Autó adás-vétel szabályai - Mit tehet az ember,ha a rejtett hibákat nem mondja az eladó?


kati05 # 2018.09.29. 06:53

Kerestem. Sehol sem akarták elhinni, de megtörtént. Viszont én már csak kiszedetni akarom. Ami lehet, h nagyon sokba kerül. A kérdés az, h a kereskedővel mit tehetnék.

b_tom09 # 2018.09.29. 07:50

Azia kati05!
Egy nagyobb erteku auto eseten mindenkepp bevonnek egy jogaszt.

kati05 # 2018.09.29. 07:55

Igen, én is gondoltam rá. Csak előtte kicsit tajákozódni akartam, hátha valaki tud előtte is valami okosat mondani azzal kapcsolatban, h mégis mennyi esélyem van velük szemben.

drbjozsef # 2018.09.29. 13:50

Ha az adásvételin az eladó egy magánszemély, akkor a kereskedéssel szerintem jogilag semmit se tehetsz. Vedd fel a kapcsolatot az eladóval, de sajnos ez esetben sem túl jók az esélyeid, mert nem fogyasztói szerződést kötöttél, ezért minden bizonyítási teher rád hárul.

kati05 # 2018.09.29. 15:01

Köszönöm szépen! Sajnos pont ettől tartottam.

Adi9916 # 2018.10.14. 09:20

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Magánszemélytől vásároltunk autót 3 napja és már akkor is gondja volt az autónak de ő ezt másra fogta ami kis tétel lett volna.Mint most kiderült komolyabbak a gondok és több száz ezer forint a javítás.Mit tehetek ilyenkor az eladóval szemben?Ő nem tájékoztatott semmi féle hibájáról az autónak.

drbjozsef # 2018.10.14. 09:26

Adi,

Magánszemélytől vásárlás esetén szavatossággal tartozik az eladó a Ptk. általános szabályai szerint, de neked kell bizonyítani, hogy a hiba már a vásárláskor is fennállt.

Felszólíthatod a javításra, vagy kijavíttatod, és a javítás kifizetésére.

Ha ezt elutasítja, akkor neked kell perelned bíróságon, és neked kell bizonyítani hogy az eladó hibásan teljesített, vagyis a hiba megvolt már akkor is, amikor megvettétek. Ha vitatja, szakértőt rendelnek ki, és az dönti el.

Adi9916 # 2018.10.14. 12:08

Olyan lehetőségem nincs,hogy vissza kell vennie az autót ha en visszaviszem neki,mert hibássan tájékoztatott?Vasarlas ota 3 nap telt el.

drbjozsef # 2018.10.15. 06:08

Kérheted, hogy visszavegye, megemlítheted neki a polgári pert, de nem köteles visszavenni, ha elutasítja, nincs mást út csak a per.

Markoka # 2018.11.03. 14:44

Sziasztok!
Kerek egy hete vettem egy elég olcsokocsit. Mikor megvettem alá néztem egy kicsit nem volt veszes a rozsdesodás. Viszont mikor ma a szomyeget felemeltem két nagy lyuk volt ott anyira rozsdás... Egyből felhívtam a kereskedőt hogy ez a bajom van es hogy kerem vissza a pénzt. Mivan ha nem akarja vissza addni a penzt?! Mivel igy életveszélyes vele közlekedni.. bármikor szettorhet alattam. Mi a teendő ilyenkor. (Nincs még átírva a nevemre a kocsi)

ezmostmi? # 2018.11.04. 06:51

hjakérem az "óccókoci" mind ilyen,(azért olcsó) miért nem előtte emelted fel a szőnyeget,Én biztos elhajtanálak,,,ne kelljen már gombokért vett 30 éves romhalmazt kiválónak minősiteni,,persze a hazai vevők nagyon igényesek,,üres zsebbel,tudnám mire...? (megoldás: TÁBLA LEMEZ==>LAKATOS+üregvédő-alvázvédő,=2 nap)
persze lehet kifogni jó vételeket,DE érteni kell az autóhoz és az sem árt,ha szerelő vagy...sőt....igyjártáááál..

drbjozsef # 2018.11.04. 18:38

Markoka,

Egységes a bírói gyakorlat abban, hogy amennyiben a gépkocsi életkora, futásteljesítménye, általános állapota (használtsági foka) alapján következtetni lehet bizonyos hibákra, az ezzel járó kockázat a vevőt terheli és az eladó mentesül a szavatossági felelősség alól.

Kellő gondossággal eljárni fogalmába minden bizonnyal beletartozik a szőnyeg felhajtása is.

Egyébként az adásvételi szerződésed szerint is egy autókereskedő cégtől vásároltad az autót, vagy csak bizományos közvetítő volt? Mert az sem mindegy.

Tiko30 # 2018.11.05. 13:51

Sziasztok!

