8 Milliós vagy 14 milliós ingatlan


jogiforumer # 2007.03.26. 22:19

Megmondom, őszintén, hogy a legfontosabb kérdés jelenleg a fagylaltozó ügyének rendezése valószínűleg. Csak nagyvonalakban írom le, hogy érthető legyen. Dédnagyanyám háza kertes ház, mely nagyon jó helyen fekszik, a kis város egyik központi helyén. 1993-ban jött egy vállalkozó, hogy ő szeretne egy fagylaltozót nyitni a telek egy részén. A szerződés meg is köttetett. %évre és ez az eredetileg 5 éves szerződés van még mindig érvényben. 5 éven keresztül 5000 Ft-bérleti díjat fizetett, ami elég nevetséges. A fagylaltozó eredetileg 17m2-es területre épült, de kapott mellé úgymond ingyen egy kerthelyiségnek megfelelő telket is ami kb szintén ugyanannyi. Kb 1994/95-től van a kerthelyisége is ott. Kihasználta dédmamát. 1998-tól kezdve 7000 Ft-ot fizet, de azt is alig lehetett belőle kiszorítani, mert rinyált, hogy innentől adóköteles amit fizet, és hogy majd ő befizeti a dédi helyett az adót ( szerintünk nem fizetett ez semmit) Továbbá igaz az, hogy 5000 Ft-os bérleti díj után nem kellett adóznia a vállalkozónak? Ha csalta az Adót fellhetne jelenteni? A helyzet az, hogy most kellene egy olyan papír, amire hívatkozva ez lehetne gondolom a végrendelet, új feltételeket szabhatok neki. Terveim közöt a kerthelyiség bezárása szerepel, és az eddigi bérleti díj 30 000 Ft-ra történő felemelése szerepel. Ha nem tetszik neki, akkor mehet !.
Szóval a kérdés az, hogy ti ezt hogy oldanátok meg ?

monalisa1 # 2007.03.26. 21:53

A nagyszüleid akár le is mondhatnak az örökségről (..) így a következő öröklő az édesanyád - és fizeti amit kelljen helyettük.

monalisa1 # 2007.03.26. 21:51

Te most csak a saját szempontod szerint gondolkodsz., amúgy több szem többet lát!...

monalisa1 # 2007.03.26. 21:49

A sorban öröklést lehetne/kellene megspórolni, szerintem.

Azt hogy neked ma még nincs önálló jövedelmed - és mint ilyen nem tudnád fizetni az öröklési illetéket -,a probléma végül is megoldható: szüleid kifizetik helyetted amit most neked kellene és ennyival ráterhelik az örökölt javaidra (...), aztán amikor lesz saját kereseted visszaadod nekik a pénzt = a zálog lemegy a tulajdoni lapodról.

jogiforumer # 2007.03.26. 21:32

Kedves kbs, ebben az országban sajnos mint tudjuk 1850-től kezdve van az örökösödési adó, mivel nekem nincs havi bevételem, úgymond a szüleim és a nagyszüleim tartanak, így talán nem lenne helyes azt mondani, hogy legyenek olyan kedvesek, és százalékoljanak be helyettem, aztán az én nevemen lesz a ház fele. Tisztességes akarok lenni az ügyben, de nem akarok magammal sem kitolni, és a családdal főként nem. Ezért nehéz ez a helyzet. Részletre meg hiába akarnék százalékolni, amikor nincs bevételem, különben pedig úgy tudom, hogy magas kamattal lehet csak. A közjegyzőnél, most újra kikellene fizetni az 51000 Ft-ot ?

jogiforumer # 2007.03.26. 21:29

Kedves monalisa1, ezt hogy érted? Hogy eből írassák az én nevemre és akkor megvan spórólva? Amúgy mivan ha a nagymamám nem százalékol be ? Elárverezik?

monalisa1 # 2007.03.26. 21:24

Akkor a nagyszüleid fizetik az örölési illetéket, azt követően az édesanyád,
és majdan pedig majd te...

Nem lehetne ezt a pénzt a családon belül megtartani?!

Ne a mát nézd - a jelen remélt hasznodat - hanem próbálj időben távolabbra is látni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.26. 21:13

Ha úgysem a végrendeletnek megfelelően akarjátok elosztani a hagyatékot - ami szerintem egyébként nem szép dolog - akkor nincs szükség semmiféle eljárásra. Megegyeztek, és passz.

jogiforumer # 2007.03.26. 20:43

Az előző hozzászólásomban szereplő mondatszerkezeti hibákért elnézést kérek, csak kicsit gyorsan írtam, és fogalmaztam, a válaszokat pedig előre is köszönöm.

jogiforumer # 2007.03.26. 20:39

Plusszban még azt is elszeretném modani, hogy a családomnak van ügyvéde, de mivel ez itt családon belüli jogiügy nem tudom, hogy hogyan vonhatom bele, vagyis jobban kérdezve, a közjegyzőhőz ügyvéddel érdemes menni, vagy magam kell benyújtanom az igényt ? Mivel még félig tanuló státuszban vagyok, és nincs pénzem, arra gondoltam, hogy az ingatlanról - ami elég nagy értékű területen fekszik, nagyapám javára vagy nagyanyám javára lemondok, és az élvezetet tetem rá a felére valamint az ingatlan azon területét kérem magamnak amin a fagylalatozó van, mert onnan folyik be a bérleti díj gondolom ez jó megoldás lenne. Szóval a rám eső rész 6-7 millió Ft lenne, szóval mivel mégis csak a családom ezért nem mondtam azt, hogy fizessék ki a százalékot helyettem, amit leszámítva a 7 millióból, plussz még fizessenek nekem 6.5 milliót.

jogiforumer # 2007.03.26. 20:31

Értm, és lenne még egy kérdésem.

