Válás, vagyonmegosztás


ObudaFan # 2016.04.06. 16:37

Látni kellene az iratokat, de könnyen lehet, hogy pusztán az eladás miatt nem szűnik meg. Viszont a birosag perben megváltoztathatja a lakashasznalat rendezését, ha lényeges körülmény változott az egyezség megkötése után. Ilyen lehet esetleg az anyagi helyzetét változása.

monteverest # 2016.04.09. 06:43

Sziasztok,

a következőben kérem a segítséget: férjemé az ingatlan amiben lakunk a 2 pici gyerekünkkel (2 éves, 3 hetes). az anyósom a haszonélvező, ő egy másik ingatlanba lakik.
kérdésem: férjem válni akar, van-e esély, h maradhatok a gyerekekkel a lakásban?

köszönöm

groszfater@gmail.com # 2016.04.09. 07:51

Kérdezd meg az anyósodat.

ObudaFan # 2016.04.09. 10:20

Ugyanis csak az ő hozzájárulásával maradhatsz.

Sengak # 2016.04.11. 09:33

Kedves Fórumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni.Férjemmel 3éve külön élünk,azonban eddig nem váltunk el.Szeretném beadni a válópert,viszont "nehezíti" az ügyet hogy van egy közös lakásunk,melyek adósságokkal vannak terhelve.A lakás eladása folyamatban van,de valószínű hogy hónapok alatt fejeződik be.Mielőbb szeretnék elválni tőle.Ilyenkor vagyonmegosztás nélkül is adhatok be válást?
Vagy mennyiben befolyásolja a válást az ingatlan? Hogyan célszerű elindítanom ezt?Mindenben meg tudunk egyezni,ő is szeretné lezárni,tehát csak a lakás a kérdés.Tudtok segíteni?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.11. 10:10

Nem nagyon van annak köze a bontáshoz. Pontosabban egyáltalán nincs.

source # 2016.04.11. 13:09

Kedves Fórumozók!

41 éves házasok vagyunk, de az utóbbi években a házasságunk igen megromlott. A családi ház, amiben élünk, a férjem egyedüli tulajdona, egy rész bővítés szintén a saját örökléséből történt meg, de az, ahová most eljutottunk, az a
kettőnk közös munkájának eredménye.

Kérdésem az, hogy ennyi évi együttélés után a házban milyen jogon "élek". Vagy valami kis részt maga a jog biztosít számomra? Vagy, ha végleg vége mindennek, vehetem a bőröndömet és mehetek?

Dr.Attika # 2016.04.11. 14:09

Kedves source!
Ez a fórum nem alkalmas arra, hogy kérdésére választ kapjon. Forduljon ügyvédhez minden okirattal felfegyverkezve. Házassági anyakönyvi kivonat, ingatlan tulajdoni lap teljes stb.

ObudaFan # 2016.04.11. 17:37

source

A ház nagyrészt a férje különvagyona, de ha nem csak az ő örökrészéből történt bővítés, akkor vélhetően van Önnek is benne némi tulajdoni hányada.
Egyébként amennyiben a használat joga az nem teljesen a tulajdonjoghoz van kötve.

Ha van a lakásban tulajdoni hányada, akkor a következő szabályokat kell alkalmazni. Ha a lakás használata a házastársakat közös jogcím alapján illeti meg, a bíróság közöttük a lakás használatát megosztja, ha ez a lakás adottságai alapján lehetséges. A lakás használata akkor is megosztható, ha a lakás kisebb átalakítással az osztott használatra alkalmassá tehető, feltéve, hogy egyik vagy mindkét házastárs az átalakításra vonatkozó jogosultságát, az átalakítás műszaki előfeltételeit igazolja, és az átalakítás költségeinek megelőlegezését vállalja. Vita esetén az átalakítás költségeinek viseléséről a bíróság dönt.
A lakáshasználat megosztása esetén a házastársak a lakás meghatározott lakószobáit és helyiségeit kizárólagosan, más helyiségeit közösen használják. A lakáshasználat megosztása a házastársak harmadik személlyel szemben fennálló jogait és kötelezettségeit nem érinti.
A bíróság a lakás használatának megosztását - a felek körülményeinek mérlegelésével - mellőzheti, ha

  1. a házastársaknak vagy egyiküknek ugyanabban a helységben más beköltözhető lakása van, vagy ez a lakás egyoldalú nyilatkozattal beköltözhetővé tehető; vagy
  2. az egyik házastárs a lakásból önként és a visszatérés szándéka nélkül elköltözött és - ha a szülői felügyeletet ő gyakorolja - a kiskorú gyermek lakáshasználati jogát megfelelően biztosította.

Nem osztható meg az adottságainál fogva arra alkalmas lakás használata, ha az egyik házastárs olyan felróható magatartást tanúsít, amely miatt a közös használat a másik házastárs vagy a kiskorú gyermek érdekeinek súlyos sérelmével járna.
Ha a házastársak közös jogcíme alapján használt lakás használatának megosztására nem kerül sor, a bíróság az egyik házastársnak a lakás használatára vonatkozó jogát megszünteti és őt - az egyik házastársnak a lakásból önként és a visszatérés szándéka nélküli elköltözése esetét kivéve - a lakás elhagyására kötelezi.

