Válás, vagyonmegosztás


ObudaFan # 2016.06.21. 15:48

Greency

A Ti megállapodásokban mindenképpen szerepelhet, aztán majd az kérdés lesz, hogy mit lehet, illetve az eljárási illeték mértéke szempontjabol mit érdemes a biroi egyezsegbe is átemelni belőle.

ObudaFan # 2016.06.21. 15:49

Salome

Látni kellene a peres iratokat, de valószínűleg perelhetsz.

Tibor189 # 2016.06.25. 16:59

Tisztelt Szakértők!

27éves szüleivel együtt élő férfi vagyok.

Szüleim 50-50%-ban tulajdonosok. Édesapám kábítószerfüggő. A mozdítható vagyontárgyak értékesítését követően válást és lakás eladást követel, hogy ennek árából tovább tudja finanszírozni önpusztítását.

Édesanyám ezt semmiképpen sem szeretné mert nem lenne hová mennünk csak albérlet/hitel.

Milyen jogi opciókkal lehet élni ebben a szituációban mikor a két tulajdonosnak ellentétes az érdeke?

Segítségüket előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.25. 17:11

Mi a konkrét kérdés?
Ha valaki válni akar, akkor azt elválasztják, és ha az egyik tulajdonostárs meg akarja szüntetni a közös tulajdont, akkor azt megszüntetik.
Te sem egyik, sem másik ügyben nem vagy, nem lehetsz fél.
Apádat megpróbálhatod gondnokság alá helyeztetni, de elválni akkor is el tud, és lehet, hogy a gondnoka szerint is érdekében áll a közös tulajdon megszüntetése. (Ha nem teljesen hülye, akkor nem te leszel a gondnoka.)

Tibor189 # 2016.06.25. 17:31

Köszönöm a gyors választ.
A konkrét kérdés az, hogyha az egyik fél el akarja adni a lakást a másik meg nem akkor kinek a szándéka a döntő de úgy látom már megválaszolta. ("ha az egyik tulajdonostárs meg akarja szüntetni a közös tulajdont, akkor azt megszüntetik")

ObudaFan # 2016.06.26. 11:01

Nagyon szűk korben van ez alól kivétel, ha alkalmatlan időben kéri a megosztást a tulajdonostárs , de foszabaly szerint megosztják.

Mjózsi # 2016.06.30. 11:31

Tisztelt Szakértő!

Válás előtt álló két gyermekes apuka vagyok.

8 évig voltunk együtt a feleségemmel. A közös életünket édesanyám ingatlanában kezdtük, amely ingatlanban nekem örökség útján 1/8-ad rész tulajdonjogom van. Ez egy műhely volt, amit az együtt élésünk alatt, édesanyám anyagi hozzájárulásával átalakítottunk egy 40m2-es kis lakássá. Ezt a segítséget azért kaptam édesanyámtól hogy könnyebben boldoguljunk.
Első kérdésem az lenne, hogy őt ebből mi illeti meg?
örökségből szerzett tulajdonrészemet, ajándékba kapott pénzből újítottam fel.

Az ajándékba kapott pénzről papírt is írtunk édesanyámmal, amelyet az élettársa és az testvérem élettársa és a testvérem írtak alá mint tanuk.
Hivatalosnak számít-e ez az ajándékozás, így hogy a rokonságból írták alá mint tanuk?

A feleségemmel különköltöztünk. Ő távozott a lakásból és akkor megegyeztünk az ingóságok tekintetében, amit ő akkor el is vitt mindent magával. Erről írtunk is egy papírt. Most viszont ő még mindig követelőzik. Azt mondja azért mert amit ő elvitt az értékben kevesebb mint az ami itt maradt.
Lehetséges ez, hogy megállapodunk valamiben és hónapokkal később ő még mindig követel?

Válaszát előre is köszönöm.
MJózsi

ObudaFan # 2016.06.30. 16:04

Ha igazolhato, hogy az orokolt lakást kizárólag az ajandekba kapott összegből ujitottatok fel, akkor nem jár neki belőle.
Ha megallapodtatok teljes körűen az ingó megoszlásban, akkor vélhetően nem kovetelhet semmit, de látni kellene a megállapodást.

