rendörségi idézés


kovacsz # 2010.09.01. 20:20

Van azon az idézésen több is....

fupek49 # 2010.09.01. 20:00

A segítségeteket szeretném kérni. Kaptam egy idézést - tanúkénti megjelenésre - a rendőrségtől. Kérik, hogy vigyem magammal a vonatkozó iratokat is, de arról semmi sincs a levélben, hogy milyen ügyben akarnak kihallgatni.
Telefonon felhívtam őket, de így sem mondták meg, hogy miért idéztek be. Ez lehetséges? Nem kötelező megmondaniuk, hogy milyen ügyben akarnak kihallgatni?
Előre is köszönöm a segítséget.

monalisa1 # 2009.11.27. 15:03

A szembesítést nem tagadhatod meg, legfeljebb nem szólsz egy szót sem...

monalisa1 # 2009.11.27. 15:02

Tértis levélben küldhetsz be nyílatkozatot hogy az ügyben már mindent elmondtál amit tudsz - vagy elfogadják vagy nem.

Az esetleges távolmaradásodat -mármint ha a beteg kisgyerekre hivatkozol- utólag orvosi igazolással alá kell támasztani.

Látod, a hatósághoz járás okán (...) nem szeretnek az emberek tanúskodni semmiben., volt itt olyan eset hogy valakit a 4-5 évvel ezelőtti történés után is járhatott bíróságra - 250 km-re...
Nem hiányzott ez neki.

Hétfőn telcsin próbálj beszélni az előadóval.

"Mona"
laikus hozzászóló

banoka # 2009.11.27. 08:51

Köszönöm a választ, mindenesetre ma nem tudok elmenni, majd megpróbálom újra felhívni telefonon.

Abban tud valaki segíteni, hogy a szembesítést megtagadhatom? Már három alkalommal tettem részletes vallomást, csak magamat ismételném újra. Ráadásul nem is egy nagy horderejű ügy.
Egyszerűen sajnálom már az időmet és pénzemet (radásul még az útiköltségemet se fizetik meg, hiába Pest és Buda két végébe utazok, városon belül nem térítenek)
Írásban nem nyilatkozhatok, hogy nem kívánok több szembesítésen és vallomáson részt venni?

végrehajtó1 # 2009.11.27. 07:18

8 nappal elöbb kell megkapnod.Így nem szabályos. (Be.tv)

Ídézzen meg szabályosan.

banoka # 2009.11.27. 06:55

Érdeklődn szeretnék, hogy ha tegnap délután veszek át egy levelet,hogy holnap menjek idézésre kötelesek vagyok megjelenni? Még a tértivevény se megy vissza addig a rendőrségre.

Egy ügyben vagyok tanu, már 3 alkalommal tettem tanuvallomást, aért kell vissza mennem mert a gyanusított felesége késett múltkor és vele már nem volt idő a szembesítésre. Most emiatt újra behívnak, ráadásul másfél órát kell utaznom a kapitányságig, miközben lehet, hogy a másik fél még át se vette az idézést.

Tegnap felhívtam a rendőrséget, de szabadságon van az a nyomozó aki beidézett, így meg se tudtam kérni, hogy legalább hívja fel a másik felet, hogy biztosan el fog-e jönni.

A másik, hogy kifejezett kérésem volt a nyomozó felé, hogy reggel vagy délelőtt ismételjük meg a szembesítést, erre ma délutánra teszi, azt se tudom hogy oldom meg a gyerekeim elhozatalát az óviból , plusz a legkisebb gyerekem beteg. Abban maradtunk, hogy telefonnon egyeztetünk időpontot, erre küld el idézést fix időponttal, ami nekem nagyon nem jó.

Mit tudok csinálni? Elég ha nem megyek el és én is írok egy levelet, hogy ennyi idő alat nem tudtam megszerevzni a gyerekeim felügyletét, kérek egy másik időpontot.

???????????????????????????????

ObudaFan # 2009.11.09. 16:50

Nincs mit.

