Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


bigbagi # 2013.09.27. 09:55

Tisztelt Jogi fórum !
2013 júl.07. eladtam 400as suzuki nagyrobogómat amit a vevő átnézett kipróbált lealkudot, amivel a vevő lábon ment haza 100km ert gond nélkül,én 1600 km tettem meg vele míg nálam volt,teljesen üzemképes volt a motor ! Erre a vevő az adásvételtől számított 16.napom felhívott hogy nagy baj van a motorral mivel bevitte egy szervizbe s ott megállapították a hibákat amikről nekem fogalmam sincs mivel nálam hiba mentes volt a motor ! Aztán közölte hogy vegyem vissza a motort vagy fizessem ki a megcsináltatást 150 000 ft ot!!(430 000ft volt a motor teljes vételára).Közöltem vele hogy nem vagyok hajlandó fizetni egy fillért sem,erre ügyvéddel fenyegetőzött!Majd 1 hónap múlva felhívott az ügyvédje s közölte hogy törvényileg 6hónap szavatosságot kell garantálnom a motorra s ezért fizessek ki 210 000 ft-ot mert ha nem akkor beperelnek és ezen felül én fizetek még minden plusz költséget ami még ezzel jár s hogy ők fogják megnyerni a pert! Közöltem vele hogy nem fizetek! Most kaptam az ügyvédtől 2,5 hónap múlva egy levelet hogy ha 8napom belül nem fizetek ki 153 000ft ot akkor elindítják a peres eljárást! Magánszemélyként adtam el a motort magánszemélynek ! Közben a vevő állítása szerint megcsináltatta a motort a szervizben amit számlával igazol s azt akarja behajtani rajtam! De olyan dolgokat is kicseréltek amit nem is kellett volna pl.fékbetét,gumik stb ! A motor elmúlt 10éves,45 000km.el s 430 ezer forint az értéke! Az lenne a kérdésem hogy ha beperel mire számíthatok ? Mert ő azt állítja hogy a hiba az adásvételkor is fent állt amit tud bízonyítani! Mi van akkor ha szervizben buherálták meg a motort ? KÉREM SEGÍTSÉGÉT !!! Köszönöm ! Üdv.

guba # 2013.09.24. 11:00

Ebben az ügyben egy német ügyvédet lenne célszerű megbízni, esetleg egy magyar ügyvéd közbeiktatásával.
Legelőször persze a hibát kellene meghatározni, mert addig a követelés megalapozása sem lehetséges. Egy hozzáértő szerelőt kellene keresni, mert akinél most van annak láthatóan ötlete sincsen a megoldásra.

Ria1 # 2013.09.20. 22:40

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Németországban kereskedőtől vásároltam egy benzines személyautót két napja, mely a hazaút során meghibásodott, lerobbant. Magyarországra trélerrel szállíttattam, ma értem vele haza. Az autó nem indul, szerelő kicserélt rajta dolgokat (szűrő, olaj stb.), de az autó még mindig nem indul. Véleménye szerint nagyobb munkálatokat kellene rajta elvégezni (pl. tankot szétbontani), hogy kiderüljön mi egyáltalán a baja. Szerinte nem érdemes vele foglalkozni.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben mit tudok tenni? A szavatosságot hogyan érvényesíthetem? Köteles-e az eladó megtéríteni a vételárat, illetve a költségeimet (rendszám, matrica, szerelő stb.)?
Sajnos a német nyelvtudásom kevés ahhoz, hogy egyedül intézzem tovább ezeket a jogi dolgokat. Tud-e tanácsolni valakit, vagy valamilyen szervezetet, aki ilyenkor képvisel minket? Mennyibe kerülne?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Ria

pellegrino # 2013.09.20. 12:40

Szeptember 12-én vásároltam egy vezeték nélküli telefont. A boltban olyan készüléket kértem, amely kihangosítható és ébresztő programmal rendelkezik. Mindjárt készségesen kiszolgáltak, mondván a felkínált telefon rendelkezik az általam kért programmal. Kaptam egy papírt amivel a pénztárba kifizettem és a vevőszolgálaton a kezembe nyomták a dobozt.
Hazaérve kiszedtem a dobozból, üzembe helyeztem, nagyon rövid leírása volt, de megadtak egy honlapot ahol segítséget lehet kérni, illetve bővebb használati utasítást találok.
Sajnos akkor szembesültem azzal a ténnyel, hogy az általam kért programok végrehajtására a telefon alkalmatlan.
Kérdésem az lenne, hogy köteles-e a bolt visszavenni a telefont mivel becsapva érzem magam, egy becsomagolt árut kaptam kézhez, nem láttam a használati utasítást, jóhiszeműen megvettem és elhittem az ott kapott tájékoztatást.
Szíves válaszukat várva köszönettel

Roland1989 # 2013.09.20. 08:47

Tisztelt Jogi tanácsadó Úr!

