üzembentartói szerződés


guba" # 2012.05.09. 15:31

Ha nem akarsz belekerülni a "rosszba", akkor a bank bevonása nélkül semmilyen szerződést ne kössél. Ha a kölcsön fedezeteként szolgál az autó és azt eladod, ezzel megvalósíthatod a hitelsértés bűncselekményét. Ha megnézed a szerződésedet, akkor abban feltehetően van rendelkezés arra nézve, hogy elidegenítheted-e.

Gabicsek # 2012.05.09. 18:32

Megjegyezném, hogy vannak bankok, amelyek engedélyezik, hogy más legyen az üzembentartó, tehát meg kell kérvényezni. Ha nem engedik, akkor felejtős.
Ha engedélyezik, akkor a forgalmi engedélybe üzembentartóként be lesz jegyezve az üzembentartó, a büntetések neki mennek.

csillakiraly # 2012.06.04. 07:46

Tisztelt Jogi fórum!

Kis segítséget szeretnék kérni!
Van egy autóm,amit el szertnék adni!
Van is rá egy jelentkező,aki megvenné,de azt ajánlotta,hogy írjunk egy adásvételit dátum nélkül és egyenlőre üzembentartóként jelentené le az okmányiroda felé.Arra hivatkozott,hogy jelenleg nins plussz pénze az átiratásra,de megy ki külföldre dolgozni és amikor onnan haza tér július közepén akkor iratná át az autót!
Kérdésem az lenne,hogy bele merjek-e így vágni az eladásba?Nem származhat ebből nekem bármilyen károm?
Később dönthet-e úgy,hogy mégsem iratná át az autót(gondolok arra,hogy egy idősebb autóról van szó neadj Isten időközben előjön valami hibája és meggondolja magát)?Ilyen esetben mit tudok tenni?
Kérem segítsenek,mert ma választ kell adnom!

ius latratus # 2012.06.04. 07:51

Te bejelented az adásvételt, a többi legyen az ő gondja. Július közepéig nem érdemes üzembentartósdit játszani, még ha az okmányiroda időben is reagál, akkor is elhúzódhat addig a figyelmeztetésekkel az ügy, akkor meg már tud fizetni, nem?

wers # 2012.06.04. 08:38

csillakirály, ebbe ne menj bele, utólag csak vita lehet belőle, hány km-volt benne, törött volt-e a lámpa stb. Balesetet okoz, gyorsan hajt, téged vesznek elő, ráadásul azt sem tudhatod, mire fogja használni.

csillakiraly # 2012.06.04. 09:37

Ha Ő az üzembentartó akkor is engem vesznek elő kár esetén?

csillakiraly # 2012.06.04. 13:20

Esetleg valami ügyvédi tanácsot kaphatnék,hogy bele merjek-e vágni így az adásvételbe vagy sem??

Dr.Attika # 2012.06.04. 14:45

Tisztelt"csillakirály"!
Kaphat -igaz sommás- ügyvédi tanácsot. Egy adásvételi szerződés keltezés ( dátum) nélkül egy létre nem jött szerződés, mert a szerződés lényeges elemével nem rendelkezik, ezért joghatás kiváltására nem alkalmas.

guba" # 2012.06.06. 05:08

Ez megoldható úgy, hogy az adásvételi szerződést tulajdonjog fenntartással kötitek, részletfizetés mellett, és addig pedig ingyenesen használatot engedsz a vevőnek. Ezt akár egy szerződésben is meg lehet oldani, külön ki kell arra térni, hogy hozzájárulsz, hogy a tulajdonjog átszállásáig üzembentartóként bejegyezzék. Ha az okmányiroda így nem jegyzi be az üzembentartót, akkor töltsétek ki az üzembentartói nyilatkozatot külön is.
Ezzel együtt én az egyidejű teljesítésnek és tulajdonosváltásnak vagyok a híve.

