Válás, vagyonmegosztás


Dinnyehéj # 2012.01.27. 17:44

Szeretnék elvállni. A házunkon jelzáloghitel van, 50-50%ban vagyunk tulajdonosok. A hitel az én nevemen van, a férjem az adóstárs, ezen kívül két ingatlan a fedezet, a mi házunk, illetve a férjem szülői háza. Ha a férjem átvállalja a hitel további fizetését, lekerülhet e a nevemről a hitel, illetve, behajthatják-e rajtam, ha én kiköltözöm az ingatlanból, lemondok a részemről is? Olyat is hallottam már, hogy gyerektartást ebben az esetben nem kell fizetni, viszont az én részemet a gyerekek nevére írják. 3 kiskorú gyerekünk van.

referko # 2012.01.27. 09:00

Tisztelt ügyvéd Úr!
Az én esetem a következő:
2012 augusztusában a feleségemmel külön éltünk 2honapig.Akkor készült egy vagyonmegosztás ügyvédi aláirással amiben a következök állnak:a közös házunkon van sok millios hitel amit kifizetünk az értékesités után, a maradék pénz 2/3 része az enyém 1/3 része a feleségemé,egy közös telek fele-fele arányban oszlik meg értékesités után,még egy telek amire én igényt tartok 1/1 hányadban,készpénz amit akkor a számlájára utaltam.Az értékesitésre nem kötöttünk ki határidöt.Minden vagyont a 20éves házasság alatt szereztünk.Nos 2 honap után ismét együtt éltünk de idén januárban a feleségem kiköltözött a házunkbol.Most be akarja adni a válopert.A kérdésem az hogy nekem kell-e biztositanom az ö lakhatását?A hitelt közösen fizetjük ha esetleg ö nem tudná fizetni akkor mi történik?A biroság kényszerithet-e az ingatlanok értékesitésére?Az ö részét nem tudom kifizetni sajnos.Kellene ügyvédet fogadnom?
Köszönettel:Ferenc

ObudaFan # 2012.01.24. 16:33

Hát, felszólítani bárkit bármire lehet.

Erycastle # 2012.01.24. 16:29

Köszönöm a választ, utánanézek pontosabban a dolgoknak. Az már biztató, hogy fel lehet szólítani...

ObudaFan # 2012.01.24. 11:12

A felperes előlegezi általában és közösen viselitek. Valószínűbb, hogy mennie kell, de nem feltétlenül.

csabbesz # 2012.01.24. 10:36

Köszönöm a válaszokat .
Még annyit hogy a bíróságtól nem kaptam értesítést a második tárgyalásról ami ha a 3 hónapos időt nézzük az 3 hét múlva esedékes , akkor mégis be kell mennem a folytatás miatt , le ne maradjak róla :)))
Biztos hogy nem fogadja el az én általam közölt értéket , max 7 milliós ingatlanból 5 milliót követel a negyed részére . Ki fizeti az igazságügyi szakértőt?
Gondolom a lakáshasználati joga megszűnik amint ki tudom fizetni és akkor el kell mennie ?
Köszönöm.

ObudaFan # 2012.01.24. 09:43

Erycastle

Látni kellene azt a megállapodást, mert ennek hiányában egyik kérdésre sem adható pontos és biztos válasz. Ha a megállapodásban nincs időpont, akkor felszólításra köteles teljesíteni a kötelezett, de kérdés, hogy a megállapodásból kiderül-e, hogy mekkora összeget kell fizetnie. Ha igen, akkor az nyilvánvaló, ha nem, akkor nyilván perben igazságügyi szakértő tudja az értéket meghatározni. Ha a megállapodás szerint kizárólagos lakáshasználat jár az exnek, akkor lehet tőle követelni többlethasználati díjat. A használatot valószínűleg nem lehet kérni, mert ezt az egyezség zárja ki, de megint csak látni kellene az egyezséget.

