Kedves Szakértők!
A szüleim édesapám szüleivel vették közösen a házukat 25 évvel ezelőtt. Tulajdonjog bejegyzés az alábbiakban történt: 2/4 édesapámra, 1/4 édesanyámra, 1/4 édesapám testvérére, amire a nagyszülőknek haszonélvezeti joga van. A nagypapám már meghalt. A testvér megházasodott, elköltözött már sok éve, a ház fenntartásába semmivel nem járul hozzá, a nagymamámat nem támogatja, a szüleim gondozzák minden tekintetben. A ház ketté van osztva, külön bejárat van a szüleimnek és a nagymamámnak.
Szüleimmel felesben lecseréltettük a tetőt, és saját költségen beépíttetem a padlást, hogy oda költözzek, és egyéb, nem kis összegű házfelújítások várhatók 1-2 éven belül. A munkálatok előtt elvégeztettünk egy tételes értékbecslést, fényképekkel, a 2 házrészről külön összegekkel.
Tudom, hogy a legegyszerűbb az lenne, ha megegyeznénk édesapám testvérével, és kivásárolnánk, de erre nincs keretünk. A kérdésem az lenne, hogy az értékbecslésen kívül milyen megállapodás/nyilatkozat/hivatalos dokumentum kellene, hogy a nagymamám halála után a testvér ne a felújítás utáni értékből követelje a rá eső részét?
Köszönöm!
testvérek közötti öröklés
Nagyon köszönöm a választ!
HA okirat alapján szeretnél perújítást indítani, akkor ennek a tanúnak legfeljebb a határidő megtartása tekintetében van bármi szerepe. Ha vitás lesz, hogy a kérelem benyújtása előtt 6 hónapon belül találtad-e meg az iratot, akkor majd ez a tanú azt a bíróságon elmondja.
Tisztelt Szakértő!
Perújítást szeretnék indítani, mert írásos bizonyítékot találtunk. Elég ha tanú van akivel találtam, a gépelt anyagot vagy jegyzőkönyvet is kell készíteni? Gondolom ahhoz két tanú is kellene, de mi csak ketten voltunk a megtalálás napján! Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: B.M
Ha nem el bent, akkor viszont kulonosebb kovetkezmenyek nelkul kizarhato, legfeljebb erre a rovid idore majd ker tobblethasznalati dijat. De ha csinaltattok gyorsan egy leltart, utana be is lehet engedni.
Nagyon erős lehet...
Fényképezzék le, amikor visz.
Köszönöm Úraim,de Önök mit tennének?Beszélni nem lehet vele,azonnal kiabál.A nagyobb értékeket viszi,erre már rájöttünk.Mindenre az a válasza,hogy senkinek semmi köze ahhoz amit visz.Pedig mindent Anyukánk vett.Borzalmas ez az egész és egyszerüen nem tudjuk mit tegyünk...Ö nem él a házba,a bátyáim élnek bent,de nem tudják megállitani...
Tulajdonképpen ha nem él bent, akkor sem. Tulajdonos.
Ha bent él, akkor nem zárhatjátok ki önhatalmúlag.
Köszönöm válaszát Obudafan!Per lenne a legrosszabb,arra gondoltunk zárat cserélünk.Mire hagyatéki lesz kihordja a házat,mert azóta mindennap elhoz valamit...Megtehetjük?A házba két testvérem bejelentve él.
Persze, pert indithattok, ha nem tudtok megegyezni. Persze inkabb a hagyateki eljaras utan.
Tisztelt Fórumozók!
Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz,hogy néhány hete elhunyt édesanyám.4-en vagyunk testvérek.Nővérem a szülői házból tudtunk nélkül elvitte szüleink spórolt pénzét és ékszereiket.Azt állítja édesanyánk életében neki adta és ahhoz semmi közünk és amúgy is a saját lánya erre a tanú.Tehetünk valamit?
Igen; nincs.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Néhány hete meghalt a 81 éves nagynéném, és mivel nincs egyenesági leszármazottja,az egyetlen oldalági örököse,a testvére(nővére),- az én 87 éves édesanyám örököl.
Sejtem, hogy elég ritkán fordul elő, hogy valaki 87 évesen örököl lakást,nyaralót, és egyebeket.
Kérdésem, látva az idevonatkozó öröklési illeték mértékét:
- a 87 évesekre ugyanaz az öröklési illeték érvényes-e mint bárkire,vagy van-e valami illetékfizetési kedvezmény, amelyről én nem tudok ?
