üzembentartói szerződés


guba # 2010.12.13. 14:57

Ez így nem igaz, de előfordult már, hogy az üzembentartói jog formális megszüntetése nélkül is átírták az új tulajdonost.

betufalo # 2010.12.13. 13:07

Üdv,
Igaz-e (és ha igen, mire hivatkozva), hogy a gépjármű tulajdonjog változásával a korábbi tulajdonossal kötött üzembentartói szerződés automatikusan(!) érvényét veszti?

ÁAK a KEKKH adatbázisára hivatkozik, ami alapján bírságolni akar.
Okmányiroda: fel van vezetve az elidegenítés az adatbázisban.
Ugyanarról az adatbázisról beszélnek vajon?

(Ex-tulajdonos csak az adásvételit vitte be a bejelentéskor az okmányirodába.)

guba # 2010.12.07. 08:37

Egy bérleti, vagy kölcsönadási szerződést kell kötni, ezzel az okmányirodába bemenni, illetéket kifizetni. Ha az autó nincsen kivonva a forgalomból, akkor vizsgáztathatod utána is.

RÉkuska82 # 2010.12.06. 17:57

Üdv!
Azt szeretném kérdezni,hogy mi a feltétele annak,hogy valaki üzembentartó lehessen?
mennyibe kerül nekem?
illetve előbb kell az autót levizsgáztatni?vagy majd csak utána, ha megtörtént az üzembentartói szerződés megkötése...

Köszönöm a választ!

guba # 2010.12.02. 13:06

A lényeget leszűrted. :-)

Hildus # 2010.12.02. 11:35

Ebből azt szűrtem le, hogy ha lehet, kerüljem el a dolgot. Köszi szépen.

guba # 2010.12.02. 10:57

Érdemes megnézed a kölcsönszerződést, hogy nincsen-e elidegenítési tilalom kikötve a bank javára. Ha nincsen, akkor elvileg szabadon rendelkezel a kocsival, de azt tudjad, hogy a bank fele továbbra is te vagy az adós. Ha tehát az új tulaj nem fizet, rajtad hajtják be első körben.
Egyébként, én semmilyen körülmények között nem javaslom az adásvételnek ingyenes használatba adásnak, vagy bérletnek való álcázását. Ez sokkal több kockázatot rejt, mintsem, hogy megérné annak a pár tízezer forintnak a megspórolását, ha pedig elidegenítési tilalom, vagy lízing kijátszásra szolgál, még bűncselekmény is lehet.

Hildus # 2010.12.02. 08:45

Sziasztok!

Szeretném eladni az autómat hitelátvállalással és volt rá jelentkező, de csak üzembentartóként. Azt szeretném tudni, mekkora kockázattal járna ez számomra. Úgy tudom, hogy a biztosítást és az esetlegesen okozott kárt neki kell fizetnie, de mi történik a hitellel, ha én maradok a tulajdonos? Mi az, ami rajtam számonkérhető a jövőben is?
Köszönöm.

guba # 2010.11.26. 06:57

Nem jól látod. A tulajdonos személye változott meg, ebből a szempontból nem lényeges, hogy te voltál az üzembentartó.

tigaz # 2010.11.25. 23:26

Magánszemélyként új autót vettem 5 éve szalonból, amire lízingszerződést kötöttem. Mindenféle kocsira kirótt adót megléte óta fizetek üzembetartóként (súlyadó, teljesítményadó) A jelenlegi forgalmiba üzembetartóként vagyok bejegyezve. Tulajdonosként a Bank. Kifizettem az utolsó részletet is e hónapban . Erre a Bank levélben megküldte a nevére szóló plasztik törzskönyvet, Értesítést a szerződés lezárásáról, Nyilatkozatot az illetékes hatóság részére a tulajdonjog váltásról és egy Nyilatkozatot a biztosító társaság részére a kedvezményezettség eltörléséről. Azt írták, hogy 15 napon belül az önkormányzatnál (hatóság)kezdeményeznem kell a kocsi tulajdon nevemre történő átírását. Üzembetartói minőségemben szerintem nem történik, nem következett be változás az ugyanúgy én vagyok, hiszen a nevem ekként ott van a jelenlegi forgalmiban is, csak még tulajdonos is lennék. Tehát az üzembentartó adatai nem térnének el a tulajdonositól. Én pedig mint tulajdonos hozzájárulok az üzemben tartási jog saját magam nevére történő gyakorlásához.

