8 Milliós vagy 14 milliós ingatlan


jogiforumer # 2007.03.25. 14:04

Helló!

A nagyanyám elsővonalbeli örökös a dédmama után. Az ingatlan amit örökölt a polgármesteri hivatal szerint 7 millió Ft, az első kérdés az lenne, hogy 8 milliós ingatlan után mennyit kell fizetnie? Mivel az ingatlan meglehetősen jó helyem van, és az APeh még nem értékelte fel ezért elképzelhető, hogy ennek a 7 milliónak a dupláját is megállapítják, azaz a második kérdés az, hogy 14 millió Ft után mennyit kell fizetni?

A harmadik kérdésem az lenne, hogy mikortól lehet az ingatlant meghírdetni eladási célból? Konkrétan mivel a beszázalékolás elhúzodhat, mert lassúak az ilyen ügyek lehetséges e közben újságban meghírdetni, de a beszálékolásig nem eladni pléldául, hanem csak az esetleges vevőkkel tárgyalni (sok az érdeklődő az ingatlanra)?

Dr.Attika # 2007.03.25. 18:20

Jó estét kívánok!
A nagyszülője a dédszülő halála pillanatában tulajdonosa lett az ingatlannak. A tulajdonosi jogosítványokat ( birtoklás,(használat, hasznok szedése, rendelkezési jog) ekkor megszerezte. Ráadásul az ingatlan-nyilvántartáson kívül lett tulajdonos. ( Ez azért lényeges, mert a főszabály ingatlan tulajdonjogának megszerzéséhez az ingatlan nyilvántartásába történő bejegyzés követelményét fűzi.) Ekkortól az ingatlan eladásra meghirdethető, legfeljebb a tulajdonjogot nem lehet igazolni az inyvt. adatai szerint. Az értéket elsősorban a hagyatéki eljárásban kell megállapítani, másodsorban az APEH illetékosztálya közöl egy értéket, amely megállapítás ellen jogorvoslatnak van helye.

Azt tudom tanácsolni, hogy a hagyatéki eljárás mihamarabbi lezárását szorgalmazza!
Az ingatlan értékét

jogiforumer # 2007.03.26. 12:38

Tisztelt Dr.Attika!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát a magam, és a nagymamám nevében. A hagyatéki tárgyalás már megvolt, 51500 Ft körüli összeget kellett kifizetnie a nagyszüleimnek a közjegyző részére, aztán jött egy papír a földhivataltól azthiszem, ahol további 12 000 Ft-ot kellett befizetni. Mostmár csak az APEH van hátra. Ha az APEH-nél döntése ellen pl valaki fellebezni akar, akkor azt hol teheti meg? Ezt most csak úgy kérdezem, mivel még az APEH-től nem jött senki ,és semmi. Illetve a fellebezést 15 vagy 30 napon belül elkell bírálniuk? Valamint ha kijönnek felbecsülni a házat azért számítanak fel díjat, és ha igen mennyit ?

jogiforumer # 2007.03.26. 20:15

Ma megtalálta anyukám dédnagyanyám elveszett végrendeletét. 10 éves a végrendelet majdnem, és saját kézzel írott. A kérdés érvényes e:

"Végrendelet:

Szellemi frisseségem teljes tudatában az alábbiak szerint végrendelkezem.
A Saját tulajdonomban lévő [város név, utcanév, utca házszám] ingatlanom az alábbiak osztom meg. [a nagymamám polgár neve] [és címe], lányomnak felerészben A másik felerészt ifju [itt írja az én nevemet] dédunokámnak ..... száma alatti lakosnak, és a .... fagylaltozó bérbevételét hagyom. Ennek fejébe semmi ellenszolgáltatást nem kérek.

város

1997.dec.17

és a dédnagymama aláírása"

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.26. 20:23

Ha teljes egészében maga írta, és alá is írta, akkor ez bizony érvényes. És az öröklési igény tulajdoni igény, s mint ilyen nem évül el.
Csak ne kerüljön elő egy ettől eltérő tartalmú újabb keletű végrendelet, esetleg egy ezt visszavonó nyilatkozat.

jogiforumer # 2007.03.26. 20:31

Értm, és lenne még egy kérdésem.