Dike78 # 2012.07.09. 16:42

Jónapot kívánok!
Egy olyan problémám lenne,hogy van a nevemen egy autó,amit a férjem vezetett. Külföldre ment dolgozni vele,írtunk üzembetartói szerződést is. Ott egy ügy kapcsán az autót lefoglalták.Azt sueretném kérdezni,hogy ilyenkor a felmerülő költségek őt illetik-e,vagy nekem kell majd ezek után fizetni.Idő közben elválltunk,és én nem is kaptam külföldről ezügyben semmit,csak az ő adatait vették ott fel.Ha esetleg nekem kell ezután a költségeket fizetni,mert én vagyok a tulajdonos,akkor mit kellene tennem,hogy engem ne terheljen.Nekem még csak jogosítványom sincs. Esetleg rendőrségre érdemes menni ezzel kapcsolatba,feljelentés vagy ilyesmi?
Válaszát előre is köszönöm:
Ildikó

Dr.Attika # 2012.07.09. 16:52

Jó napot Ildikó!
Attól függ, hogy miért foglalták le a gk-t ? Magyarán: tényállás ( ami történt ) szükséges a válaszadáshoz.

roninthegamer # 2012.07.14. 18:33

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni a következő problémámhoz ha üzemben tartói szerződéssel vásárolok autót akkor az eredeti tulajdonos valamiféleképpen átvághat ?, és visszakérheti az autóját ?
Válaszotokat előre is köszönöm !

Kiccsaj # 2012.07.22. 12:06

Üdv!

Nagy dilemmában vagyok és ez sok kérdést vet fel bennem.
Nos szeretnék autót, de mivel átirásra nem nagyon van pénzem, főleg mivel 15nap alatt kell ezt elintézni a vásárlásnál. Tehát mit lehetne tenni ha volna olyan akinek az eladó autója számomra megfelene árban is és belemenne ilyen át nem iratós dlogba mi a teendő? Illetve pl egy kis autónál ez mennyibe kerülne ha üzembentartónak lennék beirva? Vagy van olyan is hogy xy "kölcsön" adja az autóját de én pl kifizetem a vételárát, illetve vállalok minden az autóval kapcsolatos kiadást igy a biztositás, teljesitmény adó, stb...? Ha a hivatalos iratokban nem szerepel a nevem de pl van egy kölcsönadásról papirom akkor jogszerűen használom és igazoltatásnál nem lehet gondom? Illetve még az volna a kérdésem hogy párom külföldi állampolgár (román) az ő nevére is lehet kötni ilyen szerződést illetve biztositónál biztositást a nevére? Van valami ilyen korlátozás? Köszönöm előre is a válaszokat!


Edina

monalisa1 # 2012.07.22. 16:31

http://users.atw.hu/…kulator.html

Valamint javaslom olvass vissza néhány oldalt és külön is guba" másoknak írt válaszaira, javaslataira fókuszálj.

gyzsolt # 2012.08.04. 13:14

Üdvözlet!

Szeretnék egy pici segítséget kérni az itteni szakemberektől.
Nos egy kedves Barátom egy hosszabb időre itt hagyja az országot. Édesapja nevén van egy autó, amit eddig Ő használt. Nos én mondtam a Barátomnak, hogy amíg nincs itthon, én szívesen használnám az autót, természetesen a vele járó költségek teljes megfizetésével együtt. Kérdésem az lenne, hogy ez hivatalos formát is ölthessen milyen szerződést kell kössünk az Apukával, és milyen egyéb adminisztratív és anyagi kötelezettségem lenne ezzel kapcsolatban, hogy használhassam az autót?

