Válás, vagyonmegosztás


atak # 2014.05.04. 11:28

Gyermekem 5 éve kötött házasságot, most válnak.Három éve gyermekem kapott tőlem egy nagyobb összeget ajándékba,( erről ügyvéd készített hiteles papírt) kifejezetten ebből, a házukra építettek egy emeletet. A ház most eladásra kerül. A házastárs ragaszkodik az ötven százalékos megosztáshoz. Jogszerű-e, ha az eladási összegből levonják az ajándékba kapott pénzt és a fennmaradó összeget felezik meg? Válaszukat köszönöm. Üdvözlettel.

ObudaFan # 2014.05.05. 09:30

Nem. Kifejezetten meg kell nézni, hogy milyen értékű most az ingatlan és az érték mekkora hányada keletkezett az ajándékból. Ez ugyanis nem feltétlenül olyan értékű ma, mint ami az ajándék értéke volt.

cowboyup # 2014.05.05. 19:43

Tisztelt fórumlakók!

Egy gyors választ szeretnék kapni Tőletek. Felvázolnám a helyzetet. Tavaly áprilisban váltam közös megegyezéssel, volt feleségem már jóval válás előtt is életvitelszerűen Londonban lakott/ik. Követel Tőlem x millió forintot, melyet akkor tudok neki kifizetni ha a közös ingatlanunkat értékesíteni tudom. Ingatlanos által próbálom ezt megtenni, eddig sikertelenül. Most itthon van és el kezdett követelőzni, sőt odáig fajult a dolog, hogy beleegyezésem nélkül úgymond közös vagyontárgyakat( amelyekről egyébként szóban lemondott) el akar vinni az ingatlanból ahol a párommal élünk. Amíg nem tartózkodom otthon és beleegyezésem nem adom rá, elvihet bármit is az ingatlanból a közös vagyontárgyak közül??? Továbbá a másik kérdés az lenne, hogy amíg nem tartózkodom otthon addig beteheti a lábát az ingatlanba amit anno önként és dalolva hagyott el??

Üdvözlettel
Cowboyup

ObudaFan # 2014.05.06. 11:03

Ha közös megegyezéssel váltatok, akkor a lakáshasználat már szükségszerűen rendezve van, abból a rendezésből derül ki, hogy bemehet-e az ingatlanba.
Amíg nincs a közös vagyon megosztva, addig elvihet bármit, ugyanannyi joga van a birtoklásra, mint neked.

BoZsó72 # 2014.05.12. 22:03

Tisztelt Fórumozók!
Azt hiszem nagyon nagy problémával állok szemben.22 év házasság után, válókeresetet adok be. Sajnos közös megegyezéssel nem megy. De ami még nagyobb probléma, hogy a férjem nem akar válni. Már hét hónapja megszakadt az életközösség, de agy házban élünk. Semmiféle kompromisszumra nem hajlandó, bármit felajánlok elutasítja. És itt kezdődik a problémám. 1993 márciusában költöztünk össze, az Ő önkormányzati lakásába, amit 1991 végén megvételre felajánlottak Neki, és havi részletekben fizette. ('93-tól már együtt fizettük) 1995 őszén a hátralevő rész egy összegben kifizetésre került, 1996 júniusban összeházasodunk, szeptemberben a lakást eladtuk, és vettünk egy nagyobbat, ami csak az Ő nevére került.Októberben megszületett a lányunk. Volt a városban egy fél építési telek a nevén, aminek a másik felét 1997-ben megvettük, és egy 200 nm.-es házat építettünk. És ez is 1/1 az Ő nevére került. Közbe építettünk egy üzletet is , 2002.ben, és az is Ő nevén van. Semmiféle házassági szerződés nincs. Mindez idő alatt annak a cégnek voltam az alkalmazottja,(2012-ig) amelynek Ő volt az ügyvezetője. (fizetésünk egyforma volt ) Kérdésem tehát az lenne, hogy egyáltalán 22 év házasság után, mi az ami engem jogosan megilletne. Ugyanis semmit nem akar adni
:(
Segítségüket köszönöm.

ObudaFan # 2014.05.13. 12:40

Jár neked a közösen fizetett törlesztők fele. A lakásból más nem. A cég üzletrész fele is jár, ha az nem a különvagyona, és ha vannak még más vagyontárgyak, ott is az a vélelem, hogy jár a fele.

