Ingatlan kimentése végrehajtás alól


ObudaFan # 2007.06.09. 12:06

Az érdemtelenséget konkrétan meghatározza a jogszabály:

Ptk. 602. § (1) Érdemtelen az öröklésre

  1. aki az örökhagyó életére tört;
  2. aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetőleg ezek valamelyikét megkísérelte;
  3. aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.

(2) Az érdemtelenség nem vehető figyelembe, ha az érdemtelenségre vezető magatartást - bárki ellen irányult is - az örökhagyó, illetőleg az, aki ellen irányult, megbocsátotta.
(3) Az érdemtelenségre csak az hivatkozhat, aki az érdemtelen személy kiesése folytán maga örökölne, vagy a végintézkedéssel reá rótt kötelezettségtől vagy más tehertől mentesülne.

cnosn # 2007.06.08. 21:01

Vagy pedig az érdemtelenség.

cnosn # 2007.06.08. 21:00

Kitagadás

662. § Nem jár kötelesrész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás csak akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.

663. § (1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

  1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
  3. az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
  4. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  5. erkölcstelen életmódot folytat;
  6. jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

(2) Házastársát az örökhagyó házastársi kötelességet durván sértő magatartása miatt is kitagadhatja.

664. § (1) A kitagadás érvénytelen, ha okát az örökhagyó végintézkedése előtt megbocsátotta, utólagos megbocsátással pedig a végintézkedés visszavonása nélkül is hatálytalanná válik.

(2) Ha a kitagadás érvénytelen, az örökösnek kötelesrészre van igénye. Az utólagos megbocsátással hatálytalanná váló kitagadás esetében az örökös az általános szabályok szerint örököl."

Ebből talán az erkölcstelen életmód lehetne kihasználható, de milyen formában?

cnosn # 2007.06.08. 20:51

"A kitagadás okait úgymond taxatív, azaz kizárólagos módon sorolja fel a Polgári Törvénykönyv 469a §-ának (1) bekezdése. E szerint az örökhagyó akkor tagadhatja ki a leszármazóját (vagyis elsõsorban a gyermekét), ha az a jó erkölcsökkel ellentétben nem segített neki betegsége, öregkora idején vagy más komoly esetekben; ha tartósan nem tanúsít az örökhagyóról olyan valódi érdeklõdést, amelyet leszármazóként tanúsítania kellene; ha legalább egy évi szabadságvesztésre ítélték szándékos bûncselekmény elkövetéséért, és végül ha a leszármazónak tartósan rendezetlen az életvitele (pl. prostituált, kábítószerezik, munkakerülõ stb.). A kitagadás indokául nem szolgálhat tehát az, ha valaki nem akarja folytatni a családi vállalkozást, egyetemre akar járni – még akkor sem, ha a gyermek ezzel olyan helyzetbe kerülne, hogy ha akarna, sem tud segíteni a szüleinek, ha azok megbetegednek, támogatásra szorulnak. Ugyanakkor Ön sem tagadhatja ki a gyermekét arra hivatkozva, hogy az akadályozza az unokája érvényesülését, továbbtanulását"

Ez a jogszabály még érvényes?
És e szerint konkrétan pl mi lehet jogszerű ok a kitagadásra?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.08. 20:50

Például egy gyilkossági kísérlet.

cnosn # 2007.06.08. 20:47

"Míg a kizárás a kötelesrészre jogosultakat e részükből nem rekesztheti ki, addig a kitagadás igen. Ugyanis az örök­hagyó a törvényben felsorolt konkrét okok esetén, ezen okokra hivatkozva végrendeletében a köteles­rész­ből is kirekesztheti a törvényes örököseit. "

vajon milyen okok lehetnek ezek?

cnosn # 2007.06.08. 20:45

Köszönöm válaszukat!

De mi ez a kötelesrész pontosan?

ObudaFan # 2007.06.08. 14:10

Van olyan vélemény, hogy ilyenkor a nem érvényesített kötelesrész olyan ingyenes juttatás, amire hivatkozhat a hitelező, mint fedezetelvonó ügyletre.

_Wasp_ # 2007.06.07. 21:04

akkor az ingatlan azé a valaki másé lesz, nem a tied.

(kötelesrész intézménye! bár erre alighanem csak te hivatkozhatsz)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

cnosn # 2007.06.06. 21:25

Köszönöm válaszát!

És mi van akkor, ha a szüleim egyszerűen a végrendeletükben nem rám hagyják az ingatlant, hanem valaki másra a családból???

ObudaFan # 2007.06.04. 08:13

Nem így van. Egyrészt ezt a trust jogintézményt a magyar jog nem ismeri.

Másrészt az a szerződés, amellyel harmadik személy igényének kielégítési alapját részben vagy egészben elvonták, e harmadik személy irányában hatálytalan, ha a másik fél rosszhiszemű volt, vagy reá nézve a szerződésből ingyenes előny származott. Ha valaki a hozzátartozójával vagy a vele összefonódásban levő gazdálkodó szervezettel, továbbá ha a gazdálkodó szervezet a tagjával vagy vezető tisztségviselőjével, illetve annak hozzátartozójával köt ilyen szerződést, a rosszhiszeműséget, illetőleg az ingyenességet vélelmezni kell. Ugyancsak vélelmezni kell a rosszhiszeműséget és az ingyenességet az egymással közvetlen vagy közvetett összefonódásban nem álló, de azonos személy vagy gazdálkodó szervezet befolyása alatt működő gazdálkodó szervezetek egymás közti szerződéskötése esetén.

cnosn # 2007.06.03. 18:06

Tiszlelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésben kérném a véleményüket, ami szerintem mindenki számára tanulságul szolgálhat:

több végrehajtási eljárás folyik ellenem(apeh-bank), de szegények nem sokra jutnak, mert nincs a nevemen ingatlan, autó, nincs hivatalos jövedelmen stb. De egyszer maj valamikor lesz ingatlanom(öröklés folytán), és mivel nem valószínű, hogy elévülnek a tartozások(az apeh tartozások elévülését most akarják 8évre emelni, a bankokkal nem vagyok teljesen tisztában), valami megodást még időben kéne találni. Külföldön a tehetősebb családoknál nagy divat, hogy az összes ingatlanuk ún. csládi alapítvány tulajdonában van, ezért például a családtagok nem fizetnek semmit örökléskor sem, hiszen tulajdonképpen nem öröklődik semmi, hanem minden marad az alapítványé!
Kérdés, hogy ez a fajta eljárás valamilyen formában kivitelezhető-e kis hazánkban??!! Ezzel nemcsak végrahajtás alól lehetne kivonni vagyont(persze csak időben), hanem adót sem kellne fizetni örökléskor. Tényleg így van?????