Válás, vagyonmegosztás


pohicop # 2014.04.20. 05:13

Az én feleségem is ugyan ilyen buta. Megegyezhettünk volna egy ügyvéd előtt és már rég elváltunk volna ajánlatom szerint, de ő perre akart menni. Nem akart adni semmit. Biztos élvezi a bírósági civakodást. Most majd vagy 3-4 évig elpereskedünk. És fizetünk külön külön egy-egy ügyvédet. Plusz kifizettem már 2 szakértőt, egyik kiszámolta a lakás értékét, tehát felbecsülte a másik kiszámolta kinek mekkora a része a házból. Nyakam a tőkére, hogy bár korrekt a számítás nem fogadják el. Így lesz majd még Bíróság által szakértő megint ami húzza a pert, meg egy csomó pénzt elvisz. Mi ebben a jó vajon nekik? Kifizetett volna az lett volna a legolcsóbb. E helyett fizetünk 2 ügyvédet, a vagyonmegosztás miatti illetéket és szakértői költségeket, ami milliós tétel lesz. A végén ennek a költségét úgyis megosztják. Csak halmozzák a kiadást és az ideget, mert még mindig egymás mellett kell élnünk, nem felejthetjük el egymást. Önmarcangolás...és gyerekes butaság. Szóval fel a fejjel :)

Szerintem a ti esetetekben együtt élésetek során amit kerestetek az 50-50. Ami előtte volt az a sajátotok. A bizonyítás az kacifántos biztos, de a bankok mindent elraknak hála égnek, még a megszüntetett számláról is megvan minden infó és pénzmozgás így végig lehet követni, hogy mennyitek volt az együttélés előtt és mi változott a számlán az együttélés alatt, valamint ki mennyivel lépett le az együttélés végén. Innentől már csak matek...... bár biztos hosszú átnézni évek pénzmozgását, de szerintem a korrektség miatt fontos.

Fabcsi (törölt felhasználó) # 2014.04.20. 08:43

Nálunk egyelőre tényleg csak egy autón és a zongorán megy a huzavona, amelyeknek az értéke valójában kiegyenlíti egymást. Baromi egyszerű lenne az egész, tulajdonképpen senkinek nem kéne fizetni semmit, mindenki menjen a dolgára!
De ő azt mondja, hogy azt autót közösen vettük, a zongorát, pedig csakis ő vette - évekkel később - még a válásából hozott pénzéből. Egyszerűen nem akarom, hogy tényleg értelmetlenül mászkáljunk a bíróságra és csakis az ügyvédek járjanak jól két buta ember tyúkperén...
Szerintem neki nincs is bankszámlája.
Beláthatatlan következmények lehetnek ebből attól tartok...

ObudaFan # 2014.04.20. 16:45

Az a ti dolgotok, hogy hogyan igazoljátok. Munkaviszony esetén nyilván elsősorban munkáltatói igazolással, vállalkozásból származó jövedelem esetén adóbevallásokkal. Eltitkolt jövedelmek esetén van gond. Azt esetleg tanúkkal.

Fabcsi (törölt felhasználó) # 2014.04.20. 22:28

Tisztelt ÓbudaFan!

Engem az érdekel most elsősorban, hogy az életbiztosításomból származó megtakarításra is ráteheti e a kezét? 1997 (!) óta ÉN fizettem, (végig az egykori nejem volt a kedvezményzett) Két éve járt le. A pénzt felvettem és bankba tettem. A mai napig ott van. Most akkor ez is közös? Erre is ráteheti a kezért az ex élettársam, akivel 2007 óta éltünk együtt?

Köszönöm a válaszod.

ObudaFan # 2014.04.21. 08:48

A 2007. óta fizetett részletekre tekintettel valamennyi igénye lehet, ha a közös gazdálkodás egyébként ilyen széleskörű volt. Vagy ha nem, akkor a szerzési arányoknál kell figyelembe venni, hogy te a közösbe ennyivel kevesebbet adtál.

lizzyy # 2014.04.21. 12:59

Tisztelt Fórumozók!

