rendszámú autót venni. Feleslegesek azok a kérdések hogyha Nebenwohnsitz-re vagy bejelentve akkor lehet e használni a magyar autót mert Nebenwohnsitz-en csak 6 hónapig tartózkodhatsz az országban utána köteles vagy Hauptwohnsitzre jelentkezni.Ha nem azért büntetnek meg és a magyar rendszámú autóért. Anyu öccsének a lányának a fiának a nevén lévő autós kérdés is teljesen felesleges mert 1 hónap hauptwohnsitz után NEM VEZETHETSZ MAGYAR RENDSZÁMÚ AUTÓT.(LIZINGES AUTÓRA IS EZ VONATKOZIK)Tehát a jogi kiskapukat kihasználva (7 hónap) maximum amit el tudsz sumákolni utána büntetés.Ennyi..........

gerbera317 # e-mail 2014.03.23. 21:07

Peeerszeee! Azt csinálsz, amit akarsz. Akár egész óvodáscsoportokat is elüthetsz a zebrán, az se gond! Csináld csak! Tök jó ötlet! :-)

Herakles # e-mail 2014.03.23. 17:40

Értem. És ha valós, tehát van az embernek egy EU-n kívüli lakcíme (papírral) és a kocsijáról kinti forgalmi, akkor lehetek Magyar állampolgár, mehetek itthon a kocsimmal a kinti rendszámmal ?
Én így értelmeztem a cikket.

nem kell a Magyar nyilvántartásba regisztráltatnom?
nem kell műszakiztatnom többé?
nincs súlyadó?
nincs kötelező biztosítás?
a büntetéseket nem tudják hova postázni?

gerbera317 # e-mail 2014.03.23. 11:57

Szerintem kapjon olyan választ, amilyet vár, és akkor nem lesz hőzöngés:

Herakles! Tök jó ötlet, nekem tetszik. Csináld csak! :-)

monalisa1 #   2014.03.23. 11:13

Valótlannak és mint ilyen érvénytelennek tekintheti és a helyszínen bevonhatja = magyarázhatod a bizonyítványodat...

Herakles # e-mail 2014.03.22. 19:24

nem tudom miért kell lehülyézni...?!
Én csak olvasom a cikkeket és próbálom összerakni a dolgokat. Azt olvastam, ha külföldi lakóhelyed van, tarthatsz külföldi rendszámos autót... nem? Pont itt volt linkelve lejjebb.

Ráadásul a fakabát honnan tudná hogy néz ki pl. egy Benin-i forgalmi...?!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.03.22. 18:41

Ahogy azt Móricka elképzeli. (Ez nem etikai kioktatás - ez a szellemi képességeid véleményezése.)

www.kbs-ugyved.hu

Herakles # e-mail 2014.03.22. 18:02

Ha szerzek egy pl. guineai (Afrika) rendszámot, forgalmi engedélyt és egy ottani lakcímigazolványt, hivatalosan lefordíttatom, akkor furikázhatok az autómmal és a közúti ellenőrzésen elengednek?
(Nem érdekel az etikai kioktatás, csak a tények!)

  • nem kell a Magyar nyilvántartásba regisztráltatnom?
  • nem kell műszakiztatnom többé?
  • nincs súlyadó?
  • nincs kötelező biztosítás?
  • a büntetéseket nem tudják hova postázni?
monalisa1 #   2014.03.18. 17:22

Készüljön egy kölcsönadási megállapodás miszerint xy magyar állampolgár ismerősödnek (pontos cím) kölcsönadod a ... rendszámú gépkocsidat mellyel 3/6 hónapig Ausztriában közlekedhet. / Ez idő alatt bármiféle "esemény" is történik az autóval, a felelősség kizárólagosan az övé. / A pontos német fordítás legyen mellékelve. / Legjobb ha ügyvéd készíti el.

pipp # e-mail 2014.03.18. 12:31

Üdv!

Magyarországon élek, magyar rendszámú autóm van. Ausztriában most dolgozni kezdő ismerősömnek kölcsön adhatom-e az autómat? A munkahelyére 3 hónap próbaidővel vették fel, amíg ott nem véglegesítik nem akar osztrák rendszámú autót vásárolni. Erre a három hónapra kérné el az én kocsimat. Ha ez kivitelezhető, milyen papírokra van szükség hozzá.

Köszönöm válaszát.

Jessi87 # e-mail 2013.11.23. 19:39

Szakértő segítséget!