Ha nincs tulajdoni hányada a lakásban, akkor a következő szabályokat kell alkalmazni.
Ha a házastársi közös lakást a házastársak egyikük jogcíme alapján használják, a házasság felbontása vagy az életközösség megszűnése esetén a bíróság ezt a házastársat jogosítja fel a lakás további használatára.
A bíróság az adottságainál fogva arra alkalmas lakás osztott használatát akkor rendelheti el, ha a lakáshasználatra jogosult kiskorú gyermekek legalább egyike feletti szülői felügyeleti jog gyakorlását a másik házastársnak biztosította, vagy a lakás elhagyása a másik házastársra nézve - a házasság időtartama és e házastárs körülményei alapján - súlyosan méltánytalan lenne.
Kivételesen indokolt esetben a bíróság a házastársat a másik házastárs kizárólagos tulajdonában vagy haszonélvezetében álló lakás kizárólagos használatára is feljogosíthatja, ha a lakáshasználatra jogosult kiskorú gyermek feletti szülői felügyeleti jog gyakorlása ezt a szülőt illeti meg és a kiskorú gyermek lakhatása másként nem biztosítható. Ebben az esetben a házastársat a bérlő jogállása illeti meg, azzal, hogy lakáshasználati joga rendes felmondással megfelelő cserelakás felajánlásával szüntethető meg.

Ha menned kell a lakásból, akkor azért a következőkre még érdemes figyelemmel lenni.
Az a házastárs, aki szerződés vagy a bíróság döntése alapján a lakás elhagyására köteles, a korábbi használati joga vagyoni értékének megfelelő térítésre tarthat igényt.
Nem tarthat igényt térítésre az a házastárs,

  1. aki szerződésben a lakás elhagyását elhelyezési és térítési igény nélkül vállalta; vagy
  2. akitől a bíróság a lakáshasználati jogot meghatározott időre vagy feltétel bekövetkeztéig vonta meg.

A térítés összegének meghatározásánál a gyermek lakáshasználati jogának értékét annak a házastársnak a javára kell figyelembe venni, aki a lakáshasználatot szülői felügyeleti joga alapján a gyermek részére a továbbiakban biztosítja.
A térítés a lakás elhagyásakor esedékes, kivéve, ha

  1. a bíróság a házastársat felróható magatartása miatt kötelezte a lakás elhagyására, és az egyidejű teljesítés a bent maradó házastárs és a kiskorú gyermek érdekét súlyosan sértené; vagy
  2. a lakás használatának rendezésére a házastársi közös vagyon megosztása iránti perben kerül sor, és a használati jog vagyoni értékét a bíróság a vagyonmegosztás során számolja el.

A lakásban maradó házastárs a térítés helyett a távozó házastárs részére megfelelő cserelakást ajánlhat fel.

Ildi90 # 2016.04.23. 07:23

Tisztelt fórumozók!

Az alábbi kérdéssel fordulok hozzátok!

2007-ben ismerkedtem meg a volt férjemmel iskolás korunkban.
2009-ben 19 évesen költözött hozzám, nagyszüleim házába ahová be is lett jelentve.
Jövedelme sokáig nem volt nagyszüleim tartották illetve amit én iskolai éveimben kerestem, ingóságokat én vásároltam.
2012-ben albérletbe költöztünk ami idő alatt áruhitelre vásároltam műszaki cikkeket.
Hivatalosan nem lett bejegyezve sehová az együttélés, csak az állandó lakcím volt a közös.
2014-ben összeházasodtunk, 1 évig voltunk házasok.

A kérdésem az lenne, hogy tarthat e ő igényt nagyszüleim illetve az albérleti együttélésünk alatt általam vásárolt ingóságokra a közösen élt eltelt évekre illetve a házasságra hivatkozva?

Köszönettel: Ildikó

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.23. 07:52

Nem illetve igen.

Ildi90 # 2016.04.23. 10:47

Kifejtenéd? :)

Azt tudom, hogy házasság alatt minden közös lényegtelen ki vette, de akkor az előtte lévő tárgyakra nem tarthat, hiába hivatkozik az együttélésre és hogy eltelt 5 év így közös?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.23. 11:08

tarthat e ő igényt nagyszüleim
Nem.

illetve az albérleti együttélésünk alatt általam vásárolt ingóságokra
Illetve igen.

marokkó # 2016.04.23. 12:00

Ha van kiskorú gyermek és az őt tovább nevelő szülő kéri a kizárólagos lakáshasználatot, akkor a másiknak bele kell-e ebbe egyeznie, vagy a bíróság elrendeli enélkül is?
Ha a másik fél ragaszkodik az eladáshoz, kötelezhető-e eladásra a kiskorút nevelő fél, ha egyébként is egyenlő arányban tulajdonosok? Vagyis van-e esélye kérni eladással a közös tulajdon megszüntetését a kiskorú gyermek léte ellenére, vagy csak a nagykorúvá válása után teheti ezt meg?

