Belémjöttek hátulről mégis engem büntetnek meg?


the big cat # 2006.05.05. 13:53

Szerintem nem lesz ez az ügy oylan problémás, az, hogy a szabálysértési felelősség elévülés miatt nem állapítható meg, nem befolyásolja, hogy a polgári jogi felelősséget megállapítsák.

interest # 2006.05.05. 12:39

pontosan ez történik, az ürge biztosítója fel lett szólítva a kárrendezésre, de valszeg nem fognak fizetni így marad a kártérítési per.

Remélem DAS-ék megnyerik nekem a pert.

ObudaFan # 2006.03.30. 17:38

Polgári perben tudod leginkább érvényesíteni a követelésedet, mert a dátumokat elnézve az ő szabálysértési felelőssége már elévült. Ebben a perben ugyanezeket a bizonyítékokat jó eséllyel fel tudod használni. Aztán a felelősségbiztosítóját majd megnevezi, és azt is perbe lehet vonni.

interest # 2006.03.30. 14:02

Tegnap megszületett ügyemben a bírósági végzés, amelyben felmentettek engem a szabálysértés elkövetése alól. A megállapítást nyert hogy azon az úton ahol a belső sávban haladtam párhuzamos közlekedésre alkalmas az úttest. Viszont az előtt a ház előtt ahol történt az ütközés az ott parkoló autók sajátos parkolási módja miatt (fésú alakban 45 fokos szögben állva a járda mellett ) a párhuzamos közlekedés szabályai éppen az ott parkoló autók miatt nem érvényesültek, hiszen parkolásukkal elfoglalták a külső sáv jelentős részét.
Ráadásul, ha a külső sávban haladó ürge nem nekem ment volna neki (csak emlékeztetőül a külső sávből próbáltam jobbra 45 fokos szögben beállni a ház előtt parkoló autók közé) akkor az ütközés helyétől 3 méterrre és ott szabályosan parkoló teherautónak csattant volna.

Így mivel én haladtam az egyetlen teljes forgalmi sáv elején nem követhettem el az elsőbbségadás szabályainak kisebb fokú megsértése szabálysértést.

Azonban mivel a rendőrségi eljárás során nem vonták felelősségre a másik hátulról belémhajtó felet így most nicns felelős.

felelősségre lehet-e vonni a rendőrséget illetve a másik felet amiatt mert károm keletkezett ?

Kérem segítsetek

ÜDv

A" rossz "

alorinc # 2005.09.28. 09:40

számomra is az a furcs, hogy ő a külső sávban haladt. Te a belső sávból egy indexxel parkolni kívántál.

tisztában vagyok azzal, hogy sokan elfoglaják a külső sávot, de ha a beléd jövő tudott menni (függetlenül attól, h. előtte 100m-re már nem lehetett,) akkor kényes az ügy.

Mindenestre kíváncsian várom az eredményt

mekkmester # 2005.09.05. 19:45

Kedves Rossz!
Sajnos csak most olvastam az ügyedet, de hátha még nem késő, hogy megosszam veled tapasztalatomat.
A tiedhez nagyon hasonló ügyem volt 2000-ben: minősithetetlen rendőri helyszinelés, felületes helyszinrajz (pl. a 3 sávos Váci utat 1 sávosnak rajzolták), no fotó (közölték, hogy a rendőrségnek ilyesmire nincs pénze), később még a helyszinen felvett jegyzőkönyvbe utólag bele is hamisitottak. Csak ellenem indult szabálysértési eljárás, de nem hagytam magam. Első fokon tárgyalás nélkül elmarasztaltak és megbirságoltak 20e Ft-ra, végül 2. fokon biróságra került az ügy, de mivel a tárgyalást az elkövetéstől számitott 2 éven túlra tűzték ki(!), igy az elévült. A helyzet úgy alakult, hogy megállapitott felelősség hiján a biztosito egyikünknek sem fizetett. Megprobáltam egyezkedni az ellenérdekű féllel, de ő ezt nem kivánta. Polgári peres eljárást kezdeményeztem, ahol 1. fokon javamra itélt a biróság. Jogerő még nincs, de egyszer majd talán megtérül a károm is.
Kiváncsi vagyok, hogy a te eseted hogyan alakult! Egyébként azt nem értem, hogy először azt irod, hogy 2X2 sávos úton közlekedtél, utána meg azt, hogy az egyik valójában nem is sáv. Szerintem valahol itt kellett volna megfogni az ügyet, ugyanis ha az nem sáv, akkor elsőbbségadási kötelezettséged sincs.