Tisztelettel és köszönettel:

Zsolt

pneandi73 # 2012.08.16. 12:08

sziasztok
Olyan problémám van,hogy anyagi gondok miatt és a házasságom megromlása miatt az autót átadtuk egy embernek,aki 2 hónapig fizette a részleteket,utána nem.(ez már a 7. hónap).kértem vissza az autót,de azt sem adta vissza.(bérbe adta)rendőrségi feljelentést tettem júniusban,de azóta nem történt semmi,csak annyi,hogy mivel győri az ember így áttették oda a nyomozást. a bank felmondta a szerződést.a hitel az én nevemen van.
addig a pénzem miatt polgári pert sem indíthatok,amíg rendőrségi eljárás van?
Mit tudok tenni?
Annyit még hozzátennék,hogy a "kedves"férjem és az ügyvéd úr sem közölte velem,hogy a bank engedélye nélkül nem is adhattam volna át az autót.Sajnos azóta erről már felvilágosítottak.Az ügyvéd minden szó nélkül írt egy bérleti szerződést.
Andrea

érdeklődő3 # 2012.08.16. 16:16

Jónapot kívánok!

A problémám a következő: Tulajdononban van egy autó, amelyet használatra átengedtem akkor még jó barátomnak, aki többször tilosban parkolt, emiatti bírságok azonban Nekem érkeznek, mert csupán tanúk aláírása nélküli használatba vételi nyilatkozat van a birtokomban. Mit tehetek az ellen, hogy a végrehajtást ne ellenem intézzék, illetve hogy hajthatom be a "barátomom" a pénzemet utólag.
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:

Vass Csaba

guba" # 2012.08.18. 06:26

Ha a barátod nem bejegyzett üzembentartó, akkor rajtad fogják behajtani, de követelhetsz a barátodtól megtérítést, végső soron polgári perben is.

tamáskodó # 2012.09.18. 17:28

Lezárásra került egy lízingszerződés, most üzembentartóból tulajdonossá válok. Ki kell fizetnem mindent (vagyonszerzési illeték, eredetviszga)? Nyilván előszörre is én fizettem ezeket, tényleg kétszer elkérhetik tőlem?

guba" # 2012.09.19. 05:09

Mivel ez tulajdonosváltással jár, igen.

tamáskodó # 2012.09.24. 09:52

Na ennyit érnek az ingyenes tanácsok. Eredetvizsga nem kellett volna (17k bukta), illeték is csak akkor, ha annak idején nem fizettem meg. Köszasemmit

wers # 2012.09.24. 11:30

nem igazán értem, barátomnak nemrég járt le, és fizetnie kellett az illetéket vételkor is, és most is. Eredetvizsálat nem kellett.

hzsm # 2012.10.04. 16:52

Kedves joghoz értő olvasóm!
Jószándékból a fiam szivességből aláirta az üzembentartói jogot egy ismerősének. A kocsit azóta 3 éve csak a gépkocsi tulajdonosa használja, mi nem is nagyon látjuk. 3 éves súlyadótartozás van a kocsin a fiam hiperaktiv és munkanélküli.
Mi a módja hogy ezt a 20000,- ft-ot behajthassuk a kocsitulajdonosán /természetesen a fiamnak ez az illető sem a forgalmit sem az üzembentartói szerződést sem adta oda.

Nagyon megköszönném ha valaki segitene mi a módja hogy behajthassuk a 20000,- ft-ot és milyen hivatalos formában tudna a fiam megszabadulni az üzembentartói jogától ami csak papiron letezett.

Köszönettel: Hzsm

Buher # 2012.10.06. 17:33

Helló!

Azt szeretném kérdezni,hogy van egy kocsim lízingelt.Van még egy havi amit fizetnek kell,én vagyok a tulaj is meg a üzembentartó is. el szeretném cserélni egy másik kocsira. De még nincsen elég pénzen átíratni. 1-2 hónap múlva lenne rá pénzem a átirstásra. Mit kénem tennem,hogy addig is nálam legyen kocsi amit cserélnék a enyémre.Csináljunk üzemben tartóit vagy kölcsönadásit?Mert nem szeretném,hogy a rendőrök megbüntessenek,hogy használom más kocsiját.

Köszönöm a választ.

zizkoo # 2012.11.18. 09:31

Üdvözlök mindenkit!
Tanácsot szeretnék kérni. A volt férjem az öreg, 20 éves 1600 cm3-s autót a lányomnak szeretné ajándékozni. Ha egyenesági leszármazotti üzembentartói szerződés van, akkor is kell az eredetiség vizsgálat?