Közös szülői felügyeleti jog


Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.17. 15:04

Ha pedig a másik fél nyújtott be keresetet, akkor ellenkérelemként kérheted ugyanazt.

Vinett85 # 2014.09.17. 15:24

Tisztelt Fórumozók!
Gyermekem édesapjával 5 évig éltünk együtt. A kapcsolat felbomlása után is találkoztunk időnként és felmerült a békülés lehetősége, végül úgy döntöttünk, mégse. Ezután derült ki, hogy babát várok. Megbeszéltük, hogy megpróbáljuk mégis, hozzám költözött, de pár hónap után (várandósságom 22. hete körül) úgy döntött, hogy nem megy, ezért elköltözött. Továbbra is segített, jött velem vizsgálatokra, ott volt a szülésnél stb és azóta is jön a kisfiunkhoz, amikor tud (most 3 hónapos). Nem korlátozom a láthatást, sokat dolgozik, de heti 2-3x biztos eljön. Volt egy időszak, amikor reggel munka előtt benézett, de azóta a fiunknál kialakult egy alvási rend, így pont alszik, amikor az apja tudna jönni. Az exem ezt nehezményezi, szerinte én direkt nehezítem a dolgát...
Eddig nem történt megállapodás gyermekelhelyezés ügyében, de én szeretném, ha írásba lenne foglalva, hogy a gyermek nálam van elhelyezve és neki láthatást biztosítok. Amíg ilyen pici, nem hagyom, hogy nélkülem elvigye. A családjával jóban vagyunk, úgyhogy ha ők nem jönnek, megyünk mi. Nem kívánom perre vinni, de szeretném, ha lenne egy megállapodás, amihez tartjuk magunkat. Egyszer már szóba került ez, de hallani sem akart róla... Mit jelent a közös felügyeleti jog? Nem akarom kihagyni a fontos kérdésekből, de azt sem akarom, hogy minden kisebb dologba is beleszóljon... Ki mit tanácsol, mi a gyakorlat ilyen esetben? Köszönöm a segítséget!

lenovo505 # 2014.09.17. 16:50

Köszönöm válaszaitok...

ObudaFan # 2014.09.18. 09:50

Vinett85

Kérhettek a bíróságtól úgynevezett egyezségi kísérletre idézést, ha sikerül megállapodni minden kérdésben. Ez nem per, hanem egy nemperes eljárás, ahol a bíróság jegyzőkönyvbe foglalja és jóváhagyja az egyezséget, és ez ugyanolyan hatályú, mint egy ítélet.
Az új törvény szerint akár részletesen meghatározhatjátok, hogy milyen kérdésekben van közös döntés és milyen kérdésekben nincs.
Azt ajánlanám, hogy ügyvédi segítséggel jöjjön létre az egyezség.

iboly4 # 2014.09.25. 15:31

Érdeklődni szeretnék, hogy mi a helyzet a következő esetben.

A kapcsolattartás és a tartásdíj ideiglenes intézkedéssel szabályozva. (Csak hétvégén van kapcsolattartása, sz-v, téli-őszi tavaszi szünet fele, nyáron 2*1 hét. Nem fellebezte meg ezt a döntést) A közös szülői felügyelet az eljárás ideje alatt megmarad.

Engem mint gondozó szülőt, apukát mint kapcsolattartásra jogosultat nevez meg az ideiglenes végzés.

Apuka azzal a kéréssel fordult most az iskola felé, hogy én egyedül semmilyen papírt (tankönyvrendelés, kirándulás, stb... ) ne írhassak alá, mindenhez a kettőnk aláírása legyen szükséges.

Megteheti ezt? Joga van ehhez egyáltalán? Mivel 2 éve egyedül vagyok a gyerekekkel, idén már magamat írtam be gondviselőnek, mivel gyakorlatilag én vagyok velük nagyrészt.

Gyakorlati problémák merülhetnek fel ezzel (hetekig nem elérhető, nem válaszol e-mail-re sem, telefont nem vesz fel nekem egyáltalán), nem tudom, ez hogyan működhetne a gyakorlatban. Amúgy meg az aláírandó papírok nagy része úgy működik, hogy hazaküldik, másnapra kérik vissza.

Van-e joga beleszólni a kirándulásba, táborba, ami az "én időmben" van és én is fizetem? A gyerektartást odaadja minden hónapban, de a nagyobb kiadásokat messze nem fedezi ez sajnos. Semmilyen egyéb kiadásba nem hajlandó segíteni, többszöri kérés ellenére sem.

