Autó adás-vételi szerződés


zsozso67 # 2012.01.15. 08:54

Üdvözlöm!

Az egyik ismerősöm vett egy használt autót az élettársa nevére. Az elképzelés az volt hogy a nő nevén lesz az autó, de ő lesz az üzembentartó. Egyik nap mire hazaért,a nő hamisított egy adásvételit és egy üzembentartóit és magát íratta be üzembentartónak. Pár hónap múlva szét mentek, az úrnak feltétlenül szüksége lenne az autóra a munkája végzéséhez, de az élettársa azt mondta feljelenti autólopásért ha használja az autót. Az úr fel akarta jelenteni okirat hamisításért, de a rendőrségen azt mondták hogy nem tudnak tenni semmit,mivel az adásvételi is az ő nevére szólt,tehát gyakorlatilag nem áll fönt hamisítás.Az úr engem kért meg hogy próbáljam megtalálni a közösségi portálokon.Az egyik oldalon hagytam neki üzenetet. Hat hét után olvasta el, felhívott és elmondta a következőt:ő nem eladta,hanem kölcsön adta az autót valakinek és az a fiatalember eladta.Az én levelemből tudta meg hogy hol van az autó, nem akart feljelentést tenni,mert egy jó ismerősének a gyereke követte el,viszont eladná nekem. A kérdésem a következő:ha én most ezt az autót megveszem , milyen formában kerülhet hozzám ?
A forgalmi a nőnél van, a törzskönyv az ismerősömnél..
Nem hiszem hogy ha oda megyek az adásvételivel simán megkapom a kulcsot meg a forgalmit.......
A választ előre is köszönöm!

majorm # 2012.01.11. 10:07

Üdvözletem!

A napokban szeretnék motorkerékpárt vásárolni. Külföldi papírokkal rendelkező motort, kereskedésből. Ők intézik a papírmunkát.
Viszont messze lakom és első körben csak megnézném a motorkerékpárt, majd ha készen van a papírmunka hoznám el a kereskedésből.
A kérdéseim a következők:

  • a megegyezést követően köteles vagyok-e foglalót/előleget adni? (ez nekem is biztosíték, vagy ilyen esetben már nem lépnek vissza, hisz az én nevemre kezdik átírni a járművet?)
  • pontosan milyen anyagi vonzata van az átírásnak külföldi jármű esetében? (reg adó, eredetiség vizsga díja, forgalmi engedély díja stb.)
  • milyen papírokat kérjek, amivel bizonyítani tudják, hogy nem lopott motort akarnak eladni nekem?
  • a KGFB nekem kell megkötnöm, de pontosan mikor? Miután a birtokomban van a névre szóló forgalmi?
  • teljesítményadót automatikusan kirója a hivatal?

Köszönöm szépen a segítséget!

barczka # 2011.12.13. 09:10

Sziasztok!

Edesapam autojat szeretnenk atiratni a nevemre: mi a legjobb/legolcsobb modja az atiratasnak/ajandekoznak?

Jovore el szeretnenk adni az autot es azt szeretnenk, hogy az ebbol szarmazo jövedelem mint tulajdonos engem illessen.

Sajnos nem nagyon ertek ezekhez a dolgokhoz, csak annyit lattam, hogy van nemi különbseg, ha egyenesagi es nem mostoha gyerek vagyok.

Valaszukat köszönöm elöre is.

Üdvözlettel

kriszti1027 # 2011.12.13. 06:52

Sziasztok!

2011-12-10-én vettünk egy használt gépkocsit.
Az eladó nem iratta át, ezért átadta az ő adávételi szerződését a gépjármű törzskönyvét.A forgalmit és a rendszámot a rendőrség igazoltatás során levette, mert nem
írták át az autót és az eredeti tulaj lejelentette, hogy eladta.
Az átírás intézésekor derült ki, hogy az eredeti tulajdonos nem annak adta el a gépkocsit akitől mi vettük, hanem egy harmadik személynek. Ez a harmadik személy, meg akarta úszni az átírás költségeit, és úgy adta tovább a gépkocsit, hogy az adásvételi szerződésen az eredeti tulajt tüntette fel eladóként, magát meg tanuként.
Ilyen esetben, hogy lehet az átírást elvégezni?

herkorobert # 2011.11.23. 22:06

Üdvözletem!