Házasságban élek már 2007 óta de most eléggé megromlott a viszony. Következő kérdéseim lennének:

  • külön bankszámlánk van, válás esetén ennek ugye nincs jelentősége, ettől az még közös vagyonnak minősül?
  • eladtuk a telkünket, ami fele-fele arányban volt a tulajdonunkban. A pénz a párom számláján van, és abból akar most vásárolni egy ingatlant a saját nevére. Válás esetén, mégha ez az ő nevén is van, ez közös vagyonnak minősül, és osztozkodni kell rajta?

Szeretném megmenteni a házasságomat,ugyanakkor fel szeretnék készülni a legrosszabbra is. Köszönöm a segítséget!

Ságiévi # 2014.04.22. 07:34

Tisztelt Fórumozók!
17 év házasság után pár hete benyújtottam a válókeresetet mert a viszonyunk annyira megromlott. Férjem úgy gondolja, ha ő nem akar válni, akkor nem fognak tőle elválasztani. Szerintem ez nem így van. Viszont a vagyonmegosztás kérdésében nem hajlandó egyezséget kötni, hogy ezzel megrövidíthessük az eljárás időtartamát. Egy ingatlanunk van, ami 2/3 részben az én tulajdonom, 1/3 részben pedig az övé. Az önrész az én családi örökségem volt, mivel a testvérem kivásárolt engem a szülői ingatlanból. Ezért kértem én a nagyobb tulajdoni részt a házból. A vásárláskor vettünk fel hitelt is, ahol a férjem az adós, én vagyok az adóstárs. Tavaly január óta törlesztjük közösen a hitelt. Két gyermekünk van, a nagyobb nem a férjemmel közös és már nagykorú, a kisebb 16 éves múlt, ő a közös gyermekünk. A szülői felügyeleti jogot én kértem. Semmiféle egyezségre nem hajlandó, mondván, majd a bíróság eldönti,hogy ki maradhat az ingatlanban. Kérdésem, hogy van-e esélye annak, hogy ő megszerzi magának és én a gyerekekkel elhagyni kényszerülök majd.
A másik kérdésem pedig az, hogy van egy MTZ típusú traktora, amit a házasságunk alatt vásárolt, igaz, hogy az ő nevén lévő szövetkezeti tulajdonrészét adta el, de az érte kapott összeg nem volt teljesen elég a megvásárlásához, tehát azt a közös pénzünkből pótoltuk ki. Ezzel kapcsolatban azt szeretném megtudni, hogy a traktor az ő kizárólagos tulajdona vagy közös szerzeménynek számít. A házassági vagyonszerződést nem kötöttünk soha.
Előre is köszönöm a választ.

ObudaFan # 2014.04.22. 12:05

Ságiévi

A traktor részben közös, részben különvagyon.
Az ingatlan vonatkozásában meg kell különböztetni a lakáshasználati jogot és a tulajdonjogot. Lakáshasználata nagy valószínűséggel annak lesz, akinél a gyermeket a bíróság elhelyezi, de ez a tulajdonjogot nem érinti. És a közös tulajdon megszüntetését bármelyik házastárs kérheti, még ha itt a kiköltöző házastársnak nem is a teljes beköltözhető érték ráeső része jár, a bentlakó közös kiskorú gyermek miatt.

ObudaFan # 2014.04.22. 12:06

lizzyy

Közös vagyon mind a kettő.

Fabcsi (törölt felhasználó) # 2014.04.23. 08:01

T. ÓbudaFan!
Köszönöm a választ - nem nyugtattál meg. :-(

Ságiévi # 2014.04.23. 11:27

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2014.04.23. 20:37

Ami biztosan jó, az az utolsó közös lakás szerinti állam bírósága.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.04.24. 08:45

Felek utolsó közös lakóhelye szerint, vagy az alperes lakóhelye szerint.

Nem számít a gyermek állampolgársága, még kiskorú, valamely szülőhöz tartozik.

