Válás, vagyonmegosztás


alfateam # 2018.06.18. 14:28
Csabend # 2018.06.18. 14:31

nonolet!

Értem amit írsz, de például a PTK 4. könyvben (családjog) ilyen nincs leírva. Lehet, máshol ezt törvény kimondja, de én ilyenről nem tudok. Ha ezt megküldenéd, segítség volna számomra.

Készítettünk szerződést házasságkötés előtt, amely a vagyoni kérdéseket kellően rendezi, de nem tartalmaz használati jogi elemet sajnos. Egy ügyvéd készítette. Én abban a hiszemben voltam a bontóper 1. tárgyalásáig, hogy védve vagyok minden hátrányos dologtól.
Azt ne írd, hogy menjek panaszra a készítőhöz, mert csak egy számlám van szerződéskészítésről. Ez az út nem járható, hagyjuk.

Csabend # 2018.06.18. 14:38

Kovács_Béla_Sándor!

Gondolom a bíró az ítéletét indokolja, és abban kifejti, hogy mely jogszabályok alapján ítélkezett. Hát én pont ezeket a jogszabályokat keresem előre, hogy a lehető legjobb ítélet születhessen számomra.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.18. 14:42

Meglepne, ha a Ptk. 4:84. §-nál bővebben indokolna. Ahhoz képest ObudaFan már sokkal alaposabban megindokolta, mégse hiszel neki.

Csabend # 2018.06.18. 14:57

ObudaFan!

Azt értem, hogy a jövőbe mutatóan bírósági döntéssel születhet használati jog, például a kiskorú gyermekre, vagy a feleség lakásnélküliségére tekintettel. Esetleg nem alapít ilyen jogot a bíró a 4:83.§ (1) alapján, és mint tulajdonos én lakom tovább a lakásomban. Ezt rendezni kell, OK!

A kérdés, hogy a bíróság általi lakáshasználat rendezéséig - amelyben esetleg a 4:83.§ (1) alapján, mint tulajdonos én lakom tovább a lakásomban - értelmezhető-e valamilyen jogszabály alapján a feleségemnek "korábbi használati joga", amelynek vagyoni értékét meg kell váltanom?
Ezt a jogszabályt keresem, ha ezt meg tudnád küldeni, azt megköszönném!

Tudok mondani olyan kitalált élethelyzetet, amelyben ilyen van, és nem az én esetem. Például: Bontóper alapján A lakásában B-nek bírói ítélet használati jogot ad. A lakástulajdon jogát eladja C-nek. C beleszeret B-be, feleségül veszi, majd beadja a bontópert. C és B bontópere során tudom értelmezni a B "korábbi használati joga" szófordulatot, mert korábban ítélet alapján született ilyen joga.

Csabend # 2018.06.18. 14:59

alfateam!

Köszönöm az olvasnivalót.

nonolet # 2018.06.18. 15:30

értelmezhető-e valamilyen jogszabály alapján a feleségemnek "korábbi használati joga"

Persze, azért mert: a FELESÉGED! aki ott LAKOTT/LAKIK.
(az teljesen mindegy, hogy mennyit van éppen házon kívül)

Ez a jog alapból vele jár a házassággal, ha nem zártad ki szerződéssel.

drbjozsef # 2018.06.18. 20:38

Csabend,

Ha szerinted nem jár neki megváltás, akkor - mivel ennek nincs értéke a szemedben - nyilván semmilyen problémát nem jelent neked, ha tovább lakhat az ingatlanodban. Hiszen eddig is ott lakott. Ha ezt nem érzed jogosnak, akkor ugye, érzed az ellentmondást?

