üzembentartói szerződés


hajakos # 2012.11.21. 13:18

Szép napot!Kis segítséget ha tudna adni valaki megköszönném!Van egy autóm,amin lejárt a műszaki.Megcsináltatni nem tudom,így hát eladom.A vevő arra kért,üzembentartói szerződést kössünk,és decemberben a véglegeset.A kocsit már el is vitte,kifizette.Először is lehet-e így műszaki nélkül üzembentartói szerződést írni,és ha megbírságolják közben azt ő fizeti-e?A rendes szerződést is megírtuk,csak a dátumot nem töltöttem még ki.Vacillálok,mert vele se csesznék ki,meg persze én sem akarok pórul járni.köszönöm a választ magda

radnai74@freemail.hu # 2012.11.23. 17:44

Sziasztok egy kérdésem lenne üzembetartóival vetem egy autót és át is írattam az okmányirodába a tulaj át vághat e vagy nem?Köszönöm.

ius latratus # 2012.11.23. 17:58

Mit értesz átvágás alatt?

radnai74@freemail.hu # 2012.11.23. 18:06

Hát hogy a tulaj bármikor eladhatja az autót mert nem én vagyok a tulaj csak az üzembetartó!

ius latratus # 2012.11.23. 18:12

Hát, éppen megteheti...

radnai74@freemail.hu # 2012.11.23. 18:15

De biztonság kedvéért irtunk adásvételit is csak nincs dátum!

ius latratus # 2012.11.23. 18:18

Én hülye meg még válaszolok.

bukfenc2 # 2012.11.27. 09:04

Van egy 10 éves gépkocsim, amit szeretnék a leányomnak adni, mert vettem saját részre egy másikat.
Átíratni nem tudjuk, mert az rengeteg pénz, annyit nem ér a kocsi. Üzembentartói engedéllyel szeretnénk megoldani! Ki tud ez ügyben tanácsot adni?

edina73 # 2013.01.25. 20:12

Kedves Fórumozók!
Kérnék egy kis segítséget, mivel a kérdésemre nem találtam konkrét választ.
A volt párommal készpénzért vásároltunk egy autót, az autó tulajdonosa én vagyok, ő pedig az üzembentartó, azonban úgy emlékszem, hogy nem készült külön üzembentartói szerződés. Mindent rendesen fizet, de kért tőlem egy kis haladékot a gépjármű átirásához, ami úgy látom elég hosszú idő lenne, amit nem szeretnék kivárni (korábbi ígérete ellenére nem látok semmilyen hajlandóságot arra, hogy mielőbb rendezze az ügyet). A törzskönyv és az egyik kulcs nálam van, a forgalmi és a másik kulcs nála, és ő használja az autót. Milyen lehetőségeim vannak? Visszavonhatom-e az üzembentartói jogot? Ha nem hajlandó együttműködni, a forgalmi engedély nélkül milyen lehetőségeim vannak az okmányirodában?
A válaszokat előre is köszönöm.

Suza # 2013.02.02. 10:24

Tisztelt jogi Fórum!
Jelenleg külföldön dolgozom, magyarországi autómtól szeretnék megszabadulni és külföldön német rendszámmal másikat venni. Az itteni biztosító beszámítaná a bonuspontjaimat, de előtte ehhez a magyar autómat el kell adnom. Az autón azonban van még némi hitel, amit jelenleg előtörleszteni drága volna. A kérdésem, hogy ha üzembentartói szerződéssel adjuk át családon belül az autót, akkor az üzemben tartónak mindenképpen biztosítást kell kötni az autóra, ezáltal a miénket le lehetne mondani és hozzájutni a kármentességi igazoláshoz. Az autó tulajdonosa viszont továbbra is én maradnék és tudnám tovább törleszteni a részleteket, illetve talán még ebben az évben ki is fizetném. Működőképes lehet-e ez a megoldás természetesen a bank engedélyével és hivatalosan bejelentve.
Válaszukat tisztelettel megköszönöm!
Balázs

Margherita # 2013.02.13. 01:13

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni hogyan kell az üzemben tartót megváltoztatni. A korábbi fedezetlenségi dijat nem tudom kifizetni és azt mondták változtassak üzembentartót és akkor az köthet a kocsira uj kötelezőt.
Lizingelem az ERsétől a kocsit.A tulaj én maradnék.

guba" # 2013.02.13. 06:45

Ha lízingeled, nem te vagy a tulajdonos és a használatot sem engedheted át senkinek.