2018.11.03-án szombaton vásároltam egy autót egy kereskedőtől. Miután átvettem a gépjárművet egy rövid kitérő után elindultam haza (kb.100 km) az autóval. Nagyjából 60-70 km-ig jutottam, mert a vizhőfok mérő mutató a tilos tartományba került, és a vízhőfok lámpa is világított. Akkor még kisebb hibára gyanakodtam, ugyanis nem hallottam hogy bekapcsolt volna a ventillátor. Tegnap az autó papírjai között megtaláltam az eladó telefonszámát, akitől a kereskedő vette a gépjárművet. A hölgy készségesen tájékoztatott, hogy az autót motorhibásan értéksítette a kereskedőnek, amit az adás-vételi szerződésben fel is tüntettek. Nagy valószínűséggel hengerfejes, és a ventilátornál is van valamilyen hiba az előző tulajdonosa szerint, amire ő már nem akart 100e+ Ft-ot költeni, ezért döntött az eladásnál az én vételáramhoz képest persze töredék áron. A hibáról a kereskedő engem nem tájékoztatott. A kereskedő olajat cserélt benne (már itt kellett volna gyanakodjak), meg ott, hogy nem emlékezett, hogy az autót trélerrel hozták-e el az eladótól vagy lábon. Az autót csak én néztem át. Az olaj betöltő sapkája sem volt trutymákos, a hűtővíz is tiszta volt, a kipufogóból nem tűnt fel hogy fehér füst jött volna.
Hívtam a kereskedőt aki természetesen elzárkózott a visszavásárlástól, esetleg olcsóbban lenne hajlandó visszavásárolni az autót. Szerinte sántít a történetem, mivel nem akkor hívtam fel amikor leálltam a felforrt hűtővíz miatt.
Hozzáértő tanácsára lennék kíváncsi, a savazást ha lehet mellőzzük.
Előre is köszönöm a segítséget!

Tiko30 # 2018.11.05. 13:54

Az kimaradt, hogy egy 6-700.000 Ft-os 15 éves benzines kisautóról van szó.

drbjozsef # 2018.11.05. 17:01

Tiko,

Határeset. Szerintem lehet keresnivalód.

Alapesetben a szavatossági igények érvényesítésének a Polgári Törvénykönyvben meghatározott szabályai vannak.

Fogyasztói szerződés esetén (ha az adásvételi szerződésedben is a kereskedéstől, cégtől vetted) az első hat hónapban felmerülő hibák esetén a bizonyítás megfordul, és a kereskedésnek kell bizonyítania, hogy nem hibásan teljesített.

Bizonyos esetekben mentesülhet az eladó a felelősség alól. Ilyen például, az, ha a vevő a hibát ismerte, vagy a kellő körültekintés mellett ismernie kellett.

Egységes a bírói gyakorlat abban, hogy amennyiben a gépkocsi életkora, futásteljesítménye, általános állapota (használtsági foka) alapján következtetni lehet bizonyos hibákra, az ezzel járó kockázat a vevőt terheli és az eladó mentesül a szavatossági felelősség alól.

Fontos körülmény azonban az, hogy az eladó tudott a hibákról, és arról nem tájékoztatott. Ha az eredeti eladó adásvételijében benne vannak - tehát bizonyítható, hogy a kereskedő tudott róla -, a Tiedben meg nincsenek, tehát nem bizonyítható, hogy tájékoztatott róla, akkor azért ez megalapozhatja a hibás teljesítést.

Mindent egybevetve egy ilyen korú és vélhetően magas futásteljesítményű gépkocsi esetében, ahol gondolom a vételár is alkut követően került meghatározásra, nem könnyű dolog szavatossági igényt érvényesíteni, de nem is feltétlenül lehetetlen.

Először is érdemes írásban a hiba és az igény megjelölésével bejelenteni a szavatossági igényt. Kérd, hogy javítsa meg az autót, vagy mivel a hiba súlyos, elállsz a szerződéstől, és kéred vissza a pénzedet.

Hivatkozz a Ptk. 6:157§-6:159§-okra.

Nem tudjuk, milyen állapotú az autód, az életkorából a futásteljesítményéből, és az elhasználtsági fokától függően nem mindíg lehet érvényesíteni a szavatosságot. Egyszerűen fogalmazva egy ránézésre is hulladék roncstól nem várható el, hogy hibátlanul működjön. De a vételárból és az autó életkorából arra gondolnék, hogy itt nem ez a helyzet, úgyhogy egy levelet megér a dolog.

Persze, ha a kereskedő elutasítja az igényedet neked kell majd perelned.

Tiko30 # 2018.11.05. 19:35

Köszönöm a gyors választ!

A kereskedő mint egyéni vállalkozó van feltüntetve az adás-vételin és persze a forgalmi feljegyzésében is.
Ilyen esetben mi a helyzet?