A dédi 1911-ben született, tehát 86 éves volt amikor írta, ez nem kizáró tényező e, mert valami olyasmit is hallottam, hogy80 év felett csak elme orvosi vizsgálat után végrendelkezhez. A másik dolog pedig az, hogy 2001-ben benn feküdt az idegosztályon, és agyérelmeszesedést állapítottak meg nála.

Továbbá, már megvolt a hagyatéki tárgyalás, február végén, most ilyenkor mi a teendő? Kérni kell egy újabb időpntot a közjegyzőtől?

jogiforumer # 2007.03.26. 20:39

Plusszban még azt is elszeretném modani, hogy a családomnak van ügyvéde, de mivel ez itt családon belüli jogiügy nem tudom, hogy hogyan vonhatom bele, vagyis jobban kérdezve, a közjegyzőhőz ügyvéddel érdemes menni, vagy magam kell benyújtanom az igényt ? Mivel még félig tanuló státuszban vagyok, és nincs pénzem, arra gondoltam, hogy az ingatlanról - ami elég nagy értékű területen fekszik, nagyapám javára vagy nagyanyám javára lemondok, és az élvezetet tetem rá a felére valamint az ingatlan azon területét kérem magamnak amin a fagylalatozó van, mert onnan folyik be a bérleti díj gondolom ez jó megoldás lenne. Szóval a rám eső rész 6-7 millió Ft lenne, szóval mivel mégis csak a családom ezért nem mondtam azt, hogy fizessék ki a százalékot helyettem, amit leszámítva a 7 millióból, plussz még fizessenek nekem 6.5 milliót.

jogiforumer # 2007.03.26. 20:43

Az előző hozzászólásomban szereplő mondatszerkezeti hibákért elnézést kérek, csak kicsit gyorsan írtam, és fogalmaztam, a válaszokat pedig előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.26. 21:13

Ha úgysem a végrendeletnek megfelelően akarjátok elosztani a hagyatékot - ami szerintem egyébként nem szép dolog - akkor nincs szükség semmiféle eljárásra. Megegyeztek, és passz.

monalisa1 # 2007.03.26. 21:24

Akkor a nagyszüleid fizetik az örölési illetéket, azt követően az édesanyád,
és majdan pedig majd te...

Nem lehetne ezt a pénzt a családon belül megtartani?!

Ne a mát nézd - a jelen remélt hasznodat - hanem próbálj időben távolabbra is látni.

jogiforumer # 2007.03.26. 21:29

Kedves monalisa1, ezt hogy érted? Hogy eből írassák az én nevemre és akkor megvan spórólva? Amúgy mivan ha a nagymamám nem százalékol be ? Elárverezik?

jogiforumer # 2007.03.26. 21:32

Kedves kbs, ebben az országban sajnos mint tudjuk 1850-től kezdve van az örökösödési adó, mivel nekem nincs havi bevételem, úgymond a szüleim és a nagyszüleim tartanak, így talán nem lenne helyes azt mondani, hogy legyenek olyan kedvesek, és százalékoljanak be helyettem, aztán az én nevemen lesz a ház fele. Tisztességes akarok lenni az ügyben, de nem akarok magammal sem kitolni, és a családdal főként nem. Ezért nehéz ez a helyzet. Részletre meg hiába akarnék százalékolni, amikor nincs bevételem, különben pedig úgy tudom, hogy magas kamattal lehet csak. A közjegyzőnél, most újra kikellene fizetni az 51000 Ft-ot ?

monalisa1 # 2007.03.26. 21:49

A sorban öröklést lehetne/kellene megspórolni, szerintem.

