Válás, vagyonmegosztás


georgh # 2011.12.06. 09:19

Segítséget szeretnék kérni külön, illetve közös vagyon értelmezésében. A házastársak elváltak. A vagyonmegosztási per egyik tárgya egy festmény, melyet egyik fél a születésnapjára tárgyjutalomként kapott a munkahelyén, még az életközösség fennállása alatt. Megalapozott lehet-e a tárgy közösvagyoni megítélése? Mely jogszabályok alapján? Köszönettel: György

ObudaFan # 2011.12.05. 14:49

A házasság ideje alatt felvett hitelért te is felelős vagy, és azért - főleg EU-n belül - külföldről sem lehetetlen a végrehajtás. Az ingatlan meg biztosan rámegy a végrehajtásra.

schlangele # 2011.12.05. 12:58

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Jogi tanácsot szeretnék kérni Önöktől. 2009 májusában váltam el közös megegyezés alapján férjemtől. 2006 novemberében vett közös tulajdonú lakásunk használati jogát ő kapta meg (melyben adóstárs vagyok), azóta is a lakásban él, egy éve új partnerével. Megállapodásunk alapján, mely sajnos csak szóbeli, ő vállalta magára a havi törlesztő részletek fizetését, s a válási határozat alapján kötelezte magát, hogy 1,5 éven belül kifizet részemre 2 millió forintot, mellyel kiváltja tulajdoni részemet. Ez azóta sem történt meg, legutóbbi megegyezésünk alapján a lakás eladását tervezte/tük. Eddig eredménytelen volt a szándék. Miután a hitel CHF alapú, a napokban értesített, hogy a megemelt törlesztőrészletet nem képes fizetni, bár fennáll néhány átmeneti banki megoldás, mely időt s lehetőséget biztosít a lakás értékesítésére, de volt férjem részéről nem tapasztalok erre vonatkozó hajlandóságot. Kérdésem lenne, hogy milyen jogi következményekkel számolhatok, amennyiben a volt férjem nem képes/hajlandó a hitelrészletek további fizetésére. Egy jogi képviselő bekapcsolása elkerülhetetlennek tűnik. A történethez tartozik, hogy én külföldön élek, Mo-n nem rendelkezem sem jövedelemmel, sem állandó lakcímmel, sem más tulajdonnal, a lakás eladásában aktívan sajnos nem tudok részt venni.

Előre is köszönöm szakértő véleményüket!

ObudaFan # 2011.12.04. 23:08

Melyek ezek a kérdések?

Ha nincs kiskorú gyerek: ingó vagyon megosztása, utolsó közös lakás használata, házastársi tartás (az esetek többségében az a megállapodás, hogy egyik fél sem fizet a másiknak).

Ebben mi lehet a bíróság döntése?

Főszabály szerint a közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs kérheti, de a bírói gyakorlat ismeri az alkalmatlan idő fogalmát. Hát ez most lehet alkalmatlan idő.

Tomi620 # 2011.12.04. 23:02

Tisztelt Fórumozók!

Egy házaspár válni szeretne, közös megegyezéssel, a lehető legegyszerűbben. Úgy tudom, gyorsítja az eljárást, ha már előre megállapodnak bizonyos kérdésekben. Melyek ezek a kérdések?
(Gyermek csak nagykorú van, önálló keresettel nem rendelkező nappali tagozatos egyetemista.)

Még egyet kérdeznék.
A lakás közös tulajdon. A férj szeretné eladni és felezni a befolyó pénzt, a feleség álláspontja viszont az, hogy ha a mostani nyomott árakon eladják, akkor a vételár rá jutó feléből nem tud önálló külön lakást venni, ezért ő még 2 évig szeretne ott lakni, természetesen a lakás felét használva.
Ebben mi lehet a bíróság döntése?

Köszönöm!

Andrew Ryan # 2011.12.03. 19:13

Tisztelt hozzáértők.

Egy olyan kérédsem lenne, hogy egy közös megegyezéses, követelések nélküli, teljesen tiszta vállóperes papírokat ( kereseti kérelem és megállapodás ) szükséges-e közjegyző előtt aláírni abban az esetben ha mindkét fél az USA-ban írja alá őket egyidejűleg a két tanú előtt. A papírok hivatalos fordítóirodában lettek lefordíttatva ( pecsét, aláírás ). A házasság itthon köttetett tehát itthon is lesz beadva a vállás. A férj amerikai állampolgár, a feleség magyar. Tehát a kérdés mégegyszer: Szükséges-e a közjegyző elötti aláírás, vagy elegendő az ha mindketten egyidejűleg írják alá a két tanú előtt?

A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2011.12.01. 22:12

alma82

A külön bankszámlától még lehet közös a gazdálkodás.

ObudaFan # 2011.12.01. 22:10

A felek három hónapon belül írásban kérhetik az eljárás folytatását, ellenkező esetben a per megszűnik.

nyuszibaba # 2011.12.01. 21:41

Többször kaptam már segítséget, most is élnék vele.
Pusztán egy gyakorlat dologról van szó.
A férjem közös megegyezéssel beadta a keresetet. 1 hónapja megvolt az első tárgyalásunk, ahol tájékoztattak, hogy amennyiben kérjük a tárgyalás folytatását és nem békülünk, ezt írásban kell megtenni.
Amire nem emlékszem, hogy ezt mennyi időn belül kell megtenni? 30nap (naptári vagy munkanap)?
Mi van akkor, ha kicsúszunk a határidőből?

