üzembentartói szerződés


horex # 2010.08.06. 10:08

Ba.G

Csak érvényes muszakival lehet üzembentatóit bejegyezni
Az elmult hónapokban voltam ez-ügyben okmányir-ban

Jogsinélküli-fiatalkorúrol nem tudok semmit, de ha nem akarsz gondokat, ne add ilyennek a kocsid, akármilyen jó buli is lehet

horex # 2010.08.06. 10:02

Üdv donci
Ugye te se hiszed hogy neked kellene ettöl tartani
Persze látom :)

Rendőrség majd ad választ, ha 30 nap nem, reklamálj mi van a feljelentéseddel
Büntetéskor meg küldd el a másolatát a visszavonásrol és annyi.
Aki tovább reklamál menjen biróságra, majd beidézik az igazi tulajt
Én a helyedben hátradőlnék kényelmesen :)

donci2 # 2010.08.02. 13:05

2009 november 16-án megszüntette a tulajdonos az üzemben tartóimat vagyis két tanú jelenlétében aláirta a megszüntetésről a nyilatkozatot és ugyan igy két tanú jelenlétében aláirta hogy átvette a gépjárművet tőlem.Azóta sem jegyeztette ezt be a forgalmiba és sanos nekem sorba jönnek a büntetések a rendőrségektől és a sulyadó is .Biztositást nem fizet a gépjárműre mit tudok tenni ebben az esetben én már feljelentést is irtam a rendőrséghez de semmi.Bejegyeztetni nem tudom a forgalmiba a törlést mert nem adja oda azt mondja neki ez igy tökéletesen megfelel ez az állapot.A másolatokat már leadtam az önkormányzatnak .A rendőrségre is elküldtem a birságot hogy töröljék de nem teszik már nem tudom mit is tehetnék még.Most már egész életemben a tulajdonos gyorshajtásait kell fizetnem??

papeti # 2010.07.18. 12:25

Üdv!

A következő lenne a kérdésem. Van egy autóm ami hitellel terhelt, de 3 hónapja ne tudtam fizetni, és a bank felmondta a szerződést. Keresett a banktól egy személy és el kell döntenem 30nap alatt, hogy tudom-e tövábbra fizetni a részleteket az autóra (ebben az esetben egyösszegben ki kell fizetnem az elmaradt törlesztőrészleteket + 40 valahány ezer forintot, hogy visszaállítsák a hitel). Találtam valakit, aki nem tud a mai gazdasági helyzetben autót venni, de átvállalná az én autómat, és a fennt említett összegeket befizetné helyettem. Üzemben tartói szerződéssel kivitelezhető úgy a dolog, hogy a csekkek, és mindenféle költség (pl. parkolási bírság stb..)az ő címére menjen??
A banknak bele kell ebbe egyeznie, vagy mi ilyenkor az eljárás???? Úgy szeretném csinálni, mintha teljesen övé lenne az autó, ha a törlesztővel esetleg elmaradna, rajta keresse a bank. Ezt bele lehet foglalni egy üzembentartói szerződésbe??? Mik a költségei egy ilyen szerződésnek???
Válaszát előre is köszönöm

SHEPHERD # 2010.07.16. 05:35

Üdv!

Üzembentartóira, értékkel feltüntetve (vízterhes) eladtam a kocsimat.
Oka: már olyan kis értékű és rossz állapotba volt.

Bementem az okmányirodába, hogy leadjam a kötött szerződést, de ők nem vették át.
Mondván,hogy ezt csak a "leendő" üzembentartó teheti meg, neki kell bejegyeztetni a forgalmiba, vagy együtt kellett volna bemennünk bejegyeztetni.
A törzskönyv nálam van!

Na és itt a baj! Így csak a szerződés van nekem és most, ha nem lesz bejegyezve (nagy valószínűséggel) akkor én mit tehetek,hogy levédjem magam???
Nem akarok rendőrségre járni és bíróságra se,legfőképp fizetni mások tettéjért!!

Már telefonon kértem tőle, hogy a kocsi forgalmiját másolják le és postán küldjék vissza nekem, ha már bejegyezte magát üzembentartónak.
Ez,ha megtörténik az teljesen levédene engem??