Gabi 70 # 2016.09.30. 15:43

Tisztelt fórumozok!

Segítséget szeretnék kérni.
Válni készülök 26 évi házasság
után. Közös vagyonunk két ingatlam. Mind a két ingatlant a házasságunk alatt vásároltuk elidegenitéssel az önkormányzattól. 1 ingatlant az édesanyám által, itt mind a kettőnk nevén szerepel.2 ingatlant a férjem édesanja által vettük meg, de ez az ingatlan csak az ő nevén van. A fiúnk már magykorú. Kérdésem a következő lenne: Engem mi illet meg a közös ingatlanokból.
A válaszokat nagyon köszönöm előre is!

drbjozsef # 2016.09.30. 17:38

Csak hogy lefordítsuk:

Mi az, hogy édesanyád által???
Az ő lakását vettétek meg a Te és a férjed nevére?

Mit jelent a férjed édesanyja által?

A tulajdoni hányadokat kéne leírnod.

Gabi 70 # 2016.09.30. 18:40

Köszönöm válaszod. Anyum volt a főbérlő. 50/50%. A 2. tulajdonban az ő anyukája volt a főbérlő. Megvásárolható önkormányzati lalások voltak.

Gabi 70 # 2016.09.30. 18:43

Igen a még férjem nevére vettük meg az ő anyuja lakását.

ObudaFan # 2016.10.01. 09:30

Ebben az esetben a kedvezmény mértékéig annak a különvagyonáról van szó, akinek a szülei révén sikerült vásárolni, a kifizetett vételár mértékéig pedig közös vagyonról. Tehát a lakás tulajdoni hányadának meghatározásához először meg kell határozni, hogy mi volt a kedvezmény aránya.

Gabi 70 # 2016.10.01. 10:42

Köszönöm.

toth.zozo@gmail.com # 2016.10.02. 14:23

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Válás előtti megegyezés kapcsán szeretném tanácsukat kérni, a gyermekek az anyánál kerülnek elhelyezésre.
A férj nevén egy lakás míg a feleség nevén egy ház van mely házban jelenleg és életvitel szerűen élnek két gyermekükkel, a két ingatlan értéke különbözik és tehermentesek. (10M illetve 20M Ft)
Mindkét fél a házban szeretne élni a továbbiakban is.
Mi alapján dönt a bíróság, hogy ki lakhat a válás lezárását követően a házban?
Kötelezheti-e a férjet, hogy a gyermekek lakóhelyének és környezetének megőrzése érdekében költözzön el?
Hogyan állapítja meg a bíróság a vagyon elosztását? Mekkora összeg megfizetésére kötelezhetik a feleséget a bírói gyakorlat alapján?
Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!
Zoltán

patikus1 # 2016.10.25. 09:15

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A következő ügyben kérném a segítségét.
2006-ban, férjem elköltözött itthonról. Két autónkból a nagyobbikat és újabbat elvitte. A másikat, amit 2001-ben vettünk részletre itt hagyta nekem, és három gyermekünknek. Ezt a "kisautó" anno nekem vette, igaz az ő nevére,hisz én gyesen voltam, ő volt hitelképes. Mindig is én használtam, neki volt sajátja. 2007-ben bevittem egy autószalonba, és ott hagytam, beszámították,egy új autóba, úgy, hogy a szalon rendezte a még fennálló tartozást is. Kb. 400000 ft-ot tudtak így induló részletnek beszámítani.
Férjem ezt tudta, látta az új autót, sőt később kölcsön akarta kérni. Nem rég ült is benne. Mindenről tudott.
2008-ban bíróság által is elváltunk, ahol kijelentettük,hogy ingóságainkat megosztottuk, semmi követelésünk nincs egymás felé. Szóba sem került, hogy kérné vissza az autót,amit én már amúgy is eladtam.
Azóta se, csak most pár hónapja, perelni akar, hogy aláírtam az ő nevét (ami igaz), de akkor még házassági vagyonközösségben éltünk. 9 év alatt egyszer sem jutott ez eszébe, hisz az ő tudtával történt. Egyébként az az autó 9 éve ért 400000 ft-ot!
Mire számíthatok?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.25. 09:45

Tulajdonképpen mi a kérdésed?