ObudaFan # 2012.01.24. 09:38
  1. Elég, ha az egyik fél ad be, mindegy, melyik.
  2. Ha a megállapodás nem zárja ki, használhatod.
  3. Nem kell, hogy elfogadja, vita esetén a bíróság rendel ki igazságügyi szakértőt. Adhat neki a bíróság lakáshasználatot. Ha az ingatlan használata megosztható, és az ő magatartása veled szemben ezt nem zárja ki, akkor a kérésére adni is fog. De akkor az új kapcsolatával ott nem tud együtt lakni.
csabbesz # 2012.01.24. 08:40

Tisztelt ügyvéd úr .
Lenne pár kérdésem , bár sokat visszaolvastam de szinte minden probléma egyedi.
1.Megvolt az első válóperes tárgyalásom , ahhoz hogy folytatódjon nekem (mint alperes)is be kell adnom valami papírt ? Jó tudom mondott valami ilyesmit a tárgyaláson a t. bíró csak valahogy agyilag nem voltam ott :)))
2.Ingóság megosztásban megegyeztünk, van egy autónk mely eladásra kerül (kerülne ha valaki megvenné a mai gazdasági viszonyok között ), válás után használhatom -e az autót amíg meg nem veszi valaki?
3.Az ingatlanunk 3/4 - 1/4 ellenében az én tulajdonom, el kell -e fogadnia az én szerintem valós értékét vagy azt amit az én általam hívott értékbecslő mond ? Valamint ha kifizetem a házból ennek az eljárása érdekel , vagyis egyszerű adásvételit kell írni ?
Ha költözhetne a szeretőjéhez vagy haza az anyjához akkor a bíróság adhat neki lakáshasználati jogot ? Két gyerek van egy nagykorú és egy kiskorú, mindkettő iskolás .
Köszönöm .

Erycastle # 2012.01.23. 16:14

Bemásoltam ide a korábbi hozzászólásomat, mert sajnos még mindig nem kaptam választ. Nagyon fontos lenne, köszönöm!

Tisztelt Ügyvéd úr/nő!

Próbálom röviden vázolni a problémát.A párom 2011. márciusában vált el hivatalosan, de már 2010.októberében elköltözött a volt feleséggel közös lakásukból. Közös megegyezéssel váltak el, mert a párom nem akarta kitenni a gyerekeit(16,18 évesek)semmiféle hercehurcának, pedig az anyjuk lépett félre...Megállapodtak a vagyonmegosztásban, az apróságok nem fontosak, most a lakásról van szó. Abban maradt a volt feleség a gyerekekkel, de a fele a páromé, aki azóta albérletben kénytelen lakni. A lakást egy ingatlanközvetítő iroda árulja, természetesen nem sok sikerrel.Az asszonynak van még egy saját, örökölt lakása is,amit ki szokott adni albérletbe.A párom felvetette neki, hogy esetleg eladhatná azt a lakást, hátha könnyebben elkelne, és őt ki tudná fizetni. Először hajlott rá, de most bejelentette, hogy megint talált albérlőt, és újra kiadja...Így nem tudunk mi sem előrelépni, pedig közös jövőt, közös lakást szeretnénk, minél hamarabb.
1.kérdésem: Ha a megegyezésben nincs kikötve időpont, akkor mi a végső határideje annak, hogy a volt feleség kifizesse a páromat? Ő éli világát, neki nem sürgős, de azért ez egy kicsit túlzás...Van-e valami lehetőség, felszólítás vagy bármi ezzel kapcsolatban?
2.kérdésem: Lehet-e esetleg valami albérleti hozzájárulást kérni, mivel az ő hibájából kellett a páromnak elköltöznie?
3.kérdésem: Ha nem mozdul előbbre a lakáseladás, kérheti-e a lakás felének a használati jogát a párom?

Előre is köszönöm a választ, sajnos ezek komoly problémákat jelentenek számunkra, mert így nem tudunk új életet kezdeni...

Üdv.Erycastle

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.23. 09:15

Nem.