De ez már lassan 15 napja megy
(telefonálgatás és félrebeszélés) Félő,hogy a szám amin eddig elértem megszűnik.

Tehát mi a megoldás??
Előre is köszi

Ba.G # 2010.07.15. 07:34

Forgalomból ("átmenetileg") kivont gépjárműre lehet üzembentartót bejegyezni? Magyarul: szükséges hozzá a műszaki érvényesség a forgalmiban? Erről ellentmondásos információkat látok, pontosabban van, ahol említik, van, ahol nem.

Lehet az üzembentartó fiatalkorú (egyelőre jogosítvány nélkül)?

Atis77 # 2010.07.14. 07:54

Szerintem felesleges. Az én kocsim is apám nevén van.

atty23@citromail.hu # 2010.07.04. 18:38

Helló!
Érdeklődnék hogy kell-e üzembentartói szerződés kötni ha családon belül marad az autó?A lakcím megegyezik csak máshol lakom albérletben.Édesanyám nevén van de én használom.Ha kell akkor mi szükséges hozzá?

guba # 2010.06.15. 19:32

nincs.

drummerman # 2010.06.14. 20:17

Elnézést, azt kifelejtettem az előbb, hogy az üzembentartó azt mondja, külföldre is járna majd az autóval, és akkor nem ártana, ha nála lenne a törzskönyv is. Ennek van valami alapja?

drummerman # 2010.06.14. 19:53

Az a kérdésem, hogy ha én vagyok egy autó tulaja, és bejegyeztetek üzembentartót, akkor a törzskönyv ugye nálam maradjon? (Nem jut eszembe olyan érv, amiért oda kellene adnom az üzembentartónak.)

Jadro # 2010.06.10. 10:42

Nagyon köszönöm, utánaolvasok!

gajuma # 2010.06.10. 10:05

Jadro,

Én javasolnék egy bérleti szerződéssel vegyes adásvételi szerződés (ld. lízing) megkötését.
A tulajdonos a gk-t bérbe adja neked díj ellenében, (amely maga a törlesztő részlet). Te fizeted a díjat, a gk.-t korlátozás nélkül használod,a kárveszély viseled. Az utolsó törlesztőrészlet kifizetésével pedig a gk. tulajdonjoga átszáll rád.

honeybear45 # 2010.06.10. 09:19

Jadro!

A válasz: nem!

  1. Az érintett banktól kell egy hozzájáruló nyilatkozat, hogy üzembentartóként bejegyezhető lehess.
  2. Addig amíg ki nem csengeti a opcióval terhelt "tulajdonos" az utolsó részletet, addig hivatalosan a gépjármű tulajdonosa a bank, a törzskönyv is letétbe van addig helyezve nála, amíg ki nem fizette a felvett összeget és annak kamatait.

Addig el nem adhatja, hiszen elidegenítési tilalommal terhelt a gépjármű.
Tegyük fel a bank megadja az engedélyt és bejegyezhető vagy mint üzembentartó a bejegyzés megtörténik. A hitelt felvevő „kiegyenlíti” a tartozását és megkapja a törzskönyvet. Bármikor visszavonhatja az üzembentartói jogot az üzembentartótól. Nem érdemes ilyen orosz rulett típusú játékba belemenni. Nagyon sokan ráfaragtak már...
A tanácsom: ilyenbe az általad megadott paraméterekkel ne menjél bele, csak úgy, ha te átvállalod a hitelt a banknál hivatalosan, mert akkor egészen más jogviszony jön létre, úgy már semmi akadálya, hogy egyszer majd tulajdonosa lehess a gépjárműnek, de az, hogy te fizeted más részletét üzembentartóként ez nagyon nagy butaság lenne.
Üdv. Honey

Jadro # 2010.06.10. 07:51

Üdv!

Szeretnék egy kivitelezési ötletet kapni a következő szituációra: (Olvasgattam ugyan elég sokat, de nem teljesen világos még minden.)

