Gyermek külföldre vitele tartós munkavégzés alatt


marcipan777 # 2011.06.01. 05:37

Üdvözlöm!

Szeretnék tanácsot kérni.
Párommal 14 éve élünk együtt ,nem vagyunk összeházasodva. Az utobbi időben nagyon megromlott a viszonyunk helyrehozhatatlanul sajnos.
Szeretnék tőle elköltözni, szüleim nem élnek tehát egyetlen lehetőségem kiköltözni Ausztriába a testvéremhez aki már 20 éve kinnt él ott ment férjhez.
Kérdésem az lenne, hogy mi lenne az első lépés amivel ezt elindithatnám. Párom 100% nem egyezik bele ezért szeretnék erről hivatalos papirt.
Fiam 8 éves, szeretném ha a 2. osztályt már ott kezdené.
Tesom addig keresne kinnt nekem munkát meg intézné a sulit, egyenlőre náluk laknék,oda lennénk bejelentve.

Válaszát előre is köszönöm.

Marcsi

ObudaFan # 2011.01.05. 11:29

Igen. Ezt úgy lehet megelőzni, hogy a kiköltözéshez a bíróságtól kell hozzájárulást kérni.

bettydavis # 2011.01.04. 23:11

Üdvözlöm!
Kislányom idén februárban lesz 11 éves, akit 20 hónapos kora óta egyedül neveltem egészen 2008 decemberéig, amikor is megismerkedtem párommal, akivel azóta jegyben járunk. Lányomra az édesapa több, mint 5 éve nem fizet gyermektartást, semmiféle beiskolázási, táborozási, stb. költségekhez nem járul hozzá, ezenfelül a láthatások úgy tudtak lezajlani, ha én vittem gyermekem a 40 km-rel távolabb lakó apához. Kislányom évek óta nem hajlandó az édesapával sehová menni, valamint a köztük lévő kapcsolat egyre inkább elhidegült. Gyermekelhelyezési per keretein belül – melyet az apa indítványozott – , lányomat nálam helyezték el, az apa felé két hetente biztosítottam a láthatást a fent leírtak alapján. A bírósági okirat azt mondja ki, hogy „a gyermek láthatásának helye mindenkor az anya tartózkodási helye, az apa köteles a megjelölt időpontban a gyermekért az anya lakására menni, majd a megjelölt időpontban visszavinni“. A nyári szünetekre sosem tartott igényt. Bejelentett munkahelye kb 7 éve nincsen.
Mivel Magyarországon a gazdasági helyzet egyre rosszabb, párommal külföldön kerestük a munkavállalás lehetőségét, ami meg is valósult, hiszen vőlegényem bemutató pékként állást kapott egy francia jellegű pékségben, ahol a keresete kimagasló, még a külföldi viszonyok között is. A kijövetelünk 2010 augusztusában történt, távozásunkat az általam megbízott ügyvédnő közölte írásban az apával, akinek az útlevélhez nem kellett az írásos beleegyezése. A levél természetesen tartalmazta az én, valamint kislányom e-mail címét is. Az édesapa az ügyvédnő értesítő levelét kétszeri felszólítás után vette át. Ez idő alatt én is küldtem neki levelet, mely tartalmazta az itteni címünket, mobilszámunkat is. Levelemből természetesen másolatot küldtem a fent említett ügyvédnőnek is.
Lassan hat hónapja, hogy itt vagyunk, de ez idő alatt az édesapa nem keresett meg semmiféle levelezési formulában, a megadott mobiltelefonszámon lányomat egyszer sem hívta fel. Több, mint két hónap után kislányom vette fel vele a kapcsolatot az iwiw-en keresztül.
Ezen dolgok ismeretében Ön szerint kötelezhet-e az édesapa arra, hogy lányomat egy év után vissza kelljen vinnem Magyarországra, ha igen, mennyi időre, vagy pedig végre élhetnénk nyugodtan is?
Egy aggódó édesanya…

ObudaFan # 2010.08.23. 09:41

Egyéven túli külföldre költözéshez mindenképp kell a beleegyezésed. És egy éven belül is kapcsolattartási jogod van, amit biztosítania kell.

