Öröklött házzal kapcsolatos probléma


ObudaFan # 2007.05.07. 09:03

Ha a szerződés szerint 8M a lakás vételára, akkor nem ennyi lesz az illeték, hanem 320.000 Ft. Ezt egyébként általában a vevő viseli, de persze megállapodhattok másként.

A legnagyobb garancia egyébként ilyenkor a közjegyzői okirat lehet, mert azzal per nékül, rögtön végrehajtást lehet kezdeni a hátralékos vétalárra, ha nem fizet az illető.

ah.lorinc # 2007.05.07. 07:37

Tulajdonjog fenntartással történő eladás. Így nem kerül sor a tulajdonjog átszállásra, csak az utolsó vételárrészt követően adja ki az eladó a bejegyzési engedélyt. A vagyonszerzási illetéket a szerző(a vevő) fizeti ki. Meg lehet állapodni másként is.

Cola # 2007.05.06. 21:06

Matisse, ne írja meg többször, nézze vissza a kérdésiet, hátha már ott van a válasz :-)

matisse # 2007.05.06. 21:02

Kedves Hölgyem/Uram!
Nem tudom, hogy a problémám ebbe a kategóriába tartozik- e, hogy eljut-e azt ebben a témában illetékes jogászhoz.
Egy problémával kapcsolatben kérném szíves segítségüket.
8 Millió Ft értékü családi házunkat szeretnénk eladni. A vevö azt mondja, hogy 440.000 Ft rajta az átíratási illetéke, amit szeretné hogy mi fizessük ki. (Tényleg ilyen sok az illeték, milyen illeték ez???) A vevö 10.000 €-t akar elöre fizetni, beköltözni a házunkba, megkezdeni a felújítási munkálatokat és a meglevö részt akkor fizetné ki ha eladta a saját házát. Hol van erre nekünk garancia hogy kifizeti a meglevö részt? Mert itt csak mi érezzük magunkat rizikóban, hogy meddig kell várnunk a pénzre. Ugye arra nincs garancia hogy az elkövetkezö 3-4 hónapban el tudja adni a saját házát és lesz pénze. Tanácstalanok vagyunk hogy mit tegyünk? Kérem segítségüket hogy mit javasolnak, mit tegyünk. Elöre is köszönöm!