B.J 001 # 2013.02.25. 10:26

Sziasztok
Informáciot szeretnék kérni.
A feleségem a tulajdonosa a kocsinak amit nem rég vettünk és igyis szerepel a forgalmiban jelenleg más tulajdonát képezö engedélyel használom.
Én szeretnék lenni az üzembentartoja de sajnos van egykis tartozásom a végrehajto elveheti,lefoglalhatja tölem a kocsit mint tartozás ki eggyenlités cimen?
Vagy egyáltalán????
Üzembentartoit azért szeretném mert a biztositássa a feleségem nevén A0 de ha én leszek azüzembentartoja akkorB9.
Mielöbbi választ várok és elöreis kössz a segitséget.

guba" # 2013.02.27. 09:21

A feleségem a tulajdonosa a kocsinak amit nem rég vettünk és igyis szerepel a forgalmiban jelenleg más tulajdonát képezö engedélyel használom.

Ha ezt a mondatot leírnád még egyszer érthetően, akkor válaszolnék.

edina73 # 2013.02.27. 20:40

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A lentiekben leírtakban kérem a segítségét.
"A volt párommal készpénzért vásároltunk egy autót, az autó tulajdonosa én vagyok, ő pedig az üzembentartó, azonban úgy emlékszem, hogy nem készült külön üzembentartói szerződés. Mindent rendesen fizet, de kért tőlem egy kis haladékot a gépjármű átirásához, ami úgy látom elég hosszú idő lenne, amit nem szeretnék kivárni (korábbi ígérete ellenére nem látok semmilyen hajlandóságot arra, hogy mielőbb rendezze az ügyet). A törzskönyv és az egyik kulcs nálam van, a forgalmi és a másik kulcs nála, és ő használja az autót. Milyen lehetőségeim vannak? Visszavonhatom-e az üzembentartói jogot? Ha nem hajlandó együttműködni, a forgalmi engedély nélkül milyen lehetőségeim vannak az okmányirodában?" Kérhetem az üzembentartói jog megszüntetését és új forgalmi engedély kiállítását az én nevemre? Úgy olvastam egy korábbi rendelkezésben, hogy igen, de előtte hivatalosan is fel kell szólítanom. Továbbra is élnek a tulajdonosnak ezek a lehetőségei?
Válaszát előre is köszönöm.

B.J 001 # 2013.02.28. 10:13

Szia Guba! Megprobálom érthetöen megfogalmazni a kérdésemet.
A feleségemmel(élettársammal)vettünk egy autot(gépjármüvet)tavaly februárban.
Mivel át kellet iratni a kocsit a feleségem(élettársam)
nevéreirattuk,mert nekem van egy mainapig fenn állo tartozásom és hogy a végrehajto nevigye el.
jelenleg ö tulaj és én használom kölcsön adásival.
Biztosittást is kellet a verdára azt is megköttötük
szintén a feleségem nevére,és mivel elötte még nemvolt
semmilyen gépjármü biztosittása ezért A 0 bonuszban
van aminek az éves dijja akkor kb.40eft volt.
Guba remélem eddig érthetö ha nem akkor!!!!.
Az idén esedékessé vált hogy újra biztositást fizessünk,és mivel nekem már volt gépkocsi biztositásom arra gondoltam hogy Üzembe tartoival át tudom vinni a B9 bonuszomat amivel 1évre kb.20eft sporolok.
A kérdés az hogy ha beiratom magam a forgalmiba mint üzemben tarto és mivel van eggy fenn álo tartozásom a végrehajto elveheti a gépjármüvet.

wers # 2013.02.28. 10:25

közös pénzből vettétek?