Ami rejtély számomra, hogy az eredeti eladó (aki 2006 óta birtokolta az autót mint második tulajdonos) és a kereskedő között a forgalmi hivatalos rovatában szerepel egy másik tulajdonos is, aki mindössze másfél hónapig birtokolta az autót. Neki nem lett kiállítva új forgalmi, csak a neve van tollal bevésve az eredeti eladó nevére kiállított forgalmiban.
Gondolom ez valami trükk lehet, ha perre kerül a sor akkor a kereskedő letagadhassa hogy tudott a hibáról, mivel nem az eladó hölgytől vásárolta közvetlenül az adás-vételi szerint.
Ki van ez találva.
Egyébként lekérdeztem a rendszám alapján, 100.000 km van benne. A futásteljesítmény egyenletes mértékben emelkedett az évek során. Körbemértük, javítva is csak a hátsó lökhárító lett márkaszervizben az autó 3 éves korában.

drbjozsef # 2018.11.05. 19:50

A kereskedő mint egyéni vállalkozó van feltüntetve az adás-vételin és persze a forgalmi feljegyzésében is.
Ilyen esetben mi a helyzet?

Az jó, mert fogyasztói szerződés, neki kell bizonyítania, hogy szerződés szerint teljesített.

Ha a hiba nem nyilvánvaló (tehát kellő gondosság mellett sem kellett felfedezned), és nem következik az autó állapotából várhatóan, akkor

Igen, az a plusz bejegyzés gyanús, ha az eredeti eladó nem a kereskedőnek adta el - ez csak rajta van az ő adásvételijén -, hanem közbülső emberen keresztül vette, akkor hivatkozhat arra, hogy nem tudott a hibáról, de nem számít, a rejtett hibákért is szavatossággal tartozik, akár tudott róla, akár nem, ha nem sáros, akkor hárítsa tovább ő a saját eladójára.

Egy ajánlott tértis levél elküldése mindenképpen megpróbálandó. Írjál bele bírósághoz fordulást, meg hogy szavatossággal tartozik a rejtett hibákért is, satöbbi, satöbbi, a lényeg, hogy lássa, hogy tisztába vagy a jogaiddal, hátha akkor nem fog szívózni, és belemenni egy neki is kétséges (vagy inkább bukó) perbe sok plusz költséggel.

Aztán a választól függően lehet továbblépni, ha megtudod Te is az ő álláspontját.

drbjozsef # 2018.11.05. 19:51

Ha a hiba nem nyilvánvaló (tehát kellő gondosság mellett sem kellett felfedezned), és nem következik az autó állapotából várhatóan, akkor akár esélyed is lehet egy perben.

Tiko30 # 2018.11.05. 20:01

Köszönöm a segítséget!

cinka64 # 2018.11.05. 21:14

Üdvözlöm! Szeretném megkérdezni, hogy az eladó kikötheti-e az adásvételiben, hogy a vevő a szavatosságról és a PTK-ban rögzített minden ezzel kapcsolatos jogáról lemond (rejtett hibák, később előforduló hibák). Ha bármilyen hiba előfordul, semmilyen felelősség nem terheli? Kereskedésből vásároltam. Köszönöm!

ezmostmi? # 2018.11.06. 05:28
Cinka, persze kikötheti,sőt azt ir bele a szerződésbe amit akar,de a kellékszavatossági igényt törvényhozás hagyta jóvá,amit senki-főleg nem egy mezei autókereskedő sem birálhat felül....legalábbis Én igy tudom,de ha nem,cáfoljatok meg
  • ezért az ilyen bejegyzések,mint a: "megtekintett,kipróbált állapot utáni reklamációnak helye nincs"-és hasonló bejegyzések,teljesen feleslegesek,az csak paraxtvakitás-élrettentés a vevő irányában,de mint mondtam,nem biztos,hogy igazam van,csak igy tudom,,,:-)))
ius latratus # 2018.11.06. 06:17

Az a lényeg hogy az ilyen kikötés semmis.
Mintha ott sem volna.

Amúgy nagyjából igazad van.
:)

drbjozsef # 2018.11.06. 08:24

Azt azért tegyük hozzá, hogy csak fogyasztói szerződések esetén nem lehet eltérni a vevő hátrányára a szavatossági jogoktól, és a kérdező esetén - ha valóban egy kereskedés szerepel az adásvételijében - ez a helyzet.

De ha a "kereskedésből vásároltam" pongyola megfogalmazás, és az eladó egy magánszemély papíron, akkor az igenis kizárhatja a szavatossági jogokat, ha közös akarattal ebben megállapodnak.

https://totalcar.hu/…iztonsaggal/

ius latratus # 2018.11.06. 13:44

Rendben, tegyük hozzá.
:)

hivi # 2018.11.08. 08:15

Tisztelt Fórumozok
segítséget szeretnék kérni.
Külföldön vásárolt autónkról kiderült, hogy 6 hónapos korában összetörték. Ez nem is nagy probléma szépen kivan javítva. De a javítás során a szakszerviz újraütötte az alvázszámot ez a magyarországi márkakereskedés szerviztörténetében is levan írva. De nem adnak ki róla hivatalos szerviztörténetet. Az eladó (kereskedő) 3 hete ígéri, hogy kinn Németországban intézi a papírokat, de nem nagyon történik semmi.... Enélkül az igazolás nélkül nem tudjuk Mo-n forgalomba helyezni.
Szakértővel megnéztük az autót teljesen eredeti mindene... tehát nem lopott, az egyéb azonosítok rendben vannak!
Van valakinek vmi ötlete???
Köszönöm