Kérdésem:

  1. Jól tudom-e, hogy a gépjármű eredetiségvizsgálatot nem kell elvégeztetni, fizetni ez esetben (mert olyan üzembentartó vagyok/voltam, aki jármű tulajdonossá vált/válhat) ?
  2. Ha a mostani üzembentartó egyenlő lesz tulajdonossal, akkor miért (mire)kell 12000 Ft-ot fizetni.
  3. Ha a mostani üzembentartó most egyenlő lesz a tulajdonossal, akkor miért kell 18 Ft vagyonszerzési illetéket fizetni köbcentinként (arra már nem emlékszem, de 2005-ben nem szedtek-e be tőlem valami ügyintézési jogcímen ilyet) ?
  4. A forgalmiba van beleragasztva, hogy a kocsi műszakija 2011 végéig érvényes, ezt ki jogosult beragasztani az új forgalmiba ?
  5. Be lehet-e íratni Tulajdonos=én, és Üzembetartó=én ?
  6. A törzskönyv jogosultjának neve eltérhet-e a tulajdonostól ?
  7. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötéséről szóló igazolást kell-e vinni, ha mint üzembetartó eddig is én fizettem, tehát nem változott attól, hogy tulaj leszek (gondolom ezt a számítógépből az ügyintézőnek látnia kéne)
  8. El kell-e fogadnom a már megszerzett üzembentartói jogom erőszakos törlését (már megszerzett jogom csorbítása?)csupán azért, mert tulajdonos is leszek, hiszen én csak át szeretném vezettetni az új forgalmiba, hogy tulajdonosváltás van, de az üzembentartó nem változott ? Hiszen gondolom az autó adatai sem változtak meg és azt változatlanul át kell vezetni !

Kérném a segítő válaszokat, mert nem szeretnék az államnak felesleges nem jogos tételeket kifizetni.

horex # 2010.11.10. 19:52

Guba
csak egy példát említek az én esetemböl

Megkötöttem a bizt.szerződést, okmányiroda elutasitotta a bejegyzést,ügy huzodott,biztositó kérte az üzembentartói szerződést köztem és a tulaj közt
Jeleztem , lejárt, ezért nem jegyezte be az okmányiroda, de az ügy folyamatban van
Nem részletezem tovább, de kaptam egy 170,000Ft-os biztositási csekket
A válaszom amit kaptak nem ide való :)

horex # 2010.11.10. 19:44

Szkita
Kissé nagon bonyolult vagy
Éppen üzembentaró lettem ugyanazon biztositónál/persze nekem is volt/van pengváltásom velük/, de..

1/ te mondod, elfelejtettétek befizetni a biztositást
2/ mi az hogy te jártál el édesanyád helyett?
volt 2xes teljes bizonyitó erejű meghatalmazásod?
Mert egy kell az üzembentartói bejegyzéshez , egy meg hogy eljárhatsz az ügyében

Hogy jegyezték be az üzembentartóit ha nem volt befizetve a csekk?
Vagy ahogy irod mégsem jegyezték be?
Kellett kapnod egy magas összegröl egy MABISZ fedezetlenségi csekket, stb. stb

Szoval leirhatnád értelmesebben, hogy lehessen tanácsot adni

szkíta # 2010.11.10. 16:07

Szia..Köszönöm a választ,én is valami hasonlóra gondoltam,jutottam..

guba # 2010.11.05. 16:14

A biztosítást valóban az üzembentartó nevére kell megkötni. Az viszont érdekes, hogy nekik is megfelelt így eddig, most viszont veled fizettetnék be az elmaradt díjakat. Ha érvénytelennek tekintik a korábbi szerződést, akkor nekik is vissza kell fizetniük a befizetett díjakat és kamataikat.

szkíta # 2010.11.05. 14:05

2009.03.18-val vásároltam egy új Ford Focus személygépkocsit..Édesanyám nevére írattam mivel ő b10-ben volt,az üzembentartó a forgalmi engedélyben én lettem. 2010.03.19-én online-on megkötöttem a genertellel a kötelező biztosítást. anyuka volt a szerződő fél csak én jártam el az ügyben helyette..minden szép és jó volt 2010.08.30-án mikor kaptam egy levelet hogy a genertel felmondta a biztosítást díjnemfizetés miatt.(elfelejtettük befizetni elismerem,de a biztosító sem értesített hogy díjhátralék lenne. 2010.09.13-án onlie-on keresztül ismét megkötöttük a biztosítást..a szerződő fél megint csak anyuka..október elején kaptuk a csekket mit be is fizettünk..Eltelt 3 nap és jött egy levél a biztosítótól hogy mégsem érvényes a biztosítás mivel a szerződő fél a forgalmi engedély alapján nem azonos az üzembentartóval..Faxoltam a genertelnek hogy ne szüntessék meg a biztosítást,bemegyek az okmányirodába és úgymond lemondok az üzembentartói jogomról...bementem a Debreceni okmányirodába majd ott elhajtottak mondván addig nem oldható meg a lemondás,amíg az új üzembentartónak nincsen érvényes biztosítása a gépjárműre....mondom az ügyintézőnek hogy nem köt velünk a biztosító szerződést amíg a tulaj és az üzembentartó más személy...hiába papolom hogy meg kívánjuk változtatni.. amolyan róka fogta csuka szitu...nem tudunk mit lépni egyszerűen..mindenütt falak...már rég hagynám a fenébe a genertelt ha nem lennénk kötelezve hogy ahhoz a biztosítóhoz kell visszamenni ahol megszűnt a kötelező.... az elmúlt 1,5 hétben szinte minden nap 30 perceket telefonálok a biztosító felé és még sincs előre lépés..már egyeztettem millio kollégával,tegnap előtt 3-szor kötöttük meg a biztosítást,de este 7-kor a rendszerük kilökte hogy én aznap nem is kötöttem semmiféle biztosítást..tegnap este végre sikerült összehozni,erre ma küldenek egy olyan PDF nyomtatványt ahol az adatok nem jól szerepelnek,hiányosak,a biztosítás oka a szerződő fél megváltozása..mivel én voltam az üzembentartónak bejegyezve a forgalmiba,most visszamenőleg 140.00 ft-ot akarnak tőlem beszedni,hol ott semmi közöm nem volt a biztosítóhoz...idegileg kikészültem,a telefonszámlám az egeket veri...ez a nyomorult biztosító lent van pécsen,személyesen nem tudok intézkedni... " őrület" egyszerűen...kész röhej..!! ki tud segíteni..? megköszönöm . . .

