Válás, vagyonmegosztás


Grád András # 2009.07.23. 20:20

Kedves Hugika01!

Számomra sem egyértelmű a kérdés, de ha úgy van, ahogyan Obudafan (is) feltételezi, akkor érdemben csak bólogatni tudok a válaszára. Mondjuk nem pontosan kártérítést tud majd kérni a másik házastárs, hanem a házastársi közös vagyon megosztásánál a teljes vételár beszámítását a közös vagyonba a jutó megállapításakor, de ez a lényegen nem változtat, a szerződés a jóhiszemű szerzővel szemben teljes egészében érvényes és hatályos. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ObudaFan # 2009.07.23. 18:10

hugika01

Ha a kérdés arra irányult, hogy a jóhiszemű vevővel szemben a házastárs az ingatlannyilvántartásban fel nem tüntetett tulajdoni hányadára hivatkozhat-e, akkor a válasz: nem, csak a volt házastársától kérhet kártérítést.

_Wasp_ # 2009.07.23. 15:51

Mondjuk ha a gyermekednek ajándékozod a fele lakástulajdonodat – gyámhatósági engedély valamint ügyvéd kell hozzá -, akkor a továbbiakban nem kell fizetni t.díjat. (Tessék leülni és számolni: a gyermek életkora, a t.díj havi összege, valamint a fél lakás hiteltől független vagyoni értéke.)
ez így ebben a formában nem igaz, ehhez még kellene az anya akarata is, mármint hogy a tartásdíj vagyontárgy adásával történő megváltásába beleegyezzen.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2009.07.23. 15:24

Karrel,

Mondjuk ha a gyermekednek ajándékozod a fele lakástulajdonodat - gyámhatósági engedély valamint ügyvéd kell hozzá -, akkor a továbbiakban nem kell fizetni t.díjat. (Tessék leülni és számolni: a gyermek életkora, a t.díj havi összege, valamint a fél lakás hiteltől független vagyoni értéke.)

Ekként eljárva talán könnyebb lesz a hitelt továbbra is fizetni, közben meg anyukádnál bizonyára ellakhatsz.

A volt nejed új párkapcsolatával ne foglalkozz...

hugika01 # 2009.07.23. 15:04

ObudaFan- szeretnék itt kérdezni egyet: a vevő jóhiszemű, és nem lehet keresetet indítani az eredeti állapot miatt. De: a nemo plus juris szerint nem adhatok át több jogot....A vevő vesz ingatlant "nem tulajdonostól" -vagyis 50%-os tulajdonostól. (ő szerepel 100% -ban az ing.nyt-ban) Az inyt kívüli tulajdonossal szemben ez az adásvételi hatálytalan...vagy nem???

KBS, és Grád András Tanár úr is segítene..? Nagyon köszönöm.

káreset # 2009.07.23. 14:18

kösz a választ

Karrel # 2009.07.23. 13:24

Ismét köszönöm a válaszokat!
Az a gond, hogy édesanyám nem fog belemenni a ház eladásába, mert azt még az ő szülei építették.
A feleségem pedig minél előbb szeretné a részét, hogy új lakást tudjon venni. Ez mondjuk, érthető. Bár mint említettem, tőlem akármeddig lakhatnak a házban. Csak nem szeretném, ha egy idegen férfi költözne oda. Ez meg talán részemről érthető.
Így ha ő új életet akar kezdeni egy új társsal, csak az a megoldás marad, hogy vesz egy lakást.
Eddig rendben. Most jön a neheze. Ezek szerint fel kell vennem x millió kölcsönt, amit életem végéig nyöghetek a gyerektartás mellett. Hmmm, szép kilátások! De ez már az én bajom.
Hálás vagyok nektek az infókért!

monalisa1 # 2009.07.23. 12:52

A bankkal köthetsz új hitelszerződést., a jelenlegit lezárják, az új hitelből a feleségedet kifizeted, a hitelkülönbözetet meg fizeted egálig...

Lehet, hogy be kell vonnod adóstársat ill kezest - ez a jövedelmedtől függ. És valószínű, hogy a bank a házon kivül fog kérni másik jelzálogot is.

