eltartási szerződés - köteles rész


ObudaFan # 2011.10.16. 16:48

Akkor azt nyilván a törvényes öröklés szabályai szerint meg is kapták az örökösök.

gonosztorpe # 2011.10.16. 16:57

Nem mert a mama temetése most 28 án lesz mivel multhéten szerdán halt meg ezért kérdeztem hogy anyosomnak az apai rész megjár-e mert a sogoromék azt mondták hogy az anyosom semit nem fog kapni sem anyait sem apait

ObudaFan # 2011.10.16. 18:04

Annak, hogy az édesanyja mikor halt meg semmi köze az édesapja utáni örökléshez.

gonosztorpe # 2011.10.16. 20:48

Igen ezt én is tudom csak mivel mostanában lett irva eltartási szerzödés a apa után örökölt de a anya után nem megjár neki az apai rész? mivel kivan fizetve az apa után az adó az eltartási szerzödésnek van e köze az apai részhez mert ugyan arrol a házrol van szó amin az eltartási szerzödés van

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.17. 05:01

Ezeknek a dolgoknak nem sok köze van egymáshoz. Az apa tulajdoni hányadából nyilván ő is örökölt. Az anya meg csak a saját tulajdoni hányadát idegeníthette el a tartási szerződéssel.

gonosztorpe # 2011.10.17. 08:10

Nagyon szépen Köszönöm akor igy már értem

Babi01 # 2011.10.18. 11:07

Tisztelt Ügyvédúr!
2008-ban öröklési szerződést kötöttem, a volt férjem szüleivel. 2010.ben. A volt aposón elhunyt, a hagyatéki átadánál a volt anyosóm, már nem kivánta velem a továbbiakban a szerződés teljesítését, a felbontásért bírósághoz fodult. Itt mind két fél szerződését kérte utólagosan felbontani. V.aposón szerződése a lakásának 1/2,része volt, amit még életében nekem adott, és az tudomásom szerint elhunyta után az végbe is ment. Erröl szerintem már a bíróság nem folytat tárgyalást. A másik félel folyik a tárgyalásom, aki azt állitja, de tanuja nincs hogy én nem gondoskodtam rólok, de a jó viszony közöttünk, csak a néhai után romlott meg.V aposón után a közjegyző átadta nekem, a hagyatékot, mint örökösnek, örökérvényyü az átadás, igy fogalmazott. A kérdésem az lenne, hogy most valóban mindkét fél öröklési szerződését vizsgálja a bíróság, vagy csak az utobbit.
Válaszát előre is köszönöm. Emma

ObudaFan # 2011.10.18. 11:40

Az apósét aligha, de látni kellene az iratokat.

Babi01 # 2011.10.18. 11:44

Már mint az öröklési szerződést? Vagy milyen papirokra gondolt?

ObudaFan # 2011.10.18. 11:44

A peres iratokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.18. 11:47

A bíróság azt vizsgálja, amit elé visznek. De az apósoddal kötött öröklési szerződésre vonatkozó kérelmet el fogja utasítani, mert csak maga az eltartott hivatkozhatott volna még életében a teljesítés hiányára, a jogutódja már nem. (Az anyósod ráadásul valószínűleg nem is jogutód - ha vannak az örökhagyónak élő leszármazottai.)

Az anyósoddal kötött szerződéssel érdemben foglalkozik a bíróság, de a felbontása annak sem valószínű. Anyósod - ha valóban nem teljesítettél, elsősorban a teljesítést követelheti - hat hónapra visszamenőleg -, és még ha a kapcsolat megromlását bizonyítja, akkor is az életjáradéki szerződéssé alakítás.
Ha mégis elérné valahogy a felbontást, akkor el kell számolni: vissza kell hogy fizesse neked a nyújtott tartás értékét.

Ha esetleg azt szeretné bizonyítani, hogy a szerződés színlelt volt, és ezt sikerrel bizonyítja is, akkor még mindig megáll halálesetre szóló ajándékozásként; vagyis az ajándék visszakövetelésének a megalapozottságát is igazolnia kellene. (A színleltséget az após - vagyis néhai férje - szerződésével kapcsolatban is felvetheti - ha még sincsenek leszármazók, mert ez esetben ő a kötelesrészre jogosult örökös.)

(Merő jószándékból mondom: abból, ahogyan és amit írsz az ügyből, úgy tűnik, hogy nem fogsz ügyvéd nélkül boldogulni a perben. Legfeljebb akkor, ha anyósodnak sem lesz ügyvédje - de akkor meg a bíró nem fog boldogulni veletek.)