Csaba0828 # 2014.05.13. 13:26

Kérem segítsenek :(
A feleségemmel 1997-óta élek együtt, 2001-ben házasodtunk össze és most válni készül tőlem, bár erre semmi különös okot nem adtam. Van egy 12 éves fiunk. A következő amiben szeretném kérni a válaszukat, vásároltunk egy lakást banki hitelre, a banki hitel pozitív elbírálásnak az volt a feltétele, hogy én egy házassági vagyonnyilatkozatban lemondjak tulajdon jogomról, egyszóval aláírtam egy papírt ügyvéd előtt, hogy a lakás a feleségem külön vagyonát képezi. A lakáshoz az önerőt közösen kaptuk az anyósomtól de erről nincs semmilyen papír de ha kell anyósom tanusítja. A lakásba be vagyok jelentve állandóra. A lakás felújítására 2.8 millió forintot költöttünk közös vagyonból. Kérdésem, kitehet e a lakásból úgy , hogy még nem adtuk be a válópert? Ha bizonyítható tanukkal, hogy csak azért mondtam le a lakás 50%-ról , hogy megkapjuk a hitelt akkor van-e esélyem a bíróságon? A fiunk mindenképpen velem szeretne maradni de a feleségem teljesen elzárkózik ettől és mivel nincs semmi a nevemen így gondolom semmi esélyem a bíróságon.:(((
Válaszukat előre is köszönöm

bizonytalan123 # 2014.05.13. 18:33

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget kérnék az alábbi ügyben.

2011 óta házasságban élek. Házastársammal közös életünket 12 évvel ezelőtt kezdtük meg abban az ingatlanban, mely gyermekkorom óta a nevemen volt.

2009-ben szüleim vásároltak egy ingatlant, ami az én nevemre került, kvázi ajándékként.

2012-ben, már házasság alatt, szintén kizárólag szüleim tőkéjéből lett vásárolva jelenlegi "közös otthonunk", mely így szintén az én nevemen van.

A gyermekkorom óta nevemen lévő ingatlan értékesítésre került. A befolyt összeg szüleimhez ment.

Közösen szerzett vagyonunk nincs, amink van, azt mint a szüleim teremtették elő.

Kapcsolatunk megromlott. Februárban elköltöztem, azóta én fizetem az ingatlan rezsijének kb. 800%-át, mert egyedül nem tudná a fizetéséből.

Gyermekünk nem született.

Válás esetén mi illetné meg őt?
Lakáshasználati jog ellenértéke esetleg? Mi a kiszámítás módja jelenleg, mert a március 15-ei változtatásban már csak maga a fogalom jelenik meg, a számítási mód nem.
Milyen egyéb megoldás létezik arra, hogy ne kelljen a semmire vagyonokat fizetni?!
Szüleim haszonélvezeti jogának bejegyzése ebben az esetben még megoldás lehet?
Ajándékozás visszavonása? Bár szerződés nincs...

Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.05.13. 20:31

Kitenni addig nem tehet ki amíg a bíróság nem kötelez a kiköltözésre. A bíróság pedig a per végéig nem fog erre kötelezni, ha erre nem adsz okot. A tulajdonjog szempontjából már sok jóval nem kecsegtetnélek, bár ezt az iratot látni kellene. Nyilván meg lehet próbálni arra hivatkozni, hogy ez a házassági vagyonjogi szerződés színlelt volt, de azért ez nem lesz könnyű.

BoZsó72 # 2014.05.13. 21:15

Nagyon szépen köszönöm az információt.

sissy074 # 2014.05.16. 09:41

Tisztelt Fórumozók!

Május 08-án beadtam a válópert,férjem 10-én elköltözött,az ingatlan amiben laktunk az én tulajdonom,ő tartózkodási helyként be van jelentkezve.Ma vissza jött,pár holmijával mondván ha kimondják a válást akkor költözik csak ki.Megteheti ezt?Köteles vagyok az én házamban olyannal élni akivel nem akarok?Neki is van egyébként egy saját tulajdonú ingatlana.
Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2014.05.16. 10:05

Megteheti. Kérheted a bíróságot, hogy a lakáshasználatot ideiglenes intézkedésben rendezze, de ezt igen alaposan meg kell indokolni.

bizonytalan123 # 2014.05.17. 21:03

Tisztelt fórumozók!

Még nem kaptam választ.

Kérem, ha tud valaki, segítsen!

Esetleg fontos infó lehet, hogy csak tartózkodásira van bejelentve.

Köszönöm!

pohicop # 2014.05.19. 07:01

Bizonytalan!

Azért nekem az hihetetlen, hogy a másik fél egy fillért sem keresett az évek alatt és semmilyen közös vagyonotok nem keletkezett.

Én ahogy olvasgatom a fórumot, arra jutottam, hogy ami ajándék csak neked az a tiéd. Ami az együttélés előtt a tiéd volt az a tiéd. Amit az együttélés alatt vettetek, esetleg hozzáépíttettetek, átalakítottatok (mondjuk ház leszigetelése, új fűtési rendszer)az közös.