breakfree # 2010.08.22. 12:22

még annyit hozzá, hogy nem végleges, de nyilván tartós távollét készülődik a háttérben. (ami persze akár tartóssá is válhat) és nyilván a lényeg amit kihagytam bár, te kitalálható, hogy elvinni magával a kicsiket. MEg tud kerülni ebben engem?

breakfree # 2010.08.22. 11:38

Jó napot! Az a lehetőség merült fel (válásra készülünk, 1éves és 2 éves a két törp) hogy a feleségem meglépne külföldre. Nyilván ehhez nekem bele kell egyezni, illetve ott kell lennem ha útlevelet vált ki. de mi van ha az unióba távoznak, ahová elég a személyi, és mondjuk , idézőjelben nyarslni indulnak aztán ott marad dolgozni? az unióba is kell a beleegyezésem, vagy ez egy kiskapus lehtőség a feleségem számára???

ObudaFan # 2010.08.20. 17:35

Ilyenkor bírósághoz kell fordulni. A bíróság nemperes eljárásban dönt a vitában.

zinnia # 2010.08.20. 11:50

Azoknak, akik hasonlo cipoben jarnak, csak annyi info, hogy van megoldas ilyen helyzetekre. Egy jo ugyved segit megtalalni a modot.

zinnia # 2010.06.29. 22:47

Kedves Fórumozók!
Lányom 10 éves , hamarosan tölti a 11-et. 1 éves kora óta egydül nevelem, elváltunk, nálam van elhelyezve. Volt több évi gyám, meg bíróság, hogy az apja elvegye, de szerencsére maradt. Most a férjem kapott egy külföldi, EU-n kívüli állást, ami olyan lehetőség számunkra, hogy megalapozhatja nem csak a mi, hanem a gyerekeink életét is, beleértve a párommal közösen nevelt lányomat is. Van még egy közös kislányunk is. Eddig az apuka beleegyezett, hogy megváltoztatott láthatással (nem kéthetente, hanem a nyári szünet egészében és a többi iskolai szünetben) kivigyük a nagylányt. mondtam írásba adom, hogy hazahozom neki a saját költségemen ezekben a szünetekben. Most mielőtt utaznánk kijelentette, hogy ő márpedig ilyen hülyeséget nem enged meg, hogy külföldre menjen a lány, az nem érdeke. Ilyenkor mit lehet tenni? kb 2 hónapon belül indulunk, kérem segítsetek, hogy ilyenkor mit lehet tenni, hogy ne legyen belőle baj, és tudjunk utazni, mert a jelenlegi családomat nem akarom szétszakítani oly módon, hogy itthon kell maradjak a nagylány miatt. köszönöm. üdv zinnia

sykora # 2007.05.08. 21:43

És van valami arra nézve, ha a kiskorú gyermek fogyatékos, és mondjuk előfordulhat, hogy orvosi kezelésre szorulhat?

derill # 2007.05.07. 18:35

A Gyer. ad némi iránymutatást:
A gyermek végleges külföldre távozása
22. § (1) A gyermek végleges külföldre távozására vonatkozó nyilatkozat jóváhagyása [Csjt. 77. § (3) bek.] iránti kérelemhez csatolni kell azokat az okiratokat (különösen: a külföldi hatóság által kiállított környezettanulmányt, iskolalátogatási igazolást, jövedelemigazolást, befogadó nyilatkozatot), amelyekből megállapítható, hogy a gyermek nevelése, tartása, ellátása, tanulmányainak folytatása külföldön biztosítva van.
(2) A gyermek végleges külföldre távozására vonatkozó jognyilatkozat elbírálása során mérlegelni kell, hogy a kapcsolattartást szabályozó bírósági vagy gyámhivatali határozat végrehajtása nemzetközi szerződés vagy viszonosság hiányában biztosítható-e.
(3) Ha a különélő szülők a gyermek külföldi tartózkodási helyének kijelölésében nem tudnak egyezségre jutni, a gyámhivatal tájékoztatja a feleket a bírósági eljárás megindításának lehetőségéről.
(4) A gyermek végleges külföldre távozása esetén a gyámhivatal tájékoztatja