Másfél éve Ausztriában dolgozom, egyelőre még főlakcímem Magyarországon, melléklakcímem Ausztriában. Osztrák rendszámos autót szeretnék venni, mivel azt hallani hogy sokakat megbűntettek Ausztriában a magyar rendszám miatt. Tehát lakcímeimet fel kell cserélnem ha osztrák rendszámos autót szeretnék hajtani, magyar címem melléklakcím lenne.

A kérdésem: Magyarország területén milyen feltételek mellett használhatnám az osztrák autómat magyar állampolgárként.Pontosan mit kérnek a rendőrök. A sok eltérő magánhozzászólás miatt kérem szakértők segítségét.Köszönöm!

Mohács # e-mail 2013.11.11. 07:21
fgeri15 # e-mail 2013.10.26. 19:32

Üdv!

Van egy kismotorom amit ausztriában vásároltam, ausztriában dolgozok és a motort nap szinten használnám kint.
Ha magyar biztosítást kötök rá és nem rakok rá osztrák rendszámot, akkor elvileg mehetek vele így mivel nemzetközi a biztosítás így nem kell rá rendszám . ?
Ha mégis akkor ausztriában mi kell a rendszámhoz, van kint lakcímem munkám minden, ott kell hozzá biztosítás, az drágább esetleg, okmányirodában intézik ezt?

Köszönöm!

vaszicska # e-mail 2013.10.18. 09:18

Üdv . Ukrajnába szeretnék menni édesapám kocsijával . A kereszt és a vezetéknevünk azonos . Kell meghatalmazás ?

Sanya36 # e-mail 2013.10.02. 14:40

ÜDV.Sürgösen érdeklödnék hogy ha Austriába be vagyok jelenkezve, akkor ha ott vásárolok autott használhatom-e Magyarországon?Elöre is kösszönöm a segitségét.

Hanzee # e-mail 2013.09.20. 09:38

Apám nővére Németországban él, Német állampolgár már 1970-es évek óta, kintre házasodott, bejelentett lakcíme van kint, saját ház is. Én Magyar állampolgár vagyok, de lenne lehetőségem kapni egy német rendszámú autót, esetleg meghatlmazással lehetne hasznáni mint rokon? Nem egy luxus autóról lenne szó, hanem egy 13 éves kombiról, ami közel 1000-1500 euro értéket képvisel.

Úgyanabban a kis városban született ahol mi lakunk Magyarországon, tehát a Német személyiben is az szerepel, illetve a kinti forgalmiban is a született családnév megegyezik az enyémmel. ( a forgalmiban fel van tüntetve a születési családi név)

Előre is köszönöm a mindenki válaszát.

Mirielle # e-mail 2013.09.16. 19:56

Arra szeretnék választ kapni, hogy ha Szlovákiában van a munkahelyem, és ott vásárolnék egy használt autót hogy haza járhassak vele Magyarországra, és vissza Szlovákiába, akkor Magyarországon, a Magyar hatóságok felé milyen hivatalos papírokkal kell rendelkeznem ahhoz hogy ne büntessenek meg?
A válasz sürgős lenne, kérem segítsen valaki pontos információval. Köszönöm.

gerbera317 # e-mail 2013.09.01. 11:15

A rendőr sem itthon sem Ausztriában nem jogász, ezért a véleménye nem mérvadó. Jogot nem vizsgálhat, csak tényeket, és a talált tényeket felterjeszti a felettes hatósághoz (feljelentés), ahol első fokon szintén nem nagyon szoktak jogot vizsgálni, csakis tényt, márpedig a rendőri feljelentés tény. Fellebbezést követően, a másodfok az, ahol már jogot is vizsgálnak.

Ha a burgenlandi rendőr szerint rendben van a dolog, a stájer rendőr szerint pedig nem, akkor a stájer rendőr feljelentése nyomán fognak megvágni a jogszabály szerint, és abban az eljárásban nem hivatkozhat senki arra, hogy "dehát a burgenlandi rendőr...". Én a helyedben nem várnám meg az ilyesfajta fejleményt.

movielux # e-mail 2013.08.31. 22:51

juti 67
az osztrák törvények szűkszavúak és csak azt mondják ki, hogy osztrák állandó lakhellyel csak 1 hónapig vezethet külföldi rendszámú autót bárki, így akár osztrák az illető akár más nemzetbeli, ez vonatkozik rá.