A legegyszerűbb megoldás, amit sajnos a feleségem nem fogadott el, hogy elmentek egy ügyvédhez, aki mindkettőtöktől független. Előadjátok közösen a történetet úgy ahogy volt valójában. Az ügyvéd megmondja kinek mi jár, aztán ha ezt értelmes emberek módjára felfogjátok és megértitek akkor a többit megoldja ő a bíróságon. Igazából 1 tárgyalásra kell elmennetek, helyben hagyni az ügyvéd előtti egyezségeteket és már vége is az egész cécónak.

Ez a legfájdalommentesebb, leggyorsabb és legolcsóbb megoldás.

Persze csak szerintem......én nem vagyok jogász.

bizonytalan123 # 2014.05.19. 10:25

Pohicop!

Természetesen mindketten kerestünk az évek alatt, de felmutatható, nem a szüleim által vásárolt, fizetett ingatlan, ingóság nemigen keletkezett.

Üdv,

pohicop # 2014.05.19. 13:00

12 év alatt nem vettetek saját közös pénzből egy TV-t vagy bútort, akármit? Ez biztos? Nem a házasság számít, hanem az együttélés szerintem....

ObudaFan # 2014.05.19. 13:02

Lakáshasználati jog ellenértékét, ha azt követeli, az én véleményem szerint nem igazán úszható meg, azt a haszonélvezetet korábban kellett volna kikötni.

bizonytalan123 # 2014.05.19. 14:43

12 év alatt egyetlen tv-t vettünk közösen, azt is az ő szüleinek...

bizonytalan123 # 2014.05.20. 05:20

Kibújt a szög a zsákból...
Az egyik ingatlant, vagy annak az értékét akarja, holott anno két táskával jött. Szerintem ez felettébb irreális, számomra semmiképp nem elfogadható.
Az elvárható lenne, hogy a rezsit fizesse, ha már nem is lakom ott?

pohicop # 2014.05.20. 07:39

A rezsit az fizeti aki használja ez evidens szerintem.

Viszont, hogy 12 év alatt nem vettetek semmit, ez nekem hihetetlen. Se felújítás, se új bútor, szőnyeg, műszaki cikkek? Tényleg semmi?

kaméleon # 2014.05.20. 09:05

Bizonytalan123, ha válni akarsz, akkor minél előbb fordulj hozzáértő (azaz ne az első hirdetésre vagy csicsás honlapra ugorj) ügyvédhez, aki nem csak felvilágosításokat tud adni. Ha a másik ismeri a jogait, minimum nem fog a lakáshasználati jog ellenértéke nélkül lelépni. Akár az is könnyen előfordulhat, a végén azon is csodálkozhatsz, hogy a különvagyoni dolgokból is osztozkodni kellett. (Természetesen nem azt mondom, hogy ne kutakodj magad is, jó ha alapvető fogalmaid vannak a dologról, de az idő és a jó képviselet fontos.)

Bocsáss meg pohicop, nem tudom, mit akarsz ezzel a „se új bútor, szőnyeg, műszaki cikkek” mantrával. Hacsak nem többmilliós perzsaszőnyegeken tapostak, ezek a tételek elhanyagolhatóak az ingatlanokról és lakhatásról szóló vitában. A felújítástól meg "leszigeteléstől" nem lesz közös tulajdon sem.

bizonytalan123 # 2014.05.20. 09:25

Kaméleon, a különvagyonhoz tartozó dolgokon miért kellene osztozkodni? A lakáshasználati jog ellenérték is egy kicseszés azzal szemben, akinek a vagyona van.
"(Természetesen nem azt mondom, hogy ne kutakodj magad is, jó ha alapvető fogalmaid vannak a dologról, de az idő és a jó képviselet fontos.)" - Két ügyvédnél is jártam. Mindkettő a lakáshasználati jog ellenértéket tartja csak követelhető igénynek.

Pohicop, jó lenne, ha a rezsi fizetésével kapcsolatban igazad lenne, de a saját fizetéséből nem tudja megoldani...

ObudaFan # 2014.05.20. 09:56

Mert vita esetén a különvagyoni jelleget neked kell tudni igazolni.

bizonytalan123 # 2014.05.20. 10:09

ObudaFan, ez nem gond. Édesanyám számlaszámáról történő utalások bizonyító erejűek szerintem.

kaméleon # 2014.05.20. 10:57

Nem akarlak elkeseríteni, de nem olyan eccerű ez.
Érdemes kicsit szerényebben hozzáállni, jóval több buktató vár még ügyvéddel is, mint azt gondolnád.
Pohicopnak igaza volt, a rezsi azt terheli, aki az ingatlant használja. Neked meg nem csak az a lehetőséged van, hogy vele fizetteted ki akkor, amikor felmerül. Nem bosszantani akarlak, és meggyőzni sem, mert a te életed, de nem elegendő csak akkor és azzal ügyvédekhez szaladgálni, ha magadnak épp eszedbe jut valami.