  1. a gyermek törvényes képviselőjét a lakcímváltozásra vonatkozó jogszabályban előírt bejelentési kötelezettségéről, továbbá arról, hogy kérheti a kapcsolattartás újraszabályozását,
  2. a kapcsolattartásra jogosult szülőt arról, hogy a külföldre költözést követő 3 hónapon belül kérheti a gyámhivataltól a kapcsolattartás szabályozását, újraszabályozását, ha a gyermek a törvényes képviselőjével az Európai Unió valamely tagállamába jogszerűen távozik.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy anyuka csak ugy fogja a gyereket és megy világgá. A kapcsolattartást tudnia kell biztositani, és ha nem tudja, akkor nem mehet, illetve a kérdésben a gyámhviatal fog dönteni. Ugyanis ha apukának van kéthetente hétvégéje, nem kényszeríthető arra, hogy évente kétszer lássa a gyereket csak azért, mert anyuka világgá megy. Egyébként a Csjt. 72/B §-a szerint a közösen gyakorolt feügyelet körébe tartozik a gyerek tartózkodási helyének megválasztása is, és ez az a kategória. A gyámhivatal a gyermek végleges külföldre távozása során is mérlegeli például, hogy a gyermeknek az egyáltalán érdekében áll-e. Ha mondjuk tizenéves koráig itt élt, itt szocializálódott és itt járt iskolába (jelen ügyben 13 éves koráig), akkor nagyon nem áll érdekében épp az iskola befejezése és pályaváasztás előtt külföldön kezdeni, főleg ha esetleg a nyelvet sem beszéli. Majd egy év mulva, amikor itt befejezi a 8. általánost, talán, de azt majd akkor kell vizsgálni.

Gumicukor: ezt a Csjtr. és a Pk. 284 tartalmazza, de nem igy, hanem ugy, hogy ha egy évet meghaladóan megy a gyermek külföldre, akkor kell a gyámhivatal jóváhagyása, mert az végleges külföldre távozásnak minősülhet:
Csjtr. 34. § A gyermek tartózkodási helyének kijelölése kérdésében - a különélő szülők közötti vita esetén - a bíróság akkor dönt, ha a szülői felügyeletet gyakorló szülő a kiskorút tartósan állandó lakásán kívül más személynél (intézményben) vagy tartósan (egy évet meghaladóan) külföldön kívánja elhelyezni.

De mint emlitettem, ez nem azt jelenti, hogy egy éven belül is viheti, hiszen neki a kéthetente hétvégi stb. kapcsolattartást biztosítania kell. Elviekben ilyenkor anyuka kéri a kapcsolattartás ujraszabályozását iyen indokkal, és vagy ujraszabályozzák ugy, hogy ki tudja vinni, vagy nem, ha nem, nem viheti. Ha viszont elviszi anélkül hogy ezt előre rendezné, a kapcsolattartás akadályozása megállapítható, ha apa nem tud élni a kapcsolattartási jogával. Első esetben figyelmeztetés, utána birság, utána feljelentés a Btk. 195. § (4) bekezdése alapján.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2007.05.07. 17:15

A Legfelsobb Birosag PK 284 sz. allasfoglalasaban.

gumicukor # 2007.05.07. 17:10

Sziasztok!

Köszönöm a sok hozzászólást. Hát nem mondhatnám, hogy megnyugodtunk. Melyik jogszabályban található, hogy egy év időtartamig nem kell az apa (különélő szülő) hozzájárulása? Én nem találtam ilyet....

ObudaFan # 2007.05.07. 09:16

Hát ez a gyámhivatal adott esetben meghozott döntésétől függ, jelen esetben szerintem is az anya költsége lesz elvileg, de hogy lesznek végrehajtási nehézségek, az borítékolható.