Jegyzőkönyvet még nem kaptunk az első tárgyalásról.

Köszönettel
nyuszibaba

alma82 # 2011.11.29. 06:31

Köszönöm a válaszokat!
Mégegy kérdésem lenne. A válókeresetben meg kell jelölni, mikor bomlott meg a közösség. Mivel anyagi szempontból különbözőek vagyunk, egyikünk spórolós, másikunk költekező, ezért már évekkel korábban külön bankszámlánk lett. A fizetése mindenkinek a saját számlájára megy. A lízinget a férjem fizette, mivel az ő cége beszállt valamennyivel a havi számlákba, a rezsit meg közösen. Az élelmezést, gyermekkel kapcsolatos kiadásokat, ruházkodást én.
A vagyonközösség ez alapján már akkor megszakadt, mikor elkezdtük a külön folyószámlákat fenntartani, vagy csak most, hogy már nem fizetjük közösen a dolgokat? Jeleneleg ő fizeti a lakással kapcsolatos terheket, én a gyermek mindennemű ellátását. Mivel elköltöztem a gyermekkel tőle (nem volt megfelelő körülmény egy óvodás számára, hogy apa ritkán volt otthon, és akkor is kiabált), mostár gondolom véglegesen megszakadtnak tekinthető a vagyonközösség. A kereset beadásakor melyik időpontnak kell szerepelnie? Az elköltözésnek vagy a külön bankszámla nyitásnak?
Köszönöm!

Andrew Ryan # 2011.11.28. 23:01

Tisztelt hozzáértők.

Egy olyan kérédsem lenne, hogy egy közös megegyezéses, követelések nélküli, teljesen tiszta vállóperes papírokat ( kereseti kérelem és megállapodás ) szükséges-e közjegyző előtt aláírni abban az esetben ha mindkét fél az USA-ban írja alá őket egyidejűleg a két tanú előtt. A papírok hivatalos fordítóirodában lettek lefordíttatva ( pecsét, aláírás ). A házasság itthon köttetett tehát itthon is lesz beadva a vállás. A férj amerikai állampolgár, a feleség magyar. Tehát a kérdés mégegyszer: Szükséges-e a közjegyző elötti aláírás, vagy elegendő az ha mindketten egyidejűleg írják alá a két tanú előtt?

A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2011.11.27. 13:15

Ettől még nem biztos, hogy jogosult rá, ha egyébként volt különvagyona a férjnek. De a leírtakból nem derül ki, hogy volt-e.
A házastárs különvagyonához tartozik:

  1. a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy,
  2. a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,
  3. a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy,
  4. a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.
Dr.Attika # 2011.11.27. 13:13

Vagyis a házasság alatt szerzett vagyon házastársi kközösvagyon jellegét vélelmezi a családjogi tv. 27.§-a. A férjnek kell bizonyítani, hogy a különvagyonának nagyobb hányadából vették a lakást. A húga 50%-ra mindenképjogosult, mert az a nevén van. Nyugodjan követelje a lakás értékének a felét.

ObudaFan # 2011.11.27. 12:39

Csak azt vizsgálja a bíróság, hogy különvagyoni ráfordítás volt-e, és azt is annak kell bizonyítani, aki arra hivatkozik, hogy volt.

tkabai # 2011.11.27. 12:24

Tisztelt Fórumozók!

A húgom 3 éve elvált a férjétől,gyermekével visszaköltözött a szüleinkhez. Miután összeházasodtak közösen vásároltak egy ingatlant 50-50%-ban van a nevükön,de a volt férj hallani sem akar arról hogy fizessen a húgomnak,pedig ő maradt a lakásban,és a tartásdíjon felül semmit sem fizet. Arra hivatkozik ,hogy a húgom kevesebbet adott a lakás árába mint ő, ez végül is igaz,de ettől még valammennyi csak járna neki,vagy nem? És ha bíróságra kerül a dolog akkor hogy lehet ezt bizonyítani,hogy ki mennyit adott bele, egyáltalán vizsgálja ezt a bíróság?

ObudaFan # 2011.11.26. 10:39

Nem csak indokolni kell, hanem bizonyítani is. Ez azért néhány tanúval össze fog jönni, de pár tárgyalás lesz.