"a_rossz" # 2005.07.15. 15:46

Kérem segítségeteket az alábbiakban.

Kétszer két sávos úton közlekedtem a belső sávban egy kocsisor elején ahonnan jobbra indexelve és kicsit lassitva akartam beparkolni a jobb oldali sávban a járdára 45 fokos szögben parkoló autók közé. A parkolási manővert már majdnem befejeztem amikor egy másik kocsi amely a külső sávban próbált megelőzni, a kocsim jobb hátsó részén hátulról belémjött.

A kollléga nem akarta elismernia felelősségét , ezért hát rendőrt hivtunk. A rendőr a helyszinre ki is jött és felvette mindkettőnk véleményét és papírra felrajzolta a helyszinrajzot. Itt kezdődik a probléma. Kijött hamarosan a határozat csakis engem vontak felelősségre előzés és elsőbbségadás szabályainak megsértése miatt. Kiderült, hogy a rendőrségi jegyzőkönyvben a helyszinrajzot abszolút rosszul vették fel, ami alapján az ügyintéző engem hozott ki vétkesnek.

Az alapvető probléma ugyanis az, hogy a rendőrjárőr a helyszinrajzot úgy vette fel, mintha a külső sáv teljes mértékben járható lenne, mintha egy teljes forgalmi sáv lenne, viszont ez nem fedi a valóságot. A külső sáv kb 2/3 -3/4 részét elfoglalják ugyanis a 45 fokos szögben parkoló autók (legalább 5-6 db 20 méteren belül), így a külső sáv a Kresz szerint nem forgalmi sáv. A KRESZ szerint ugyanis forglami sáv az, ahol eg ygépkocssor biztonságosan közlekedni tud.

Azt, hogy a rendőr teljesen rosszul vette fel a helyszinrajzot az ütközés után készült fényképeimmel és egy tanuval is tudom igazolni. Mondanom sem kell , hogy a rendőrök nem fényképeztek , nem nézték meg a féknyomokat sőt azt is állították, hogy szondáztattak bennünket pedig nem.

Az a grizes dolog az egészben, hogy a másik autóst tulajdonképpen nem is marasztalták el a rossz helyszinrajz miatt, de mi van ha a másik autós valóban akkora helyen akart cikkcakkban előzni, ahol még egy bicikli is nehezen fér el.

A fényképfelvétel szerint neki amúgyis nyomnia kellett a gázpedált mert az ütközés helyszíne után kb 5 méterre egy teherkocsi foglalta el 45 fokban parkolva a külső sávot, tehát ha nem nekem akkor annak csattant volna neki.

Ezeket mind mind fényképfelvétellel tudom igazolni mondom még egyszer.

Mit gondoltok?

A bíróságon fordulhat-e a kocka az én javamra? Lehet-e belőle új eljárás?

8 napon belül kifogással fogok élni a Bíróságra, de az ügyvédem szerint, mivel nem vonták a másik felet eljárás alá, ebben a perben maximum az lehet az egésznek a tétje, hogy én nem leszek felelős a balesetért. Mit lehet és mit nem lehet kérni a bíróságtól a kifogásban?

Mi van akkor, ha tényleg a másik fél a hibás a történtekért? Hogyan fogom rajta behajtani a káromat?

És mit lehet tenni a rendőrséggel szemben az ő rosszul felvett helyszinrajzuk miatt.

Valakinek volt már hasonló tapasztalata?

ÜDvözlettel

"A rossz"