Félszemű # 2009.11.09. 14:53

Kőszi a választ, ezt fogom tenni bár nem hiszem, hogy valami is változni fog

Félszemű # 2009.11.09. 14:53

Kőszi a választ, ezt fogom tenni bár nem hiszem, hogy valami is változni fog

ObudaFan # 2009.11.08. 12:10

Elhárítani nem lehet, és azért a hatóságnak mérlegelési lehetősége van, hogy hol hallgat ki, de azért írj nekik egy levelet szerintem, hátha írásban hatásosabb leszel.

Félszemű # 2009.11.07. 19:44

Üdv!

Beidéztek tanúnak a bejelentett lakcímem szerinti hatósághoz. Ez a tartózkodási helyemtől (amit bejelentettem) kb. 200 kilométerre van és nem szeretnék ezért ennyit utazni. Voltam már hasonló helyzetben, akkor a nyomozó átküldte az ügyet egy hozzám közelebbi kollégájához és minden gond nélkül lezajlott a meghallgatás.
Felhívtam a mostani illetékest, de az mereven elzárkózott ettől. Ami azt illeti, meglehetősen bunkó és lekezelő volt, ami egy újabb indok számomra, hogy ne találkozzak vele. Az lenne a kérdésem, hogy van-e jogszabályi lehetőség arra, hogy a tartózkodásomnak megfelelő helyen hallgassanak ki? ("egyéni" kihallgatásról van szó)
Illetve:
Véletlenül megtudtam, hogy miről akarnak kérdezni. Körülbelül egy hónapja ugyanezzel kapcsolatban már kihallgattak. Egy telefonomat ellopták és mostanában valaki visszaélt a számmal. Ott vallomást tettem, hogy nem tudok erről semmit és azt is leírtam, hogy milyen telefonszámot használok most, és hogy a többihez már nincs közöm. El lehet hárítani az idézést arra a vallomásra hivatkozva?
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2008.04.28. 20:32

Azért először tisztázni kell azt, hogy tud-e az adott ügyről valamit a tanú, így aztán ki fog derülni, hogy milyen ügyről van szó.

bazstwo # 2008.04.26. 15:13

Tiszteletem,
Olyan kérdésem lenne, hogy ha kpak idézést tanú meghallgatásra, a meghallgatáson köteles közölni a hatóság, hogy milyen ügyből kifolyólag kérdeznek, vagy teljesen szabályos, hogy nem mondanak semmit, csupán kérdezgetnek?
köszönettel:B

Dr.Attika # 2008.02.26. 21:50

Nem 10 perc, mint riadó esetén? Valóban a Be. nem ír határidőt. Valószínűleg a nyomozók valamely cselekménnyel késedelembe voltak és ezért kellett ily gyorsan kihallgatniuk. Az ilyen adhoc kihallgatásnak úgy lehet az elejétvenni, ha közli, hogy tanúsegítő ügyvédet kíván meghatalmazni. Így már lehet nem is lesz fontos a tanú kihallgatás.

NetFantom # 2008.02.26. 21:24

Reggel felhívtam, és megbeszéltünk 10 órára egy időpontot mert reggel nem értem rá az APEH-nál voltam és oda időre mentem.
10 órakor kedvesen elbeszélgettünk csak 1db kérdése volt kb 10 perc alatt végeztünk és már mentem is.

Na szóval a kérdés továbbra is az, hogy mi az a legkorábbi időpont amikorra idézhetnek?
Megkérdeztem a rendőrt is. Ő azt mondta ha telefonon idéz akkor pl.: akár 30 percen belül is ott kell lennem. Mondom erre, hogy na ne már ez csak valami vicc lehet. De Ő azt mondta, hogy ez nem vicc ez komoly.

Most akkor mi az igazság? Nekem nincs bajom a rendőrökkel de azért bosszant ha tanúként hívnak be és kapásból az az érzésem mintha szívatni akarnának. Mit csinálnak akkor a bűnözőkkel?

Dr.Attika # 2008.02.26. 17:39

Egyenruhás rendőr volt járőrautóval?