ObudaFan # 2016.10.25. 11:11

toth.zozo@gmail.com

Igen, nagyon fontos szempont a gyermekek környezetének az állandósága.
A vagyont elsősorban természetben osztja meg a bíróság, és nyilván nem csak két ingatlan van, hanem lehetnek egyéb vagyontárgyak is. Ugyanakkor nyilván lehet különbség a két házastársnak jutattott érték között, ezt pedig meg kell váltani. Aki a gyermekek lakhatását biztosítja, az viszont a nála maradt ingatlannal csak a lakott/részben lakott forgalmi érték szerint köteles elszámolni, ez adott esetben kb. 60-80%-a szokott lenni a beköltözhetőnek.

ObudaFan # 2016.10.25. 11:13

patikus1

A 9 évvel ezelőtti okirathamisítás az elévült. Egyébként meg valószínűleg nem lehet követelése, de ismerni kellene a megállapodás pontos szövegét.

roneke # 2016.10.25. 15:01

Tisztelt Hölgyem/Uram!
15'évi házasság után válunk a férjemmel közös megegyezéssel.A lakás,amelyben élünk a férjem tulajdona,házasság előtt vette.Van egy 9 éves gyermekünk,a megegyezés szerint,amint sikerül hitelre lakást vennem a kisfiúval mi fogunk távozni innen.
Kérdéseim:
A lakás a férjem tulajdona,de ha elhagyjuk köteles-e lakáshasználati jog címen(úgy tudom,van ilyen!) fizetni nekem egy bizonyos részt?
Ezt az összeget hogy számolják ki?
Illetve a lakásban ablakcsere,festés volt a házasság alatt ennek felét kell-e fizetnie?
Köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.25. 17:30

Az attól függ.

ObudaFan # 2016.10.25. 19:09

Az a házastárs, aki szerződés vagy a bíróság döntése alapján a lakás elhagyására köteles, a korábbi használati joga vagyoni értékének megfelelő térítésre tarthat igényt.
Nem tarthat igényt térítésre az a házastárs,

  • aki szerződésben a lakás elhagyását elhelyezési és térítési igény nélkül vállalta; vagy
  • akitől a bíróság a lakáshasználati jogot meghatározott időre vagy feltétel bekövetkeztéig vonta meg.

A térítés összegének meghatározásánál a gyermek lakáshasználati jogának értékét annak a házastársnak a javára kell figyelembe venni, aki a lakáshasználatot szülői felügyeleti joga alapján a gyermek részére a továbbiakban biztosítja.

A közös vagyon megosztása során igényelni lehet a közös vagyonból a különvagyonra történő ráfordítások megtérítését.

roneke # 2016.10.26. 05:10

Köszönöm a konkrét választ!

Daffilon # 2016.10.26. 09:35

3 év külön élés után a bontó per beadását fontolgatom. Kérdésem az lenne, hogy a közösen felvett hitelek, telefonszámla tartozások amik az én nevemen voltak és a külön költözés után egyedül fizettem, visszakövetelhetőek e 50% arányban? Külön nagy tétel az édesanyám lakására felvett jelzálog hitel. A hitel összegének a 90 %-át nekünk átadta ami nem lett törlesztve. A vége az lett, hogy elárverezték a lakását és az árverési összeg nem volt elég,a hitel teljes törlesztésére élete végéig tiltani fogják a nyugdíját. Egy másik nagy tétel, amikor még csak élettársi viszonyban voltunk, szintén az édesanyám által átadott 7 000 000 ft-os összeg, amiről élettársi vagyonjogi szerződést kötöttünk.

drbjozsef # 2016.10.26. 13:43

Igen, persze.
Követelhető.
Minden követelhető.

Hogy megítélik-e? Azt ennyiből nyilván senki sem fogja tudni neked megmondani. Millió dologtól függ.

Ha vita lesz a vagyonmegosztásban, minden bizonnyal a másik fél is háromtucat különböző visszafizetendőt fog követelni tőled.

A pontosa adatokkal, és papírokkal konzultálj egy ügyvéddel, aztán első körben próbáljatok megegyezni.