Jupiter # 2007.05.07. 09:05

Csak az országhatárig. Odáig anyukának kell elhozni.

nyusz66 # 2007.05.07. 04:57

Csak egy kis helyesbítés: a láthatásra utazás költségei NEM a gondozó szülőt terhelik, hanem a láthatásra jogosult szülőt. Ami külföldi tartózkodás esetén nem csekély összeg lehet.

_Wasp_ # 2007.05.06. 20:41

Jelenlegi információim:
1 év vagy rövidebb idejű külföldön tartózkodáshoz nem kell a különélő szülő (az apa) hozzájárulása. Kérdés, mi történik, ha az egy éves kinntartozkodás után az anya "meggondolja magát" és kinn marad még 10-15 évet.
A hágai egyezmény alapján hazahozathatnák a gyermeket, de mire oddáig eljutna az ügy, a gyermeknek talán a saját gyermekei jelentenék a legfontosabb elfoglaltságot.

Vagy mi van, ha az anya jogszerű akar lenni, hazajön egy hónapra, és kimegy újabb egy évre? Védhetetlen.

Egyébként a gyámhvatal hatósági jogkörben hozott döntéseit meg lehet támadni bíróság előtt.

A láthatást biztosítani kell az anyának akkor is, ha külföldön vannak. Praktikusan az anya költségén. De mi van, ha a láthatás újraszabályozását kéri, elhúzza a dolgot pár évig, a gyeremek 14 éves lesz, és máris minden jog érvényesíthetetlenné válik?
Mi van, ha hoz orvosi igazolást, hogy a gyermek a láthatás időpontjában "beteg volt", "iskolai programon vett részt", vagy egyéb nem felróható okból nem utazott el a különélő szülőhöz.
A lehetőségek a kontrolra vajmi csekélyek. Egyvalamiben lehet bízni, a gyermekkel együttélő szülő jószándékában. És ez a bizalom sok esetben alaptalan.

A gyermektartást pedig mindentől függetlenül meg kell fizetni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

gumicukor # 2007.05.05. 12:15

Sziasztok!

Én is hasonló témában kérném a segítségeteket, mint summumius.

A helyzet a következő. Páromnak 6 hónapig tartó élettársi kapcsolatból született egy kislánya, akit a bíróság az anyánál helyezett el. A páromtól a gyerektartást közvetlenül a fizetéséből vonják le. A kislány most 11 éves, közepes tanuló, angol tagozatos suliba jár. Az édesanya 6 éve férjhez ment, született egy közös gyerekük. A férj gyakran dolgozik külföldön, kutatóorvos, ilyenkor 2-3 hónapig is itthon hagyta a családját, hogy dolgozhasson a kutatásain. Most kitalálták, hogy szeptembertől 1 évre kiköltöznének Amerikába, mondván a kislánynak is sokat lenditene a nyelvtudásán a kintlét. Az anya az egy év alatt nem dolgozna, a férj tartaná el őket. Az anya csak a gyerekekkel foglalkozna. Az elképzeléseik szerint a kislány az itthoni sulit a kinti mellett magántanulóként folytatná, félévkor és évvégén hazajönnének 1-1 hónapra vizsgázni. Ugyan minden információt a kinti suliról, lakásról megadtak, de a párommal mégis aggódunk, mert az anya az elmúlt 2 évben mindent elkövetett a gyámhivatalnál, hogy csökkentse a párom kapcsolattartását. Mi vállalnánk a kislány nevelését, bár azt nem tudjuk vállalni, hogy ugyanabba az iskolába járjon mint eddig. Szerintünk, egyébként a kislány nem bírná a két sulit egyszerre végezni.

A kérdéseim azonosak summumiuséval:
Ha a párom nem adja jóváhagyását a külföldre vitelhez, akkor:

  1. mennyi az esélye annak, hogy a gyámhatóság pótolja azt?,
  2. mennyi időbe telik a gyámhatóság eljárása?,
  3. meg lehet-e támadni a döntését, és kb. mennyi idő a fellebbviteli eljárás?; és a hozott gyh. döntés alapján már kiviheti-e külföldre akkor, ha annak a kiutazás időpontja előtt fellebbezés kerül benyújtásra?,
  4. milyen érvek alapján döntenek a gyámügyisek?, és ! hogyan döntenek túlnyomórészt?

abban az esetben, ha gyh. pótolja a hozzájárulást, és az anyuka kiviszi a kislányt:

  1. kinek a költségén utazik a kislány a láthatásra?,
  2. kell e a páromnak ez alatt az idő alatt gyermektartást fizetni?