Vagy ha sehogy a dlog, akkor a feleségeddel eladjátok a házat, a vételárból rendezitek a bankkölcsönt, aztán az asszony is megkapja a részét, "a" maradékkal meg megpróbálsz új életet kezdeni - addig is az anyukádnál ellakhatsz.

kisokos # 2009.07.23. 12:49

Karrel,

hogyan lehet megállapítani, mennyi az amit közösen fizettünk a hozzáépítésből, illetve mennyit tesz ki, amit például az édesapám és a barátaim dolgoztak a házon. Nem keveset!
Felkérhettek ingatlanbecslőt annak megállapítására, hogy mennyit ér a plusz 2 szoba. Vagy pl. a környéken szokásos négyzetméterárat alapul véve magatok is kiszámolhatjátok.
Hogy ebből ki mennyi, az alapvetően megállapodás kérdése. Alapesetben fele-fele... de ettől eltérhettek.

Erről nincsenek számlák, adatok. Csak a felvett hitelről
Vélelmezhető, hogy a hozzáépítés nem került többe a felvett hitel összegénél?

A feleségem amúgy nem a lakáshasználat megosztását szeretné, hanem hogy kifizessem a részét.
Dícséretes... de semmi sem gátolja abban, hogy idővel módosítson az álláspontján.

Ha lenne annyi pénzem, odaadnám. De sajnos nincs
Több lehetőség is van. (1) Elfogad részletfizetést, vagyis havonta X összeget fizetsz neki addig, amíg teljesen ki nem fizeted. (2) Beszámítjátok a tdíjba, ha van közös gyermek. (3) közösen eladjátok a lakást. Anyuka 1/3 haszonélvezetét kifizetitek neki, a maradékból kifizeted az exed, a többi a tiéd. (4) vártok, amíg lesz annyi pénz, hogy kifizethesd. (5) ingyenesen lakhat a házban x ideig, így tudva le a fizetési kötelezettségedet. A meg nem fizetett albérleti díjjal váltod meg a hozzájurálást a bővítéshez. Stb...

monalisa1 # 2009.07.23. 12:44

Karrel,

Közösen felkértek egy ingatlanszakértőt akinek elmondjátok milyen volt és mivel bővült a ház., ő majd kiszámítja az "előtte - utána" értékeket - és ezen utóbbinak fele illeti meg a feleségedet. (Az hogy apukád és a barátaid sokat dolgoztak a házon, nos kettőtök érdekében tették, tehát a vagyoni gyarapodás közös.)

A feleséged válás esetén a hitel felét "viszi" magával, illetve ha át tudod vállalni annyival kevesebbet kell kp. átadnod neki. De ezt már a banktól kell megkérdezni, mert nem biztos, hogy elengedi őt a hitelből, vagy pedig te magad elég leszel egymagad adósnak őhelyette.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Karrel # 2009.07.23. 12:06

Kisokos: Nagyon köszönöm a válaszokat!
Azért én mentem, mert nekem volt hova. Vissza tudtam menni édesanyámhoz. A feleségemnek távolabb élnek a rokonai.
Egyébként nem volt „muszáj” mennem. Nincs veszekedés. Csak azt hittem, így jobb lesz.
A ház valóban a különvagyonom, de fogalmam sincs hogyan lehet megállapítani, mennyi az amit közösen fizettünk a hozzáépítésből, illetve mennyit tesz ki, amit például az édesapám és a barátaim dolgoztak a házon. Nem keveset!
El se tudom képzelni, hogyan lehet megállapítani, hogy mennyivel nőtt a ház értéke.
Erről nincsenek számlák, adatok. Csak a felvett hitelről.
A feleségem amúgy nem a lakáshasználat megosztását szeretné, hanem hogy kifizessem a részét.
Ezt nem is vitatom. Ha lenne annyi pénzem, odaadnám. De sajnos nincs.
Mi ilyenkor a teendő? Újabb hitelt kell felvennem? Kötelezhet erre a bíróság?

ObudaFan # 2009.07.23. 11:56

káreset

Fizetési meghagyással, vagy keresetindítással.

kisokos # 2009.07.23. 11:38

Karrel,

Mikor a feleségem bejelentette, hogy válni akar, rögtön elköltöztem
Miért te? Miért nem ő?

Milyen arányú részt követelhet a feleségem?
Mivel a ház megvolt már az esküvő előtt is, így vélelmezhetően a te különvagyonod, vagyis ahhoz alapszabályként semmi köze. Mivel közös felújítást végeztetek, így kérheti a rá eső rész megtérítést tőled. Természetesen az adósság fele is az övé.