Adott egy személyautó, ami még törlesztés alatt áll. A tulajdonos nem tudja fizetni, ezért átvenném az autót tartós használatra. Fizetném a fenntartási költségeket, műszakit stb. és természetesen a részleteket. Viszont a cél az lenne, hogy az utolsó részlet befizetése után a nevemre kerüljön az autó átírással. Addig bejegyzett üzembentartó lennék. Ez azért lenne jó, mert nem kellene most átiratni, új biztosítást kötni rá (a tulaj jó bónusz csoportban van.)

A kérdés: Lepapírozható ez rendesen hogy ha a tulaj gondol egyet és vissza akarja venni a járművet, akkor ne bukjam az addig részemről beletett pénzt?

boxixxx # 2010.05.30. 09:15

Üdvözlet!

Az lenne a kérdésem, milyen lehetőségek vannak olyan esetben, ha a gépjármű tulajdonosa EU-s ország állampolgára, üzembentartója pedig én lennék. Műszaki vizsga, forgalmi engedély, felelősségbiztosítás a tulajdonos országában lenne intézendő, vagy Magyarországon?

Muki21 # 2010.05.23. 16:38

Üdv!

Olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e egy személy két autó üzembentartója is? Illetve még nem tudom, hogy kell a következő helyzetben eljárni: Vettem egy autót a saját nevemre, azt ugyebár át kell íratni, de nem én lennék az autó üzembentartója, csak a tulajdonosa. Ezt egy kalap alatt le lehet tudni az okmányirodán, vagy kétszer kell menni és kétszer kell kifizetni az új forgalmi és egyéb díjakat?(Úgy értem, hogy először be kell jegyeztetni az én nevemre az autót, utána pedig az üzembentartót? vagy van mód ennek egyszeri alkalommal való lerendezése?) Illetve csak akkor lehet átíratni az autót, ha van rá érvényes biztosítás, akkor ebben az esetben annak ki nevére kell szólnia? Az átíratást csak a lakhelyhez tartozó okmányirodában lehet elintézni, vagy bármely okmányirodában az országban? Az utolsó kérdésem pedig a következő(már korábban is feltette más személy, csak még nem érkezett válasz): Az üzembentartó átírásához tartozó illeték az átírási illeték 25 vagy 50%-a?

A válaszokat előre is köszönöm!

szilvia1978 # 2010.05.17. 08:34

Sziasztok érdeklődni szeretnék hogy üzembe autóval rendelkezünk hogy végre hajtásnál el vihetik e?,

anda8660 # 2010.05.15. 20:15

Kérlek segítsetek..röviden a történetem...van egy autó a nevemen tulajdon joggal,de a bank fele fizetem a részletet.mivel nem tudtuk a részletet fizetni,igy egy srác jelentkezett hogy ő egy üzembentartói szerődéssel kölcsönbe veszi.megtörtént az átadás,és az első havi törlesztönél nem fizetett,akkor mondta hogy össze jön egy üzlete és kifizeti az autó teljes vételárát a banknak.aztán vártam vártam,míg eljött az idő hogy elmenjek az autóért mert már az embert se lehetett elérni.nagy nehezen kiderült hogy ő miután megvette tőlem az autót rá 17 napra tovább adta egy ugyan ilyen szerződéssel,azzal magyarázta hogy valami üzletet akartak csinálni csak átvágta a srác...igy pénz sincs és kocsi sincs..állitólag van ugyan ilyen helyzetben egy másik kocsi is...állitólag azt már bejelentették a rendörségre.kérdésem az lenne hogy mi a teendő ilyenkor hogy járnék jobban,mert a bank még ezt nem tudja mert nem jelentettem be.tudom hogy hibáztam de nem gondoltam volna hogy tovább adja,mert hát hogy is tudná tovább adni.erről nem volt szó hogy ő ezt akarja csinálni...tehát nincs fizetve a részletrá igy pár napom van hogy ne mondják fel a szerződést..akinek tovább lett adva a kocsi nem elérhető,és a kocsi sincs meg..és én ezt 2 napja tudom csak.segítsetek mit csináljak..köszi ha valami nem érthető kérdezzetek

A_Tom # 2010.05.03. 15:13

Szassza!