B.Trixi # 2018.06.18. 21:54

Tisztelt Fórumozók!
A fiútestvérem egy váláson és vagyonmegosztási peren van túl. Annak idején a felesége nevére vettek telket és építkeztek rá. A testvérem sosem lett a tulajdoni lapon bejegyezve. A bíróság előtt mindketten elismerték, hogy az ingatlan értéke 95millió Ft. A bíróság végül kimondta, a testvéremnek 36% ban van tulajdonjoga. Várta hogy a földhivatal értesítse a bejegyzésről. Miután ez nem történt meg, beadványt adott a bíróságra, hogy végre utasítsák a földhivatalt. Ma kapott választ és közölték vele, miután a vagyonmegosztási kereset beadásakor nem lett kérve a bejegyzési igény, a bírósági határozat ezt nem tartalmazza. Akkor neki most mi a státusza? Csak követelése van a volt feleségtől a 36 százaléknak megfelelő összegre, vagy egy új eljárásban kell benyújtani a bejegyzési igényt?

Csabend # 2018.06.18. 22:47

drbjozsef!

Ha jogerős bírói ítélet születik a feleségem javára használati jogra vonatkozóan, akkor ezt kénytelen leszek elfogadni, és tűrni a jövőre nézve.
A kérdés az, hogy ezt megelőzően létezik-e korábbi használati joga, mert ennek a vagyoni értékét kell megváltani, ha bírói döntés alapján el kell költöznie.
Az ezt megalapozó jogszabályhelyet keresem.
Magyarul mi a jogszabályi alapja a véleményednek?

drbjozsef # 2018.06.19. 04:18

Jól érzem, hogy neked a "korábbi" szó értelmezésével van gondod?

drbjozsef # 2018.06.19. 05:23

De hogy kérdésedre is válaszoljak : Ptk. 4:76§, 4:83§, 4:84§. Talán nem meglepetés.

B.Trixi # 2018.06.19. 08:04

Esetleg valaki, a testvérem ügyére tud megoldást?

drbjozsef # 2018.06.19. 09:23

Trixi,

az ítélet rendelkező részének ismerete nélkül erre nehéz válaszolni.

Én nem értek hozzá, de ha az van benne, hogy 36% tulajdonrészt kell kapjon, akkor lehet elég megkeresned egy ügyvédet, íratni vele egy bejegyzési kérelmet, és mellékelni az ítéletet. És akkor nem kell bíróság.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.19. 10:34

Ha nincs benne a rendelkező részben a bejegyzésre felhívás, akkor ezen ítélet alapján - önkéntes hozzájárulás nélkül - nem jegyzik be a tulajdonjogot. Lehet megint perelni.

drbjozsef # 2018.06.19. 11:06

Ez szép. Nem kell külön kérni, hogy a földhivatal megnyomjon egy gombot a billentyűzeten, vagy felemeljen egy tollat az ügyintéző? Ha megítéli a bíróság, miért kellene külön kérnie a bejegyzést is?

h.edina # 2018.06.19. 11:57

Kedves Fórumozók!

Egy vagyonmegosztási per meddig húzódhat el, ha fekete-fehér a felállás?
A volt feleség meddig húzhatja az időt a közös ingatlan értékesítésével kapcsolatban?
Párom minden feltételt elfogadott, volt felesége viszont ragaszkodik hozzá, hogy először történjen meg a vagyonmegosztás és csak utána értékesítsék-hiába áll most a küszöbön a konkrét vevő.
Ha letelik a banki jelzálog kölcsön futamideje és ki lesz törlesztve és ő az 1/2 részét ráíratja a gyerekekre, páromnak mennyi esélye lesz értékesíteni az ingatlant, esetleg az ő tulajdonrészét belőle? Vagy hogyan juthat a pénzéhez közel 20 év házasság után?
Jelen állás szerint arra megy ki a játék, hogy kisemmizzék.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.19. 11:58

A bíróság nem terjeszkedhet túl a kereseten. A felperes nem kérte, hogy hívja fel a földhivatalt a bejegyzésre, a bíróság nem rendelhette el.

h.edina # 2018.06.19. 12:39

Kedves B.Trixi!
Ha esetleg érdemi segítséget/választ kapsz valahonnan a tulajdonrész kifizetésének az érvényesítésével kapcsolatban, azt szívesen olvasnám én is, hiszen párom hasonló cipőben jár. Sajnos ott is a volt feleség maradt a házban és húzza az időt, ahogy csak lehet.

