ingatlan megosztása válás esetén


ObudaFan # 2007.05.17. 18:21

Illetéket házeladás után a vevő fiyet. Ugyanakkor szja-t fizetni kell ilyenkor, ha az ingatlant nem 15 évnél régebben szereztétek, a bírói gyakorlat szerint a hiteltörlesztés sohasem lakáscélú felhasználás.

Ezt csak te gondolod így a válasz a másik kérdésre. Te magad írtad, hogy nem lett megosztva a telek, egy hrsz-on van az egész. Innentől kezdve azon közös tulajdon keletkezett. Ezek után most meg kell nézni, hogy egyáltalán meg lehet-e osztani a helyi szabályok szerint eyz a telket, vagy sem. Ha meg lehet, akkor meg kell nézni, hogy vajon kinek milyen tulajdoni aránza alakult ki ezzel a ráépítéssel, ami a jelenlegi használattól eltérhet, és ami igen bonyolult bizonyítás eredménye lehet. Éppen ezért ha nem sikerül megegyezni, akkor nehéz és hosszú per elé néztek.

Zoltán György # 2007.05.17. 13:08

Jól látod a dolgokat, de nem az öt évvel ezelőtti telekáron kell számolni, hisz a házat sem öt évvel ezelőtti áron adom el, hanem a mostanin.
Igenis szánj rá 20-30.000.-Ft-ot egy értékbecslőre!
A telek a tied, a ház közös!!!

Matild # 2007.05.17. 10:37

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni! Beadtuk a válást és van egy-két dolog, amivel szeretnék tisztában lenni!
Amennyiben sikerül eladni a házat, kiegyenlítjük a hiteltartozásunkat, az után nem kell illetéket fizetni ugye? Igazoljuk a banktól kapott papírral, hogy ugyan nem házat vettünk az összegből, de hiteltörlesztésre fordítottuk a pénzt!?
Illetve a bonyolultabb: van 1 telkem, a rajta levő házban Édesanyám él és a Nagymama haszonélvezeti joga terheli. A telek felét a rajta levő házzal eladtam Édesanyámnak, (mert az ügyvéd úgy gondolta ez elég lesz a szoc.pol. igényléséhez, persze ez így nem jó, nehogy valaki ezt tegye, a helyrajziszámot kell megosztani a-ra; b-re, ugyanis a földhivatal nem szedi szét a tulajdonlapon a tulajdonosokat, ezért a pénzt kiadtam, de ugyanúgy maradt egy házam)
Elé építkeztünk, no ezt egyben szeretném eladni! Amikor összeházasodtunk, mi nem kötöttünk semmiféle házasságiszerződést, ebben az esetben, a tulajdonunkban levő ingatlan feleződik az adóságokkal együtt nem? Mert a párom családja úgy gondolja, hogy mindenki azt viszi, amit hozott!?
Elméletben a telket megfelezzük és a hátsó része a rajta levő házzal az Édesanyámé, tehát annak az ára az övé. A telek első fele a rajta levő házzal a kettőnkké, amit egymással felezünk!
Ezt csak én gondolom így?
Az évek folyamán a férjem több milliót kölcsönkért a szüleitől, a törvény hogy áll ehhez? Felezzük ezt a tartozást is, vagy amit ő kapott az övé és vigye, ergo ezt az ö családja adta akkor ő tartozik vele?!
Egyelőre megegyeztünk csendben, de hasra ütéssel állapította meg, hogy 5 évvel ezelőtt mennyit ért a telek, amit én „hoztam” a házasságba, viszont nekem nincs pénzem felbecsültetni!
Előre is köszönöm a segítséget

ObudaFan # 2007.05.16. 18:00

Akkor közös megegyezés kell. Ingatlan vonatkozásában nem feltétlenül kell megállapodni, csak az ingó vagyonról. Ingatlan vonatkozásában lehet perelni közös megegyezéses válás esetén is.

erika1976 # 2007.05.16. 17:51

Köszönöm a segítséget.
Nem kértem volna házastársi tartást,csak azt szeretném ha eltudnánk válni zökkenőmentesen.Neki is ez a célja és nekem is.

ObudaFan # 2007.05.16. 17:23

Egyrészt a lentuekkel ellentétben ha itt valamilyen, az épület szerkezetét is érintő változás volt, akkor mindenképpen közös tulajdon keletkezett.

Ha nem sikerül közös megegyezéssel válni, akkor tényállásos bontás keretében azt kell bizonyítani, hogy a házasság helyrehozhatatlanul megromlott. A magyar jog szerint nem lehet megállapítani, hogy ki hibájából történt ez a megromlása a kapcsolatnak, csak azt állapítja meg a bíróság, hogy megromlott a kapcsolat. A lebukás dolognak egy szempontból lehet igazán jelentősége: ha esetleg házastársi tartásra tartottál volna igényt, az valószínűleg nem fog menni.

erika1976 # 2007.05.16. 13:49

Úgy néz ki a dolog,hogy megtudunk egyezni .Ezért közös megegyezéssel adom be a válókeresetet.Sajnos Õ nehezebben dolgozza fel a szakításunkat.Azt szeretném még kérdezni,hogy ha Õ nem akar válni és a békítőtárgyaláson is mindent megtesz ennek érdekében (most is szeretné) megtudja-e akadályozni,hogy elváljunk???A másik amitől félek,hogy meggondolatlanná (kiszámíthatatlanná) válik ...ha egy bontóper közös megegyezéssel kezdődik,de az egyik fél elkezdi vádolni (bizonyíthatóan igaza van) akkor kimondhatják az Én hibámból is a válást? Ha igen ez milyen következménnyel jár?
(Röviden arról van szó,hogy még jogilag a férjem volt és együtt voltunk,de nekem új kapcsolat alakult ki jelenlegi párommal...lebuktunk és most szeretnék az új párommal új életet kezdeni,de nem biztos,hogy a volt párom ezt hagyja,mert szeretne visszakapni)
Köszönöm az eddigi választ is!!!

barbra # 2007.05.16. 11:22

Sajnos, ha a férjed nincs bejegyezve tulajdonosként, akkor biztosan nem vagy jogosult a lakrészre, illetve az értékére, legfeljebb a bizonyíthatóan belefektetett pénzt követelheted a férjed testvérétől. Ha a férjed tulajdonrésszel rendelkezik, és a házasságkötésetek után jegyezték be, akkor főszabály szerint közös vagyon (és a felére igényt tarthatsz) kivéve, ha bizonyítja, hogy kizárólag a különvagyonából szerezte.

erika1976 # 2007.05.16. 07:10

üdvözletem!válni szeretnék, és a lakás,ahol 2001.aug.2-a óta éltem, a férjem testvéréjé.mi ennek a családi háznak a tetőterében laktunk,ill.a férjem még mindig itt lakik.mi 1995.szept-ben házasodtunk össze,és nem tudom,hogy nekem meg a közös gyerekünknek ebből van-e részünk? mert a tetőteret 2000-ben kezdtük közös-kiegészítő munkával építgetni.még nem néztem utána,hogy a tulajdoni lapon a férjemet bejegyezték-e?köszönöm