Azt hogy neked ma még nincs önálló jövedelmed - és mint ilyen nem tudnád fizetni az öröklési illetéket -,a probléma végül is megoldható: szüleid kifizetik helyetted amit most neked kellene és ennyival ráterhelik az örökölt javaidra (...), aztán amikor lesz saját kereseted visszaadod nekik a pénzt = a zálog lemegy a tulajdoni lapodról.

monalisa1 # 2007.03.26. 21:51

Te most csak a saját szempontod szerint gondolkodsz., amúgy több szem többet lát!...

monalisa1 # 2007.03.26. 21:53

A nagyszüleid akár le is mondhatnak az örökségről (..) így a következő öröklő az édesanyád - és fizeti amit kelljen helyettük.

jogiforumer # 2007.03.26. 22:19

Megmondom, őszintén, hogy a legfontosabb kérdés jelenleg a fagylaltozó ügyének rendezése valószínűleg. Csak nagyvonalakban írom le, hogy érthető legyen. Dédnagyanyám háza kertes ház, mely nagyon jó helyen fekszik, a kis város egyik központi helyén. 1993-ban jött egy vállalkozó, hogy ő szeretne egy fagylaltozót nyitni a telek egy részén. A szerződés meg is köttetett. %évre és ez az eredetileg 5 éves szerződés van még mindig érvényben. 5 éven keresztül 5000 Ft-bérleti díjat fizetett, ami elég nevetséges. A fagylaltozó eredetileg 17m2-es területre épült, de kapott mellé úgymond ingyen egy kerthelyiségnek megfelelő telket is ami kb szintén ugyanannyi. Kb 1994/95-től van a kerthelyisége is ott. Kihasználta dédmamát. 1998-tól kezdve 7000 Ft-ot fizet, de azt is alig lehetett belőle kiszorítani, mert rinyált, hogy innentől adóköteles amit fizet, és hogy majd ő befizeti a dédi helyett az adót ( szerintünk nem fizetett ez semmit) Továbbá igaz az, hogy 5000 Ft-os bérleti díj után nem kellett adóznia a vállalkozónak? Ha csalta az Adót fellhetne jelenteni? A helyzet az, hogy most kellene egy olyan papír, amire hívatkozva ez lehetne gondolom a végrendelet, új feltételeket szabhatok neki. Terveim közöt a kerthelyiség bezárása szerepel, és az eddigi bérleti díj 30 000 Ft-ra történő felemelése szerepel. Ha nem tetszik neki, akkor mehet !.
Szóval a kérdés az, hogy ti ezt hogy oldanátok meg ?

monalisa1 # 2007.03.27. 12:14

Én most csak arra kérdezek rá, hogy az 5000 Ft az havi vagy évi?... Szerintem akár az egyik akár a másik nevetségesen alacsony.

Meg kell nézni az aktuális bérleti szerződés lejártának időpontját, és onnantól konyec filma.

Addig emeld a díjat, és a szolgáltatásba vond bele a kerthelység kiadását is.

Mindezek után próbáld piaci áron meghatározni a Ft/hó kérendő díj összeget.

Ha esetleg kérdezi, hogy miért akarod bezárni (= megszüntetni) az üzlethelyiséget, mond hogy az új tulajdonosnak (= örökösnek) más elképzelései vannak azon a területen - bármiféle részletezés nélkül.

jogiforumer # 2007.03.27. 15:14

Havi bérleti díj. 1993-tól 1998-ig fizették az 5000-et, aztán 1998-tól hétezer forintot fizettek, most azthiszem 12000 körül van. Szerződésük az érdekes... ugyanis az első van még érvényben, mer olyasmi van benne, hogyha nem csinálnak új szerződést a felek, akkor az eredeti szerződés marad érvényben az 5 év lejártával.

monalisa1 # 2007.03.27. 16:41

Akkor itt az ideje új szerződést írni! Persze azt neki el kell tudni/akarni fogadni... Ha mégsem akkor "könnyes" bucsú egymástól. Azért az eredeti szerződést előbb mutassad meg jogásznak, nehogy utóbb valami ok miatt támadható legyen.

jogiforumer # 2007.03.28. 10:16

Hát a szerződéssel csak annyi a bibi, hogy még a tél elején elakarjuk adni a házat.. apropó, kötelesek vagyunk neki felajánlani az elővásárlási jogot ? Ha nem lenne neki felajánlva mi lehetne? Ugyanis a dédivel aláírattk egy papírt amiről a két tanu aláírása hiányzik, hogy az elővásárlási jog az övéké.