Jogilag mi a különbség, ha heti két napot ott alszok, vagy ha egyáltalán nem megyek a házamba?
Utóbbi esetben vélelmezhető, hogy a visszatérés szándéka nélkül hagytad el a házat, így nem leszel jogosult a lakáshasználati jog ellenértékére, ha a bíróság az ex kizárólagos lakáshasználatát rendelné el.

Lehet olyan variáció, hogy ők laknak a házban, miközben én maradok a tulajdonos?
Igen. Érdemes szerződésbe foglalni a feltételekkel együtt.

káreset # 2009.07.23. 11:25

válás után nem volt vagyon megosztás mivel lakás építésbe kezdtünk és meghíusult nagyösszegű kölcsön tartozásunk maradt ezután fenn. 94-től 99-ig alapösszeggel fizettem amivel a szerződésben megvolt határozva ,de igy is árverésre kerűlt volna. Akkor az OTP felkínálta azt a lehetőséget, hogy átütemezzük és akkor megszüntetik az árverést. az átütemezést a volt feleségem is aláírta de ezek után sem fizette. Én egyedűl fizettem vissza 3 millió forintot, ebben benne van telek és az ifjú házasok kölcsöne is. Most jutottam addig hogy teljesen kifizettem hogyan tudom vissza követelni Tőle. Nekem nem kell a megmaradt ingatlan aminek az értéke kb 680ezer forint.

Karrel # 2009.07.23. 11:03

Üdvözletem!
Tanácsra lenne szükségem.
Mikor a feleségem bejelentette, hogy válni akar, rögtön elköltöztem, de nem tudom, helyesen tettem-e.
A ház a nevemen volt már az esküvő előtt is. Egyharmadára édesanyámnak haszonélvezeti joga van.
A házasság alatt hozzáépítettünk két helyiséget. Kb. egymillió a hitelünk. Az ingatlan értékét természetesen kettőnk jövedelméből növeltük.
A kocsi és az egyéb ingóságok nem érdekelnek.
Otthagytam mindent a feleségemnek és a két gyereknek.
A gyerekelhelyezésben meg tudunk egyezni.
A házat eladni nem szeretném, de nem is tudom a haszonélvezeti jog miatt.
Milyen arányú részt követelhet a feleségem? Hogyan oszlik meg ilyen esetben a vagyon?
Jogilag mi a különbség, ha heti két napot ott alszok, vagy ha egyáltalán nem megyek a házamba?
Lehet olyan variáció, hogy ők laknak a házban, miközben én maradok a tulajdonos?
A segítséget előre is köszönöm!

ana001 # 2009.07.23. 08:29

KÖSZÖNÖM A VÁLASZT KISOKOS
Amúgy megkaptuk a mentességet a perköltségek kifizetése alól.

kisokos # 2009.07.23. 08:04

single,

Emiatt is pert kell indítanod, ha másképpen nem megy. Sajnos futnod kell a pénzed után, ugyanakkor a férjed is és az új vevő is nagyon rosszul járhat, mivel elég esélyes a rosszhiszeműségük. A cégnek a fele alapszabályként téged illet válás esetén, nyilvántartáson kívüli tulajdonos vagy, mivel a házasság alatt szereztétek.

ObudaFan # 2009.07.23. 07:50

Ezt úgy lehet megoldani, hogy ezeket a megállapodásokat meg kell kötni, mégpedig peren kívül, mert egyrészről a bank, másrészről a gyermekek nem fognak perben állni.

single # 2009.07.23. 07:45

köszönöm kisokos a válaszodat!

Még egy kérdésem lenne: a férjem a saját tulajdonában lévő vállalkozását, amit hazásságunk 5. évében a közös pénzünkből vásároltuk, a múlt héten átiratta egy ismerőse nevére. Sajnos nem kevés pénzről van szó. Most akkor futhatok a pénzem után? Vagy ez egy mocskos kisemmizés?

kisokos # 2009.07.23. 07:31

single,

A közüzemi illetve a hitel díj fizetésébe nem száll be, illetve a gyerekek után sem fizet semmit, mondván, én használom az ingatlant.
Most akkor ott lakik, vagy sem? Ha igen, akkor kérheted rajta a rezsi kiadások felét is. Ha nem lakik ott, akkor a fogyasztás alapú rezsihez nem kell hozzájárulnia, csupán az olyan állandó, fogyasztástól független kiadásokhoz, mint pl. a közös költség.