Üdv.FG
Önmagában azért, mert ezzel ők kivannak zárva az öröklésből, nem támadható meg, de ha van valamilyen ok a megtámadásra, akkor vége lehet a tulajdoni hányadodnak.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Bár a válasz rövid :-) , de érthető.
Köszönöm, üdvözlettel
Is-is.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az ötlet nekem sem tetszik, de a kérdésemre nem kaptam választ. A végrendelet visszavonható-e, a testvérek megtámadhatják-e?
Üdvözlettel
Nem jó ötlet. Már a te szempontodból.
Édesapám halála után örököltem egy fél lakást 5 évvel ezelőtt. Az örökölt lakás másik 1/2 része az egyik lánytestvéréé, az én nagynéném tulajdona, aki benne lakik 5 éve egyedül. Gyereke nincs, a szülők már nem élnek. Mivel egyedül ő használja a lakást, szeretném, hogy a közös tulajdon megszűnjön. Kértem, hogy váltsa meg a lakás másik felét. Az egész lakás értéke kb. 10 millió Ft. Nem hajlandó hitelt felvenni azért, hogy engem kifizessen. Felajánlotta, hogy megvenné az én fél lakásomat 1 millió Ft-ért, így az egész lakás az ő nevére kerülne. Majd készíttetne egy végrendeletet, hogy az egész lakást én örököljem.
Azt szeretném kérdezni, hogy ez a végrendelet később visszavonható lenne-e? Illetve a másik három testvére megtámadhatná-e ezt a végrendeletet, hiszen végrendelet nélkül ők örökölnék a lakást, mert a nagynénémnek nincs gyereke, a szülei már nem élnek.
Előre is köszönöm a hozzáértő válaszokat.
ÁKrisztina
Pert indíthatsz a közös tulajdon megszüntetése iránt. Ebben az esetben a bíróság vagy arra kötelezi, hogy váltsa meg a részed, vagy árverési értékesítést rendel el.
Tisztelt Jogi Fórum,
A következőben kérnék segítséget.
Édesapám több éve, édesanyám tavasszal hunyt el. Ketten vagyunk testvérek, a hagyatéki végzést megkaptuk, melyben szerepelt, hogy a szülői ház, ingóság és a föld 50-50%át örököltük. Testvérem cca. 2 éve (válása után) beköltözött az üres szülői házba (ekkor édesanyánk már otthonban volt a betegsége miatt). Testvéremmel még csak beszélni sem lehet, hogy a házban marad-e és kifizeti a jogos részem, vagy adjuk el az ingatlant és az összeget 50-50%án osztozzunk.
Mit tudok tenni ez ügyben?
Ha nem lépek, akkor nagy esély van rá, hogy testvérem még évekig marad a házban, amit ő teljesen természetesnek tekint, én pedig nem jutok a jogos örökségemhez. Amikor feltettem a kérdést, hogy mi lesz a szülői házzal a válasza annyi volt, hogy takarodjak a házból, holott a fele az enyém, sőt még az ingóságok fele is, amit azóta ő használ, mivel én egy szeget sem hoztam el édesanyám halála óta.
Válaszukat előre is köszönöm!
Ha ezek a területek termőföldek, akkor vissza lehet külön is utasítani őket, vagy a Magyar Állam részére felajánlani.
Tisztelt Jogi forum
Egy olyan kérdésem lenne hogy édesanyám testvére meghalt akinek nem volt családja és szülei is már régebben meghaltak, így az öröksége 6 testvér közt oszlik meg. Az örökség annyi lenne hogy 3 terület melyek össz értéke 73-75.000Ft illetve 700.000Ft körüli pénzmaradvány. Tartozás nem maradt hátra. Ezek ugye 6 felé oszlanak a testvérek közt, a területekbe amúgy már van tulajdonrészük nekik még a szüleik utáni öröklés miatt.
Kérdésem az lenne hogy a 3 területet visszalehet utasítani és csak a pénzmaradvány elfogadni, vagy csak az egész örökséget lehet visszautasítani?
Válaszukat előre is köszönöm.
Ajándékozni éppen lehet, csak ez az ajándékozás a magyar jog szerint fedezetelvonó ügylet lesz, így a hitelezőkkel szemben hatálytalan. Ráadásul valóban fizetni kell az ajándékozási illetéket is.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02