2,5 hónapja vásároltam kereskedőtöl audi a8 autómat, sajnos nagyon sok rejtett hibája előjött ( ami több százezres tétel ).

Kérdésem a következő lenne:

  • Hogyan tudnék elálni a szerződéstöl?( mennyi esélyem van? )
  • Ha a szerződéstől nem tudok elálni, hogyan tudnám kötelezni a kereskedőt , hogy fizesse ki a hibák javítatását.

U.I.: a szerződésben nincs felsorolva 1 hiba sem az autórol. ( ez most jó nekem vagy rossz?! )

Válaszát/tanácsát előre is köszönöm.

Tisztelettel G.R.

guba" # 2013.09.17. 15:15

20 éves autót vett 210000.-ft-ért. Elmondtam, hogy mik a hibái és tudomásul vette.

Célszerűbb nem csak elmondani, hanem a szerződésben írásban is rögzíteni. Ilyen korú autónál nagyon korlátozottan lehet szavatossági igényt sikerrel érvényesíteni.

guba" # 2013.09.17. 15:12

a vevőnek vagy az eladónak kell-e bizonyítania, hogy a hiba már a vásárláskor fennállt.

A vevőnek.

Ezen kívül hogy lehet bizonyítani, hogy mikor keletkezett a hiba, ha a vevő már szétszedette az autót egy szervizben

Nagy valószínűséggel sehogy.

Odry_81 # 2013.09.16. 18:10

Tisztelt Jogi fórum!
Szeptember elején eladtam az autómat. A vevőt a hibákról részletesen tájékoztattam. Kis idő múlva felkeresett, hogy az autót szervizbe vitte és ki kell fizetnem a javíttatását. A szerződésben kikötöttük, hogy az autó műszaki állapotáról esetleges sérülésekről hibákról tájékoztatva lett és eltitkolt hiba nincs. Most ki akarja velem fizettetni egy 20 éves autó félujjitatását. 20 éves autót vett 210000.-ft-ért. Elmondtam, hogy mik a hibái és tudomásul vette. Mit tehetek? Tényleg nekem kellene fizetnem az autó felújítását?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel!
T.A.

hedorro # 2013.09.16. 16:40

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A kérdésem, hogy magánszemélyek közötti adás-vételi esetében, ha a szerződésben nem zártuk ki a szavatosság érvényesítését, akkor rejtett hiba esetében, amiről az eladó nem tudott, a vevőnek vagy az eladónak kell-e bizonyítania, hogy a hiba már a vásárláskor fennállt. Illetve, hogy erre valóban él-e egyáltalán a 6 hónapos szavatosság?
Ezen kívül hogy lehet bizonyítani, hogy mikor keletkezett a hiba, ha a vevő már szétszedette az autót egy szervizben?
A történet:
Eladtunk egy 12 éves autót, elmondtunk róla mindent, amit tudtunk. A vevő átnézte, kipróbálta és elvitte, különösebb kérdezősködés vagy szerelővel átnézetés nélkül.
Két hét után, miután 1000 km-t mentek vele, az autó leállt mert nem volt benne olajnyomás. Kérdeztük, hogy nézték-e az olajnyomás jelző lámpát, erre az volt a válasz, hogy nem nézték. A szervizben állítólag rejtett hibákat találtak, szerintük nem a valós kilométer-óra állás volt feltüntetve. Mi nem tudtunk ilyen hibákról, nálunk jól működött az autó.
Követelhetik tőlünk az autó visszavételét, megjavíttatását, és ha igen, kinek van bizonyítási kötelezettsége?

guba" # 2013.09.13. 06:41

Ez kevésbé érdekes inkább szokványos dolog. Az öreg autók általában rozsdásak kisebb nagyobb mértékben.
A szerződés az aláírások hiányában még nem érvénytelen.

noodle77 # 2013.09.10. 15:38

Tisztelt Jogi Fórum!