Mi ebben az esetben a teendő, mik a jogi lehetőségek?

elfmage999 # 2014.10.19. 20:00

Válóper van folyamatban, a gyermek elhelyezésről sem bírósági sem gyámhatósági végzés nincs.
Azaz a gyermek közös szülői felügyelet alatt van, de már nem lakuk egy címen.

Az anya tudtom és beleegyezésem nélkül új lakcímet jelentett be a gyermeknek.

Megtehette ezt jogszerűen?
Nem kellett volna az okmányirodában meghatalmazást vagy gyermekelhelyezési végzést bemutatnia?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.20. 05:28

Nem és nem.

elfmage999 # 2014.10.20. 13:24

Kedves Kovács Béla Sándor!

Lehetne valamelyest bővebb kifejtést kérni?
Melyik kérdésre nem a válasz?

Milyen jogi, hatósági lépés lehetőségeim vannak ebben az esetben?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.20. 14:12

Nem tehette meg jogszerűen, és nem kellett az okmányirodának se meghatalmazást, se végzést kérnie.

Mit zavar téged az a lakcím?

elfmage999 # 2014.10.20. 15:32

Véres válás zajlik, ahol az anya minden elérhető eszközt igyekszik bevetni, hogy teljesen ellehetetlenítsen.

Gyerekeimtől szépen leválasztott, ellenem neveli őket, láthatást ellehetetleníti, közben vagyoni igények az egekben, stb.
Kell részleteznem?

Ennek megfelelően én is teszem amit tudok, kiskorú érzelmi veszélyeztetése miatt eljárást indítottam, láthatások miatt is bejelentést tettem a gyámhivatalnál, közben próbálom hárítani a vagyoni igényeket.

Magyarul zajlik az élet.

Csak annyiban zavar a lakcím, hogy ha nem tehette meg jogszerűen akkor ugye ez közokirat hamisítás bűntette?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.20. 20:22

Nem.

elfmage999 # 2014.10.20. 20:29

Milyen jogorvoslati lehetőség van ilyen esetben?

Ezek szerint jogszabálysértés van, de bűncselekmény nincs?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.20. 20:33

Ahogy mondod. És szankció sincs.

Amúgy min vitatkoztok? Mert ennek a vagyoni vitához az égvilágon semmi köze. De ezt szerintem te is is tudod.

elfmage999 # 2014.10.20. 20:45

Még csak vita sincs, mert annyira nem állunk szóba egymással.

Jön tőle meg a családjától pár fizetési felszólítás, fmh, én ellentmondok, majd ezeken is pereskedünk.
Megy a bontóper, majd az is véget ér valahol.
Közben ő meg szépen neveli ellenem a gyerekeket, meg persze ott tesz keresztbe ahol csak lehet.

Mivel látom, hogy anya oldalán van szinte minden hatóság ezért szeretném ha nem kéne végigjárnom azt a folyamatot amikor majd egyszer talán a btk miatt esetleg úgy csinál mint aki nem neveli ellenem a gyerekeket, meg nem akadályozza ennyire látványosan a láthatást.
Ha lenne pár kisebb súlyú ügye addigra lefutva akkor könnyebben érvényesülne ez.

Lecsukatni nem akarnám, meg ilyen ügyekkel nem is lehet, de a gyerekeket ezzel tönkreteszi és tőlem elvadítja őket. Persze van ezzel így gondolom sok elvált apa, de valahogy azért küzdök mint disznó a jégen.
Jó lenne ha valahol találnék rajta egy kis fogást.

A lakcímbejelentő lapon való törvényes képviselői aláírással sem lehet valahogy megfogni? Mert ugye nem lehetett volna egyedül az.
A közokirat végülis nem tartalmaz valótlan adatot, de a lakcímbejelentő lap viszont igen, hiszen nem ő (egyedül) a törvényes képviselő. Meghatalmazása nem volt.

oktondi/oktAndi # 2014.10.21. 20:09

Istenem... Szegény Ti,és még szegényebb gyerekek!!!
Mire nincs kapacitásotok!

elfmage999 # 2014.10.24. 16:35

Kösz a részvétet, de jobban örülnék ha választ kapnék a kérdésre.

dr.sakkmester # 2014.11.13. 13:25

Láthatás ellehetetlenítése...én úgy tudom ezzel nagyon megütheti a bokáját. Ehhez mit szól a bíróság?