Barátnőm vásárolt mint magánszemély 2011.11.19-én egy használt autót egy Szlovákiában bejegyzett cégtől adás-vételi szerződéssel(az autó eladója magyar áééampolgár),mely cégnek magyarországon bejegyzett telephelye cégjegyzékszáma nincs!
Ezt az autót ezen cég képviselője 2011.11.02-án vette meg egy magyarországon bejegyzett cégtől adásvételi szerződéssel!A forgalmiban és a törzskönyvben is a magyarországi cég szerepel mint tulaj és üzembentartó!
A külföldi cégnek át kellett volna iratni a saját cége nevére az autót 15-napon belül, de ez már tul van a 15 napon!viszont barátnőm már biztosítást és eredetiségvizsgálatot is csináltatott az autón és most várunk az okmányirodára, hogy mi a lépés evvel az üggyel kapcsolatban!

Mi a teendő ilyenkor?

pistuka43 # 2011.11.22. 19:36

Tisztelt Szakértők!2010 júniusban eladtam autómat,amit sajnos időben nem jelentettem be az okmányirodába.Ezért kijött 2011-re a súlyadó,ekkor bevittem adásvételi szerződésemet,amit azért nem fogadtak el,mert tartalmilag nem felelt meg a 2011-es kormányrendeletnek/nincs rajta forgalmi engedély szám,és a törzskönyv száma,és a szerződés másod példány/Erről az okmányiroda elutasitó határozatot küldött.Azt javasolták keressem fel a vevőt,és irassak vele alá egy új szerződést.A vevőt többszöri felkeresésemre se sikerült rávenni erre.Kérdésem az lenne ,mi a teendőm,és kihez forduljak?Válaszukat előre is köszönöm!István

Jaca # 2011.11.19. 20:40

Köszönöm, ez megnyugtat.

guba # 2011.11.19. 19:27

Egészen addig nem, ameddig nem kívánsz az eladóval szemben igényt érvényesíteni. De, akkor sem áthidalhatatlan.

Jaca # 2011.11.19. 18:36

Az se baj, ha másolatom sincs?

guba # 2011.11.19. 18:24

Nem baj, ha nincsen eredeti példányod az adásvételiből.

Jaca # 2011.11.19. 16:03

Tisztelt Szakértők!

A problémám a következő:
Vásároltunk egy személyautót, amiről 2011. 11. 14. nappal készült adásvételi szerződés 3 példányban. Az eladó megbízottjával 2 nap múlva, 16-án mentünk be az okmányirodába. A lányom lett a tulajdonos, én az üzembentartó.Át is írattuk a kocsit, érvényes kgfb is van. Meg is kaptuk az új forgalmit 2 év friss műszakival, a törzskönyvet is küldi az okmányiroda postán. Ezeknek a díjait ki is fizettük. Ehhez ugye kellett az érvényes adásvételi, amiből viszont nekem nincs saját példányom itthon. A másik két példányból az eladó megbízottja szerint 1 kellett az eladónak a kgfb megszüntetéséhez, egy pedig az kellett autó eladását bejelenteni neki is az okmányirodába.Tehát mind a 3 adásvételi le lett adva. Hiába próbálunk egyezkedni az eladó megbízójával, azt állítja, hogy nincs több adásvételi, írni meg nem akar még egy példányt. Gondolom, hogy azért, mert a leadott adásvételi kevesebb összegről szólt, mint amennyit kifizettünk,ezt a megbízott mondta is. Előző tulajként és üzembentartóként a tényleges eladó van feltüntetve az egyéb papírokon (eredetiségvizsgálat,törzskönyvkiadási kérelem, leadott adásvételi, csak éppen nem ő volt ott akkor az adásvételikor és az okmányirodában.)Van a birtokomban azonban egy, a megbízott által aláírt (dátum, lakcím, sz.ig. sz.,stb.)foglalói szerződés, ebben is szerepel, hogy a foglalón felül még mennyivel tartozom, amit ki is fizettem. A foglalói sz. itthon maradt, véletlenül. Mit tehetek, hogy esetleg később ne legyen problémám abból, hogy nincs saját példányom az adásvételiből?Tényleg nem tárolják az okmányirodában 5 nap után? Mit tehetek? Jelentsem fel a megbízottat adócsalásért? Nekem nem lesz ebből bajom?
Várom sürgős válaszukat és elnézést a hosszú levélért.
Köszönettel: jaca

guba # 2011.10.20. 17:08

Például azért, mert a te nevedre hozták be az autót, csak esetleg nem tudsz róla. Nem tudom, hogy lehet-e problémád, ha így is történt. Probléma elvileg mindenből lehet.

neuzil # 2011.10.19. 21:47

Tisztelt Szakértő/Szakértők!