2013 augusztusában vásároltam egy autót. A vásárláskor az autó megtekintése és kipróbálása után, megegyeztünk a vételárban, amit a helyszinen készpénzben kiegyenlítettem. Az autót saját "lábán" hazahoztam és a család használatba is vette, mígnem egyik útján egy hibaüzenetet generált. Az autót bevittem a márkaszervízbe, ahol tájékoztattak, hogy az autón nagyságrendi 200 ezer forintnyi javítást szükséges elvégezni. Mivel látták, hogy a kocsit most vásároltam javasolták, hogy vegyem fel a kapcsolatot az eladóval, mert a hiba biztosan nem az általunk megtett 300 km során keletkezett. Felajánlottak szakértői segítséget is, viszont javasolták, hogy peren kívül próbáljak megegyezni az eladóval. Sajnos ez az elmúlt 2 hétben nem valósult meg, mert az eladó elutasított. Ez úton szeretném megkérdezni, hogy az ismert információk alapján, valóban jogos az én "követelésem"? Ha igen, akkor hogyan kezdjek neki ennek a rögös útnak?
Az eladó egy jogi személy volt, a vevő pedig egy magánszemély. Számlát az eladó nem állított ki a nevemre a gépjárműről, "csak" a szabvány adásvételit töltöttük ki.

Üdvözlettel:
NL

guba" # 2013.09.09. 18:04

Életveszélyes...Ezt te mondod, vagy van róla objektív szakértői véleményed is? Milyen kocsit vettél, hány éves, mennyit futott és mennyit adtál érte?
A korrózió tipikusan olyan hibaok, amelyre alapozva nagyon nehéz szavatossági igényt érvényesíteni.

Levi1000 # 2013.09.06. 17:09

Tisztelt Jogi Fórum!

2013.09.04.-én vásároltam egy személygépkocsit.Az eladó átadott egy hiba listát néhány hibáról , de mint később kiderült az autón súlyos rohadások vannak, az autó életveszélyes ! Valamint a szerződésben szó volt még egy téli gumi szettről amit vásárlás után szerettünk volna átvenni(2013.09.05-2013.09.06), de az eladó nem akarja átadni a szettet mondván hogy neki az időpont nem jó és hogy majd ő megszabja mikor vehetjük át a szettet.A szerződésben sajnos nincs megadva dátum.
Szeretnénk elállni a vásárlástól mivel arról nem volt szó hogy az autó életveszélyes. Szeretném az Önök tanácsát kérni.

Köszönettel : Levi1000

rerere # 2013.08.30. 17:03

Tisztelt Jogi Fórum!

2 hozzászólással előbb is írtam, de azóta bonyolódtak a dolgok. Az olajfolyás és a kuplungcsere után 2 nappal elromlott az autó. Kiderült, hogy ki kell cserélni az egyik kuplung munkahengert és 4db gyújtáskábelt (nem biztos, hogy ez a neve). ez 30 ezer forintba került, és most kiderült, hogy rossz egy szelep, aminek a javítása óriási költség, vagy ki kell cserélni az egész motort, ami szintén nem olcsóbb. Igazából ezek után nagyon elegünk van, legszívesebben visszakérnénk a pénzünket. Milyen lehetőségeink vannak? Már eléggé kétségbe vagyunk esve, se autó, se pénz...
köszönöm a válaszunkat!

B.R

guba" # 2013.08.29. 17:20

Ha a szerződés felbontásra kerül, akkor az illetéket visszaigényelheti, nem neked kell kártérítened.

Cony1111 # 2013.08.27. 11:38

Tisztelt Jogi Fórum!

A problémám a következő 08.16.-án eladtam az autómat amit én két hónappal azelőtt vásároltam. A vevő elvitte állítólag egy márkaszervizbe ahol megállapították, hogy az autó nem a valós km-t mutatja, és törött volt. Erről én nem tudtam. Kaptam egy levelet tőle hogy az eredeti állapot visszaállítását kéri, beszéltem ügyvéddel aki azt javasolta, hogy menjek bele, nincs jobb megoldás. Felhívtam a vevőt, aki a levéllel párhuzamosan feljelentést is tett a rendőrségen, de az autót visszaadni most nem akarja.Én már szeretnék túl lenni az egészen, adja vissza a kocsit és felejtsük el egymást. Milyen levelet írjak, milyen nyomtatványt töltsek ki hogy az okmányirodában is be tudjam ezt jelenteni? Követelheti rajtam az átírás költségét? Nekem milyen jogaim vannak mint eladónak?
Sajnos én az autót kereskedőtől vettem, a szerződésben pedig lemondok a szavatossági igényemről az ár piaci ár alatt történt megállapítása miatt.

rerere # 2013.08.26. 09:21

Tisztelt Jogi fórum!