Denis28 # 2011.11.26. 08:30

Tisztelt Ügyvéd Urak!
Nagyon köszönöm a válaszukat!
Magam szeretném benyújtani a válási keresetet, hiszen nem lesz bonyolult, mert nincs semilyen igényem, csak a válás.Szeretnék a háromévi különélésre hivatkozni, de valószínű, hogy a férjem nem jelenik meg az első tárgyaláson, így a közös válási akarat sem lesz igazolható.Ez esetben célszerű-e a keresetlevélben indokolnom, hogy miért is kérem a házasság felbontását? Elég-e esetleg annyi, hogy Ő már három éve élettársi kapcsolatban él egy másik hölggyel? Válni viszont azért nem akar, mert Németországban él és dolgozik, így házasként a legkedvezőbb adókategóriában van.Már három éve várok, hogy talán meg tudunk egyezni, de mostanra már minden igényemről lemondtam és szeretnék minél gyorsabban túl lenni a váláson 27 évi házasság után. Milyen megoldást tudnak számomra javasolni?
Tisztelettel üdvözlöm Önöket: Mária

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.26. 08:07

A bíróság bármely tulajdonostárs kérésére megszünteti a közös tulajdont.

vonal # 2011.11.26. 06:05

Köszönöm a választ!

Abban az esetben,ha nekem van 50% tulajdonom akkor nem kérhetem a törlesztések felét?
Ha nem mondok le a tulajdonomról akkor a bíróság elrendelheti e ,hogy mondjak le a tulajdonomról,esetleg ilyen ítélet nem születhet?Ismételten köszönöm a választ.

ObudaFan # 2011.11.25. 20:35

Követelhetnéd, ha nem közös vagyon lenne az ingatlan. Mivel közös vagyon, így közös vagyonra költöttetek, tehát nem követelheted. Ha tehát nem egyezel meg vele, az lesz a felállás, hogy marad 50%-od, meg a hitelben is adós maradsz.

vonal # 2011.11.25. 19:26

Kedves Obudafan!

Ez biztosan így van amit alma82-nek írtál?
Pontosan én is abban a helyzetben vagyok.Válunk,és arra akarnak rávenni,hogy mondjak le az 50% tulajdonomról,cserébe a férjem átvállalja a hiteltörlesztést.Én a semmiért nem fogok lemondani,hiszen már öt éve közösen fizetjük a hitelt.A törlesztések felét jogosan követelhetem tőle?Ő azzal érvel,hogy eddig csak a kamatokat fizettük vissza ezért nem ad nekem semmit belőle.Mit tehetek?
Előre is nagyon köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.25. 13:27

A 3 év különélés sem elég önmagában. Akkor is kell mindkét fél egyező válási szándéka. Különben tényfeltérés van - vagy nincs bontás.

ObudaFan # 2011.11.25. 12:36

alma82

Jól látod, az elmúlt évek befizetéseinek felét követelheted.

Denis28

Tanúkkal tudod igazolni leginkább. Akkor nem kell tényfeltárás, ha legalább 3 éve megszakadt az életközösség úgy, hogy külön lakásban éltek és igazoljátok azt is, hogy a közös gyermek elhelyezését, valamint tartását a gyermek érdekeinek megfelelően rendeztétek.

ladybug

Ha külön éltek, akkor elméletben nem is keletkezik már közös vagyon. De a biztonság kedvéért nem árt ezt ügyvéd által ellenjegyzett megállapodásba foglalni.

Wintersunset

A külföldön dolgozó gyermektartását a külföldi bére alapján számolják. Nem feltétlenül hagy jóvá a bíróság olyan egyezséget, hogy a hitel fejében ne kelljen tartásdíjat fizetned, így leginkább az marad, hogy ő úgyis a hitel fizetésére fordítja majd a tartásdíjat, ha nem akar az utcára kerülni. Önmagában az, hogy a hitelt helyette fizeted, amúgy sem érinti a tulajdoni viszonyokat, hanem kötelmi igényt keletkeztet.

alma82 # 2011.11.25. 12:11

Tisztelt Hozzáértők!
Közösen lzingelek férjemmel egy ingatlant, de a válság miatt tovább nem tudjuk fizetni. Közben kapcsolatunk megromlott, válni szeretnénk. Férjem gondolkozik abban, hogy átvávllalná az ingatlant, mivel sajnálja az eddig beleölt pénzt (több mint 20 év van még hátra). Az elmúlt években közösen fizettünk. Végtörlesztést szeretne, ha lehet. Ha ebben az esetben én lemondok a tulajdonszerzési jogomról, akkor kit illet meg pénz? Én úgy gondolom, hogy az elmúlt évek befizetésének fele nekem (vissza)járna. Ő úgy gondolja, hogy mivel leveszi a terhet a vállamról, nem fizet semmit.
Szeretnék véleményt kérni az ügyben, hogy melyikünknek van igaza.
Az ő nevén van más ingatlan is. Nekem semmim nincs. A gyermeket én viszem magammal. Az autót már eladtuk, a pénz az ő bankszámláján pihen.
Előre is köszönöm a véleményeket.

Denis28 # 2011.11.25. 09:40

Tisztelt fórumozók!
Mi módon lehet a leggyorsabban elváni? Esetemben közös megegyezésről szó sem lehet, viszont nem szeretnék tényfeltárást sem.Én már minden igényemről lemondtam. A társam több mint 4 éve külön utakon jár, egyszerűen elérhetetlen.
Elég-e a keresetlevélben a több mint 3 évi különélésre hivatkozni mint válási ok? Mi történik, ha az alperes nem jelenik meg? Hogyan tudom igazolni a különélést?
Válaszukat várva tisztelettel üdvözlöm Önöket: Mária