Lassan már négy hete vásároltam ismerős kereskedőtől egy Németországból frissen behozott 3 éves Mazdát csere-beszámítással. Mindenben meg is tudtunk egyezni, a megvett Mazda most lett először üzembe helyezve Magyarországon, átírva vettem át az autót, és a törzskönyvét is kézbesítették már. Csak abból a fránya adásvételi szerződésből nem kaptam még mindig meg az én példányomat - és arra hivatkoznak hogy az átíráskor a hivatalban maradt, ott pedig 5 nap után már nem tárolják...Hm, nem értem mi ebben az okosság - végül is a nevemen van az autó, törzskönyvet megkaptam..de miért nincs meg az adásvételi..?Lehet-e ebből még problémám?
Válaszát előre is köszönöm.

guba # 2011.10.12. 08:59

Nincs ilyen korlátozás.

Mi legyen? # 2011.10.12. 08:34

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy max. hány személygépkocsi lehet bejegyezve egy magánszemély nevére (tulajdonosként).

Köszönettel

guba # 2011.10.09. 15:11

Igen, ha végleg kivonatod a forgalomból, miután leadtad egy bontóban.

Ladybird1991 # 2011.10.09. 14:27

Helló mindenkinek! Nekem egy kis segítségre lenne szükségem. Október 1-jén vásároltam egy autót. Van róla adás-vételi szerződésem. Nálam van a forgalmi és a törzslap is. Műszaki nincs rajta és kiderült, hogy még ezer baja van az autónak, vagyis több pénzbe kerülne az autó javítása, mint ha vennék egy újat. Lehetséges az, hogy nem íratom a nevemre az autót, hanem eladom valaki másnak? Légyszi aki tud segítsen. Én nem vagyok jártas ebben a témában. Nagyon fontos lenne. Előre is köszi.

Lefty # 2004.12.20. 23:09

Meg kell nézni küözelebből azt a szerződést, hogy "mit tud".

Ha megáll adásvételiként, és csak a fizetésre adtál benne haladékot, ennek alapján a biztosítást már le tudod mondani.
A súlyadó keményebb dió, mert ahhoz az kell, hogy január elsején a BM nyilvántartásban már ő legyen a tualjdonos, de ha az adásvételi szerződés "megáll", akkor határozattal ki lehet vonatni a forgalomból. (Azt hiszem, az átírást nem lehet kikényszeríteni, mert azt csak az új jogosult kérheti - ebben nem vagyok 100%-ig biztos)

Ha nem áll meg adásvételinek, akkor jó lesz előszerződésnek, ami annyiban kellemetlenebb, hogy bírósághoz kell fordulni a szerződés létrehozása végett.

De ha a szerződésedben benne volt, hogy eladod, a birtokába adtad, a vételárban és a fizetés feltételeiben megállapodtatok, akkor az egy kerek adávsételi, és újabb szerződés nélkül is alkalmas minderre.

ildikó31 # 2004.12.15. 10:27

Én a Te helyedben írában bejelenteném mind a biztosító, mind az Önkormányzatnál, hogy az autót eladtam, leírnám a vevő nevét, címét, és az eladás körülményeit, ha az eladó tiltakozik a vásárlás ténye ellen hozd vissza az autót! Nem fog ellene tilatakozni, mivel már ki is fizette!


ildiko31

akka # 2004.12.14. 20:27

Vonasd ki végleg a forgalomból leggeljebb az illetőt elkapják ha kivont autóval közlekedik.

panda # 2004.12.13. 16:30

Sziasztok!Tud valaki tanácsot adni?2004.10.26-án átadtam a a tulajdonomban levő szgk-t foglaló ellenében, 2004.11.10-ig érv. kölcsönadási szerződés kíséretében a vevőnek. Írásban rögzítettük, hogy 11.10-ig a kocsi teljes vételárát számlámra átutalja. Ez meg is történt. Szóbeli megállapodásunk szerint ezután postáztam részére az adásvé-teli szerződést, melyen az eladó és 1 tanú adatait töltöttem ki, nov.12-i dátumot írtam rá. A megegyezésünk szerint postafordultával kellett volna visszaküldenie részemre a kompletten kitöltött szerz.-t. Ez a mai napig nem történt meg, többszöri telefonálás és részéről tett ígéret ellenére sem. Mit léphetek ilyenkor? Nem szeretném én fizetni a 2005-ös súlyadót, és a biztosítást sem tudom lemondani adásvételi nélkül. Tud valaki tanácsot adni?