Gabriella0528 # 2012.01.23. 06:43

Tisztelt Hozzáértő

Úgy döntöttem,hogy beadom a válópert.
Érdekelne,hogy mik az esélyeim.
Csak az alanyi jogon járó juttatásokban részesülök,férjem a következő hónaptól munkanélküli.
Haza költöznék szüleimhez,és mihamarabb munkát keresnék,gyerekeket oviba adnám.
Férjemnek több hitele van,ezeket még a házasságunk előtt vette fel.
Ha ő ezeket nem fizeti,behajthatják felőlem?

Tisztelettel

Gabriella

ObudaFan # 2012.01.22. 21:11

Nyilván nem lehet innen a távolból biztosat mondani, de igen nehéz egy ilyen egyezség megváltoztatását elérni utólag.

ObudaFan # 2012.01.22. 21:09

A kolléga borzasztó internetes szlengje azt jelenti, hogy az előtte levő hozzászólással egyetért. :)

Sokk # 2012.01.22. 20:42

Köszönet a hozzáértőknek!
Ellenben még mindig nem tudom, hogy mennyire legyek berosálva. Kovács Béla Sándor bocsi, de mi az a +1?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.22. 19:46

+1

ObudaFan # 2012.01.22. 19:17

A Csjt. 31.§ (5)bekezdéséhez fűzött kommentár konkrétan is hivatkozza. Azért idéztem be.

A vagyonjogi szerződésre még fel is merülhet az alkalmazás lehetősége esetleg. A jogviszonyt felszámoló egyezségre aligha. Ezzel a logikával aki két éve vett házat, az is hivatkozhatna arra, hogy bezzeg ma az eladó sem kérhetne annyit, szállítsuk le a vételárat.

guba" # 2012.01.22. 19:06

Két év után, mondjuk már nem.

guba" # 2012.01.22. 18:58

Ha minden a te tulajdonodba került, ő pedig semmit nem kapott, akkor esetleg még a feltűnő aránytalanságra alapított érvénytelenségre hivatkozhat.

Sokk # 2012.01.22. 18:17

Ja, és elfelejtettem megírni az új körülményt a volt férjem részéről: új házasság, újabb gyerek, újabb ház.
Természetesen ezek jogilag nem újabb körülmények, de a volt férjem- bár nem ezekre hivatkozva- beadta a keresetet.

guba" # 2012.01.22. 18:05

Így fel sem merülhet a clausula rebus sic stantibus.

A Csjt. 31.§ (5)bekezdéséhez fűzött kommentár konkrétan is hivatkozza. Azért idéztem be.

Sokk # 2012.01.22. 17:49

Köszi Kovács Béla Sándor!
Tehát fogadjak ügyvédet. Az az igazság, hogy a lehető legkevesebb összegből akarom a pert végigvinni. ( Két gyerkőcöt nevelek egyedül.) Ráadásul a legtöbb ingóságot édesanyám vásárolta, amikor még együtt éltünk. (mármint a volt férjemmel, és édesanyámmal is.) Hivatkozhatok a PK 281. számra is?

ObudaFan # 2012.01.22. 17:13

Tartós jogviszonyban, persze. Csakhogy a közös vagyon megszüntetése nem létrehoz egy tartós jogviszonyt, hanem lezár. Így fel sem merülhet a clausula rebus sic stantibus.

guba" # 2012.01.22. 16:55

(5) A házastársak közötti vagyoni viszonyokra (házassági vagyonjogi szerződés, a házastársi közös vagyon megosztására vonatkozó egyezség, a közös lakás használatában történő megállapodás stb.) a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseit is megfelelően alkalmazni kell. A bíróságnak gondoskodnia kell arról, hogy a vagyoni igények rendezésénél egyik házastárs se jusson méltánytalan vagyoni előnyhöz.

241. § A bíróság módosíthatja a szerződést, ha a felek tartós jogviszonyában a szerződéskötést követően beállott körülmény folytán a szerződés valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.01.22. 16:32

Szvsz ez ajándékozás. S mivel az ajándék visszaköveteléséhez a Ptk. speciális feltételeket támaszt, a rebus sic stantibus általános elve nem alkalmazható.