A lakáshasználati díj ellenértékének számítása az új Ptk szerint is úgy működik, mint régebben? Vagyis lakás forgalmi értéke mínusz lakott értékének 1/3 -ára jogosult a távozó tulajdonostárs?

ObudaFan # 2016.04.23. 12:49

Ha van kiskorú gyermek és az őt tovább nevelő szülő kéri a kizárólagos lakáshasználatot, akkor a másiknak bele kell-e ebbe egyeznie, vagy a bíróság elrendeli enélkül is?

Még közös jogcímen lakott lakás esetén sem automatikus ez, hiszen lehet, hogy megosztható a lakás. (A másik fél jogcímén lakott lakás esetén meg végképp nem. )

Ha a másik fél ragaszkodik az eladáshoz, kötelezhető-e eladásra a kiskorút nevelő fél, ha egyébként is egyenlő arányban tulajdonosok? Vagyis van-e esélye kérni eladással a közös tulajdon megszüntetését a kiskorú gyermek léte ellenére, vagy csak a nagykorúvá válása után teheti ezt meg?

Kérheti, viszont ő csak a (részben) lakott forgalmi érték ráeső részére tarthat igényt.

A lakáshasználati díj ellenértékének számítása az új Ptk szerint is úgy működik, mint régebben? Vagyis lakás forgalmi értéke mínusz lakott értékének 1/3 -ára jogosult a távozó tulajdonostárs?

Az új törvény ezt így már nem fogalmazza meg, de a gyakorlatban aligha lesz érdemi változás.

oximoron # 2016.04.25. 12:46

Tisztelt fórumozók!
Feleségem 2 évvel ezelőtt adta be a válási kérelmét, néhány hónapra rá el is költözött, a válást azonban csak most márciusban mondták ki. Ismét perrel fenyeget a vagyonmegosztás miatt. Kérdésem: az életközösség megszakadásáig fennáló közös vagyont lehet elosztani, vagy a váláskor meglévő vagyont? Mert mikor elköltözött volt egy autó, amit elvitt, mivel az ő nevén volt, de házasságunk ideje alatt lett véve, viszont ezt az autót még a válás előtt eladta. Ez beleszámít ettől függetlenül a közös vagyonba? A kereset beadásától kezdve nem kellett volna a beleegyezésem az eladásba például? Vagy simán eladhatta, pénzt nem láttam belőle, de most ő követeli a maradék vagyon elfelezését.
Előre is köszönöm!
Üdv

pazs # 2016.04.25. 12:50

Az életközösség megszakadásakori állapot szerinti közös vagyont lehet megosztani, hogy utána mi történt vele, már bizonyítási kérdés. Úgyhogy az autó beleszámít, el kell vele számolnia (vagy az értékével). Írjatok listát (külön-külön), hogy szerintetek mi tartozik a közös vagyonba, mennyi az értéke és kinél van, ebből tudtok kiindulni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.25. 13:04

:)
Írjatok listát (külön-külön),
Ilyenkor jön az, hogy a felek szerint minden a másiknál van.

pazs # 2016.04.25. 13:09

KBS: nyilván :) de valahogy el kell kezdeni, a bíróság nem fog megelégedni azzal, hogy "közös vagyon", meg kell mondani, mi az.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.25. 13:51

(Talán nem is lenne szabad ilyet mondanom, de a tapasztalatom az, hogy a nem lajstromozott ingókkal nagyjából az a helyzet, hogy ki mit vitt, az az övé. Lehetetlen a bizonyítás. Felesleges próbálkozni is.)

pazs # 2016.04.25. 14:35

(Nekem nincsenek ennyire naprakész infóim. Egy bontóperekkel is foglalkozó bíró egyszer azt mondta, hogy a felek két esetben tudnak késhegyre menő vitákat folytatni: ha nagy a vagyon és ha nagyon kicsi, mert akkor az utolsó lavóron is össze tudnak veszni. Mindenesetre az autó lajstromozott ingó, ennyivel előrébb van a kérdező: igen, beleszámít a közös vagyonba.)

oximoron # 2016.04.25. 15:02

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

wers # 2016.04.25. 16:08

Kedves Béla! lehetséges kocsinál „hogy ki mit vitt, az az övé” „Lehetetlen a bizonyítás.

Mert mikor elköltözött volt egy autó, amit elvitt, mivel az ő nevén volt, de házasságunk ideje alatt lett véve
Hát azért ennek mintha lennének nyomai. Persze nem értek a váláshoz - na nem is szeretnék, de nem értem. Más egy aranynyaklánc, gyémántgyűrű, mosógép stb, de egy autó????

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.25. 16:10

Azt mondtam, a "nem lajstromozott ingók". S ahogyan pazs rámutatott, a gépjármű (a hajó, a légi jármű, a védett műkincs) lajstromozott ingó.

wers # 2016.04.25. 16:26

Letagadta? Akkor lajstromozzák utólag. Nyoma van.