A dédi 1911-ben született, tehát 86 éves volt amikor írta, ez nem kizáró tényező e, mert valami olyasmit is hallottam, hogy80 év felett csak elme orvosi vizsgálat után végrendelkezhez. A másik dolog pedig az, hogy 2001-ben benn feküdt az idegosztályon, és agyérelmeszesedést állapítottak meg nála.

Továbbá, már megvolt a hagyatéki tárgyalás, február végén, most ilyenkor mi a teendő? Kérni kell egy újabb időpntot a közjegyzőtől?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.26. 20:23

Ha teljes egészében maga írta, és alá is írta, akkor ez bizony érvényes. És az öröklési igény tulajdoni igény, s mint ilyen nem évül el.
Csak ne kerüljön elő egy ettől eltérő tartalmú újabb keletű végrendelet, esetleg egy ezt visszavonó nyilatkozat.

jogiforumer # 2007.03.26. 20:15

Ma megtalálta anyukám dédnagyanyám elveszett végrendeletét. 10 éves a végrendelet majdnem, és saját kézzel írott. A kérdés érvényes e:

"Végrendelet:

Szellemi frisseségem teljes tudatában az alábbiak szerint végrendelkezem.
A Saját tulajdonomban lévő [város név, utcanév, utca házszám] ingatlanom az alábbiak osztom meg. [a nagymamám polgár neve] [és címe], lányomnak felerészben A másik felerészt ifju [itt írja az én nevemet] dédunokámnak ..... száma alatti lakosnak, és a .... fagylaltozó bérbevételét hagyom. Ennek fejébe semmi ellenszolgáltatást nem kérek.

város

1997.dec.17

és a dédnagymama aláírása"

jogiforumer # 2007.03.26. 12:38

Tisztelt Dr.Attika!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát a magam, és a nagymamám nevében. A hagyatéki tárgyalás már megvolt, 51500 Ft körüli összeget kellett kifizetnie a nagyszüleimnek a közjegyző részére, aztán jött egy papír a földhivataltól azthiszem, ahol további 12 000 Ft-ot kellett befizetni. Mostmár csak az APEH van hátra. Ha az APEH-nél döntése ellen pl valaki fellebezni akar, akkor azt hol teheti meg? Ezt most csak úgy kérdezem, mivel még az APEH-től nem jött senki ,és semmi. Illetve a fellebezést 15 vagy 30 napon belül elkell bírálniuk? Valamint ha kijönnek felbecsülni a házat azért számítanak fel díjat, és ha igen mennyit ?

Dr.Attika # 2007.03.25. 18:20

Jó estét kívánok!
A nagyszülője a dédszülő halála pillanatában tulajdonosa lett az ingatlannak. A tulajdonosi jogosítványokat ( birtoklás,(használat, hasznok szedése, rendelkezési jog) ekkor megszerezte. Ráadásul az ingatlan-nyilvántartáson kívül lett tulajdonos. ( Ez azért lényeges, mert a főszabály ingatlan tulajdonjogának megszerzéséhez az ingatlan nyilvántartásába történő bejegyzés követelményét fűzi.) Ekkortól az ingatlan eladásra meghirdethető, legfeljebb a tulajdonjogot nem lehet igazolni az inyvt. adatai szerint. Az értéket elsősorban a hagyatéki eljárásban kell megállapítani, másodsorban az APEH illetékosztálya közöl egy értéket, amely megállapítás ellen jogorvoslatnak van helye.

Azt tudom tanácsolni, hogy a hagyatéki eljárás mihamarabbi lezárását szorgalmazza!
Az ingatlan értékét

jogiforumer # 2007.03.25. 14:04

Helló!

A nagyanyám elsővonalbeli örökös a dédmama után. Az ingatlan amit örökölt a polgármesteri hivatal szerint 7 millió Ft, az első kérdés az lenne, hogy 8 milliós ingatlan után mennyit kell fizetnie? Mivel az ingatlan meglehetősen jó helyem van, és az APeh még nem értékelte fel ezért elképzelhető, hogy ennek a 7 milliónak a dupláját is megállapítják, azaz a második kérdés az, hogy 14 millió Ft után mennyit kell fizetni?

A harmadik kérdésem az lenne, hogy mikortól lehet az ingatlant meghírdetni eladási célból? Konkrétan mivel a beszázalékolás elhúzodhat, mert lassúak az ilyen ügyek lehetséges e közben újságban meghírdetni, de a beszálékolásig nem eladni pléldául, hanem csak az esetleges vevőkkel tárgyalni (sok az érdeklődő az ingatlanra)?