Babi01 # 2011.10.18. 12:05

Kedves Ügyvédúr!
Nagyon jól értelmezte a levelemet, mert egyikünknek sincs ügyvédje, igy aztán, látom hogy a bírónak, igen csak nagy gondja van velünk, mert már egy éve elmúlt hogy tart ez a tárgyalás, és még kiutat sem látok.A volt anyósom állandóan megváltoztattja a vallomásait, ez is egy zavaró tény. Engem felhivott a bíróság hogy tegyek letétbe xx,ezer Ft,-ot szakértőidíj fejébe. De miért én, Nem én kértem ezt a tárgyalást. Ez a tartás már tíz éve folyt köztünk, csak 2008,ban lett belőle hivatalos okirat. Öröklési szerződés cimen. Ezt a valóságba végig csináltam, mind addig amig a volt aposóm élt. Ez nem kamuból lett készitve. V. aposóm még azt is a szerződésbe foglalta, hogy ő igy végrendelkezik. A volt anyósomnak, haszonélvezetet sem adott a halála esetére az ő saját ingatlanára.

ObudaFan # 2011.10.18. 13:37

Hát ez azért a leírtakból nem nagyon derül ki, hogy pontosan mire kell a szakértő. Ha esetleg a bíró hajlik a kereset teljesítésére, lehet, hogy a nyújtott tartás ellenértékének meghatározására. De ez tényleg csak találgatás, neked kellene tudni, hogy áll a saját ügyed.

Szandi 03 # 2011.10.20. 18:08

Kedves Ügyvédúr!
Eltartási szerződést kötöttünk, egy idős házaspárral, Az egyik fél most elhunyt, a másik fél meg az öregek otthonába szeretne menni, mi beleegyezünk a felbontásba, mivel neki ez a kérése. De arra kér hogy az ingatlant amit az eltartás fejébe adtak arról mondjunk le, ellenkező esetbe bírósághoz fordul.Mivel az elhunyt részét igy már szerintem megörököltük. A tartás alatt, 500,ezer Ft-ot adtak,ajándékba amiről egy elismerést is irtak. Ezt az összeget vissza kérheti tölünk? vagy csak a felét? Mert a másik fél részét az elhunyt nem követelheti. Mi ilyenkor a jogszabály?
Válaszát nagyon szépen köszönöm.
További szép estét kivánok.

Szandi 03 # 2011.10.20. 19:53

Kedves Ügyvédúr!
Egy gyors válaszra lenne szükségem, legyen már szives válaszolni. Mi az hogy várakozás? egy ilyen perben.
Köszönöm

ObudaFan # 2011.10.21. 06:31

Még az ő vonatkozásában sem vagytok kötelesek a felbontásba beleegyezni, ez ugyanis azt jelentené, hogy az ő tulajdoni hányadát vissza kellene adni, nyilván a nyújtott tartás értékének a megfizetése ellenében.

Ptk. 582. § (1) A még meglevő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.

(2) Ha a megajándékozott vagy vele együttélő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket.

(3) Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

(4) Visszakövetelésnek nincs helye, amennyiben az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, továbbá ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta; megbocsátásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb ideig nem követeli vissza.

(5) A szokásos mértékű ajándék visszakövetelésének nincs helye.

Szandi 03 # 2011.10.21. 07:02

Kedves Ügyvédúr!
Ezt igy értem, de az elhunyt után a másik fél jogosan követelheti az ajándék reá eső részét? Néhai után már az örökség megvan szerintem, akkor bizonyos hogy nem a nem teljesités után járna vissza az ajándék.
Köszönöm a rám szánt idejét.

ObudaFan # 2011.10.21. 07:09

Az elhunyt által adott ajándékot az elhunyt örököse követelheti vissza és csak igen kivételes esetben.

Szandi 03 # 2011.10.21. 07:20

Kedves Ügyvédúr!
Az elhuny örökösei mi vagyunk, akkor a volt házastársának igy nem itélheti vissza a bíróság?
Mondjuk hogy együtt adtak 500,e-Ft-ot természetesen amikor még élt, ez kb. 3.éve volt, akkor annak csak a felét kérheti, a túlélő házastárs?

Szandi 03 # 2011.10.21. 10:12

Tisztelt Ügyvédúr!
Ha lehet, kérem hogy egy pár sorban, irja le a kérdésemre a választ.
Köszönettel.
További kellemes napot kivánok.

ObudaFan # 2011.10.21. 14:15

Több, mint valószínű, hogy nem. De azért természetesen a biztos válaszhoz az összes eddigi iratot végig kellene olvasni.

andriis # 2011.11.26. 19:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köthetünk e úgy eltartási szerződést, hogy az eltartottnak csak 13/21 ed része van az ingatlanból és lehet e úgy kötni az eltartási szerződést, hogy én lennék a tulajdonos és az eltartott mellett a feleségem is haszonélvező.
Köteles rész nincs, mert az eltartottnak nincs gyermeke, csak testvérei.
Előre is köszönöm válaszát

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.26. 23:03

Igen. Bár az eltartott haszonélvezete felesleges, a feleségedét meg nem értem. Együtt akar lakni az eltartottal?

ObudaFan # 2011.11.26. 23:13

az eltartott haszonélvezete felesleges

Azért szerintem nem. Viszont az a másik haszonélvezet szerintem is fura.

andriis # 2011.11.27. 12:31

A feleségemé azért kéne, hogyha velem valami történik akkor az örököseim ne tudják kitenni az ingatlanból, elvégre együtt csináljuk az eltartást