B.Trixi # 2018.06.19. 22:24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ma belenéztem a földhivatali tulajdoni lapba. Pontosan nem emlékszem az elejére, talán "bejegyzési határozat" a Főváros Környéki Bíróságnál 2016.01.16 án indított per a tulajdonjog megállapítására. Jó nem kérték a bejegyzést. Viszont ha az indulást rátették, a befejezést miért nem? A 6000 Ft-os okmánybélyeggel ellátott reklamációs beadvány nem rámutató magatartás a bejegyzés iránti akaratra?
Amit akartam tudni az elején: földhivatali bejegyzés nélkül van egy bírósági végzés, ami konkrét számokkal kimutatja, hogy a feleség vagyonából mennyi jár a testvéremnek. jól gondolom? Mivel a feleség nem akar fizetni, ezt végrehajtóval ráterheltethetjük az ingatlanra? Akkor a bíróságra nincs szükség

B.Trixi # 2018.06.19. 22:55

Kedves H.Edina!
A testvéremnél speciális eset volt, mert amikor az alapingatlant vették / amit aztán tovább fejlesztettek/ a testvérem külföldön volt és így a feleség nevére került és végig azon futott. A válás folyamán aztán néhány hamis tanúval elfogadtatták a bíróval, hogy a feleség szülei adták a vételre a pénzt. Ugyanis most nagyon furcsa törvények vannak, mert ha be tudod bizonyítani, hogy ha saját pénzed is került a közösbe a házasság folyamán, váláskor azt neked ítélik meg. így került a testvérem tulajdonába csak 36% és nem 50%
Azt a fórumozó ügyvédek jobban tudják, de azért ennyit még mi is tudunk, hogy a feleség nem kényszeríthető az ingatlan eladására, amíg a vagyonmegosztás zajlik.
Amire fel tudom hívni a figyelmet, ha a vagyonmegosztás külön perben zajlik, akkor a párod nagyon figyeljen oda minden részletre, mert ha alatta marad az 50% nak, minden költséget neki kell megfizetni. A testvérem épp most kapta meg a bíróságtól a 2 milliós csekket!

ObudaFan # 2018.06.20. 05:08

B.Trixi

Bár vitatható a bíróság álláspontja, alighanem csak az új per lesz a megoldás.

ObudaFan # 2018.06.20. 05:11

h.edina

Ha nem sikerül a közös értékesítésben megállapodni, akkor majd a bíróság kötelezi a bent lakó felet, hogy váltsa meg a másik tulajdonos tulajdoni hányadát, vagy ha ez nem lehetséges, akkor árverési értékesítést rendel el, ami végrehajtási eljárás útján kikényszeríthető.

B.Trixi # 2018.06.20. 08:30

ÓbudaFan!
Az új perben mi a per tárgya? A földhivatali bejegyzés, vagy már a megváltás kikényszerítése. Ha az utóbbi, akkor lehet e számszerűsíteni a 95 millió Ft. megítélt arányát?
Nem értem, miért nem elég a közjegyzői felszólítás, hiszen van egy számszerűsíthető követelés, amit lehet aztán a végrehajtónak kiadni.

drbjozsef # 2018.06.20. 08:43

Trixi,

ez megint csak attól függ, mi van abban az ítéletben. Mi azt nem tudjuk. Ha csak tulajdonrész, és nincs benne megváltásról semmi, akkor nem kötelezhető rá. Akkor az a jogi út, hogy kéritek másik perben a bejegyzést, és ha bejegyeztek, megint indítani kell egy pert a közös tulajdon megszüntetése iránt (már persze ha nincs megegyezés).