1 hete vettünk egy fiat punto II-t. Az egyik ismerősünk unokatestvére volt a tulaj, de az ismerősünkkel rendeztünk az adásvételt (a tulaj adataival kitöltött adásvételit hozott). Azt mondta, hogy nemrég cseréltek benne kuplungot, az autó minden apró hibáját elmondta (csak külső hibákat mutatott, azt mondta másnak semmi baja). Pár napja észrevettük, hogy folyik belőle az olaj. elvittük szervizbe, ahol kiderült, hogy a kuplung annyira kopott, hogy max. 2ezer kilométert bír még, és az olaj 2 helyen folyik belőle. Ez összesen 75 ezer forintunkba kerül. Tudom, hogy mi is hibáztunk abban, hogy a vétel előtt nem vittük el megnézeti, de ezek után jogosan kérhetek tőle pénzt a javításra? Az adásvételin a megjegyzés rovatba nem írtunk semmit.
Előre is köszönöm!

katanaracer # 2013.08.26. 07:21

Tisztelt jogászok!
A segítségét szeretném kérni. Eladtam az autómat egy 9 éves renault espace 1.9 dci-t. A vevő használta az autót 52 napig belerakott legalább 3-4000 km többször járt vele autópályán köztük olasz országban is probléma nélkül! Elmondása szerint az autó 4 napig állt majd beindította és kiállt vele a kapun, amíg bezárta maga után a motor alapjáraton járva "besült" a főtengely állítólag megszorult minden előjel nélkül. Olaj,víz elmondása szerint rendben nem adott ki rendellenes hangot a motor, nem szakadt le semmi! A szerelő barátjával a segéd berendezések szíját levágták az önindítót kiszerelték de a motort nem lehet átforgatni. Az autó az adás-vétel előtt hibátlanul üzemelt és a kötelező olajcsere is előtte lett elvégezve, sőt a turbó is garanciás még a gépkocsin hivatalosan fel lett újítva.
A vevő komplett és részletes tájékoztatást kapott az elvégzett karbantartásokról, sérülésekről számlákkal alátámasztva amit át is adtam neki.
Az adás vételi szerződés egyéb rovatában a következő kikötést tettük:
"A VEVŐ A GÉPJÁRMŰVET MEGTEKINTETTE ÉS KIPRÓBÁLTA, AZ ESETLEGES HIBÁKRÓL RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÁST KAPOTT AZ ELADÓTÓL. A KÉSŐBBIEKBEN FELMERÜLŐ HIBÁK A VEVŐT TERHELIK, AZ ELADÓ FÉL AZ ADÁS-VÉTELT KÖVETŐEN EZEKÉRT TOVÁBBI FELELŐSSÉGGEL NEM TARTOZIK."
A kérdésem az lenne ha a a fent említett kikötést az adás-vételi szerződésben rögzítettük és tanukkal illetve az aláírásunkkal hitelesítettünk, terhel-e engem felelősség a bekövetkezett hibáért? Illetve kinek a kötelessége bizonyítani,hogy rejtett hibáról van szó és nem utólag keletkezett a meghibásodás. Több szakember is megerősített abban,hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy a motor az elmondottak szerint hibásodjon meg előjelek nélkül ilyen mértékben.
Előre is köszönöm a válaszát.

guba" # 2013.08.23. 06:03

A szerződésben rögzíteni kell a kocsi minden ismert hibáját, állapotát, és azt, hogy a vételárat arra tekintettel határozták meg a felek, hogy az eladó semmilyen hibáért nem szavatol.

szalay.m # 2013.08.22. 15:36

Üdv mindenkinek!