Egyébként a kötelezőt évforduló előtti 30. napig lehet felmondani, ha februárban vettétek, akkor az évforduló februárban volt, és azt valamikor januárban kellett volna felmondani

bobita62 # 2013.02.28. 11:00

Tisztelt Ügyvéd Úr.
Férjem elköltözött és magával vitte autónkat,ami a lányunk nevén van.Ő üzembetartóként sem szerepel.
A kocsit ketten vettük, de a kislányunk nevére, aki akkor még iskolás volt.
A gyerek többször kérte az apját, hozza vissza a kocsit, mert szükségünk lenne rá, de ő elzárkózik ez elől, sőt a mostani barátnője jár vele, kölcsönadási, vezetési megbizás nélkül.
Kérdésem: Hogyan tudnánk az autót elhozni? Nekem,a kislány vezetési megbizást adott... sajnos a gyerek az apja iránti félelemből nem meri az autót elhozni.Én elhozhatom-e vagy előtte üzembetartóként kell szerepelnem?
Köszönöm válaszát.

guba" # 2013.02.28. 11:38

A kérdés az hogy ha beiratom magam a forgalmiba mint üzemben tarto és mivel van eggy fenn álo tartozásom a végrehajto elveheti a gépjármüvet.

Az üzembentartó tartozása miatt nem lehet a kocsit végrehajtás alá vonni, ha más a tulajdonos, de a házastárs tartozásáért főszabály szerint a másik házastárs is felel.

guba" # 2013.02.28. 11:42

bobita62, ingók esetében nem a bejegyzés alapítja meg a tulajdonjogot, ezért a kocsi a tiétek, hacsak nem a lányotok vette magának a saját vagyonából.
Mivel házassági közös vagyon ezért a férjed ugyanúgy jogosult használni, mint te.

guba" # 2013.02.28. 11:45

edina73, rendezd mielőbb az átíratást, mert arra 15 napod van a szerződéskötéstől. Igen, a tulajdonos egyoldalú nyilatkozattal megszüntetheti az üzembentartói jogot.

wers # 2013.02.28. 12:09

de kért tőlem egy kis haladékot a gépjármű átirásához
Ha nem hajlandó együttműködni, a forgalmi engedély nélkül milyen lehetőségeim vannak az okmányirodában?" Kérhetem az üzembentartói jog megszüntetését és új forgalmi engedély kiállítását az én nevemre?

Nekem ez zűrzavaros.
Milyen átiratást halogat, és milyen üzembentartói jogot kell töröltetni az okmányirodán? Most akkor akkor át lett iratva va sem?
Az autót megvettétek, utána át lett iratva? Mert ha nem, az gáz, mert a jegyző ki fogja vonni a forgalomból.
Ha át lett iratva és a te nevedre, akkor milyen üzembentartói jogot akarsz töröltetni?

Janek.t # 2013.02.28. 17:32

azt szeretném meg kérdezni hogy gépjárművet szeretnék eladni és AF-s a motor és a vázszáma is (ugyan az a motor szám és a váz szám is) én is csak üzembe tartóival tudtam meg vásárolni de aki maga a tulaj papiron tőlünk nem messze van és meg van az összes adata. Itt jön a kérdésem aki most szeretné megvásárolni a gépjárművet tőlem az ragaszkodik hozzá hogy ő legyen a tulaj a gépjárműnek, lehet e tulaja a gépjárműnek és ennek mi a procedúrája?
okmány iroda stb..? mert halottam olyat is hogy a régi tula és az új tulaj egy 4 példányos adásvételivel le tudhatja mind ezt. Ezekre szeretnék választ kapni

pocsimari # 2013.03.06. 09:52

Kedves Janek
Az üzembetartó az nem tulajdonos.
A gépjárművet a tényleges tulajdonossal megírt adásvételi szerződéssel lehet eladni, különösebb gond nélkül és ezzel az ön üzembetartói szerződése is megszűnik.
Nem vagyok jogász . de ez biztos hogy így működik.

pocsimari # 2013.03.06. 09:56

Kiegészíteném az alábbit.
Az adásvételi szerződést a tulaj vigye be az okmányirodába, hogy eladta az szgk-t.
A vevő pedig intézze maga a biztosítást, és a 15 napon belüli átírást.