A hiteltörlesztésnek nem feltétele, hogy ki hol lakik, így azt felesben neki is fizetnie kellene. Ha nem teszi, és te fizeted a teljes összeget, kkor kérheted a bíróságtól, hogy kötelezze a kártérítésre.

A tdíj fizetése is független attól, hogy hol lakik. A kereset beadásától számított 6 hónapra visszamenőleg kérheted ennek megfizetését. Ennek érdekében mielőbb kezdeményezned kell a válópert és kérni a bíróságtól a tdíj megállapítását, akár ideiglenes jelleggel is a gyermek érdekeire hivatkozva.

Az ügyvédemnek kijelentette, hogy több helyen is lakik
Ha lakik a lakásban, akkor járuljon hozzá a rezsihez. Ha nem járul hozzá arra hivatkozva, hogy nem használja, akkor ugye nem lakik ott. Hogyan is van ez?

2 hetente hétvégére átengedem neki. Ez a tény már ottlakásnak számít?
Miért fontos neked az ottlakás? Alapvetően kevés jogi következménye van annak, hogy ott lakik-e vagy sem. Nem tarthat igényt a lakáshasználati jog ellenértékére, ha önként, a visszatérés szándéka nélkül hagyta el a közös otthont és nyilván megosztott lakáshasználatra sem. "A visszatérés szándéka nélkül" itt szerintem nem áll meg teljesen, mert 2 hetente ott alszik.

kisokos # 2009.07.23. 07:17

ana001,

A bíróság felméri az ingatlan lakott és beköltözhető piaci értékét a szakértői vélemény alapján. Majd a keresetetektől függően kivásárolhatjátok egymást az így megállapított értéken, vagy árverésre bocsátja a bíróság a lakást.

A tulajdoni változások nem érintik a volt anyós haszonélvezetét jogát. Ennélfogva nem a beköltözhető, hanem a lakott forgalmi érték lesz az irányadó.

A per valószínűleg éveken át fog tartani és nem kevés kiadással (perköltség, ügyvédi és szakértői díjak stb.) jár majd. Érdemes megfontolni, hogy az ingatlan 30%-nak lakott értéke hogyan viszonyul a per költségeihez, időigényéhez és ennek függvényében dönteni arról, hogy érdemes-e ezt a harcot felvállalni.

single # 2009.07.23. 07:11

Kedves Fórumozók!

Gyesen vagyok 2 pici gyermekemmel, férjem 4 hónapja elköltözött önszántából. A közüzemi illetve a hitel díj fizetésébe nem száll be, illetve a gyerekek után sem fizet semmit, mondván, én használom az ingatlant.
Mi az, amit kérhetek jogilag tőle, annak ellenére, hogy még nem váltunk el?
Az ügyvédemnek kijelentette, hogy több helyen is lakik, így a közös ingatlanunkban is. Életszerűen nem lakik az ingatlanban, hanem 2 hetente hétvégére átengedem neki, hogy a gyerekek a saját szobájukban aludhassanak. Ez a tény már ottlakásnak számít?

Köszönöm a választ!

ana001 # 2009.07.23. 05:43

Üdv
Senki nem válaszol nekem?:(
Obudafan légyszíves csak pár szóban ...
nagyjából legyen elképzelésem a dologról.

ObudaFan # 2009.07.21. 17:44

Valóban bemehetek a lakásba zár feltöréssel?

Azért előbb a jegyzőhöz fordulj.

Tényleg nekem kell fizetni a 6%-ot vagy kérhetem ennek a felezését?

Megelőlegezni neked kell, viselni majd a per végén felesben fogjátok.

Kérhetek lakás használati díjat tőle?

Kérhetsz.

Visszamenőleg hány hónapot vonhatnak le gyermektartásként abban az esetben, ha a bíróság megítéli a gyermektartást?

Az ilyen irányú kérelem előterjesztésétől vissza főszabály szerint 6 hónapot.

A feleségem számláján közösen ( kizárásom előtt)felhalmozott összeg felét is megossza a bíróság, ha bizonyítom, hogy egy éven keresztül nem kellett kivennie a fizetését?

Igen.

A nyílászárok azok ingóságok vagy az ingatlan része?

Az ingatlan része.

monalisa1 # 2009.07.21. 12:17

Az ablakok/ajtók a lakás része, az ingóságok meg mint meg mobilizálható értékek értendők.