Elvileg már nem lehet fórum shopping. :)

Sixty # 2014.04.24. 13:28

Együttélés, házasság során az én ingatlanomban éltünk. Válás beadva. Elköltözött. Az ő lakásán és az enyémen is van hitel. Mindkettőt fizettük - ő az övét a saját bankszámlájáról, én az enyémet az én bankszámlámról. Az én hitelösszegem magasabb volt ez idő alatt. Váláskor jogosan követeli a két hitel közötti különbség felét?

Sixty # 2014.04.24. 14:48

Mindezt "közös vagyonból különvagyonba történő ráfordítás címén".

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.24. 15:31

Valószínűleg igen.

Sixty # 2014.04.25. 04:47

Valószínűleg? Mitől függ?

pazs # 2014.04.25. 08:01

Hogy mondjuk nem a különvagyonából fizette-e valamelyikőtök.

ObudaFan # 2014.04.25. 13:26

Rosta Roland

Spanyol bíróság előtt mindenképpen igen.

Ökröslacc # 2014.04.26. 07:16

Jó napot lene egy olyan kérdésem hogy az éle társam most válik és van három gyermeke az apuka azal vagdalkozik hogy lemond a házrészről és akkor nem kell gyermek tartást fizetni érdekelne hogy valójában így meg ez??

Attila7501 # 2014.04.28. 05:14

Üdvözletem

Az után szeretnék érdeklődni, hogy válasnál a párom nevén lévő, végrehajtó által terhelt autót kérhetem-e a bíróságtól, hogy nekem ítélje? Közösen vettük és most szeretném megkapni a gyerekek miatt. Kérdésem lenne még, a végrehajtó álltali terhelés is az én nevemre kerül vagy az lekerül az autóról és azt volt páromnak kell egyéb módon rendeznie?
Válaszát előre is köszönöm.

ObudaFan # 2014.04.28. 08:49

Attila7501

Ha közös vagyon az autó, akkor éppen kérheted, de ennyi információ alapján nem lehet megmondani, hogy milyen eséllyel.
Az, hogy a végrehajtási jog teljesítés nélkül emiatt lekerüljön az autóról, esélytelen.

Ökröslacc

Ez csak akkor van így, ha ebben kifejezetten megállapodnak a felek és a bíróság is jóváhagyja a megállapodást. Megállapodni pedig nyilván nem kötelező.

Pyrx # 2014.04.29. 13:33

Tisztelt Fórumozók,

az alábbi kérdéseket szeretném feltenni.

Szüleim válnak, épp házasság megszűnésének időpontjának meghatározása zajlik a bíróságon. A kérdéseim a közös vagyon megosztására vonatkoznának. Apám elvitte a közös autót, utánfutót, mezőgazdasági gépeket a közös házból, melyeket házasság alatt vásároltak, és használja őket.

1. Jól tudom, hogy az életközösség megszűnése és a közös vagyon tényleges megszüntetése közötti időszakra használati díjat kérhetne édesanyám, legalábbis annak a felét?
A másik kérdésem közös tulajdonú ingatlanokra vonatkozna, melyek termőföldek, és egy részét apám bérbe adta, más részét maga műveli.
2. Amit bérbe adott, ott a bérleti díj felét követelheti édesanyám?
3. Amit maga művel apám, ott szakértő megállapítja a használati díjat, és annak a felét követelheti édesanyám vagy teljesen rosszul gondolom, és édesanyámnak ilyen téren nem lehet követelése?

Választ előre is köszönöm.

monalisa1 # 2014.04.29. 15:13

3/a. A jelenleg még közös tulajdonú, de édesapád által művelt termőterület hasznából (= termény értékesítéséből) befolyó pénz x százaléka is megilleti anyukádat., vita esetén a szakértő meghatározza azt is, hogy apukád munkadíja "a" pénzből külön mennyit is ér.

ObudaFan # 2014.04.29. 20:56

Pyrx

1., 3. Ha édesanyád kifejezetten jelzi, hogy ő is szeretné használni, de ezt megtagadja édesapád, akkor merülhet fel használati díj, egyébként nem.
2. Igen.