Az egyik kollégám bécsi lakóhelyén több szlovák rendszámú autó parkolt rendszeresen. A vámosok besokalltak és az összeset raportra vitték. Ma már egy ilyan rednszámú autót sem látni a környékükön parkolni.

juti67 # e-mail 2013.08.20. 22:18

T.Jogi Fórum!
Ausztriai lakóhellyel és munkával rendelkező magyar állampolgár meddig használhat magyar rendszámú autót Au-ban - ha az autó nem a saját tulajdona (tulajdonos Mo.-i lakóhellyel rendelkezik)és az autót Kölcsönadási szerződéssel használja.
Az illetékes rendőrség (Oö) ragaszkodik az osztrák rendszámhoz, míg a burgenlandi rendőrök szerint ezzel a jogi felállással nem kell osztrák rendszám az autóra.
Mi az igazság, hol találhatom ezt meg papíron lefektetve?
Köszönöm!!!

GaborD # e-mail 2013.08.19. 12:28

Tiszteletem!

Vásároltam egy külfödi rendszámú autót aminek a magyar hatósági vizsgája már meg van csak regisztrációs költségek vannak hátra. Azt olvastam valahol, hogy a megkezdett honosítási folyamat miatt már lehet.
Használhatom az autót retorziók nélkül? Valóban így van?

Köszönöm

dzsoni123 # e-mail 2013.07.26. 17:02

Érdeklődnék, hogy mi van akkor ha egy autonak csak z renszámos forgalmija van? Tudom én vizsgáztatni, vagy hasonló?

FHL3 # e-mail 2013.07.26. 10:24

Tisztelt Jogi Forum!

Magyarországi tulajdonban lévő cég németországi tulajdonban lévő cégtől(magyar tulajdonosokkal) fog autót bérelni magyarországi munkavégzés céljából. Milyen feltételeknek kell teljesülnie, hogy az autót vezetni tudják Magyarországon a magyar cég dolgozói.

Ati79 # e-mail 2013.07.24. 02:21

Tisztelt Jogi Forum,

En is Angliaban elek. Augusztus kozepere tervezem, hogy Magyarorszagra utazom 2 hetre az angol rendszamos 3 tonnnas Peugeto boxeremmel amive a motoromat is tervezem vinni szinten itteni rendszammal(1300cc). Ugy hallottam, hogy valtoztak a jogszabalyok es most mar megbuntethetnek a kulfoldi rendszam miatt... Mik az uj szabalyok amik erre az esetre vonatkoznak? Itt maganvallalkozo vagyok mar tobb mint 5 eve. Van lakhelyem Magyar o-n is Januar ota uj szemelyi igazolvanyom is es igy lakcim kartyam is lett amirol megint csak azt hallottam hogy az sem lehetne mar...(ezzel kapcsolatban hol talalok informaciot?)
Valaszukat elore is koszonom.

ttip #   2013.07.12. 10:26

Geri80: „Hivatalosan meddig használhatom itt a magyar rendszámos autómat” - hivatalosan csak átmenetileg. Átmeneti a tartózkodás, ha csupán átutazol Németországon, vagy rövid ideig (vásárra, rendezvényre mégy, vagy munka- magán- vagy más ügyben úton vagy Németországban).

http://www.verkehrsportal.de/board/index.php?…

Nem mentesül a vezető a német gépjárműadó megfizetése alól, ha "szokásos tartózkodási helye" ("regelmäßiger Standort") van Németországban. Az a szokásos tartózkodási hely, ahonnan a vezető az autóval útnak indulni szokott (BayObLG, Urt. v. 28.10.1958).

Remélem, elég kaotikus lett :)

A gyakorlatban, ha "elkapnak", a meg nem fizetett adót kell befizetni utólag. Sőt, a tapasztalat szerint újabban arra is van lehetőség, hogy a magyar rendszám és biztosítás megtartásával a vámhivatalban évente külön megfizesd a német gépjárműadót, ezzel békén hagynak a hatóságok. Igaz, így két helyre fizetsz adót, viszont még mindig olcsóbb, mint a német biztosítás.

Az autó regisztrálása Németországban egyébként viszonylag kevésbé bürokratikus, és kb. 100-150 euróból megoldható (műszaki vizsga, illeték, rendszámtábla). Amelyik autó egyszer már forgalomban volt Magyarországon, arra nem kell a hazaköltözéskor regisztrációs adót fizetni (de persze újra forgalomba kell helyeztetni).

Külföldi rendszámmal Magyarországon bele lehet futni egy igen drága szabálysértésbe, ha a vezető illetve az üzembentartó Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkezik, és nincs felvértezve a megfelelő igazolásokkal. Tavaly nyár óta ugyan valamelyest enyhült a törvényi szigor, de a külföldi lakóhelyet megfelelően igazolni kell.