ObudaFan # 2008.02.26. 17:30

Ha valami fontos ok miatt nem tudsz megjelenni, kimentheted magad, de hát előbb-utóbb úgyis meg kell majd jelenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.25. 20:39

Lehet. Matinéjegyed van?

NetFantom # 2008.02.25. 20:28

Szeretnék érdeklődni, hogy milyen szabályok vonatkoznak a rendőrségi idézésre. Pontosabban arra, hogy mennyi idővel előtte kell értesíteniük engem?

Kérdezem ezt azért mert pont ma délután személyesen vitte ki a rendőr a lakásra az idézést amit édesanyám vett át és abban az van , hogy másnap reggel 8:00-ra jelenjek meg mint tanu.

Na most ez egy normális dolog? Lehet-e úgy idézni hogy másnapra? Nem vonatkozik erre valami szabály egy minimum idő, hogy legalább 5 nappal előtte illik szólni?

Válaszokat előre is köszönöm.

_Lala_ # 2007.02.12. 12:31

A tanúvallomás csak személyesen vagy írásban is megtagadható?

Nem tudod megúszni a lemenést. Mivel tanúként nem minden kérdésre tagadhatod meg a választ, csak amikre mentességed van, így - sajnos - meg kell jelenni. Terheltként minden kérdésre megtagadhatnád a választ, ott meg az a gond, hogy ha akarják, akkor a szabadságodat korlátozhatják, és akkor meg megint nem úsznád meg a megjelenést.

Tegyük hozzá, hogy ha nem a bejelentett lakcímeden próbáltak értesíteni, és nem írtad alá, hogy átvetted az értesítést, akkor hivatalosan nem idéztek be. Ettől függetlenül nem javaslom, hogy erre hivatkozva ne menjél, mert csak fölöslegesen húzod az időt, ha akarnak, úgyis megidéznek szabályosan, jobb minél előbb túl lenni rajta.

szota # 2007.02.12. 12:00

Köszi a válaszokat.
A címem bejelentett teljesen tuti minden, csak az eljáró rendőr.szzds nem kereste ki a címet semmilyen nyilvántartásból sem, hanem egyben küldte ki anyám címére az összes idézést (neki, tesóméknak..mindenki tanú). Megjegyzem: azon a címen sosem laktam se bejelentve se anélkül.

A tanúvallomás csak személyesen vagy írásban is megtagadható? Az a baj, hogy Én budapesti vagyok az idézés meg Siófokra szól. Namost 1 órányi kihallgatás miatt, amit az 5dik percben jogosan megtagadok nem szívesen autózok 200km-t és bukok el 1 napot a munkahelyemen (mégha igazolt is a hiányzás).
Az ügy egyébként tartásdíj elmaradása miatt van-állítólag.


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

ObudaFan # 2007.02.07. 19:29

Ha saját lakásban laksz, és ezt nem jelentetted be lakcímként, akkor meg szabálysértési eljárásra számíthatsz.

Menj el, mondd jegyzőkönyvbe, hogy megtagadod a vallomást, mert a terhelt a hozzátartozód, aztán menj haza.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.07. 12:38

Ha rendőrségi idézés, akkor az nem "gyámügy" - az vagy szabálysértési eljárás vagy büntető-. Ezekben nem köteles vallomást tenni a terhelt közeli hozzátartozója illetve az, aki vallomásával saját magát vagy közeli hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná meg.

De ez sem jelenti, hogy idézést figyelmen kívül lehet hagyni - annak bizony engedelmeskedni kell.

szota # 2007.02.07. 11:20

üdv,

1. Kérdésem az, hogyha a rendőrség idézést
küld a részemre, mint tanunak és az ügyben (gyám ügy) csak a szülők és kiskorú testvéreim érintettek megtagadható-e a tanu vallomás?
Feltétlen meg kell-e jelennem vagy elegendő írásban közölni ezt?

2. Ha a rendőrség az idézést nem az én címemre küldi, hanem egy rokonom (szülő) címére meg kell-e jelennem?
(7 éve nagykorú vagyok és 5 éve saját lakásomban lakok)

előre is köszi
Szöllősi Tamás


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.