Készülök eladni az autómat. Tudni kell róla, hogy 23 éves, tehát korából kifolyólag bármikor beüthet egy nagyobb hiba. Mit tudnék tenni, hogy minél jobban levédjem magam és ne az legyen a vége, hogy járkálhatok a bíróságra? Esetleg csak bontásra adjam el? Talán az lenne a legbiztonságosabb, mert ha elromlik és beperelnek...

guba" # 2013.08.21. 18:31

Érdemes rövid határidővel felszólítani az eladót, hogy rendezze a tartozásokat. Ha ennek sincs foganatja, akkor el kell állni és visszakövetelni a vételárat és a hibás teljesítéssel okozott kárt. Persze, ez azért ha pereskedni kell, nem fog gyorsan menni.

jaki1977 # 2013.08.17. 03:40

Üdv !
Promlémám az lenne hogy, vettem egy pesti autókereskedésben egy opel gépjármüvet. Megcsináltattam sz eredetiségvizsgát kötöttem biztositást majd megyek átiratni. Ekkor kiderült a kocsi nem átirható hitel van rajta. Felhivom a kereskedést mondom ez mi azt mondták ök adtak banki törlö papirt , mondom nekem tuti nem. Közben a tulaj és a testvére bevonásával kiderült van rajta állitólag birság is parkolás miatt ami persze végrehajtó cégnél van. De állitólag mindent intéznek törlö papir megvan a parkolásit pedig rendezik. Csak az a baj már lassan 1 hete. Ilyenkor mi a teendő illetve mit tudok tenni? Elfogyott a bizalmam... De az sem tiszta hogy adhatták el igy el ? Félek végül még a kocsit és a pénzt is elvesztem 300000ft :(

SirMowk # 2013.08.08. 05:27

Üdv!

Problémám a következő:
Vásároltunk egy 2002-es deawoo matizt a múlt héten.Egy kereskedés által meghatalmazott úrral tisztáztuk az autó problémáit.Említette hogy az autó sérült kicsit az elején, nekimentek vele a garázsajtónak,de nem vészes.Néhány illeszkedési probléma utalt is rá.

A kerekek kopogtak,ezért vásárlás után 1héttel irány a szerelő-gondoltuk lengőkar csere-.A szerelő megállapította hogy az autó totálkáros volt ,az eleje vissza lett hegesztve,4pontos biztosítás helyett egy helyen varrták össze.A két kerék nincs szinkronban,poros úton sodródik.
Balesetveszélyes,életveszélyes.

Az autó 2év műszakival rendelkezik alvázvédővel kezelt,magyarul már létező hibával kaphatott műszakit.

Milyen kilátásaim lehetnek?Mit tegyek?
Választ előre is köszönöm.

anett448 # 2013.07.31. 16:07

Üdv!

Nagyon sürgős!!!!!

A problémám a következő!
Április 20-án eladtam az autómat, de az adásvételire egy hónappal későbbi dátumot írtunk, mivel a vevő nem tudta volna azonnal átíratni, nem volt annyi pénze. 120e Ft-ért vette meg. Most megkeresett, a vétel után 3 és fél hónappal, hogy a hátsó ív kettétört alattuk menet közben, megfenyegetett hogy valamit találjak ki kárpótlásul, fizessem ki a javítást...mert ez rejtett hiba, különben jogi útra tereli az ügyet, nem lesz jó vége, ha nem fizetek...mert Neki ezt mondta egy ügyvéd.

Az autót kipróbálta, megnézte, nem volt semmi baja, és elvitte. Csak az adásvételin ezt nem írtuk bele a megjegyzés rovatba. De így történt.
Az autót előtte 4 nappal vettem, mivel autó-adásvétellel foglalkozom, még egyszer semmi baja nem volt.

Miután megvette elvitte szerelőhöz, felemelték alánéztek, cserélték az első lengőkart, szóval látta szerelő is a megvétel után.
Az adás-vételt a párom intézte, de papíron én adtam el neki az autót, a párom csak tanúként szerepel rajta, viszont ő mutatta meg és adta át nekik az autót, mivel most született kisbabánk és én a picivel voltam a lakásban.
És a páromat akarja feljelenteni.

Kérdezném, hogy feljelentheti-e valamelyikünket, vagy mihez van joga?

Előre is köszönöm a választ!!

Dr.G. # 2013.07.21. 17:31

Kedves KSzilveszter! Amennyiben a vevő keresetet nyújt be Ön ellen, - azon kívűl, hogy további több százezer forintjába kerül ez neki (szakértői díj, perköltség stb...- az égvilágon semmit nem tud Öntől visszakövetelni! Az egész ügy különben is teljesen nonszensz, gondoljunk csak bele... egy vadonatúj 0 km-es autót is tönkre lehet tenni, nem egy hónap, hanem 10 perc alatt.