A bérleti díjjal kapcsolatban, hogyan lehetne felméretni, illetve kivel, hogy mennyi az a maximum amit reálisan meglehet állapítani vele szemben bérleti díjként ?

jogiforumer # 2007.03.28. 10:19

helyesbítés , nem a tél elején, hanem a tél beköszönte előtt.

monalisa1 # 2007.03.28. 14:59

A körülmények változására tekintettel a bérleti szerződés rendkívüli ok miatt felmondható., a rendkívüli ok az ingatlan tervezett eladása.

Fel lehet neki ajánlani a vételt, azonos feltétellel mint bárki másnak.

Hogy utóbb bele ne köthessen: tértivevényes levélben tegyétek meg az ajánlatot, 15 nap jogfosztó válaszolási kötelezettséggel.

A dédi által írt papír - tanúk hiányában - nem ér semmit.

A kallkulálható bérleti díj "beárazása" a környéken azonos vagy hasonló nagyságú és profilú üzlethelyiségek összehasonlítása alapján.

jogiforumer # 2007.03.29. 08:58

Köszi ;)

Nos új fejlemény: Nagyapám tegnap felhívta a fagylaltozó tulajdonosát és közölte vele, hogy a teleknek annak a részének amelyiken a fagyizó áll, új tulajdonosa van. A bérlő azaz a fagyizó tulajdonosa meglepődőtt, azt üzente hogy majd vegyem fel vele a kapcsolatot, továbbá, hogy addig amig nem kerül a közjegyző elé a végrendelet, és nem hivatalos szerinte ( pedig alapból az ) addig adózási szempontból sem tudja az én számlámra küldeni a pénzt. Szerintem csak időt akar húzni, mert jelenleg fizet 12000-et gondolja, 3-4 hónap amig átkerül annyi idő alat a nyári szezon lecseng aztán zászlót bont, de ha nem is bont zászlót, megspóról annyi pénzt. Nade amikor a dédi meghalt, egyből, már a másik hónaptól küldte a pénzt a nagyanyám nevére, pedig még legalább 4 hónapig novembertől február végéig, nem is volt hagyatéki tárgyalás, de végig a mama nevére küldte a pénzt. Terel ugye ?

Továbbá meglehet e azt csinálni, hogy egyoldalúag írok egy hivatalos szerződést pl ügyvéddel, aztán ajánla feladom neki ajánlott azaz tértivevényes levélben 15 napos jogfosztó válaszolási kötelezettséggel? Tehát ha nem írja alá vagy nem küldi vissza 15 napon belül aláírva, akkor repül?

jogiforumer # 2007.03.29. 09:00

Illetve apám mondott valami olyasmit, hogy még azt is meglehetne csinálni, hogy az ügyvédem költségét ő állja szerződés kötés esetén. Erre tényleg van lehetőség ?

monalisa1 # 2007.03.29. 12:24

Ne haragudj de egy kicsit követhetetlen amit írsz, legalább is az én olvasatamban.

Egy dolog hogy kinek a tulajdonában van most a telek, másik hogy a szerződést nem te kötötted a bérlővel.

Egy ügyvéd majd átolvassa az iratokat és megmondja mit lehet tenni - akár többféle megoldást is javasolhat.

Azt hogy a nagyapád mit telefonált a bérlőnek mit nem, nos ennek valódiság a telek jelen tulajdonjogát illetően a földhivatalban ellenőrízhető...