A vételárat kifizette már? Ha igen, akkor egyszerűen vonasd ki a forgalomból a kocsit. Bár nem tudom, hogy azt lehet-e forgalmi+rendszám nélkül. Az viszont fontos, hogy még mindig te vagy a kocsi tulajdonosa! Ezt a tényt kellene valahogy meglovagolni!

Üdv:

A_Tom

Szassza # 2010.05.03. 12:03

Üdv!
Szeretnék érdeklődni de nagyon fontos lenne:Volt egy srác aki megakarta venni az autot, de a vtelárat egybe nem tudta kifizetni igy havi részletekben fizette ki,és addig az okmány irodán egy üzembetartoi szerződés klett vele irva, h majd ha kifizeti a vételárat akkor majd meg lesz vele irva az adásvételi szerződés, de ő erre nem hajlando és nem is akarja megirni,mert az átirási illetéket nem akarja kifizetni,az autot is összetörte és azota el is adta már a 2-3. személynél van az autó.Voltunka rendőrségen is meg az okány irodán is de nem mondtak rá semmit nem segitettek...Kérdésem:Mit lehet tenni ilyenkor?Nagyon fontos lenne ha valaki válaszolna!!!!!!!!!Sürgős...
Köszönöm....

A_Tom # 2010.04.29. 13:12

Üdv Mindenkinek!

Egy jóbarátom kocsiját "vettem át" üzembentartói szerződéssel. Amikor be szerettem volna jegyeztetni magam, mint üzembentartót, az illetéket az átírási illeték 50%-ában állapították meg. Ezen meglepődtem, mert előtte utánanéztem az Interneten, és mindenhol a 1990. évi XCIII. törvény 24.§-ban írottak láthatók:
"3) Gépjárműre, pótkocsira vonatkozó haszonélvezet, használat, illetve üzembentartói jog megszerzése esetén az (1) és (2) bekezdésben meghatározott illetékek 25%-ának megfelelő illetéket kell fizetni."

A hölgy elmondása szerint tavaly április óta 50%. Erre vonatkozó utalást sehol sem találtam. Mivel úgy éreztem, hogy - már megint - "le akarnak húzni", előbb kérdezek, és csak utána folytatom az ügyintézést.

A válaszokat előre is köszönöm!

doncso # 2010.04.24. 14:52

Sziasztok.
Én azt szeretném megkérdezni, hogy a barátommal autót szeretnénk cserélni, és az lenne a lényeg, hogy a biztosítás, a sújadó,és az egyéb ilyen jellegű hivatalos dolgok jó helyre postázódjanak, azaz az ő kocsiját én használom majd, az enyémet pedig ő, mi üzemben tartóira gondoltunk, a kérdésem az lenne, hogy ez manapság még létezik e, és mennyibe kerül, illetve létezik e ettől egyszerűbb , olcsóbb megoldás. A lényeg az hogy hivatalos legyen, hogy ki melyik kocsit használja.
Köszönettel : Donát.

guba # 2010.04.22. 19:16

Az attól függ, hogy mit értesz az alatt, hogy "kerüljön a nevére" az autó. Vagy eladja, akkor az öcséd lesz a tulajdonos és akkor ki kell fizetni az átírást, vagy használatba adja, és akkor ő marad a tulajdonos és csak üzembentartóként lesz az öcséd feltüntetve a forgalmiban. Ez is pénzbe kerül, az átírási illeték negyedébe.

Bobesz 82 # 2010.04.22. 09:01

Sziasztok!
A helyzet a következő:a fateromnak van egy kocsija amit már ritkán használ,de viszont szivesen odaadná az öcsémnek.Átiratni viszont nem nagyon bírják mert mindkettejüknek van egyéb fizetési kötelezetsége és így nincs pénz az átiratásra.A fater viszont úgy szeretné,hogy kerüljön az öcsém nevére az autó.A kérdésem az volna,hogy van-e olyan megoldás rá aminek kicsi az anyagi vonzata és megoldható,hogy a nevére kerüljön az autó.A válaszaitokat előre is köszönöm.