én is köszönök minden véleményt, javaslatot, tapasztalatot!

sykora # 2007.05.04. 18:19

Sziasztok!

Nekem is van ebben a témakörben egy kis gondom, amire várom a segítségeteket, tanácsotokat.
Volt élettársam nemrégiben a belegyezésemet kérte közös gyermekünknek útlevél készítéséhez, azt viszont csak a beleegyezésem után mondta meg, hogy ki akar települni egy afrikai országbaegy helybéli férfihoz, ahogy fogalmazta legalább is egy időre, és hogy a vízumhoz hasonló belegyező nyilatkozatra van szüksége.

Ahhoz hogy konkrétan kérdezni tudjak, tudnom kéne valamit a témáról. Egyszer már sikerült aláírnom egy apasági nyilatkozatot, anélkül hogy a később bekövetkező események, következmények tudatában voltam. Ezt a jóhiszeműen elkövetett baklövésemre majdnem csúnyán ráfizettem, ezért is vagyok most bizonytalan, hogy milyen következémenyi lehetnek ha hozzájárulok, vagy ha nem.
Gondolom gyerektartást pl. ettől függetlenül fizetnem kell?
Ha van valakinek tanácsa tapasztalata ebben az ügyben, vagy tudja hogy hol olvashatok utána, akkor kérem írjon e-mail-t.

Köszönöm asegítséget előre is!

Üdv

ObudaFan # 2007.05.02. 06:52

Válaszmail ment.

summumius # 2007.05.01. 14:59

Szeretném a segítségeket, ill. a ti tapasztalataitok megosztását kérni az alábbiakkal kapcsolatban.
Párom (aki különélő apuka) 13 éves kislányát az édesanya fél éves időtartamú munkavégzése céljából külföldre akarja vinni magával.
Nem lehetünk biztosak abban, hogy a fél év leteltével nem tervezi-e meghosszabbítani a munkavállalást.
Párom a külföldi körülmények (ennek pontosabb részleteit inkább priviben, a lényeg, hogy a nyelvtanulást nem szolgálná a kintlét, mert a kislány olyan osztályba járna, ahol általa nem beszélt nyelven folyik az oktatás), az esetleges hosszabbítás esélye miatt (meg egyébként is: itt lenne a ragyogó alkalom, hogy apa és lánya ne csak "vasárnapi", hanem hétköznapi szinten is megismerjék és szerethessék egymást:)) azt szeretné, ha ezalatt inkább velünk élne a kislány, így az iskolai tanulmányaiban sem maradna le. Bár más városban élünk, de itt mégiscsak tudna haladni a tananyagban. A kislány egyébként érdeklődéssel fogadta ezt a felvetést.

A kérdéseim:
Ha a párom nem adja jóváhagyását a külföldre vitelhez, akkor:

  1. mennyi az esélye annak, hogy a gyámhatóság pótolja azt?,
  2. mennyi időbe telik a gyámhatóság eljárása?,
  3. meg lehet-e támadni a döntését, és kb. mennyi idő a fellebbviteli eljárás?; és a hozott gyh. döntés alapján már kiviheti-e külföldre akkor, ha annak a kiutazás időpontja előtt fellebbezés kerül benyújtásra?,
  4. milyen érvek alapján döntenek a gyámügyisek?, és ! hogyan döntenek túlnyomórészt?

    abban az esetben, ha gyh. pótolja a hozzájárulást, és az anyuka kiviszi a kislányt:

  5. kinek a költségén utazik a kislány a láthatásra?,

és végül, de nem utolsó sorban:

  1. az irányadó jogszabály függ -e attól, hogy melyik külföldi államról van szó?

nagyon köszönök minden véleményt, javaslatot, tapasztalatot!