kerecsen # 2014.11.23. 22:49

Üdvözlöm,

Férjemmel válófélben vagyunk, ideiglenes végzésünk van a kapcsolattartásra vonatkozóan. Erre azért volt szükség, mert amíg nem volt még tárgyalás, a férjem elidegenítette a gyerekeket. Jelenleg 1 hétig nálam, 1 hétig nála vannak a fiaink (mindkettő kiskorú). A hat éves kisfiam mesélte, hogy tegnap a férjem barátnője pofon vágta őt, de nem mert szólni senkinek. A testvére is jelen volt az esetnél. Milyen szervhez fordulhatok, hogy lépéseket tegyek ez ügyben? Azon kívül, hogy felháborít a dolog, nem várok meg egy esetleges újabb incidenst. Válaszát megköszönve: kerecsen

groszfater@gmail.com # 2014.11.24. 13:07

Dicséretes, hogy megfontoltan,tárgyilagosan megvizsgálod a történteket.
Az okot is kiderítetted, hogy az a"dög" miért pofozza a TE gyerekedet. Lehetséges, egy szadista állat aki minden ok nélkül pofozza a gyerekeket.
Vagy éppen a Te sugallatodra lekurvázta az Apja csaját a gyerek.
De tulajdonképpen mindegy-is mi történt, ügyet csinálni a történtekből és megtorolni bármi áron.

elfmage999 # 2014.11.25. 16:35

kerecsen:
A pofon kiskorú bántalmazás, én írnék egy ajánlott tértis levelet a kedves ex barátnőnek, hogy a gyerek ezt meg azt mondta és a testvére is megerősítette a történteket. És kérnék egy magyarázatot a dologra.

Ha nincs válasz akkor rendőrségnek is mehet ugyanez, vagy a gyámhivatalnak.

Ha van rá mód akkor érdemes ezt elkerülni, mert nem fogja erősíteni a felnőtt kapcsolatot ha feljelented a nőt. Valószínű lesz belőle ügye, egyenlőre semmi komoly.

groszfater:
Gondolom ha megerőszakolják a lányod akkor majd őt is lebaszod hogy minek mászkál miniszoknyában...

A kiskorú bántalmazás akkor sem megengedett ha a kiskorú mondjuk lekurvázza a delikvenst.

Persze lehet az amit írsz, de azért akkor is hibázott az illető. Én is megtorolnám ha tudomást szereznék ilyen esetről.

kerecsen # 2014.11.25. 18:21

Köszönöm a hozzászólásokat. Nem részleteztem eléggé a történetet, mert hosszú lett volna, de akkor íme: a gyermekem csúnyát mondott, ezért kapta a pofont a nőtől. Ami elhangzott: Puki Palkó és Nyuszikuss. Szerintem ez egy 6 évestől nem túl durva. A rosszalkodásnak pedig megvannak a büntetési módjai, és az nem a testi fenyítés, én legalábbis így nevelem őket. Gondolom sok Anyuka van, aki a gyereket felhasználja a barátnő/barát ellen, ezért volt ez a rosszindulatú megjegyzés, de én nem tartozom ezek közé. Engem a gyermekem lelkivilága érdekel, ebbe nem fér bele, hogy a másik felet szapuljam nekik. Természetesen a férjemet is megkérdeztem az esetről, megtörtént valóban, én pedig megtettem a szükséges lépéseket. üdv.: kerecsen

natasalena # 2016.09.28. 02:59

Tisztelt Jogászok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Gyermekünk 2003-ban született, 2004-ben váltunk el. A gyermeket nálam, az anyánál helyezték el. Közös megegyezéssel váltunk, arról bírósági végzést kaptunk. A szülői felügyeletről sehol nem esik szó. Honnan tudhatom, hogy nálunk közös vagy kizárólagos szülői felügyeleti jogok élnek-e? Olvastam olyat is, hogy ha nem kértük külön a közös felügyeleti jogot, akkor automatikusan nekem van kizárólagos jogom. Ez igaz? Van erre valamilyen pontos jogszabály vagy megbízható forrás?
Köszönöm szépen előre is a segítségeteket.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.28. 05:21

Ha nem esik szó a szülői felügyeletről, akkor miért írod, hogy a gyereket nálad helyezték el? (Megjegyzem, nem is válhattatok el közös megegyezéssel anélkül, hogy a közös, kiskorú gyermek elhelyezésében, a tartásdíjban és a kapcsolattartás rendjében megállapodtatok volna.)

natasalena # 2016.09.28. 05:46

A gyermekelhelyezésben, tartásdíjban megállapodtunk. De a neten azt olvastam, ha az anyánál helyezik el a gyereket, akkor is létezhet közös vagy kizárólagos felügyeleti jog, megállapodástól függően. Ezt nem tudom, az elhelyezés automatikusan von-e maga után bármit is, vagy minden megállapodás kérdése.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.28. 06:30

A gyermekelhelyezés a Csjt szóhasználatában ugyanaz, ami a Ptk.-ban a szülői felügyeleti jog gyakorlására jogosítás.