guba # 2010.10.25. 02:40

A végrehajtó mindazt lefoglalhatja, amiről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van van. Ha a lányod nem rendelkezik sem saját jövedelemmel, sem saját vagyonnal, akkor alappal feltételezhető, hogy az autó sem az övé, hanem feltehetően csak a nevére írattad. Az autók tulajdonjogát nem a nyilvántartásba való bejegyzés konstituálja, tehát egyáltalán nem biztos, hogy az a tulajdonos, akinek a nevén van a kocsi.

Janipapus # 2010.10.23. 09:22

Hello!

Forgalmiba üzembentartóként vagyok bejegyezve. A tulajdonjog nem az enyém hanem a 17 éves lányomé. Végrehajtásnál lefoglalhatják e az autót ha csak az üzembentartója vagyok?
Köszönöm!

guba # 2010.09.27. 17:47

Az autóval (feltehetően) nem rendelkezhet az, aki helyett a részleteket fizeted, a bank pedig nem fog veled egyezkedni, mert nem veled szerződött. Követeld vissza tőle, amit helyette fizettél, a kocsihoz meg jó eséllyel semmi közöd.

Dr.Attika # 2010.09.27. 12:49

Szép napot Martinez!
"Át tetszett vágni lenni." Ha szeretné az eredeti helyzetet visszaállítani és valahogy minnél kevesebb ráfizetéssel kiszállni a jogügyletből, akkor keressen fel egy ügyvédet.

Martinez # 2010.09.27. 12:29

Sziasztok ! Azzal a kéréssel fordulok hozzátok , hogy Van egy autó ami nem az enyém csak én használom , a forgalmiba nem vagyok beírva, mivel a tulajdonosa nem hajlandó semmit tenni azért hogy az autó az enyém legyen , mivel én fizetem a törlesztö részletet , és mindent ami az autóra kell , semmilyen téren nem hajlandó alá írni sem a papírt amit két tanuval is alá írattam , magyarúl leszarja az egészet , mit tegyek ? Telefonáltam a banknak is de a tulajdonos is kell én kevés vagyok , és így potyára fizettem a részleteket is , és mindent az autóra , de bezzeg a törzskönyv az kellene , neki na meg persze egyben 1milló ft , mindent megpróbáltam vele nem hajlandó semmibe sem bele menni én szeretném fizetni továbbra de így ha lejár a részlete simán elveheti tőlem , akkor mire is fizetem? Mi lenne a legjobb ??Ha leadom a banknak vagy beszélek a bankal ? Vagy mi Kérlek segítsetek

Köszönöm szépen ! Szép napot

laci@81 # 2010.09.17. 17:09

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni, van egy nagy gondom.
Van egy autóm, aminek üzembentartója vagyok. A tulajdonos egy autókereskedés, amit azóta felszámoltak. Szeretném eladni az autót, de üzembentartóként erre nincs jogosultságom. Szerintetek mit tudok ebben a helyzetben tenni?
Köszi a segítséget előre is.
Laci

csercsil # 2010.09.01. 09:47

Sziasztok!

Én semmi svindlit nem akarok, csak egyszerűen...
Szóval van egy autóm, amit még a banknak törlesztek.
Néhány hét múlva külföldre fogok költözni, és nem tudom magammal vinni az autót. Szeretném ha itthon használhatná a hugom. Van arra lehetőség, hogy ő lesz az üzembentartója, és akkor minden ügyet tud intézni itthon nélkülem is/biztosítás, súlyadó stb/. Én pedig továbbra is fizetem a banknak a törlesztőrészleteket. Nem nem vagyok hülye, dehát a hugomért megtehetek ennyit...
A bank esetleg mondhatja szt, hogy nem lehet üzembentartó?

Előre is köszönöm a segítséget.

katalin99 # 2010.08.11. 10:18

Dr Attika köszönöm. A hiteltartozás az üzembentartóé nem a tulajdonosé, ebben az esetben?

Dr.Attika # 2010.08.11. 10:05

De tehet. Kötelezheti az üzembetartót, hogy adja át részére a gépkocsit.

katalin99 # 2010.08.11. 09:49

Üdv, ha üzembentartója vagyok a kocsinak nem tulajdonosa akkor végrehajtó hiteltartozás miatt nem tehet semmit velem mint üzembentartóval?